Întâi a venit Carrefour, cu mizeria asta îngrozitoare de parizer prăjit cu chiflă, numit parizburger. Cred că am mai întâlnit ideea la una din rețetele lui Pehtrișhor, de pe Digi, era tot ceva sănătos și gustos, cu parizer prăjit.

Acum văd că, după succesul nebănuit al rețetei carrefouriene, s-a gândit și Kaufland să fure ideea cu mâncare pentru câini abandonați, servită între vegetale și numită pompos Paste cu…ceva.

Nu vreau să vorbesc despre cât de nesănătoase sunt chestiile alea și în starea originală, neprăjită. Carnea din parizer și cremwurști este formată, exclusiv, din resturile rămase de la animal plus carne separată mecanic, adică se iau resturile de animal și sunt aruncate într-o mașină de unde țesuturile moi, tendoane și alte chestii sunt împinse afară cu presiune, sub formă de pastă, rămânând în urmă oasele. Bănuiesc că e common knowledge și nu e nevoie să subliniez cuiva.

Ce vreau să spun este că rețelele de hypermarketuri dețin primul și cel mai bun instrument de măsurare a sănătății economiei și a bunăstării populației. Iar atunci când hypermarketurile încep să bată monedă pe cele mai împuțite produse pe care le dețin, încercând să le ofere drept gourmet, înseamnă că piramida aia a lui Maslow s-a întors pe dos și că sărăcia e pe noi cât casa. iar puterea de cumpărare a oamenilor se îndreaptă vertiginos spre-njos.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

62 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu e numai mirosul pestilențial de sărăkie din aer. E și goana dementă după profit cu orice preț. Nu se mai vând hamburgherii cu carne pentru că e prea multa carne înăuntru, implicit prea scumpi? Nici ăia cu brânză? Ne-au scăzut vânzările la parizer? Nu-i nimic,inventam noi ceva in loc.
    Uite șefu’ ce am băgat la vânzare. Hai că merit și io o primă de Crăciun.

    46
    • #2

      eg zakt! eram mare fan pate pînă cînd nevesti-mii i-a venit spre traducere, pentru mercado espagnol, rețeta de la un mare producător… nu dau nume, da’ nu era ăla cu fainoșag; o mizerie…

      1
    • #3

      Mai ales “pateurile vegetale”.

      1
  2. #4

    Si personajul Sheldon Cooper din The Bing Bang Theory este fan paste cu crenvursti.

    21
    • #5

      da, cum i le facea ma-sa. sheldon fiind dintr-o familie saraca din texas, cu tata alcoolic si mama religioasa. fix targetul kaufland, de altfel

    • #6

      Ala e doar un film si Americanii nu sunt un etalon al mâncării sănătoase.
      Sheldon in BBT comandă mancare zilnic. Nu gătește niciodată. Asta e un exemplu de urmat?

      20
    • #7

      Pastele cu crenvursti de la americani sunt o mancare “traditionala” pentru copiii care nu prea sunt pasionati de mancaruri gatite.
      In TBBT ideea a fost sa arate firea copilaroasa a lui Sheldon, nu sa prezinte vreo specialitate culinara.

      17
  3. Mi-am facut un steak de vita Kobe la bbq, dar in loc de steak am pus crenvusti, un deliciu a iesit, recomand!

    77
  4. #9

    Mi-ai facut pofta de sandwich cu parizer si mustar.

    23
    • #10

      Si eu mai mananc din cand in cand, dar doar atunci cand gasesc la brutarie paine calda, abia scoasa din cuptor.

      8
  5. #11

    Îmi aduce aminte de epoca de aur când ciolanul fără carne de porc, parizerul victoria și ghearele de pui era culmea luxului. Iar cine avea stomac, manca margarina și salam de soia de anul trecut cu pâine de acum trei zile.

    15
    • #12

      Nu confunda salamul Victoria (care avea 70% carne, conform STAS) cu parizerul care era numai MDM si apa.. Că după lovilutie firmele si-au facut rețetele lor “originale” si au renuntat la standardul de stat e alta mincare de pește…

      3
  6. #13

    Se intampla o fenta culinara, vor sa dea boost la vanzarea de broccoli 😀

    20
  7. #14

    Lipseste ou fiert fin reteta asta, plus niste fasole din aia la conserva. Dai una silentioasa la birou si revine toata lumea la munca de acasa.

    42
  8. #15

    Next on KFC. Chicken Sneakers !

    20
  9. #16

    Pe Reddit chițăie ITștii
    De foame.
    Au breakfast, brunch și lunch
    Din bame.
    Ațâță focul în Pipera
    Cu diplome de Bioterra.

    25
  10. Nu resturile animale sunt cel mai mare pericol pt sanatate, ci mizeriile ce se baga ulterior – aditivi, coloranti, potentiatori de gust – celebrele e-uri. Sunt zone in lume unde se mananca aproape tot dintr-un animal.

    23
    • #18

      @Constantin: România este una dintre acele zone. Dintr-un porc aruncăm doar conținutul stomacului și al intestinului. In rest sănătoși să fim.

      15
    • #19

      asa creazi tu, ca se arunca…

    • #20

      Nu man, un produs care dupa textura ai zice ca nu e foarte gras are totusi 30-40% grasime, aici e pericolul, nu colorantii si E-urile (sarea tot E-u e sa stii). Bagi multe grasimi d-alea nasoale fara sa-ti dai seama, si nutrienti plua.

      4
    • #21

      practic tocatura aia e ‘spalata’ chimic sa se transforme in pasta din crenvursti si parizer, daca te gandesti e un fel de ‘mancare mestecata-ingurgiata si regurgitata’, in general ai manca asa ceva?

      5
    • #22

      Si in Romania se mancau pe vremuri toate partile dintr-un porc inclusiv sangele (vezi sangeretele, care este/era considerat o delicatesa).

      12
    • Da, stiu ca si in Romania se manca aproape tot din oorc, cand eram copil am participat si eu la taierea porcului si stiu ca se manca inclusiv pielea, sangele, ficatul,inima, plamanij se tocau si se facea caltabos…insa totusi ochii, ratul, capul….se aruncau, in alte parti din lume se mananca inclusiv partile astea.

      1
    • #24

      @Radu Sarea de bucătărie, clorura de sodiu, nu e pe lista de E-uri. Dar găsești multe substanțe vitale sau naturale, precum E300 vitamina C (acid ascorbic), E306 vitamina E, Lecitină E322, Curcumina E100 samd. . E-urile sunt doar o formă de clasificare și nimic mai mult a substanțelor alimentare introdusă de uniunea europeană din anii ’60, de aia nu le găsim pe produsele asiatice sau americane.

      1
    • #25

      @Constantin, de curiozitate, ce mancare se pregateste din ochi de porc?

      In schimb si la noi se face piftie din rât, urechi si o parte considerabila din capatana de porc taiata bucatele. Nu mai spun ca si creierul de porc se mananca prajit sau pane. Limba de porc se gateste cu masline.

      1
  11. #26

    Unde am citit de un festin cu intestine de oaie fierte cu tot cu continut?

    7
    • #27

      Pai oaia mananca iarba, deci continutul intestinelor oii e practic o salata. Ce problema sa fie?

      17
    • #28

      La Crăciunul Intact Media?

      15
  12. #29

    În RDG exista (și mai există) renumitul Jägerschnitzel – um șnițel făcut din salam. Cred ca sărăcia din țările de est a fost peste tot la fel. Soția cunoaște din Polonia cam același dulciuri (de expl. pâine in lapte si ouă , apoi prăjite), șamd.

    Nu știu cum este in România….însă aici prin Berlin am impresia ca oameni doresc sărăcie. Galeries Lafayette au anunțat că la sfârșitul anului viitor se închide din cauza comportamentelor de consum modificate. Toată presa locală se bucură….iuhu acum ne îmbrăcăm toți cu uniforme de la KIK. Ce atât dezmăț? Sa saracească toți, împuțiti dn imobiliare sa fie naționalizați. Șamd, șamd.

    Au apărut si sticle de alcool mai mici, mai ales la lucrurile mai scumpe: vinuri la sticle de două pahare, parfumuri împachetate mai mic, etc.

    Fimiu’ mă întreaba de ce au apărut atâtea magazine Humana in oraș (haine si lucruri la mâna a doua). Pentru că Germania sărăcește pe zi ce trece, in fiecare zi numai catastrofe. Si dacă Germaniei ii merge rău, restului Europei ii va merge asemanator….

    Băi ce chef am sa închid coșmelia și să fac o călătorie in jurul lumii vreo doi-trei ani. Însă sunt prea fricos, tot găsesc motive sa nu ies din zona de confort.

    36
    • #30

      Germania saraceste pentru ca conducatorii lor au fost prea ocupati sa suga cucul rusesc, sa devina dependenti de gazul rusesc si in general sa reprezinte interesele rusesti in europa. De aici a rezultat energie scumpa, criza energetica si pierderea competitivitatii in industrie. De unde vine si saracia.

      Iar “pâine in lapte si ouă , apoi prăjite” se numeste french toast. Nu e chiar pe sarakie cu oua si lapte, fata de parizer e chiar lux.

      21
    • #31

      Germaniei nu ii merge rau deloc. Au crescut preturile, da, dar si cererea a crescut pe masura. Iar in ro berea e deja mai scumpa ca in de, de fapt mai toate prerurile din supermarketuri sunt babane, peste ce e in Germania. Si ce sa vezi, la noi e mai plin ca niciodata. Nu crezi? Intra la intamplare in orice supermarket din ro, sunt cozi la toate casele. Cata vreme strazile gem de masini iar cozile de la casele de marcat se mentin, asta cu saracia e doar propaganda.
      Ahh, nu am bani de iphone15, am doar 12..sunt sarac, clar. Si nu am decat doua masini, vecinul are 3. Mamaa, ce sarac sunt. Si doar cu 2 apartamente..bahaa, ala cu drogurile are 700, deci eu sunt saraaac lipit.

      18
    • #32

      n-ai unde sa mergi boss in tur. Doar asa punctual cu avionul… in rest e dezastru. razboi si conflicte peste tot.

      3
    • #33

      Ați venit de dincolo?

      @Radu: raspuns ok, cauzele însă nu le-ai înțeles (sau nu vrei). Energia este scumpă ptr că Germania a închis centralele nucleare. Si ptr a salva pământul au dat drumul celelor cu cărbuni. Si cumpara energie din străinătate la prețuri imense. Industria se cară la greu…majoritatea se duc in SUA si prin Asia. Brain drain-ul la persoane private a început. Ca expl din cunoștințele mele (bineînțeles dpdv statistic nu sunt valide, însă cele de la destatis): 7 familii emigrate: 3 in USA ( zona Denver, alta Birmingham (lângă Atlanta) si prin Illinois), 2 Elveția, Luxemburg si Spania. Ingineri IT, doctori, economiști – toți cu venituri (mult) peste medie.

      French toast, dacă poți sa alegi. Dacă nu poți este pur si simplu pâine înmuiată in lapte, trasa prin ou si prăjită – frigănele.

      @Add: exact așa este. Cine plm ești tu să dictezi altora ce să-și cumpere? Care-i pb cu IPhone 15, 16, 17? Cu două, trei sau cinci mașini? Cine ești tu? Ești destul de ciudat și invidios. Eu am 4 mașini. Ai muncit tu ptr ele? Ai plătit tu 57% taxe si dări? Muncești tu in locul meu? Trebuie sa fie toți la fel? Tu si cei ca tine sunteți problema. Nu puneți curul la bătaie, vă multumiți cu ce vi se dă, aspirații economice egale cu zero barat.

      Btw. Unde-i cererea crescută? In ce domeniu? In Germania cererea cam in toate domeniile economice este la pământ. Pb ca tu si cu ministrul german al economiei ați învățat la aceeași facultate: “nu-s insolvenți, închid numai firmele”.

      2
    • #34

      @mihai1:

      🙁

      —-

      Tur, tur nu prea merge, ai dreptate.

      Acum încep să călătoresc prin Asia. În trei săptămâni plec in Coreea de sud.

  13. #35

    Ie bune, la o mare parte din români mezelurile, de orice fel, intra in categoria lux. Până la urmă e tot proteina, doar că amestecata cu e-uri..multe e-uri. Daca nu va place, mâncați cozonac. Atât, că am treabă, mi se ard saint-jaques-urile pe grătar.
    P.S.: să le pun garnitura de ruccola sau sa le mănânc clasic, cu blini, ou și icre de beluga ?

    18
  14. #38

    Or fi ei nesănătoși (cremvustii) dar ce buni is cu pâine proaspătă și cașcaval… așa mai răruț:)

    7
  15. #39

    sharifule! pai la noi pa camera la rahova daca near da bugar deasta cu parizar ar fii lucs nenica!
    bine, sa nu fie parizaru lu parizar da pa celula, creca ati dai seama da ce i sa spune la ala parizar, are un cabanos an prohab da zici cai cal porcu dreacu!
    la noi mai mult cu crenvusti o ardem iar da ziua puscariei ne da marmelada cu branza da vaci! si cu crenvsti, sa maoara fram dan aerport da nul ancingem da dracu al ia cand o ajunge iar aicishea, ca aicishea ajunge mai dal an gatu masi da cioroi!
    eri nea ajuns prima pacanea, sa moara fram, am rupt butoanelele alea toata noaptea.
    nea batut gardenii de nea rupt ca toata noaptea am uralt si zbariat ca toti drecii pan muzica facuta da aparatu ala, ia nebunit da cap pa gardieni, acu suntem mai multi pa infirmelie, a ramas doar faraonu an camera cu aragazu lui si cu pacaneaua asta
    cand nea dus pa ifirmelie lam auzit cum urla ca a luat speciala aia marea, le cerea la gabori 4 meleoane premiu al mare. an juma de ora a ajuns si el pa infiemelie, e batut grav, abia al mai recunoastem, bani pula, na luat un chior da la gabori, acu sa jaoca gaborii an celula pa pacaneaua aia
    plm, veatza e greu la rahova!

    3
    • #40

      Vezi tu Freigy eu cred ca delirezi din cauză la japița pesedistă. Tu nu mai știi cine ești din cauză că ai iubit-o muuult. Freigy tu nu mai ești la pârnaie tu vorbești din amintiri. Adu-ți aminte că operațiunea barbarosa s-a încheiat cu succes. Ți-am lăsat un mesaj la postarea cu plecarea la Liverpool a lui Arhi. Fratili meu te rog revino-ți!

      2
    • #41

      Lauriciule, ce vreai ba laketxule? Sa tremetem o brigada sa teajute sa treci pa la semafor!
      Io scriu dan pârnaie fratiwear da tu ejdi cu siguranță pa la sapoca pran fun salon ceva. Pa la aia furioși creca.
      Hai sa trăesti și mai daten barbarosa mati da nebun!

      1
    • #42

      Freigy eu nu mă las, acu când ești la greu eu sunt alături de tine. Poți să mă porcăiesti cum vrei tu, asta e mi-am asumat. Nu-s la sopoca, sunt destul de bine, mulțam de grijă. Promit să trec numai pe verde, nu-i nevoie de nici o brigadă.

    • #43

      Bă, plm, văd că își ia mânuțe roșii la greu, da mie începe să-mi placă de telektulala ăsta.

      3
    • #44

      mie doar numele nu-mi place… telektu ala puții mele

    • #45

      balaure cu asta cu tektuala putii tale tiai dat foc la harnashament sa moara bibi!
      gata, mam inflamant grav, sant cu ochi pa tine, fratiwear! ai belit carbasanu!
      si ma chiama telektulala nu telektuala ca nus muiere an plm
      hai ca mac la infirmelie sa vaz daca poa sa ma scoatza an uichend afara pa caz da raceala si vin sa te caut la oua!

      1
  16. #46

    un kil de crenvursti e in jur de 50 de lei. un kil de carne de porc e pe la 30 de lei. cred ca si asta e o cauza pt promovarea unor produse care altfel nu se mai vand. cred ca pot sa ii promoveze mai degraba ca solutie de rezerva cand nu are omul un caviar pe acasa si nu stie ce sa puna langa o sampanie

    10
    • #47

      Am luat acu’ maxim 2 săptămâni 28 lei kilu.

      1
    • #48

      Corect, fiindca, pentru un motiv care-mi scapa, Angst a iesit de pe piata mainstream. Ei vindeau la MI cremwurstii si parizerul la aproape 90 lei kg.

      1
    • #49

      Găsești crenvurști la 11 lei kg și parizer la 7 lei kg. Nu mă intreba ce conțin…

  17. #50

    cat am fost mic faceam nazuri la pielita de pui. bine, nu exista pe vremea mea varianta crocanta still KFC. Ai mai batrani din familie o mancau cu placere pentru ca stiu ce inseamna sa vada carne doar de sarbatori. Cum sa nu prinda parizerul la romani. Problema nu e carnea din parizer, ca “resturile” alea sunt tot carne, faptul ca e tocata pasta nu schimba cu nimic valoare nutritiva. problema e grasimea adaugata + toate aromele artificiale ca sa o faca sa aiba gust bun.

    9
  18. #51

    Se simte peste tot.. în construcții statul nu a mai plătit din aprilie, pt analize prin casa de sănătate, banii se termina pe 5 ale lunii, (înainte pe 15-18).

    Ratele au crescut la limita limitelor.

    Oamenii din jur au făcut credite de nevoi personale să plătească ratele pt case…

    Altora le sunt luate mașinile de Cămătarii de leasing .. (bt leasing)gen penalități de intarziere – mai mult de 100% din rata întârziată..

    Și tot așa. Lumea doar rezista, dar se îndreaptă spre breaking point…

    10
  19. #52

    De ce sa mint, obisnuiam sa mai iau cateva felii de parizer cu ardei Moldova si sa mananc cu rosii d-alea de gradina, de la socrii. O data pe luna nu a omorat pe nimeni :))

    6
  20. #53

    4 lei suta de grame la crenwursti ?
    pai cu 3 lei suta de grame iei o carne de porc si o prajesti …pui mei…si astia vand (la oferta chiar ) cu 8 Euro – kg de crenwursti ?

    5
  21. #54

    Sarakie nesarakie, mie Proust imi dicteaza sa ma opresc in drum spre casa si sa iau paine alba si parizer din ala de pisici ca mi s-a imputit in subconstient pana la parter de cand am citit asta.

    O sa mananc pe ziar in fata blocului probabil daca ma prinde a mea cu asa ceva acasa dar madlena e madlena….
    Margarina Rama mai e pe undeva sau a interzis-o DSP-ul?

    12
    • #55

      si mie imi place cateodata parizerul de pui de la meda. si piureul cu margarina delma

  22. Apropo, pe ala a lui Parizianu, ala din Morometii,il chema asa pt ca ta-su a fost un parizer?

    6
  23. … am stat două săptămâni în lumea a 3 a, lume a 3 a după standardele unora, fie vorba între noi.

    Ce am văzut într-o țară unde nu exista Kaufland, Lidl, Tesco sau altă formă de asta de magazin, nu mi am imaginat că poate exista.
    Gândiți vă la Harghita și Covasna, trăind și mâncând din ce produc ei acolo, majoritatea produselor la vrac. Săpun, parfum, apă, gaz, carne, cocături, frunze, sfeclă coaptă, struguri uscați, pește, detergenți, țigări, pufuleți, popcorn, monoglutamat. Vrac. Bumbac la balot de 200 de kile? No problemo. Vrei doar 180 de kile? No problemo, tăiem din ăla de 200. Și așa mai departe.

    Regiune autonomă, uscată ca o coajă de nucă, cea mai amărâtă dintre zonele țării, deșert cât vezi cu ochii, aducând apă pe țeavă și ridicând hectare de solarii. Ca să producă ei acolo roșii și ardei și ceplm mai produc. Totul AL LOR.
    Vorbesc limba lor și ridică nasu’ cu mândrie spunand că ei sunt karakalpakstanezi, nu uzbeci. Da, există republica asta, Karakalpakstan. Chiar există, nu e din filme. Și vezi că li se face sangele turcoaz cu verde și galben când zic își afirmă apartenența.

    Ei, au și ăia mezelurile lor. Într-un magazin local, am trecut prin fața frigiderului cu mezeluri și tot felul de chestii gen brânzeturi. Am remarcat câteva bucăți de salam, asta era marți.
    Vineri, bucățile erau tot acolo, din toți flămânzii ăia, niciunuia nu i a trebuit mezelul. Probabil preferă să mănânce carton, pietre sau pe dracu.
    Mezeluri? No way. E cea mai ieftină formă de agregare a unei chestii care a mișcat vreodată. Chiar și din sărăcie și deșert, ies ăia și se duc la o bucată de carne identificabilă, nu la pastă de zgârciuri.

    Vorbim de cea mai săracă și uscată zonă din Asia centrală. Cred că eram cea mai grasă formă de viață pe o rază de 200 de kilometri.

    Cumplm pot ăia? Cum? Cu ce mama dracu sunt ăia mai speciali decât urmașii dacilor?

    11
    • #58

      Man, subdezvoltarea si salbaticia nu sunt de admirat. Orice barbar poate sa ia o bucata de animal si s-o bage la foc, dar sa faci mezeluri presupune ceva cultura gastronomica. Si n-are treaba cu saracia, mezelurile de calitate consuma mai multa carne decat mancatul carnii ca atare.

      10
  24. #59

    Parizer la 45 de lei kilu și dacă citești eticheta scrie că are 80% carne. Acuma nu știu gusturile altora dar io zic că e mai bun ăla făcut din tendoane și resturi de pe oase. Oare de ce carnea de pe coaste e mai gustoasă ca o pulpă seacă?

    3
    • #60

      Pentru ca muschiul de pe coaste are fibra striata, pe cind pulpa are fibra lunga ce nu pastreaza grasime si e mai “tăioasă”.

    • #61

      Exista parizer la 12 lei kg!!!
      Aici unde s-a mutat bricoleurul sef exista parizer scump numit parizer de Cristur (probabil Cristuru Secuiesc)
      Am in familie 2 persoane care din cand in cand poftesc la parizer prajit cu mustar si sos de rosii…

  25. #62

    Sa stii ca ma ingrijoreaza real si din ce in ce mai dur pretul alimentelor. Asta este razboiul rasfrant asupra noastra, si devine din ce in ce mai infricosator.
    Mancarea buna a devenit, mai mult ca niciodata, un lux. Fructe, legume, carne, lactate, etc, dai pe ele sute de grame de aur lunar, practic. Razboiul nu se opreste, o sa fie doar mai rau. Incep sa ma gandesc sa fac cum facea bunica, zacusti, gogonele, carne la garnita, etc.

    Din oras deja nu imi mai permit sa mananc mai des de 2 ori pe luna, si inainte, pe acelasi salar, aproape ca nici nu gateam acasa. Este o realitate tot mai greu de dus. Inca se poate, groaza e ca o sa urmeze mai rau.

    7