Nu am fost, în anii de maturitate, vreun fan al tenisului. Am fost în adolescență si post-adolescență, când juca Irina Spârlea (îmi aduc aminte de comentatoarea de la Wimbledon, care îi spune IRINAAAA SPÂRLEEA!!!) (plus vestitul meci când a făcut-o curcă Venus Williams), care Irina era și o jucătoare excelentă, și o figură în afara terenului, care te captiva și te făcea să o urmărești. Spun asta ca să înțelegeți că pot face diferența dintre un tenismen genial și unul foarte bun și muncitor. Exemplu. Djokovici e genial, Federer era ca un tractoraș pe baterii solare.

Simona nu a fost niciodată genială, în tenis. A fost cea mai muncitoare jucătoare, cu cel mai mare spirit de sacrificiu. Și nici măcar nu vorbim de operația de ajustare a sânilor, pentru a-i permite să joace la un nivel ridicat. A fost întotdeauna ca o râșniță, pentru adversare, le-a măcinat pe punct până îl câștiga, fără să se plictisească, fără să facă greșeli, ci era ca un zid de tenis în care dai până îți alunecă racheta din mână și se duce mingea aiurea.

După care a avut o perioadă în care a fost doar aurea mediocritas. A jucat cum joacă așa zisele tenismene românce în turneele de 25k, exclusiv ca să își păstreze punctele, să marcheze niște bani și să își păstreze forma de joc.

Și, la un moment dat, brusc, deși era la o altă vârstă decât cea care a consacrat-o, a reînceput să joace tenisul ei de bază, cel în care măcina adversarele și terenul, cu forță, viteză și rezistență. Ca printr-un miracol. Sunt sigur că ceva s-a întâmplat. Din voința ei sau că antrenorii au vrut să își mărească sumele, nu știu, Tot aud de un Muratoglu, care ar fi transformat-o pe vaca aia de Serena în mormanul de mușchi de pe teren. Habar nu am, nici măcar nu vreau să am vreo supoziție pe temă. Dar ceva, cu corpul și fizicul ei, sigur s-a întâmplat.

Doar că nu vreau să judec nicio secundă. Uitați-vă la Serena cum arată. Amintiți-vă de alți sportivi, din atletism, de exemplu, ciclism sau tenis. Amintiți-vă de Șarapova, de Marion Jones, Florence Griffith Joyner, de Martina Hingis și asta din cazurile care au ieșit la suprafață. Amintiți-vă că, de fapt, toți sportivii folosesc stimulatoare de efort, diferența o face faptul că sunt aprobate, din varii motive, de federațiile respective.

Gândiți-vă la cât aleargă acum un fotbalist, față de fotbalul de acum 20 sau 30 de ani. În medie, un fotbalist aleargă între 11 și 20 de km pe meci. PE MECI. Alergat în varii moduri, timp în care au și balonul, lovesc, sunt faultați, cad, se ridică. Încercați să alergați 20 de kilometri în 60-70 de minute, cât e timpul efectiv de joc într-un meci de fotbal, după care încercați să dați și un șut spre poartă, de la 20 de metri.

Ce face diferența? Medicina sportivă, care a evoluat, sau involuat, depinde cum privești. Stimulatoarele de efort sunt la ordinea zilei, transfuzii de sânge propriu păstrat în timp, tot felul de chestii la care nici nu te poți gândi ca om simplu.

Sigur, ne-ar plăcea ca toți să fie puri și curați, neatinși pe interior, hrăniți vegan și cu yoga înainte de răsăritul soarelui. Doar că altfel cum ați mai răcni voi la televizor HAI SIMONA, RUPE-O PE GENUNCHI!! MUIE STEAUA! și altele. Toate astea se petrec exclusiv din cauza noastră, a fanilor sportivi, care vor doar recorduri, vor să vadă efort etern, morți pe teren și orice altceva ne gâdilă egoul, când stăm în fotolii.

Sigur, mulți dintre voi vor înțelege că eu, de fapt, o apăr pe Simona, pe principiul Toți o fac, deci nu are nicio vină. Dimpotrivă, nu o apăr.
Spun doar că nu voi fi niciodată cel ce va urina pe statuia pe care i-am ridicat-o noi toți, de-a lungul timpului, pe baza unor decizii arbitrare ale unor și ale altora.

Simona ne-a fost idol mai mult de 10 ani. A muncit, a tras, a avut o viață extrasportivă exemplară, a adus copii spre sport, a adus oameni în scaunele tribunelor arenelor de tenis, scaune care, în românia, altfel, ar fi mucegăit. Cu alte cuvinte, și-a făcut treaba pentru care am aplaudat-o toți, în timpul ăsta. Nu vă grăbiți să o umpleți de noroi, cum fac românii, doar pentru că aveți voi impresia că vi s-a distrus idolul.

Idolul e tot acolo, doar v-a arătat că e și ea om.

MUIE SERENA
Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

51 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Eh, ne-ai aratat ca stii tenis, dar i-ai incurcat pe Djoko si Federer. Federer gasea solutii pe care nimeni nu le vedea, iar Djoko e Spiderman. In rest, e bine 🙂

    75
    • e din cauză la vaccin

      19
    • efectiv nu imi dau seama ce v a putut placea la peretica aia care o facea Federer. trec peste aroganță ca na, plm, asa discuta romanii

    • #4

      mda, cred că Federer are o tonă de finale pierdute fiindcă nu avea “bateriile alea solare”. Djokovic e atât de genial că dădeam skip când juca cu Nadal, 50% din meciurile cu djokovic conțin trasul de timp. Mai degrabă era cringy și mereu forța bunăvoința și nervii arbitrilor.

      35
    • #5

      Mie imi placea ca erea gentleman. Federer.
      Djokovici nu ,ca e arogant.
      Ca sa nu zic de Simona, ca iar plang.

      16
    • si mie imi place de el, ca om, e exemplar in tot ce face

    • #7

      Mie nu mi se pare Djokovic arogant, din contra. Ca e putinist si antivaxxer in afara terenului, aia e altceva.

      6
    • #8

      Pai nu exista putinist si antivaxxer care sa nu fie arogant, doar el stie mai bine, d’ohhh 🙂
      Federer este si va fi pentru totdeauna un gentleman, ceva ce Djokovic n-o sa fie nici daca mai castiga 10 GS-uri.
      Niciodata o declaratie controversata, niciodata scandal cu arbitrii (corectati-ma daca gresesc, insa nu cred sa fie cazul), niciodata tras de timp, mereu politicos si fair play. Si astea, peste un tenis deopotriva spectaculos, elegant si taios (ahh, backhand-ul ala cu o singura mana…).

      38
    • #9

      E prima oară când aud pe cineva zicând de Federer că e așa. Când e fix pe dos, fantezie, artificii, tot ce vrei. Djoko dimpotrivă. Chiar am crezut că i-a inversat în minte când a scris asta. Sau nu i-a văzut jucând. Pe Nadal la ce categorie l-ai încadra? Muncitor sau fantezist?

      Hai Simona! 🙂

      12
    • O chestie iar de apreciat la Federer e ca nu si-a stabilit domiciliul fiscal in alte tari gen Monaco ca sa evite taxele, cum au facut altii, se stiu ei, niste nesimtiti!

      15
  2. #11

    „Simona ne-a fost idol mai mult de 10 ani.”

    În nume propriu și personal, ultima oară când am avut ceva vag apropiat de „idol” era prin adolescență. N-am picat în extaz pentru Simona când era pe val, n-am vreo înclinație s-o bălăcăresc acum, viața e prea scurtă pentru chestii d-astea. Știu, sufletul petrecerii…

    39
    • #12

      Vezi ca a explicat cetin mai sus ce anume din Simona a facut-o idol, pentru toate varstele, amatori de sport si profani deopotriva..
      E una dintre putinele dati cand imi vine sa dau cu flit!

      7
  3. #13

    Da-mi voie sa-ti demontez nitel toata constructia: recordul mondial la semi-maraton – 21,1 km – este de 59 de minute si maruntis. Asta inseamna ca niste sportivi hiper specializati pe alergare se misca, aproape de viteza lor maxima, timp de 60 de minute, fara oprire. Nu vad cum ar fi fizic posibil ca niste fotbalisti care se antreneaza total diferit fata de un alergator de distanta sa obtina niste performante comparabile. Sunt curios de unde ai tu statistica cu 20km alergati pe meci 🙂

    33
    • #14

      Nu au fost faulturi la meci, deci s-a jucat undeva spre 70-80 minute. Poate au fost si prelungiri?

    • A rotunjit si el, nu e suparare. In medie se alearga la un meci de top vreo 11km, si asta depinde tare de strategie. Dar se poate depasi, au fost situatii, 15, 16km. Dar aia nu numai ca nu e deloc medie, ci record.

      11
    • #16

      Cu voia seniorului care a zis intre 11 si 20 km pe meci. Hai sa nu sarim la cifra maxima ca sa nu pierdem esentialul.
      Totusi, iaca niste linkuri:
      www.skysports.com/football/news/11661/11996016/premier-league-running-stats-this-season-revealed
      sportsbrief.com/football/36654-how-a-soccer-player-run-a-game-find-average-distance-covered-by-footballers-game/

      Spicuim:

      “Inter Milan midfielder Marcelo Brozovic has consistently set distance records while playing for Croatia. He first set a record of 16.3 km at the 2018 World Cup in Croatia’s win against Russia. He then broke his record at the 2022 World Cup after running 16.7 km during Croatia’s win against Japan.
      ” – asta e din al doilea link

      primul link: “Bayern Munich’s Joshua Kimmich scored a delightful winner to secure a 1-0 win over title rivals Borussia Dortmund on Tuesday and set a club record for distance covered with 13.73km – but how does that compare with distances covered by Premier League players?”

      5
    • #17

      “A rotunjit si el” @nea_zăpadă ai legătura.

      3
    • #18

      Am senzația că-s perceput ca fiind vreun rău sau ceva care exacerbează anumite lucruri. Nu-i adevărat deloc. Păi ce, nu se vede din avion că Senioru’ e anorexic, de ce-aș susține eu contrariul?

      11
    • Și uite așa, cu rotunjitul ăsta, 13cm devin 25.

      28
    • #20

      am ras genuin:)))))

  4. #21

    Numai ca, sub comanda lui Muratoglu, Simona nu prea a avut perfomante.

    24
  5. De fapt nu Irina a facut-o curca pe Venus ci tatal lui Venus a facut-o pe Irina o curca mare si alba!

    23
    • #23

      Da, pentru că Irina nu a fost în stare să o bată pe aia în semifinale la US Open. Și s-a ciocnit de ea intențional la schimbul de teren. Venus avea 19 ani și trebuia ruptă cu bătaia, Spârlea putea face istorie.

      11
  6. #24

    Oare DDMan i-a dublat contractul sau nu mai e demult in vigoare?

    2
  7. #26

    in viata tre sa stii sa dai dar sa si iei bataie , va sun din proprie experienta. Un smecher nu e smecher adevarat daca nu stie sa si ia bataie cum am luat eu :))

    4
    • #27

      Freghie bă băiatule… ești un romantic incurabil… nu te-a învățat taică-tu “băiete! dai și fugi”

      3
  8. #28

    “a adus copii spre sport” Aici mi se pare cea mai mare problemă. Cum poți explica unor copii, pentru care probabil că era idol, faptul că s-a dopat?!

    9
    • #29

      Le explici sa aiba grija cu cine lucreaza, ca nu tot ce luceste e aur si ca nu ne debarasam de oamenii care ne-au adus in varf, numai pentru ca acum castigam – inclusiv datorita lor – sume cu 8 cifre in euro.

      Acestea au fost greselile Simonei, din punctul meu de vedere (n-am crezut si nu cred nici acum ca s-a dopat voluntar). Sunt foarte multe lectii de viata importante de invatat de aici.

      19
    • #30

      Depinde și de ce va face în continuare.
      Dacă își va recunoaște greșeala, ar putea fi un model demn de urmat.
      Nu prea poate nimeni să-i conteste performanțele, cred că sunt anterioare dopajului.
      Poate să pună în scenă ceva similar pocăinței și iertării păcatelor din creștinism.
      Să zică da, am greșit, toți greșim, de aia acum sunt și mai puternică, înțeleg mai bine lumea, feriti-vă de martalogi, etc,etc.

      3
  9. #31

    Eu sunt absolut convins ca Simona a incercat diverse substante sau metode legale, poate unele care n-au fost descoperite inca. Doar ca atunci cand te joci cu focul, te arzi. Adica producatorii aia de suplimente nu-s de incredere si mai amesteca substantele (pe linia de productie nu au grija sa curete resturile anterioare). Pe de alta parte sunt covins ca Serena e experta la asa ceva, doar ca n-a fost prinsa: a apelat la diverse exceptii cu medicamentele, a jucat sub influenta alcoolului, a evitat controalele antidoping s.a.m.d.

    12
  10. Am alergat 20 de km in 45 de min si am tras vreo 50 de mingii la poarta de la 35 de m, am transporat putin, atata tot! O provocare mai serioasa ai?

    3
    • PS: Pe Nintendo switch zic!

      9
    • #34

      Mor cu mingii alea. O minge, două mingi. Mbine că dacă erau 50 de mingi nu ai scris ”50 de mingiiiiiiiiiiiiiiii” că erau multe.

      11
    • Shoric, scuze pt greseala, dar oameni suntem ce plm!

      2
  11. Ne-a oferit totusi momente frumoase, sa ne bucuram de ce a fost si de ce va urma zic. Sa criticam…cu totii stim dar nu ajuta cu nimic.

    8
  12. Oameni suntem si o gaura in portofel avem!

    5
  13. #39

    Greu de luat in serios o postare care nu e documentata nici macar la nivel de… bun simt fata de cititor. Din 2013 pana in 2020 inclusiv, Simona Halep a jucat IN FIECARE AN cel putin cate 2 finale de turnee mari si foarte mari (Premier si Mare Slem) si a castigat IN FIECARE AN cel putin cate un titlu la respectivele turnee. Dupa care… a luat-o in jos si a mai castigat un singur turneu mare in 2022. Deci unde e “aurea mediocritas”, unde e revenirea spectaculoasa, unde e transformarea “miraculoasa”? Daca a fost sau nu geniala, mi se pare o chestiune profund subiectiva. Daca s-a dopat sau nu… aia nu mai e deloc subiectiv. Dar ce nu poate fi negat de nimeni e ca Halep a avut o cariera EXCEPTIONALA la un nivel constant extrem de inalt pentru o perioada foarte indelungata.

    22
  14. #41

    Nu sunt specialist ca sa trag o concluzie, nici macar nu ma pasioneaza subiectul atat de mult incat sa imi pese, dar aici este o alta opinie ce merita citita adevarul.ro/sport/halep-ingropata-realitatea-cruda-a-dovezilor-2300790.html

    5
    • #42

      incet incet situatia se clarifica … interesanta partea cu reproducerea contaminarii si rezultatele de la voluntara, deci termenul de un an pentru verdict are logica … si pedeapsa de asemenea

      4
  15. #43

    Eu de mic știu: soarele și tenisul întărește organismul.

    8
  16. #44

    Nadal și Federer. Djoko poate sa mai câștige încă 50 de Slam-uri. Nu se compara cu cei doi. E Cristiano Ronaldo al tenisului. Un android.

    3
  17. #45

    Fotbalistii alearga intre 11 si 16km in 90+15 minute. sportsbrief.com/football/36654-how-a-soccer-player-run-a-game-find-average-distance-covered-by-footballers-game/

    Nu 60-70 min timp efectiv, ci 90+15 min ca in timp ce fazele sunt intrerupte ei se odihnesc. La fel si in pauza. Aceste pauze fac o mare diferenta fata de un efort sustinut de a alerga 11-16km. Nu spun ca alearga putin, ci ca e o diferenta intre un record de 16km si 20km cat ai zis tu.

    3
  18. #46

    E mult spus că Simona ar fi fost un idol, dar am fost mândri de ea. Nu mă mir de cruzimea cu care e hăcuită, uitati-va ce pățește David Popovici când nu e pe locul I, no drugs involved.

    8
  19. #48

    Sunt surprins cati s-au incurcat in detalii si au uitat de fapt care era mesajul, cand puteau vedea de fapta imaginea de ansamblu. Ca nu era Federer ala, ca nu erau 20 erau 16. Binenteles ca sunt situatii cand trebuie date cifrele exacte, doar ca acum nu a fost acea situatie. Nu a fost un raport, nu a fost o statistica, nu a fost o stiinta exacta, nu a fost un sfat legal sau ceva.

    Se pare ca e adevarata legea lui Cunningam

    3
    • #49

      efectiv cu asta ne am hahait ieri toata ziu cu prietenii. toata lumea e ocupata sa imi explice chestii punctuale:))))) poor Cunningham

  20. #50

    Dintre cei doi sportivi menționați la începutul articolului Federer e genialul nicidecum celălalt 😉

    2
  21. #51

    Cred ca e o greseala totusi cand spui ca Federer e jucatorul genial si ca Nadal e tractorasul cu baterii. Plus ca e dubios ca nu il mentionezi pe Nole, e totusi cel mai titrat sportiv din Spania

    3