Mă gândeam cât de țintită este campania mediatică din toată lumea care ne indică drept vinovați de încălzirea globală, poluare, taifunuri și tot restul. Desigur, eu sunt de vină pentru topirea ghețarilor din groenlanda, pentru că nu sortez plasticul (bine, îl sortez, dar din motive de loc ocupat în gunoi, nu de altceva).

Sigur, nu companiile care valorează triliarde sunt vinovate de asta, ele cumpără certificate verzi și sunt curate. Nu flotele de vapoare, nu petrolul, nu nimic, ci Costel din Belciugatele care nu își sortează plasticul. Bine, știți cum e asta cu sortatul, nu? Noi sortăm plastic pentru ca băiatul care îl recuperează și face bani cu el să nu se chinuie prea tare la groapa de gunoi, ci să îl primească gata sortat.

Anyway, mi-a plăcut masiv cum a ieșit la suprafață poltronismul liderilor mondiali, cei care au rădăcini adânc înfipte în industriile care ucid, de fapt, natura, la summitul ăla unde s-au jurat pe roșu că vor reduce poluarea de o să dea de pereți cu ea.

Culmea jenibilității. 412 avioane au adus toți țucălarii ăștia ca să mai bifeze că au mai făcut o chestie. 400 de avioane la o mizerie care putea fi făcută bine mersi pe zoom, fără să se deplaseze nimeni, pentru că minciunile alea merg spuse și pe cameră. Biden a atins limita circului, deplasându-se cu 85 de mașini, deoarece, nu-i așa, atâta cere dispozitivul său de securitate.

Tot Biden implora, de la tribuna unde își debita bâlbâielile, pe ceilalți lideri, să reducă drastic emisiile, să reducă consumul de petrol. Fix în aceiași zi dăduse ordin companiilor petroliere americane să ridice producția de petrol. Dar să reducem, vă implor.

Nu, nu vă lăsați amăgiți de mizeria asta. Nu sunteți vinovați de nimic. Poluarea mondială se face la nivel de stat și nimeni nu are nici cea mai vagă intenție să o reducă, totul este la nivel de vorbe și atât, nu îi pasă nimănui despre pinguinii din galapagos sau ghețarii groenlandezi. Contează azi și acum, nu peste 50 de ani, vedem ce se va mai întâmpla atunci.

Puteți fi sigur de ceva, însă. Așa cum acum noi plătim certificate verzi, din care bani construiesc băieții deștepți hidrocentrale inutile în arii protejate, așa vom plăti și alte taxe așa zis de poluare, din care aceiași băieți de la butoane vor face foarte, foarte mulți bani. Deja a început și nu se va opri deloc, pentru că loc este.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

63 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu e chiar asa, desi Costel polueaza infim el ar putea juca rolul principal in “efectul fluture”.

  2. #5

    Se rezolva problema poluarii cu noile taxe pe centrale cu gaz. Chiar sunt curios cum se rezolva asta in Germania, parca ei au descoperit un nou zacamant de curand, nordstream2.

    • #6

      Da, au forat din greaseala la unghi atat de mic ca au ajuns in Rusia cu teava!

  3. #7

    Citeam cum bunicuta aia relativ buna de carici la o betie, respectiv Ursula von der Leyen, s-a plimbat la evenimentul asta cu avionul privat pentru o deplasare de 50 de km .
    Imi provoaca o greata maxima liderii astia ipocriti care plang de mila planetei.Probabil au ajuns la gradul ala maxim de nesimtire in care chiar isi cred propriile minciuni .

    • babaiete cati ani ai ca sa zici ca bunicuta aia e relativ buna de carici

    • #9

      pe acelasi principiu. cate masini cu cate 4 persoane ai vazut in traficul din bucuresti, in fiecare dimineata, in drum spre lucru?

    • #10

      Macroane, tu esti? 🙂

    • #11

      Pe gigi il excita numele care contine urs si sula.

    • #12

      @Bogdan
      Aia care merg singuri in masina in loc sa fie patru nu tin conferinte grandioase si siropoase despre poluare si cum sa salvam planeta , aia sunt niste oameni simpli care merg sa isi castige existenta pe cand liderii astia ipocriti se zbat in lux si abuzeaza de combustibili fosili ,ca avioanele si masinile alea luxoase nu merg pe sirop de capsuni.

    • #13

      @Bogdan
      Serios acum, faza asta de adevrat ride sharing pe care o aduci tu in discutie o sa fie never happened.
      Suntem oameni , avem nevoi diferite, obiceiuri diferite, in drum spre casa de obicei mai ai una alta defacut. Nu o sa astept sa dea colegul o tura de dedeman , sa ridice 3 colete sau sa treaca si pe la nu stiu ce medic doar de dragul de a imparti masina si a salva planeta

    • #14

      Plus ca deseori oamenii care locuiesc aproape unii de alții lucrează prin diferite locuri, nu la aceeași fabrică din același cartier (știau comuniștii ăia ce știau, de tranteau blocurile fix lângă uzină) și n-o să își uzeze nimeni mașina sa îl ducă întâi pe vecinul 1 într-un capăt de oraș, apoi pe vecinul 2 în celălalt capăt apoi și pe vecinul 3,care deja a întârziat dacă nu ne-am trezit toți la 4 jumate dimineața!

    • #15

      nu era vorba de ridesharing… e vorba ca daca o ducem mai bine, poluam mai mult.
      daca am avea elicopter sau avion, le-am folosi fara sa ne gandim la poluare. nu am sta in coada pe valea prahovei.
      la fel este problema si cu cele 2-3 concedii pe care ni le permitem pe an in afara tarii. zburam low cost fara sa ne gandim ce rau o duce planeta. altii sunt de vina, noi sa ne simtim bine 🙂

      daca aveti rabdare, un film interesant:
      www.youtube.com/watch?v=yiw6_JakZFc

    • #16

      @Bogdan deci tu te-ai uitat la clipul de la Kurzgesagt si ai venit si ai pus intrebarea cu 4 oameni intr-o masina?
      Plm si va suparati cand zice careva ca peste 50% din tara sunt analfabeti functionali.

  4. #17

    Aia cu amprenta personala de carbon a fost o mega campanie de marketing de la BP, ar trebui predata in scoli.

  5. #19

    Sa potrivit la fix video-ul asta pe care l-am văzut azi dimineata.
    youtu.be/1FqXTCvDLeo

  6. #20

    Lasa ca mai sunt si altii cu gura mare, nu doar politicienii. Uita-te la vedetele de la Hollywood si din alte parti cum se dau ei mari ecologisti, dar se plimba cu avioane private. DiCaprio, de ex., care a mers la o intrunire de genul asta cu avion privat, ca doar nu putea sa isi cumpere bilet la o companie de linie si sa stea cu prostimea.
    Si lista poate continua.

  7. #21

    Păi petrolul american e din ăla bio, nu este plin de sulf ca cel rusesc… 🙂

  8. #22

    HOW DARE YOU?

  9. #23

    Ma bucur ca nu sunt singurul care nu inghite toate mizeriile astea.
    Astept cu interes contra argumente solide in commenturi 🙂

  10. #24

    totusi nu-s de acord cu prima parte a articolului. am mai vazut pareri ca de fapt companiile si statul fac poluarea si ca oamenii normali nu sunt deloc vinovati.

    dar companiile si statul pentru cine plm polueaza, pentru ele sau pentru oamenii normali? tot ce produc, unde se duce daca nu la oamenii normali? cand iti schimbi un iphone pe an (ma refer in general, nu la tine) sau iei 2 tricouri de la zara pe care le arunci dupa 2 spalari sau folosesti masina proprie si sa mergi la wc, tot companiile sunt exclusiv vinovate de poluare?

    • #25

      cazi in capcana, menutule, aceeasi capcana care te a conditionat sa crezi ca fumatorii sunt vinovati de existenta tigarilor, nu companiile de tutun.

    • #26

      dar daca nu s-ar produce? daca ar fi ‘rationalizate’ ca in comunism? ar mai avea ‘oamenii normali’ de unde sa cumpere si sa distruga planeta? nu prea, fix asa nu ii cred nici pe gauzarii care spun ca daca nu reducem cu x pana in 2030 ne-am prajit, vrajeala de gauzari, daca ar fi chiar asa toti miliardarii si-ar baga banii in supravietuire si solutii, dar nu e asa, lucrurile nu-s chiar atat de apocaliptice,
      trist e ca tot aia care nu fac parte din clubul suti-milionarilor/miliardarilor platesc pretul cel mai mare

    • #27

      Treaba cu iphone-urile este discutabila
      Sigur, se investesc milioane in reclame, marketing, inducerea ideii ca AI NEAPARATA NEVOIE de ultimul model.
      Pe de alta parte nu te obliga nimeni sa-ti schimbi telefonul decat dupa 2-3 ani cand nu mai ai update-uri la el 🙂 te orientezi apoi catre samsung care fac aceeasi mizerie.
      Asadar vina este in mare parte la companii dar si la consumatorul compulsiv.

    • #28

      Pai si nu fumatorii sunt vinovati de existenta tigarilor? Daca nu s-ar mai cumpara nu s-ar mai produce.
      Suntem oameni, suntem ceva mai evoluati decat alte animale in ceea ce priveste capacitatea intelectuala, putem sa gandim si sa facem alegeri, nu suntem dominati de niste instincte primare ca animalele.

    • #29

      da clar

    • #30

      @Arhi
      Extrapoland un pic, crimele au loc pentru ca exista topoare

    • #31

      pai si daca n-ar fi fumatori, cui ar vinde companiile de tutun? ok, ei intretin piata asta si ca statul ar trebui sa le dea la gioale si poluatorilor cum unele state au curajul sa le dea productorilor de tutun, dar pana la urma si consumatorul are o parte maricica din vina.

      mi se pare total incorecta abordarea asta ca statele si companiile polueaza intr-un spatiu doar al lor si doar pentru ei, separat de cetatenii obisnuiti, cand pana la urma majoritatea poluarii se face pentru consumatori/cetateni.

    • #32

      Perkele și acum 200-300 de ani oamenii aveau nevoie de sclavi că erau utili, de asemenea și acum e nevoie mare de droguri, dar autoritățile au puterea necesară ca să producă legi pentru bunul mers al societății pe termen lung.

    • #33

      Foarte interesant se poate lega de vesnica dilema a “jurnalismului vidanja” din Romania, este continutul de genul Antena 3, Acces direct, cerut de public sau cu astfel de continut s-a creat tipul de public care se uita la asa ceva? Eu am auzit jurnalisti pe care ii credeam relativ normali la cap care sustin ca doar publicul e de vina ca consuma asa ceva in timp ce televiziunile care varsa dejectii pe ecran sunt niste virgine care ce sa faca si ele se muleaza cererii…ceva de genul si in cazul asta.

      Adevarul e undeva la mijloc, nu poti cere unei entitati care functioneaza pentru profit sa faca treaba statului sau a societatii civile. DAR tu ca stat responsabil poti lua decizii care sa reglementeze functionarea entitatilor comerciale in favoarea societatii nu in dauna ei. Mno…in a perfect world…

    • #34

      Incredibil cum se apuca unii sa apere corporatiile bilionare,de parca ar fi masa.

      E de vine consumatorul ca apple lanseaza cate un model pe an, apoi arde motorina cu tonele sa-l aduca in america.

      E de vina nea Costel, ca si-a taiat 10 copaci din padure ca sa se incalzesca iarna, in timp ce ocolul silvic rade hectare anual ca sa-i vanda la austrieci.

      Eu propun perkele sa te arunci de pe bloc ca sa stopam poluarea.

    • #35

      de ce ti se vinde plastic? ca e ieftin.

    • #36

      @Andrei: esti analfabet functional, n-am zis ca de vina e consumatorul, ci doar ca vina se imparte intre corporatii si consumatori, pentru ca toate corporatiile nu produc doar pentru ele si nu exista intr-un spatiu separat, ei produc pentru consumatori. iar consumatorii s-au obisnuit cu un nivel de confort si de calitate a vietii care produce poluare, apoi injura corporatiile de parca doar ele ar fi de vina, dar n-ar renunta la confort ca sa se polueze mai putin.

  11. #37

    Cica pein anii ’80 marile companii petroliere au ajuns la concluzia ca daca e de facut ceva pentru a stopa inclazirea climei (cauzata de combustibili) ar trebui facut in urmatorii 5-7 ani… am trecut de mult de pragul ala si liderii lumi credca stiu asta.

  12. #38

    De incalzirea globala nu, pe mine in principiu ma enerveaza tarile astea gen UK care a rupt fashu planetei si a facut burta mare, revolutia industriala sa traiasca, si acu o arde cu sa salvam planeta deci tu “Republica abia scos capu in lume sper sa nu ma calce nimeni pe el” te rog sa nu iti dezvolti industrie and shit ca poluezi, da stiu ca e greu si vei recupera economic like never anii aia in care noi am facut burdihanu mare prin sex fara consimtamant cu planeta dar hei…e casa noastra, boss, fii dragutz si iubeste-o mai pe burta goala asa.

    In rest, da, suntem responsabili de poluare din asta gen gunoaiele din apele noastre, fabricile care intoxica aerul pentru ca nu sunt respectate normele, toate satele din jurul Bucurestiului unde se ard cacaturi nonstop, ma enerveaza tembelii care taie copacii ca sa ne sufocam noi in orase si sa se plimbe porcu cu viitura la sat…chestii din astea.

    In rest planeta o sa fie ok, a luat ea una in freza de la un meteorit si tot a intors si celalalt obraz si ne-a lasat pe noi sa ne dezvoltam ca gonoreea netratata…o sa se duca pe tu tu tu omenirea, asta da. Planeta va fi bine. Eventually.

    • #39

      Probabil ca e vremea insectelor sa domine planeta dupa ce reptilele (mai ales dinozaurii) au dominat planeta timp de 150 milioane de ani si mamiferele au dominat planeta de 60 milioane de ani (cu omul modern in varful evolutiei in ultimii 100 000 ani).

      Climatul din viitorul indepartat probabil ca o sa le asigure o dezvoltare favorabila si vor evolua in Zergii din Starcraft.

    • #40

      Mno, adevarul pe care nici un omulet nu vrea sa il vada hence mania celor nu stiu cate religii: suntem niste muste pe parbrizul planetei asteia. Nuuuuuuu, suntem miezul, centrul universului, produsul unei fiinte superioare, scopul universului, gaura din gogoasa, tot universul asta a fost creat ca Mitica sa il gaseasca pe Domnu si sa cante cu ingerasii pe norisori pentru eternitate…

      Insecte zici, bun, bun. Votati tigrul platanului presedinte!

    • #41

      Pe mine ma enerveaza tarile multi lateral dezvoltate care sorteaza gunoiul ecologic ca apoi sa-l arunce in portul constanta, sau nemtii astia virtuosi care schimba masina la 5 ani, nu ca romanii astia de merg cu euro4 10 ani

  13. #42

    O chestie pe care am aflat-o recent : procentele de deseuri reciclate sunt de fapt procente de deseuri colectate selectiv, cat ajunge de fapt sa fie reciclat si cat prin gropi de gunoi afticane sau portul constanta e mai mult sau mai putin clar in functie de tara, dar procente de tipul 90% reciclare sunt fantasmagorii. Microhidrocentralele omoara mediul, unele hidrocentrale idem, eolienele si fotovoltaicele sunt numai in anumite conditii rentabile economic si ecologic, centralele pe biomasa nu sunt bio de multe ori, biodiesel nu e bio, electrificare fortata si rapida a industriei auto o sa duca la preturi mari pentru baterii, probleme legate de reciclarea lor si exploatatii miniere complet daunatoare mediului.
    Deci vom fi mai saraci, mai restransi ca optiuni si drepturi dar probabil la fel de poluatori.

  14. #43

    Normal ca nimeni nu vrea sa reduca poluarea. Ar insemna sa ne intoarcem in evul mediu. Sunt curios cate panouri solare trebuie sa ne luam ca sa alimentam un computer , dar o masina electrica, fara sa folosim combustibili fosili?

    Fara petrol si gaze (care se vor termina in 50 ani), civilizatia asta o sa se duca. Ne intoarcem in secolul 19, la carbuni, la motoare si trenuri cu aburi, vreo 20-30 ani, pana se vor epuiza si aia. Probabil ca unii dintre noi vom apuca sa traim Steampunk-ul pe viu, ca pentru Cyberpunk si calatorii spatiale nu prea mai sunt resurse, de fapt e posibil sa apucam niste razboaie civile la scara globala pentru resurse in cursul vietilor noastre. Fiindca si solul fertil e pe terminate si cateva specii de legume si fructe cam incep sa dispara din cauza desertificarii, poluarii si incalzirii climatice, si speciile de animale, pestii si coralii care sustin lantul trofic sunt pe cale de disparitie.

    Pe urma trecem pe lemn, adica inapoi la evul mediu, pana defrisam tot ca termitele in vreo 100-200 ani, si aia a fost povestea Homo Sapiens si in general, a vietii pe Pamant. Vor mai trece inca 10-50 milioane de ani pana cand ecosistemul isi va reveni, pana cand vor creste alte paduri si jungle, pana vor aparea noi zacaminte de petrol si carbuni din masa organica putrezita (eu zic ca o se intample repede la cat de imbibati cu chimicale suntem). Si atunci o sa apara o noua specie “inteligenta” care iar va incepe sa rada tot si va crea o noua civilizatie, ceea ce ma face sa cred daca nu cumva au mai existat precursori dinaintea noastra.

    P.S. energia nucleara si hidrocentralele ar fi alternative mai bune decat turbine eoliene si panouri solare, dar ca sa vezi , si astea sunt pe baza de petrol la mentenenta. Si daca gasim alternative, oricum cam trebuie sa parasim aceasta planeta sau sa ne facem buncare, pentru ca aerul va deveni toxic si irespirabil in 20-30 ani. Efectele sunt ireversibile si dezastrele climatice sunt inevitabile oricat am incerca ACUM sa indreptam situatia. Solutii serioase trebuiau luate inca de la 1900-1950′.
    Poate doar o depopulare masiva cu un virus si un vaccin minune care sa scada populatia la 500 milioane i-ar mai prelungi existenta civilizatiei asteia cu inca cateva secole….oh, wait! Am ajuns sa gandesc ca un SOSOCAR.

    • #44

      Omule mai lasa matraguna, apuca-te de sport si/sau de femei ca uite asta nu iti face bine la psihic.

    • #45

      n-o sa fie niciun steampunk, combustibilii solizi se pot gazeifica/lichefia inca de acum o suta de ani.

    • #46

      Eu voiam sa spun ca in vreo 4 miliarde de ani Soarele isi termina combustibilul , se mareste si ne prajeste pe toti intr-un mare stil.
      Cu placere !
      Nu trebuia sa scrii atat, ti-am facut eu o varianta nihilista scurta !

  15. #47

    Noi producem polutie in spatiu danubo-carpatiano-pontic de mii de ani, sa nu vina acum strainii sa ne invete pe noi, cat si cum sa facem polutie!

  16. #48

    Dacă venea Biden cu bicicleta, săptămâna asta erau la remat toate cazanele din România .
    Un amărât din Kenya poluează față de noi, cât poluăm noi relativ la Biden.

  17. #49

    Toata povestea intr-o rasnita de sare: sare din Himalaya ambalata in Africa de Sud si vanduta in Europa, plimbata in jurul lumii pentru ceva centi in plus profit. Dar nu se opreste aici povestea. Rasnita e din plastic, din 3 feluri de plastic, capacul e un tip, recipientul alt tip, eticheta e din al treilea tip. Tipurile de plastic sunt marcate pe eticheta, triunghiurile alea cu numar in ele. Cineva trebuie sa le separe, fie ala de la banda cu manusi in mana sa jupoaie eticheta si sa desfaca capacul ala care e facut sa nu se desfaca, fie eu sa separ eticheta care spune ce plastic e fiecare de fiecare plastic. Clar ca ajunge fix la groapa sau incinerator.
    Si vedeti ca Greta e majora acum, puteti sa nu va mai abtineti 🙂

    • #50

      Hai mah Radu,decât greta mai bn dna Ursula,cum zicea unu mai sus.E adevarat,depinde cat de mult poti sa bei.
      On topic bineînteles ca ne amagim daca incepem sa credem ca putem sa schimbam ceva la nivel macro in timp ce chiar apostolii ECO o ard ipocrit rau de tot.intr adevar consumul atrage productie si totul devine un cerc vicios insa inca o data,hai sa nu ne amagim ,la nivel macro asta e un nimic si companiile oricum vor produce ceva,orice si vor fi indreptate catre profit.

  18. #51

    Problema fundamentala este suprapopulare…Chiar daca s-ar aplica toate masurile, ceea ce este imposibil in 95 % din tarile de pe glob, poluarea tot ar fi la niste cote mari….Vaporul nu poate fi trecut pe vasle si cum vestul nu o sa renunte la transport, ca asta este filozofia economiei globale actuale, nu exista solutii reale….Subiectul suprapopulari este sensibil, si usor cade in teoriile conspiratiei..cred ca aceasta este si motivul pt care nu este atins…

  19. #52

    Au cei de la Kurzgesagt un videoclip recent exact pe tema asta youtu.be/yiw6_JakZFc

    • #53

      Și eu care credeam că doar pe mine mă plătește oculta 🙂

  20. #54

    UK-u se lauda ca a redus emisiile cu x% in ultimii ani, in special de cand au mutat toata productia in China. Daca vor muta toate vacile Angus acolo, au redus emisiile de tot.
    Apropo, astia in Glasgow nu crec ca stiu ca Romania e o potentiala bomba ecologica: e inimaginabil ce s-ar intampla daca fiecare roman va arunca din casa pungile cu pungi.

  21. #55

    Un fel de Romania educata..

  22. #56

    Cei de la Kurzgesagt au avut recent un clip pe tema asta: www.youtube.com/watch?v=yiw6_JakZFc

  23. #57

    Articolul asta e aur (materialul, nu partidul). Gigel e de vina ca mor pestii inecati cu pungi, ca si-a luat punga noua de la lidel, nu cei care se ocupa cu deseurile si le arunca in mare.

    Fereasca sa porneasca vreun alt razboi mondial, desi sansele sunt de 99%, poate macar generatia noastra sa scape. Sa vezi atunci poluare cat nici 3 generatii adunate nu s-ar gandi.

  24. #58

    Pai si noi cumparam certificate verzi…

  25. Chiar azi am blocat pe una pe instagram care la orice postam imi venea cu o poezie ca la pocaiti despre “climate change”. Nu neg, dar nu-i mai pot auzi. Parerea mea e ca e prea tarziu si se stie asta, tot discursul asta n-are alt scop decat ca sa ne mai vare niste restrictii si taxe pe gat si unii sa profite. Specia umana e condamnata si si-o cam merita.

  26. #60

    Io când am zis că Asia (exceptie Coreea de Sud si Japonia), Africa și Orientul mijlociu ar trebui depopulate, voi Batman, Batman.
    Cu ruși cu tot.

  27. In toata povestea asta, atitudinea sanatoasa ca si consumator e sa treci totul prin filtrul ratiunii: consum cat mai sustenabil – cumperi cata mancare/bautura ai nevoie, sa nu ajunga la ghena, inlocuirea a diverse prin casa cand e nevoie nu la orice moft, nu papaya din America de Sud sau zilnic avocado din Mexic etc.

    Prin tinerete, nu ma deranja sa arunc mancarea, zburau oalele de ciorba si de sarmale ca fluturii cand ma plictiseam de ele. Cu varsta, nivelul veniturilor a crescut mult, ma deranjeaza din ce in ce mai mult. Nu banii cheltuiti, ci rispa aiurea. Vaca aia a murit degeaba, ferma a poluat degeaba daca eu am aruncat un sfert din ea la gunoi (nici macar la vreun caine amarat, sa aiba o urma de utilitate).

  28. Pentru poluare din orașe sunt vinovați locuitorii orașelor. Pentru dispariția pinguinilor, e vinovată societatea.

  29. #63

    …dar unele animale sunt mai egale decat altele