Știți că v-am scris despre cum Tinmar, fostul meu furnizor de energie, s-a gândit pe 20 decembrie să mă anunțe că de la 1 îmi modifică contractul, la niște prețuri aberante, abonamente și chestii.

Dar nu asta era interesant. Interesant era că în acel mail oficial era trecută o ilegalitate. Gen că dacă acceptam oferta, eram obligat să o păstrez tot anul 2022, altfel fiind obligat să plătesc despăgubiri 15 lei PE ZI PÂNĂ LA FINALUL ANULUI din momentul în care am schimbat-o. Am râs atunci cu prietenii, pentru că era o mizerie ilegală, scria negru pe alb că am dreptul de a-mi schimba furnizorul și o dată pe zi, dacă vreau.

Ehei, iată, că râdeam de prost.

furnizorii de energie electrică sau participanţii la piaţă implicaţi în agregare pot percepe clienţilor finali comisioane pentru încetarea contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate pe o durată determinată şi cu preţuri fixe, în cazul rezilierii lor anticipate de către clientul final.

Pe 31 decembrie, cinstitul guvern PSD a modificat legea energiei. Și a introdus acest paragraf în ea, paragraf care transformă, brusc, toți clienții de energie din românia în clienți captivi. Nimeni nu își va mai putea schimba furnizorul de energie, dacă e nemulțumit, pentru că au acceptat oferta.

Acum înțelegeți de unde știa Tinmar încă de pe 20 decembrie că vor avea dreptul de a percepe acel comision penalizator?
Sper că da.

25 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Eu inteleg din legea rahatilor astia ca trebuie sa te anunte de aceste conditii, de dinainte de a semna contractul
  In afara de astia de la Tinmar, mai stiti de vreunii care sa fi anuntat ca PENTRU CONTRACTUL IN CURS sa faca asa mizerii?

  9

  • #2

   Fu Restart. A inchis obloanele la gaz, la curent pentru cei cu pret fix trecut in contract merge inainte cu cel vechi.

   0

 2. #3

  În cazul modificării unilaterale a contractului de către furnizor, din câte știu eu, se transmite o notificare în care trebuie sa apară și mențiunea ca utilizatorul poate rezilia contractul în termen de 30 zile fără plata de despăgubiri. Este prevedere expresa în legislație. Textul de lege prezentat se aplica în cazul în care dorești rezilierea contractului din inițiativa ta, înainte de expirarea termenului contractual. Cred ca nu ai nicio problema sa îți schimbi furnizorul fără plata penalizărilor. Succes!

  6

  • #4

   Mutarea la alt furnizor de energie presupune rezilierea contractului curent, doh
   Il si am acum in fata ochilor pe min energiei cum ne impingea pe site-ul anre ori de cate ori vrem, sa ne alegem in orice moment alt furnizor, fara costuri

   Acum daca gasesc a doua zi dupa ce am semnat cu un furnizor o alternativa mai buna pe site-ul anre, nu o mai pot accesa fara sa platesc primului furnizor cu care tocmai am semnat plata pe 1an, taxa de reziliere

   Piata libera, concurentiala, aiurea
   Niste hoti, imediat dupa venirea PSD la guvernare…
   Si noaptea, pe 31.12, cand se dau tunurile bănoase

   9

  • #5

   Da, Tinmar a zis ca daca nu raspund la mail in 15 zile, intra in vigoare noua oferta. Si daca renunt sa dau ”replay” la mail sa ii anunt.

   Doar ca….mail-ul era venit de la adresa no-replay@tinmar.ro 🙂 🙂 🙂

   O sa-i anunte noii furnizori cu care am incheiat contract, dar preventiv am dat si eu un mail la conctact@tinmar.ro si am primit raspuns ca s-a inregistrat tichetul nr. …….

   2

  • #6

   era bagat si relatii-clienti@tinmar in mizeria aia de mail.

  • #7

   Nici mailul de reclamatii (relatii.clienti@tinmar..) nici clienti@tinmar nu functioneaza, ca sa inregistrezi o sesizare, ce “noroc” pe ei ca pusesem si anre in cc. Primul mail era ca sa sesizez niste nereguli, al doilea e direct catre ANRE, sa ii anunte ei ca nu pot sesiza clientii nereguli conform instructiunilor de pe site.
   Eu ii cred ca au vandut curent la subpret si se indreapta spre faliment, dar nici nu pot sa le plang de mila, nu eu am facut ofertele. To be continued.

   0

 3. #8

  primul abuz din factura la electricitate a fost si este taxa de cogenerare, pe care o platesc toti consumatorii, ca sa se joace smecherii de-a cet-ul si radet-ul.
  deci toata tara subventioneaza blocatarul asistac atarnator la incalzirea centralizata.
  bine, respectivii se vor basica cum produc ei personal 80% din pib, desi 50% din beneficiarii risipei sunt pensionari, iar 80% din cei care nu au varsta de pensionare traiesc de pe azi pe maine.

  15

  • #9

   Taxa pe cogenerare NU prea a mers la CEt, RADET samd, ca altfel nu dadeau faliment pe capete, aveau reparatiile facute la timp, dadeau caldura la Timisoara si Bucuresti etc.
   Dar…din respectiva taxa trebuiau facute niscai investitii in grupuri noi de generare termo pe gaz metan in cliclu combinat , care sa inlocuiasca acele CET-uri.
   Nu s-a facut nimic, dar nimic, in afara de multe seminarii si conferinte si foarte multe hartii…
   Singura unitate moderna, dar habar nu am daca este in regim de cogenerare, desi as crede ca da, e la doi pasi de Ploiesti, este CET Brazi, care este investitie greenfield a OMV Petrom.Nu stiu daca au decontat ceva din cogenerare pentru aceasta centrala , care este de departe cea mai noua, moderna si flexibila unitate de generare ene electrica din Romania…in Vest au cu zecile, noi una.
   Ceva cogenerare mai baga si Egger, Kronospan, Scheiwghofer…folosesc resturile de lemn din productie sa faca peleti si sa ii arda in centrale ca “biomasa”, iar aburul rezultat se foloseste ptr incalzire fabrica si , probabil, ceva locuinte pe unde au centralele astea. Daca nu stiati ce inseamna curent electric din biomasa…o mizerie marca UE…asta e:taiem paduri ca sa facem peleti si ardem in loc de carbune.
   Romgaz se “chinuie ” cu grupuri noi la Iernut si Mintia , parca, de vreo 7 ani…gaz au, centralele nu le mai “termina” de construit…
   In rest, in energetica moda e cu eoliene – care nu sunt deloc eco – , fotovoltaice – o mizerie in Romania, ca ocupa terenuri arabile – si mai ales cu microhidrocentrale, care sunt o adevarata crima contra raurilor salbatice din Romania si a ultimelor habitate virgine de la noi, cum de altfel sunt toate hidrocentralele, care nu sunt DELOC eco, green samd.
   Taxa este de ceva timp redusa, ptr ca omora marii consumatori de energie, dar nu stiu daca au redus-o pentru casnici.
   O mizerie marlaneasca tipic romaneasca…luam banii de pe oameni, dar nu prea facem nimic, leafa mergem, noi pixuri ascutim…

   0

 4. #10

  O sa crească pretul la lumânări?

  6

 5. #11

  sunt curios daca mai exista tari unde se intampla asemenea mizerii.pe bune.
  Ura romania!

  5

 6. #12

  Stat mafiot, condus de politicieni corupti fara perspective de dezvoltare reala ca in vestul Europei, asa ca nu are rost sa va mai mirati de aceste practici ale furnizorilor de energie.

  10

  • #13

   Lumea inca nu s-a lamurit ca sintem condusi de hoti ordinari, de la cel cu țīța-n gură pîn-la cel cu barba sură, de 32 de ani. Inca mai spera, dar la ce anume?

   4

  • #14

   Lumea inca nu s-a lamurit ca sintem condusi de hoti ordinari de 32 de ani. Inca mai spera, dar la ce anume?

   0

 7. #15

  În mod normal legea nu acționează retroactiv, excepție făcând legea penală mai favorabilă (aia care scapă infractorii de la bulău). Tu având contractul încheiat înaintea apariției în M.Of a acestei prevederi nu prea ai treabă cu ea. Teoretic…

  13

  • #16

   Nici in lege nu zice ca anuntatea clientului trebuie sa se faca la semnarea contractului

   Deci Tinmar si-a anuntat clientii, sa fie… Daca iese pasenta, bine. Daca nu, rad unii de noi

   Da si daca iese (si a iesit) toti clientii noi sau prelungiti din 01.01.2022 sunt captivi

   Futu-i in gura!

   0

 8. #17

  Ar fi interesant de aflat ce jmeker (a se citi parlahoț) este în realitate in spatele Tinmar. Și a altor firme intermediare, ca asta…

  9

 9. #18

  Si ptr chestii din astea nu iesim la protest sau sedem pana ni se impute si umbra?

  11

  • #19

   exact, iesim ca intotdeauna cand ne-au ars la buzunare!
   ca sa te consolez, pe saraci ii arde cu o proportie mai mare din venituri, iar facturile umflate cresc pibul si incasarile la buget.

   0

 10. #20

  exact, iesim ca intotdeauna cand ne-au ars la buzunare!
  ca sa te consolez, pe saraci ii arde cu o proportie mai mare din venituri, iar facturile umflate cresc pibul si incasarile la buget.

  1

 11. #21

  Comentariu răutăcios: Cioloș e de vina!

  4

 12. #22

  Nu înțeleg două chestii :

  cum adică, e un pocinog național și încă nimeni nu s-a prins că USR-ul este vinovat clar!

  Duamna se va implica și va rezolva toate famigliile afectate.

  6

 13. #23

  Tinmar probabil iese de pe piata operatorilor de gaze. La fel Electrica Muntenia, alt exemplu. Cum renunti la tot portofoliu? Facandu-le oferte ce nu pot fi acceptate. Este o practica. De unde si plafonarea tarifelor pana la sfarsitul lui martie.

  3

 14. #24

  Tinmar probabil iese de pe piata operatorilor de gaze. La fel Electrica Muntenia, alt exemplu. Cum renunti la tot portofoliu? Facandu-le oferte ce nu pot fi acceptate. Este o practica. De unde si plafonarea tarifelor pana la sfarsitul lui martie. Oricum, cresterea preturilor este foarte mare, destul greu de imaginat.

  0