Scris de M.

Acum două articole, v-am povestit de vecinul meu Nea’ Jean și de mesele lui pline de mâncare, care erau cele mai frumoase zile din viața mea. Ei bine, toate mesele astea aveau un mare secret, pe care aveam să-l aflu după aproape 10 ani, din întâmplare.

Într-o vară, Nea’ Jean se operează la spate și nu mai avea voie să care chestii grele, așa că mă roagă pe mine să merg cu el la cumpărături. Odată la câteva zile ne suiuam în ”Golan” (și mașina are o poveste interesantă, vorbim de ea altă dată) și mergeam la ”Carefură” să luăm apă și baxurile, ”porcării” (mezeluri), ”secrete” și ce mai vedea el pe acolo la ofertă.

La prima ”tură”, îl văd pe om că se oprește la raionul cu mezeluri la ”reducere”, chestii care expirau peste câteva zile, și începe să îndese în coș kaizer și pastramă la 10 lei kilogramul. A luat vreo 3-4 kilograme și eu aveam inundație în gură, așa de poftă îmi era.

– Astea-s pentru câteva zile, nu mai mult, zice el mândru. Eu mănânc și un kilogram la o masă, dacă mi-e foame. Ieftine și bune. Mănâncă și nevastă-mea de sparge. Nicio masă fără ”porcării”. Merg și seara, la televizor… Ce dacă expiră peste 3 zile, până atunci le dau gata. Oricum, țin și după, că știu eu. Hai să ne oprim și la supe.

Fără să stea prea mult pe gânduri, băgă viteză spre raionul de supe instant și condimente, de unde ia vreo 12 supe și 3 feluri diferite de ”Secretul Gustului”:

– Face nevastă-mea azi o supă de pui, te lingi pe degete. E bună rău! Eu nu pun Vegeta, ca toți proștii, Secretul Gustului e mai bun. Iei o supă instant la fiecare porție, pui Secret din ăsta, ceva legume și aia e. În juma’ de oră, ai supa. Nici nevastă-mea nu mai poate sta mult în picioare, așa că le mai ”sărim” și noi. Dar tot bune ies, nu știu ce pun ăștia în plicuri, dar sunt ”meserie”.

Nu m-am gândit o secundă că ar putea fi ceva rău. Mă gândeam că supa făcută de mama acasă nu are gust, fix pentru că nu are condimente și adaosuri de la supermarket. Când ajung acasă, îi spun și eu mamei să luăm Secretul Gustului și supă instant și să vezi ce bună iese de acum și la noi supa de pui. Și mezeluri din alea de ia Nea’ Jean, că le mănânc repede, nu apucă să expire.

Nevasta lui era dependentă de sucuri din sticle de sirop concentrat fără zahăr. O sticlă din aia costa 10.000 de lei vechi, dar la un moment dat au fost interzise, spre supărarea celor 2 și a mea. De fiecare dată când mergeam la ei în vizită, mă serveau cu un suc din ăsta și tare bun era.

Întâmplător, eu aflasem că au ăștia la Plus (viitorul Lidl), suc la 1 leu, sticla de 2 litri. Și aveau diverse arome, nu doar de portocală, ci și de mere, lămie (sau cum zica Nea’ Jean “la m**e”) sau soc. Un calcul simplu, era că o sticlă de apă era 80 de bani și un suc din ăsta e un 1 leu. Deci ieșeao mai bine dacă luai direct mai multe baxuri de suc și apa o lași doar pentru șpriț.

Așa că ne-am dus și noi la Plus să luăm suc, din ăsta bun. Am luat vreo 5 baxuri, din care unul era cu suc de mere era al meu. Țin minte că am fost certat când am ajuns acasă, că am luat un gunoi ordinar de suc și am scăpat ca prin urechile acului să nu fie aruncat tot sucul la chiuvetă. Nu de alta, dar aș fi suspinat vreo lună după el. Ducându-mă la Nea’ Jean să plătesc partea mea din cumpărături, văd că soția lui era extrem de fericită:

– Sucul ăsta e tare bun și nici nu are zahăr deloc. Vai, pot să beau și eu! De acum, numai din ăsta beau! Jean, tu să-ți iei din ăla cu zahăr, că ăsta e doar al meu!

În gândul meu, dacă o persoană cu diabet în stadiu avansat zicea că sucul la 1 leu e bun. atunci era bun. Și dacă femeia aia mânca mezeluri la 10 lei kilogramul și supă instant, atunci toate astea erau bune și ai mei mă mințeau, ca să mă priveze de toate aceste bunătăți. Am savurat fiecare picătură din așa-zisul ”suc de mere”, căci știam că altă dată nu mai ”pup” așa ceva.

De la an la an, starea de sănătate a nevestei lui Nea’ Jean devenea tot mai precară și analizele erau tot mai proaste. Era prima dată când ratam Sfântul Ion, pentru că dânsa tocmai se externase din spital și mari probleme de sănătate. Era începutul ”sfârșitului” sfârșitului. Tot anul a fost greu pentru femeia aia, fiind chinuită de boli și de mers pe la doctori,

La ultima petrecere de Sfântul Ion, mi-a spus că una din singurele ei bucurii mai e berea fără alcool la 3 lei, care o face să se simtă parcă mai bine.

– Nu are alcool și nu-mi face rău, de asta mai și beau. Sau are ceva alcool, dar nu mai mult de 2-3%… Atâta bucurie să mai am și eu la bătrânețe, că tare greu e. Mi-a fost greu să facă masa asta, dar o fac pentru Jean, ca să nu trecem peste ziua asta așa…

Când a plecat Nea’ Jean să aduce ceva de la bucătărie, ne-a spus printre lacrimi că simte că i se aproprie sfârșitul și că e ultima oară când ne vedem la masă. Săraca, avea dreaptate. La scurt timp a căzut la pat și s-a stins destul de repede. Nici acum Nea’ Jean nu știe ce a avut nevasta lui.

Când i-am sdat vestea mătușii mele, ea mi-a zis o scurtă poveste, care m-a pus serios pe gânduri:

– Am întrebat-o odată pe nevasta lui de ce bea suc la 1 leu și mănâncă supă instant, dacă are diabet. Știi ce mi-a răpuns?

– Nu…

– Beau și mănânc de-o viață și nu am pățit nimic.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

26 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    I-am spus zilnic lui taică-meo sa nu mai fumeze un pachet de țigări pe zi, că bine nu are cum să-i fie. N-aveai cu cine…El așa a văzut la tatăl lui care a fumat 50 de ani fara filtru și n-a pățit nimic. AVC la 62 de ani și deși e viu, de trăit nu prea mai trăiește. Iar tatăl lui am aflat că a murit la 67…de bătrânețe.

    37
    • #2

      cel mai pacatos obicei posibil, pentru ca in afara de dependenta de nicotina, iti provoaca si reflexe conditionate, fumatul la cafea, evenimente, dupa masa etc

    • #3

      Mama are o disciplină de fier. I-a crescut la un moment dat glicemia (nu cu mult, dar a crescut) și de atunci nu mai mănâncă zahăr, pâine, carne etc, doar legume. Are analizele bune și asta o face foarte fericită. chiar dacă e slabă și ar cam avea nevoie de carne.

      15
    • #4

      @arhi: fumat ca să te calmezi, țigara ”de după”, fumat ca să dai randament mai bun la jocuri etc.

      15
    • Fratele vostru e in a 3 saptamana de lasat si voi ii amintiti ca are merge una. Frumos asa?

      28
    • #6

      m.s., n-am inteles legatura dintre cresterea glicemiei si consumul de carne.

      15
    • #7

      Tigara dupa nu prea se mai aplica la unii de pe aici, se stiu ei care, asa ca le-a fost mult mai usor sa se lase de fumat, sper ca nu o sa-i aud cum se lauda prin comentarii ce tari sunt ei!

      14
    • #8

      Carnea poate fi dulce, cum avea Greuceanu sau Praslea pulpa din care a dat sa manince la inorog sau dragon!

      15
    • #9

      @daddy, nu știu nici eu, dar daca mama așa se simte bine, let her be.

      7
    • #10

      *pulpa dată la zgripțuroaică. Inorogii sunt vegetarieni și nu zboară decât dacă era Prâslea fumat bine, iar dragoni nu avea, că încă nu se importau basmele din China.

      15
    • #11

      @w, să dea Mniezo, Allah și Budha să te țină! dacă pun mîna pă DeLoreanu’ ăla de mere-napoi, îi singuru’ lucru pe care-l schimb…

      2
  2. #12

    Scria cineva mai sus de fumat și cât este de nociv…da…poate asa e…dar am in jurul meu sportivi de 30-45 ce fumează de rup (80% din alea electronice) si…aleargă la fel de bine. Am zeci de băieți la firma ce fumează de 4-5 ori in 8 ore de lucru…si…nu au nimic. Ok…o sa ziceți…ca “așteaptă sa ajungă bătrâni și sa vezi atunci” la fel le-am zis și eu.. si replica lor “ei lupa, dacă apare ceva, ma las instant și ma insanatosesc”…unul a făcut asta și…e f f f bine, revenindusi, si culoarea aia de rrom de pe fata (am observat ca fumatul te întunecă la ten) a dispărut fiind din nou caucazian. Nu știu…unii sunt al dracului de sănătoși!!! (Și mor de ciuda ca de la o basina trasa mai tare eu ma îmbolnăvesc, apa rece de ma spăl pe fata racesc, mâncare de 3 zile instant indifestie, etc)

    9
    • #13

      Păi da, vindecarea e ca nessul, instant la pliculeț. Mai ales în cazul problemelor ce apar la fumătorii cronici.

      30
    • #14

      Eu cand am erectie ma albesc la fata, oare de ce?

      21
    • #15

      Deci tu, aparent nefumator, ne explici noua ce misto e sa fumam, sau cum? Ca eu, ca fumator, nu cunosc niciun alt fumator care sa zica ba ce misto e sa fumezi. Nu zic ca toti, dar o mare parte dintre fumatori se urasc pe ei pentru ca s-au apucat. Inclusiv eu, zic ca mai bine mancam un cacat, ma spalam pe dinti si aia era, decat sa ma apuc de fumat. Mai ales ca am avut perioade de cate un an cand m-am lasat si m-am apucat iar. Da, stiu, e usor sa te lasi, doar ca nu e atat de simplu.

      Aparte de ce ai enumerat tu acolo, sunt o gramada de alte probleme cu care se confrunta fumatorii. Practic, fumatul iti controleaza viata. Daca mergi la un restaurant, primul lucru la care esti atent e unde se poate fuma. Iti ghidezi viata dupa asta. Daca ai de ales intre o locatie unde poti sa fumezi linistit si alta pentru nefumatori, ghici ce vei alege? E un drog pervers care te manipuleaza subtil.

      Dar e ok ca vii si ne explici ca sunt unii ce fumeaza si alearga foarte bine. Care, poate, puteau sa alerge si mai bine. Ca nu e ca si cum tigara ti-ar baga oxigen in organism. Si treaba asta cu lasatul instantaneu. Pe langa ca nu e chiar asa simplu, nici nu produce chiar instantaneu rezultate. Pentru ca, in cazul cancerului, raul a fost facut cu mult timp inainte. Da, se mai poate ameliora sau se poate remedia, dar doar prin eforturi foarte mari. E usor sa vorbesti de pe margine. Parerea ta legat de subiect e echivalentul parerii virginilor despre sex.

      34
    • #16

      @Bebito, se remediază o pluă! da, poate ne revine mirosul, gustul nu mai e alterat, da’ pelicula aia de nicotină de pe sacii alveolari acolo rămîne, veci; căca-m-aș în gura mea în ziua cînd am pus gura pe tiutiun!

      14
    • #17

      gustav, ignori cazurile de fumatori care s-au topit pe picioare in cateva luni si si-au lasat copiii scolari in grija nevestei. fara pensie de urmas sau alimentara.

      6
  3. #18

    Alimentele ieftine de slaba calitate erau problema, nu viata grea cu slujbe de rahat, unde ti se distruge incet corpul de la efort, ca mancau ei supa instant dar in rest duceau o viata de confort si echilibru

    17
    • #19

      Au avut joburi bune, erau “cadre de nădejde”.

      6
    • #20

      @Mihai

      S-a schimbat ceva între timp?
      Am aflat recent de la puștanul unui amic că fostul lui coleg de facultate a murit.

      -De la ce a murit?
      -AVC
      -Câți ani avea?
      -Treizeci și ceva de ani (nu mai țin minte, până-n 35 oricum).

      9
  4. #21

    Nu avem prea multa educație, logica sau prea mult creier ca să facem legătura dintre mâncare și starea de bine sau de rău. Am muuuulti pacienti cu diabet pe care ii surprind mâncând covrigi sau pateuri în fata cabinetului, la pachet cu un suculet mic la 0.5. Pacienti cardiaci care vin în UPU cu tensiunea 200 mirați ca a crescut atât de la putina telemea și un suc de zeama de varza servite cu 12 ore înainte. Consum timp sa le explic, după 10-15 minute îmi trântesc un “pai și noi ce mai mâncăm, doamna??” Și nu numai ei, oamenii cu studii și pretenții, colegi medici etc…

    28
    • #22

      Înainte să descopere sucul la 1 leu, nevasta lui Nea’ Jean bea “sirop special pentru diabetici” (un gunoi de sirop fără zahăr), care costa 1 leu litrul și ieșeau vreo 3 litri de suc. Și bea din ăla zilnic, de când mă știu eu (minim 20 de ani a băut). Asta considera ea că trebuie să facă și doctorul ei nutriționist/diabetolog nu-și bătea capul să-i explice că nu e bine.

      11
    • #23

      Nu avem educație alimentara. Și alea scumpe sunt dăunătoare.
      Trebuie citit eticheta și selectat.

  5. #24

    Ce coincidenta ca azi tocmai am terminat de ascultat niste podcasturi cu Daniel Lieberman, doctor in medicina evolutionista, concluziile lui: nu suntem aici ca sa fim fericiti sau sanatosi, suntem aici ca sa ne reproducem si sa ne hranim si toata biologia noastra asta face, se asigura ca avem suficienta energie pentru a sustine programul asta. Omul e doar doctor, nu a mentionat si programele subconstiente care ne guverneaza viata fara ca noi sa fim capabili sa le intelegem pe deplin.

    Concluziile lui se aliniaza cu ceea ce medicina traditionala asiatica (chineza) a sustinut de mii de ani: ca sa te mentii functional ai nevoie de minim 30 minute de transpiratie pe zi, miscarea iti iriga organele interne si indiferent ca fumezi sau bei, vei trai mai mult decat cei care sunt sedentari. Nu neaparat si mai sanatos. Viata inseamna durere: nu te misti tu, nu ai febra musculara zilnic (nu-ti provoci tu singur durere), mori in dureri – cancer, diabet, boli cardiace si autoimune.

    9
    • #25

      sa inteleg ca dumneavoastra fumati, dar aveti abonament la sala?

      2
    • #26

      n-am abonament, ma antrenez acasa – recomand Insanity, P90X si cam tot ce-i pe BeachBody si nu fumez

      3