Tânărul Mage mă înjură delicat că nu sunt sufletist şi nu îmi pasă de bieţii ţărani sinistraţi. Să încerc să îmi explic poziţia, nu de alta, dar eu chiar sunt un tip sufletist.

  • Mai ţineţi minte poza de aici? A făcut înconjurul lumii şi toată lumea a râs de implicarea deosebită. Ei, situaţia s-a reeditat. Vin pompierii, vin jandarmii, muncesc ca nişte sclavi, umplu saci cu pământ, construiesc diguri. Ce face în timpul ăsta ţăranul român? PRIVEŞTE şi blesteamă cerul care i-a luat toată avuţia. NIMENI nu mişcă un deget, pentru că e datoria statului să îi ajute.

  • Sinistraţii din case. Vai, ce situaţie grea, au fost salvaţi în ultima clipă de pompieri, care s-au mişcat încet, de erau bieţii oameni, care şi-au pierdut avuţiile, să îşi piardă şi viaţa.
    A cui vină e că acei sinistraţi erau acolo? A SINISTRAŢILOR! Avertizarea de cod portocaliu şi inundaţii s-a dat cu câteva zile înainte. Umblau oamenii din primării din poartă-n poartă rugându-se de oameni să plece, că vine puhoiul de ape. A plecat cineva? Nu. Acum sunt sinistraţi şi salvaţi de pompieri.

  • Ştiţi ce face în principiu o pădure? Pe lângă faptul că furnizează oxigen, lemn de foc şi mobilă pentru Italia, FIXEAZĂ terenul. Adică pământul. Adică acea parte de teren, care în cazul unor ploi mari, ABSOARBE APA şi o trimite în sol. Bieţii noştri ţărani au tăiat toate pădurile. Pentru că e pădurea lui tata şi fac ce vreau la mine în pădure. În locurile unde înainte erau păduri imense, acum sunt doar locuri cu lut galben. Lut care nu absoarbe apa, ci o lasă să treacă. Spre casele celor care au defrişat fără milă.

  • Inundaţiile de obicei sunt ciclice. Adică apar regulat, în aceleaşi locuri. Ce fac primarii satelor care sunt an de an inundate? Există fonduri de la guvern pentru asemenea probleme. Există fonduri europene nerambursabile, special pentru calamităţile naturale, EXTREM DE USOR de accesat, dacă ai proiecte bune. Câţi primari au ridicat baraje, diguri sau alte modalităţi de protecţie? Nici unul. De ce? Păi nu e mai simplu ca an de an PRIMĂRIA să se ocupe cu distribuirea ajutoarelor către sinistraţi? Adică tone de materiale de construcţii, bani primiţi din donaţii publice, mobilier şi altele? Şi dacă se ocupă, mai iese şi de-o ciungă pentru primar. Că de aia e primar.


  • Aşa că, degeaba mă consideraţi pe mine rău şi absurd. ASTA E ŢARA ÎN CARE TRĂIM. Aştia sunt oamenii din ea. E adevărat, există oameni şi acolo. Oameni adevăraţi, care luptă cot la cot cu jandarmii, care muncesc, care vor să facă ceva. Dar ei fac parte dintr-o comunitate. Dintr-o obşte. Nu ai cum trăi în afara obştii.

    Şi atunci e obligatoriu să generalizezi.

    Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.