Mă gândeam cât de țintită este campania mediatică din toată lumea care ne indică drept vinovați de încălzirea globală, poluare, taifunuri și tot restul. Desigur, eu sunt de vină pentru topirea ghețarilor din groenlanda, pentru că nu sortez plasticul (bine, îl sortez, dar din motive de loc ocupat în gunoi, nu de altceva).

Sigur, nu companiile care valorează triliarde sunt vinovate de asta, ele cumpără certificate verzi și sunt curate. Nu flotele de vapoare, nu petrolul, nu nimic, ci Costel din Belciugatele care nu își sortează plasticul. Bine, știți cum e asta cu sortatul, nu? Noi sortăm plastic pentru ca băiatul care îl recuperează și face bani cu el să nu se chinuie prea tare la groapa de gunoi, ci să îl primească gata sortat.

Anyway, mi-a plăcut masiv cum a ieșit la suprafață poltronismul liderilor mondiali, cei care au rădăcini adânc înfipte în industriile care ucid, de fapt, natura, la summitul ăla unde s-au jurat pe roșu că vor reduce poluarea de o să dea de pereți cu ea.

Culmea jenibilității. 412 avioane au adus toți țucălarii ăștia ca să mai bifeze că au mai făcut o chestie. 400 de avioane la o mizerie care putea fi făcută bine mersi pe zoom, fără să se deplaseze nimeni, pentru că minciunile alea merg spuse și pe cameră. Biden a atins limita circului, deplasându-se cu 85 de mașini, deoarece, nu-i așa, atâta cere dispozitivul său de securitate.

Tot Biden implora, de la tribuna unde își debita bâlbâielile, pe ceilalți lideri, să reducă drastic emisiile, să reducă consumul de petrol. Fix în aceiași zi dăduse ordin companiilor petroliere americane să ridice producția de petrol. Dar să reducem, vă implor.

Nu, nu vă lăsați amăgiți de mizeria asta. Nu sunteți vinovați de nimic. Poluarea mondială se face la nivel de stat și nimeni nu are nici cea mai vagă intenție să o reducă, totul este la nivel de vorbe și atât, nu îi pasă nimănui despre pinguinii din galapagos sau ghețarii groenlandezi. Contează azi și acum, nu peste 50 de ani, vedem ce se va mai întâmpla atunci.

Puteți fi sigur de ceva, însă. Așa cum acum noi plătim certificate verzi, din care bani construiesc băieții deștepți hidrocentrale inutile în arii protejate, așa vom plăti și alte taxe așa zis de poluare, din care aceiași băieți de la butoane vor face foarte, foarte mulți bani. Deja a început și nu se va opri deloc, pentru că loc este.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.