Eu știam și vă rog să mă corectați dacă greșesc, că sunt niște oameni care au secretul profesional ca mod de viață. Psihiatrii, psihologii, avocații, medicii și nu în ultimul rând, preoții.

Un adolescent de 17 ani din Iași și-a ucis mama și bunica, marți seară, după ce a cerut bani de suc și nu a primit. Imediat după ce a comis fapta, adolescentul a mers la o biserică, unde s-a spovedit. Ulterior, preotul a alertat Poliția.

Am impresia și iară aș vrea să fiu corectat dacă mă înșel, că secretul spovedaniei este inviolabil, indiferent despre ce povestești, fiind o discuție între tine și dumnezeu, intermediată de un preot.

Deci, preotul și-a încălcat secretul profesional sau nu?

PS: A nu se înțelege că îl condamn. Eu, în această situație, aș fi făcut fix la fel. Dar eu nu sunt preot. Sunt curios care e opinia generală, în special a dreptcredincioșilor.

tks Liviu

Completare de la marius

Daca preotul nu pastreaza secretul marturisirii, pedeapsa este extrem de aspra si poate merge pana la caterisire. Canonul 120 al Nomocanonului prescrie pentru un astfel de pacat oprirea sau suspendarea preotului timp de trei ani, avand sa se impartaseasca o singura data pe an si sa faca 100 de metanii zilnic.”
Duhovnicul nu are voie sa divulge pacatele enumerate de penitent la Scaunul marturisirii nici inainte autoritatilor, chiar daca ar fi expus sa-si piarda viata. El trebuie sa se conformeze cuvintelor: “Auzit-ai cuvant? Sa moara cu tine” (Isus Sirah 19, 10)

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.