Vă plac covrigii? Mult, nu? Covrigii calzi, cu mac și sare, ronțăiți dimineața în drum spre muncă, stinși din când în când cu o gură de cola. Vis. Sau covrigeii uscați, cu bere, la meci, că voi nu ronțăiți semințe, ca toți țăranii.
Eh, știați cum se obține rumeneala aia uniformă și frumoasă de la covrigi?
Cu sodă caustică. Informația e din cea mai bună sursă posibilă și nu lasă loc de îndoială sau interpretări. La căldură, soda arde și bronzează uniform covrigul. Și în general, orice chestie care trebuie să fie rumenă uniform și e producție de masă, e tratată cu sodă caustică.
NOU
sincer, pe mine personal, nu ma mai mira lucrurile astea. Sunt atatea lucruri pe care le luam ca atare..fluorul din pasta de dinti, aspartamul, biffidus din iaurturi, si multe prea multe. Murim incet si sigur! Trist.
NOU
Păi ce ți-a făcut Bifidusul din iaurt?
NOU
Bifidusul ala nu este o bacterie specifica iaurtului? Io parca asa stiu.
NOU
Bifidusul e o bacterie specifica tractului urinar. 😀
NOU
Oamenii de stiinta britanici, in urma cercetarilor privind efectele alcoolului asupra organismului uman, au stabilit urmatoarele:
Vodka + gheata = afecteaza rinichii
Rom + gheata = afecteaza ficatul
Whisky + gheata = afecteaza inima
Gin + gheata = afecteaza creierul
Cine ar fi crezut ca nenorocita aia de gheata poate afecta in asemenea hal organismul ?!?
NOU
Corect, si nu e o noutate… Nu ati vazut niciodata ca aluatul, dupa ce e rulat in forma caracteristica, e lasat la “inmuiat” intr-o solutie lichida inainte sa fie bagat in cuptor? Eh solutia aia contine soda caustica sau, mai uzual si mai ieftin, carbonat de sodiu. Utilitatea substantelor respective e la reducerea acizilor din aluat, pentru a facilita obtinerea crustei faimoase. Nemtii folosesc tehnica asta de cand au inventat covrig-ul “Laugenbrezel” (numit de americani si “Pretzel”). PS1: “Laugenbrezel” inseamna ceva gen “covrig cu lesie (soda caustica)”. PS2: In caz ca va intrebati, solutia de soda caustica nu este deloc periculoasa, fiind cu o alcalinitate relativ mica, apropiata de multe substante din mancarea noastra de zi cu zi…
NOU
Mersi Nautilus, stiam … Se folosesc amandoua substantele pentru a obtine acelasi efect, spuneam doar ca una e mai ieftina decat alta.
NOU
Food uses of sodium hydroxide include washing or chemical peeling of fruits and vegetables, chocolate and cocoa processing, caramel coloring production, poultry scalding, soft drink processing, and thickening ice cream. Olives are often soaked in sodium hydroxide for softening; or, if soaked longer, for transformation into black olives. Pretzels and German lye rolls are glazed with a sodium hydroxide solution before baking to make them crisp. (cf. Wikipedia)
NOU
Deci sa mancam soda, zic…ma tot intrebam io dece puii mei sinmptiam io o fierbinteala in gura cand bagam cate un pumn de covrigei si rumegam. Iaca esplicatiunea!
NOU
nu stiu cine se astepta la altceva. bagi insistent rahaturi in tine, devii rahat.
NOU
Şi măslinele negre sunt tratate cu sodă caustică. Nu pricep ce e senzaţional în asta, e o tâmpenie asocierea hidroxidului de sodiu cu ceva categoric dăunător. Şi acidul acetic e coroziv în stare pură, dar diluţia de ~10% se numeşte oţet.
NOU
Vrei un git de soda caustica 10%? Iti prepar eu un pahar . Tu dai in scris ca ai baut din proprie initiativa. Asta doar pentru ca daca supravietuiesti exista probabilitatea sa nu mai vorbesti niciodata.
NOU
Nenea Mihai, nu va scapati pe dumneavoastra ca pute… Astfel, daca citim un pic, putem afla ca “În industria alimentara, în functie de scopul urmarit, se recomanda concentratii între 0,5 si 2%. Puterea germicida a solutiilor de soda caustica creste cu temperatura; solutiile cele mai active sunt cele fierbinti la 70-80°C.” si, de asemenea, “Datorita pH-ului ridicat (13,3 solutie 1%) este un dezinfectant cu spectru larg de actiune fata de formele vegetative si sporii bacterieni, fata de virusi si paraziti.”. Asa incat, folosind un pic dovleacul din dotare, realizam ca solutia respectiva este folosita ca dezinfectant (in concentratii mai mari) sau in vederea obtinerii crustei covrigeilor (in concentratii mai mici). Fii si tu inteligent si nu mai confunda actiunea substantei de baza cu actiunea substantei diluate… Si pentru final uite inca 2 citate (primul cu referire la industria laptelui) : “acidul azotic tehnic îndeparteaza piatra de lapte de pe suprafetele utilajelor, în special a pasteurizatoarelor confectionate din otel inox” si “Acidul azotic este deosebit de toxic și foarte corosiv și poate provoca arsuri grave pe piele”.
NOU
@mihai a zis cineva ceva pe undeva de 10% soda caustica? Inca ma uimeste logica unora.
NOU
Yah, hai sa ne dam chimisti pentru ca am auzit ca soda caustica is bad. Well, news flash: multe chestii, naturale si in stare pura, sunt bad, ceea ce nu inseamna ca variantele lor prelucrate si diluate nu sunt bune. Exemplu: veninul de vipera.
NOU
Ai dreptate, una e sa spui ca in concentratii mici sint utile si alta e sa generalizezi si sa spui ca sint complet inofensive. E o mare diferenta.
Veninul de vipera ucide dar in concentratii reduse e bun pentru …. (habar nu am pentru ce).
NOU
uneori vindeca cancerul si paralizia.
NOU
Până nu-i acid de baterie, e loc de orice.
NOU
🙂 +1. si chiar daca ii acid de baterie tre sa bem lapte dupa 🙂
NOU
Ai vazut asta pe Discovery? Aratau cum sunt fabricati covrigii si au explicat de ce e nevoie de soda caustica,ca sa capete acea crusta aurie.
Si btw,au aratat chestia asta in 2 fabrici.Una mare dintr-un oras bine industrializat si o fabrica micuta dintr-un orasel-sat unde covrigii erau ”naturali”. In prima parte covrigii erau facuti de niste brutari iar dupa ajungeau tot la partea cu soda caustica. 😀
NOU
oricum murim azi..maine..macar sa murim cu ceva ce m-a facut sa ma bucur de viata un pic asa :)) si apropo, mie imi plac semintele :))
NOU
oricum, prea putine din cele ce mai consumam mai au rolul de a ne tine pe calea dreapta 🙂 P.S. mie imi plac semintele , mai ales la film 😀
NOU
Dupa ce mananci covrigi nu mai tre’ sa te speli pe dinti 🙂
NOU
“dipped in lye solution (NaOH) before baking”
“The custom of using lye in baking is thought to have evolved by accident in the 19th century. A baker dropped a tray of pretzels ready for baking into a trough of lye, which was used for cleaning and disinfecting baking utensils. After baking the pretzels nevertheless, the appealing colour and renowned flavour was discovered.”
nasty…
NOU
Multe mancaruri/lucruri s-au descoperit in urma unor asemenea accidente.
Nu e nimic nasty.
NOU
Ba eu stiu cel putin o covrigarie in bucuresti care inmoaie covrigii in apa cu zahar. Si stiu tot asa din sursa sigura. Am invartit la covrigi in timpul facultatii de mi-a iesit pe nas.
NOU
Cel mai rau e ca peste covrigi mai pun si clorura de sodiu, iti poti imagina?!!?
NOU
HAHA, buna asta.
NOU
Stiati ca-i baga inainte intr-o baie de apa de la robinet, nu?! 😀
NOU
Asteptam cu interes postarile urmatoare din aceeasi serie.
Cateva idei:
1. Va place sa mancati cate o muratura? Stiati ca muraturile contin ACID acetic? Oameni buni, ACIDul acetic este folosit in industrie ca un solvent, spre exemplu pentru siliconul sanitar, chestia aia lipicioasa care se foloseste la etansarea scurgerilor de la WC! Oribil…
2. Va chefuiti? Asa-i ca la ocazionalul party va place sa consumati cate 1-2-3 litri/galeti de bere/vin/whiskey/gin/vodca/rachiu/tuica de pufoaica????
Ei bine, aflati ca aceste bauturi contin nimic altceva decat ETANOL, un compus chimic care este utilizat ca si combustibil pentru vehicule! Ati citit bine, este analog cu BENZINA!
Etanolul se foloseste cu mare succes si ca dezinfectant!!! Ganditi-va bine data viitoare cand beti 2 sticle de spirt sanitar cu amicii!
Just kidding. Ma apuca rasul daca ma gandesc la posibilitatea acestor dezbateri la posturi gen OTV.
:))
NOU
Sa nu uitam ca berea are ACID carbonic in ea! Un ACID!
NOU
Nu uitati ca sucul gastric conctine ACID CLORHIDRIC! (Unul dintre cei mai puternici acizi , alaturi de cel sulfuric si azotic). SOC!
NOU
Actually… eu am obtinut bronz d-ala misto acasa cu apa clocotita in care am dizolvat un pumn de sare grunjoasa.
Sunt mii de covrigarii in Bucuresti. “Cea mai buna sursa posibila” inseamna… majoritate+1
NOU
lg mn e o simigerie, adevarul ca arata tentanmt covrigii aia, dar mirosul de la hota lor impute de-a dreptul……
NOU
Aproape orice mancam sau bem are o urma de ceva care nu e in regula.
NOU
Pai si pana la urma ca sa mai mancam? ce sa bem? si la muraturile facute in casa e valabila chestia aia? daca aia nu…aia…nu …atunci, ce ?
NOU
Mi-ai facut pofta de covrigi. Calzi!
NOU
Și bine rumeniți 🙂
NOU
Daca m-apuc eu sa spun tot ce stiu despre covrigi si femei, vine Apocalipsa…
NOU
Pt cine nu si-a pierdut speranta intr-o noua revenire, welcome back! 🙂
NOU
Si apropo, legatura intre covrigi si femei din contextul tau o fac gaurile?
Hai , zi-ne macar ceva legat de ele…
NOU
Newsflash: Zahărul brun devine alb după ce a fost albit cu var stins
NOU
frate, de unde descarc si eu filme porno cu Alina Plugaru? :)) Nu radeti, asa boarfa cum e ea, ieri a fost la moastele Sfantului Andrei, cel care a crestinat Dacia.
Am intart pe un site, si-am dat clic pe Alina Plugaru si mi-a aparut anuntul : GET LAID TONIGHT IN RĂDĂUŢI . :))))) Sa moara ma daca va mint. Rădăuţi :))) Cine sa duce-n radauti?”
NOU
nu stiu ce se pune pe ei dar sunt tare buni 🙂 fix de la covrigi nu cred ca o sa moara cineva.
NOU
Soda caustică în reacţie cu acidul clorhidric (care este destul la noi în stomac) duce la formarea Clorurii de sodiu ( Sare de bucătărie), deci în anume cantităţi este inofensivă. Dacă ingerăm sodă caustică în proporţii dăunătoare simţim acest lucru în maxim 5 minute, mai periculoşi sunt produşii cancerigeni sau radioactivi pe care îi ingerăm sau inhalăm, deoarece aceştia îşi fac treaba încet dar sigur!
NOU
Eu mananc 5 covrigi zilnic.E momentul sa renunt la ei
NOU
prin norvegia, una dintre mancarurile “traditionale” este compusa din cod uscat, pus in lesie. se obtine un fel de sapun, care am inteles ca este destul de scarbos.
D-asta sunt toti albi.
NOU
animaloo » am mancat si eu o chestie la ei, ceva numit mjolje sau pe-acolo, care e cod fiert, amestecat cu gem si paine, dupa care pasat pana iese o pasta
NOU
shit
NOU
@arhi: Şi era bun?
NOU
viktor » bai da:)) de aia imi plac acum chiftelutele cu gem de la
NOU
codul acela uscat pus in lesie se numeste lutefisk si de obicei se maninca de craciun. mølje maninca mai mult cei din nordul norvegiei si exista si varianta cu carne nu numai cu peste. 🙂
NOU
eu credeam ca e ceva dulce gen sirop
NOU
mi-am adus aminte de faza asta (citez de pe blogul lui ITMorar): Într-o “anchetă” făcută de Academia Caţavencu la începuturile ei, mai mulţi oameni politici au fost întrebaţi ce părere au despre faptul că în apa din Bucureşti se află de două ori mai mult hidrogen decît oxigen. Cel mai tare răspuns l-a dat Adrian Severin, condamnînd situaţia, propunînd măsuri, găsind intolerabilă cantitatea dublă de hidrogen faţă de oxigen!
@Arhi: nice trolling!
NOU
Radem glumim, dar aspartamul ne va omora pe toti. Imi plac eroii care zic ca daca tot mor macar sa traiasca din plin. Sunt sigur ca la prima indigestie serioasa ar face 150 de matanii numai sa le treaca!
NOU
madpinguin » desi sunt probabil diabetic, decat indulcitor gen spartam, mai bine zahar.
NOU
Intrebase cineva mai sus ce e in neregula cu bifidus. E o bacterie care se regaseste in colon si in flora vaginala. In iaurturi e modificata genetic pentru a supravietui aciditatii din stomac: bifidus essensis, actiregularis, etc. Pe termen lung, iti schimba treptat flora din stomac, lucru ce duce la probleme de sanatate majore. Asa ca ii urez pofta buna femeii Activia :))
NOU
Alexandra » DA, DAR CE CACUTA MOALE SI PUFOS FAC…MERITA FIECARE MOMENT:)))
NOU
Cik nici nu se mai bashesc!
NOU
baxter » pai da, ca le e frica, sa nu scape niste stropi
NOU
Deci decat sa mananci un iaurt mai bine faci un oral nevestei/iubitei.
NOU
E procedura de lucru adoptata peste tot…
Dupa modelare se scalda covrigii in solutie de soda caustica, lucru care le da culoarea specifica ( coaja maronie, luciu). Nu am inventat noi asta… e proces tehnologic…
Nu stiu cat dauneaza… daca dauneaza…
Dar pe principiu asta , daca nu stiati, in Coca Cola, Pepsi se pune acid fosforic… Pentru necunoscatori, acidul fosforic este singurul acid care ataca sticla…
NOU
Vrei sa spui acid fluorhidric.
NOU
Nu… vreau sa spun fosforic…
NOU
(Re)Citeste chimia de liceu. E interesanta si plina de lucruri noi.
NOU
La “How it’s made” pe Discovery aratau ca ursuletii aia gelatinosi gen Haribo sunt dati cu ulei mineral ‘alimentar’ pentru luciu…
NOU
Am vazut acum o saptamana pe Discovery la How is made sau ceva de genu’ cum se fac covrigii aia uscati care ii innebunesc pe ameicani si ziceau clar ca ii baga int-o baie fierbinte cu soda caustica pentru 1 minut pentru a obtine rumeneala la copt. Am ramas masca!
NOU
Daca era periculos, sigur nu se accepta asa ceva. Eu am mancat foarte multi covrigi, in fiecare zi timp de aproape 2 ani asta a fost masa mea de pranz si inca traiesc…
NOU
pai… mai tre sa mai mananci 2-3 si gata esti 🙂
NOU
Baci panica degeaba in lume 🙂 . Eu sunt din Buzau si pot sa zic ca am fost si am vazut cum se fac covrigii la fabrica boromir si pe o parte intra coca sub forma de covrig nebagat nicaieri si pe partea cealalta iese rumen .
O alta covrigarie (nu stiu daca mai e) in prezent la fel ii facea, vedeai de la framantarea cocai pana la iesirea din cuptor si nu erau tratati cu nimic si ca sa vezi nu erau cancerigeni sau tratati cu soda
In Bucuresti am vazut ca e la moda sa treci covrigii printr-o solutie innainte sa ii puna la cuptor aici sa zicem ca poate sa fie un dubiu , totusi eu sunt cel putin sceptic cu sursa ta , soda ataca matele si e letala . Vrei un paharel ?
NOU
L!nuX » e bine sa citesti putin comentariile inainte
NOU
Eu ti-am zis cum am VAZUT eu ca se fac (se faceau) intr-o fabrica mare si una mai mica si nu am vazut pe nicaieri ca erau dati printr-o solutie . Am citit si comentariile inainte sa postez insa cele ce apareau nu erau relevante iar celalalte nu erau aprobate , apareau vre-o 30 , acum vad ca-s 70 si dupa mine au mai scris 2 🙂 .
Fiecare e responsabil de ce baga in el si e capabil sa aleaga mancarea , poti sa o numesti si selectine naturala …
NOU
Daca e sa ne luam dupa ce ne face rau sau nu, atunci sa nu mai mancam nimic, asta e, mezelurile de ce le mancati? Stiti cum sunt facute? Cautati pe youtube si dupa veniti si spuneti care dintre procesele de fabricare sunt mai scarboase. Berea de ce o beti? Ati vazut vreodata mazga imputita din care rezulta? Oi fi eu stupid (sigur sunt :P), dar cred ca nu trebuie neaparat sa te iei dupa cum sunt fabricate chestiile pe care le bagi in gura…
NOU
Mancarurile gustoase cer ca sa ne sacrificam cativa ani din viata. Prefer sa mananc mancare gustoasa si sa mor mai repede, decat sa mananc ceva presupus sanatos si sa mor mai tarziu. Steve Slujbe a fost un vegetarian convins si a murit destul de precoce. E-ul, adica otrava usor cosmetizata, se afla in aproape orice produs pe care-l mancam sau bem. E cinc ce spun acum, dar noi suntem mult prea multi pe Terra, si trebuie ca sa mai moara cateva milioane, iar cum razboaiele nu prea mai au mare amploare, iar medicina vindeca multe boli, care acum 100 de ani ne-ar fi reglat numarul, trebuie sa apara o metoda artificiala de reglare a populatiei mondiale.
NOU
Concluzia (am trecut rapid peste 2/3 din comentarii) ar fi… sa ne intoarcem la seminte? 😀
NOU
Lucrez intr-un catering din Bucuresti. In acelasi mod se fac micii, carnatii si absolut tot ce se face pe gratarul electric. Daca ar stii clientii cata soda baga in ei … ohohoooo …
NOU
Lucrez intr-un catering din Bucuresti. In acelasi mod se fac micii, carnatii si absolut tot ce se face pe gratarul electric. Daca ar stii clientii cata soda baga in ei …
NOU
Orasenilor, saracilor, ce viata grea mai aveti!
Cumparati-va niste pamant si lucrati-l ca aveti bani. Aaaa… nu vreti sa puneti mana pe sapa?
NOU
Ba, ce-as manca un covrig.