Marea, uriașa problemă a zilelor noastre sunt plasticele alea mici, mancarurile ultraprocesate si faptul ca se vand prajituri in parcuri. Sigur, e greu sa dai definitia a ce inseamna, real, ultraprocesat, dar important e sa le mai arati o sperietoare prostilor, zaharul e killerul suprem, nu mai dati copiilor zahar, ca fac carii si le cad dintii de lapte aratand urat.
Intre timp, speranța de viata generala este cea mai mare dintre toate timpurile, (bine, nu la romani, romanii sunt cretini si merg la doctor doar ca sa isi scoata certificat de deces, vezi cazul medicului pneumolog Flavia Grosan, moarta de cancer la plămâni, care decreta ca are o oneumonie rebela), oamenii, efectiv, arată mai bine si mai tineri la varste la care, acum 50 de ani, erai direct pensionar, sistemele medicale sunt din ce in ce mai bune si mai dezvoltate, cel puțin in europa.
Dar nu, aveți grija la ultraprocesate, ca o sa muriti dreaqu bolnavi, in loc sa fiti sanatosi tun.
Sigur, am outea teoretiza ca companiile de asigurari de sanatate sponsorizeaza aceste studii, urmand ca, pe baza lor, sa inceapa sa scoata ghiduri de sanatate obligatorii, gen stiai ca nu ai voie sa mananci parizer si mici? Ok, atunci degeaba ai platit asigurare medicală, nu platim nimic.
Dar astea sunt doar speculații.



NOU
ce dreaq e ultraprocesat la pop-corn?
NOU
Pop-ul, cornu-i natural 143%.
NOU
faci confuzie intre “floricele de porumb” si “pop-corn”!
suveranistii ar fi in stare sa zica ca dacii mancau porumb…
NOU
Atunci erau doar pufarine…
NOU
Grasimea este partea ultraprocesata la popcorn-ul pe care il gasesti in pliculete pentru prepararea in cuptorul cu microunde.
Exista si varianta de a-l cumpara boabe si sa-l prepari cu un aparat cu aer cald.
NOU
@Popescu, dacii mâncau pornhumb
NOU
dacă nu se știe nici la sculărie…
NOU
La ăla pe care-l faci tu în tigaie / tuci / aparat de popcorn… probabil nimic.
La ăla pe care-l iei într-o pungă și-l faci la microunde – uleiul în care trebuie să stea nu e cea mai sănătoasă chestie.
Am râs odată de un om din ăsta fiert pe sănătate care a descoperit cum să fenteze sistemul – lua popcorn de microunde, dar nu-l băga la microunde că alea te omoară, desfăcea punga și-l punea în tigaie.
NOU
Stai putin sa lamurim lucrurile: s-a gasit masina de tiparit bani automata (a.k.a. fotocopiator) la penetzeu. Sau poate la peneleu, mama lor de ‘telectuali.
NOU
La penetzeu nu mai, că gata, s-au dat pe calea de aur. Da’ s-au găsit la usereu blugi, banane și iconițe cu Soroș.
NOU
urmeaza stirea bomba ca unii folosesc clorura de sodiu in mancare?
NOU
da, pe care o amesteca cu monoxid de dihidrogen
NOU
Unii nemernici bagă monoxid de ăla de dihidrogen și în băutură! 🙂
NOU
da, e durere mare daca nu sunt dughene in parcuri, nu mai ai ce sa negociezi cu aia mici care vad mizerii la vanzare. cismaru e cunoscator, sunt organisme carora poate junk food-ul poate ca nu le este recomandat, dar pentru altele este necesar chiar, fara cartofi prajiti in ulei ars/ranced sufera, pot pati complicatii.
NOU
daca nu ti-e recomandat junkfoodul, nu manca, gen
NOU
Sa il pupi in cur pe cismaru, ca e cunoscator, nu specialist ca tine. Comunistilor
NOU
vad ca se pupa singur.
NOU
vezi sa nu-ti rupi vreo unghie cat mananci super sanatos si esti extrem de ironic pe internet
NOU
la mine acasa se poarta unghii taiate scurt si se mananca cu tacamuri.
NOU
ai un typo la “se mănâncă tacâmuri”
NOU
aaahahahaha am ras:)) buna de tot.
NOU
@n-z
Alea erau taki-muri, specialități japoneze.
NOU
n-g e nostalgic dupa ospetele din tinerete.
NOU
www.libertatea.ro/stiri/barbat-ascuns-mama-moarta-pivnita-trei-ani-deghizat-femeie-ca-sa-i-ia-pensia-italia-5530105
NOU
S-a mutat Friege în Italia?!?
NOU
sa se interzica nu e ok. sa se rationalizeze zic:
– 1 franzela / zi la 4 oameni
– 1 kg de zahar la 4 oameni / trimestru
– 4 oua la luna / om
– banane doar verzi la liber…pentru cine prinde
– cafea din plante
– salam de soia
NOU
Lucifer, zicea cineva p-aici ca si daddy isues…
NOU
eu credeam sincer ca arborele de cafea e planta.
irinoush, ai microfonul!
NOU
@daddy: mda, Lucica se referea la altfel de plante din care se făcea”cafea”… i se mai spunea și “nechezol”…
NOU
sau ihaha. cafeaua din naut
NOU
…și cicoare.
NOU
da, gustul ala imputit de cicoare nici acum nu l am uitat
NOU
Nechezol n-am băut, nu eram amator de cafea pe atunci, la sub 20 de ani.
Probabil că celor care-și doreau cafea adevărată, surogatul acela li se părea oribil.
Dar – de gustibus non disputandum est – mie mi-a plăcut, și încă îmi place aroma de cicoare.
Țin și acum minte cutia de carton, în genul celei de sare, în care se comercializa cicoarea măcinată.
Roșu cu ceva galben, costa 3 lei. Cicoarea se “betona”, o spărgeam cu vîrful cuțitului, bulgărașul extras îl fierbeam în puțină apă, iar licoarea obținută o turnam în lapte prin strecurătoare. Laptele cu cicoare îmi plăcea mai mult decît cel cu cacao, nu doar mie, și celorlalți copii din gașca mea.
Pt mine e unul din gusturile copilăriei.
Mai beau și acum uneori, numai că acum cicoarea e instant.
NOU
speculatii… conspiratii… aproape ca suna la fel 🙂
NOU
Cert e ca kkturile din supermarket sunt cancer de colon, risc de AVC si diabet ambulant, de multe ori toate simultan.
Se pune zahar inclusiv in paine, de gemuri si compoturi nu mai zic, alcoolul e zahar intr-o proportie imensa.
De prajeli, mici, salamuri, parizer, nu mai zic.
Te uiti pe strada si vezi barbatul roman, atarnandu-i burtile la 30 de ani, si apoi se mira cand da ortul popii la 45 de ani, un necaz nesfarsit, ce om cumsecade era.
NOU
Macar n-o sa mai necesite imbalsamare, se va mumifica natural de la atatea chimicale adunate in el.
NOU
Ironia sorții e că și în unele medicamente se pune zahăr…
NOU
Marea, uriașa problemă a zilelor noastre e lipsa mișcării în primul rând.
Nu mai merge aproape nimeni pe jos, de practicat sport nu mai zic.
Toată lumea pe Netflix, telefon, tableta, deplasări exclusive cu mașina.
Dacă ieși puțin la soare,faci cancer la piele. Dacă te ating 2 picături de ploaie, răcești la mizdă.
NOU
sa nu iesi din casa fara sticluta de apa, sa te hidratezi bine
NOU
Nu mai bine dai pe gat una inainte sa iesi din casa ? Ce s-o mai cari dupa tine ?
NOU
Stiu ce zici, de multe ori nu am niciun chef sa cobor sa dau niste ture in piscina, dar e explicabil cand am de facut aproape 2 minute pana acolo, mai si consuma curent aiurea pompa de caldura sa o tina la 35 de grade, nemaivorbind de banda de alergat, mi-e sila doar la ideea ca trebuie sa ma intind sa o bag in priza.
NOU
Unii e pă bloguri toată ziua
NOU
Io mananc doar paine facuta in casa. Iau faina de la o moara de la tara. Din grau crescut natural hranit doar cu boabe. Mananc ciorbite facute in casa. Cu legume naturale crescute la sol. Carne doar luata de la tara. Fara euri si conservanti. Dulciuri nu mananc. Sucuri nu beau. Alcool nici atat. Sare deloc. Probabil d-aia roiesc pizdele pe langa mine la sala, ca arat mai bine la 49 decat toti gaozarii aia de 20.
NOU
Înseamnă că dezordinea de la sifilis ți se trage, dacă de la mâncare nu.
NOU
tot patitu-i priceput!
NOU
“Sare deloc”. Sigur o iei din alte surse, altfel erai oale și ulcele. Eu am văzut om descărnat în 3 luni după regim fără sare deloc.
NOU
Eu nu i-aș spune chiar arbore, ci un arbust de cafea.
NOU
O intrebare, Arhi, fara legatura cu articolul – stiu ca facusei tu o postare mai demult despre Ninja Multicooker 14 in 1 si eram curios daca-l mai folosesti des si acum si ti-ai mentinut parerea sau daca ai facut upgrade la altceva.
Eu am doua maini stangi in bucatarie si rabdarea unui copil de 6 ani, asa ca ma tenta sa ma modernizez si sa-mi cumpar un air fryer, dar dupa mult research daca e toxic, daca nu e toxic, ca sa iau din sticla, dar stai, ca si cand nu e toxic de fapt cam este, ca acrilamide, ca laci craci, daca sa aiba rezistenta dubla, daca sa nu aiba bla bla, am constatat ca mai tare m-am ametit, asa ca intr-o mutare de maestru m-am gandit ca un multicooker e probabil mult mai ok, macar poti face mai multe.
In prostia mea, ma sperie cel mai tare sa nu bubuie (bine, probabil exista failsafes, dar na) si sa nu razui la el ca sa-l curat pana innebunesc (n-am masina de spalat vase).
Suntem doua persoane.
NOU
da, il folosesc in continuare la fel de mult. e imposibil sa sara in aer, cel putin modelul meu. best investment ever.
am si aer fraier separat, habar n am ce e cu acrylic non acrylic etc. fac pizza in el.
NOU
Probabil ai auzit și tu că învelișul ăla anti-aderent de pe elementele lui e toxic când e încins la temperaturi mari (300 de grade sau ceva).
Faultul in gândirea asta este că airfryer-ul încinge aerul și gătește mâncarea, dar elementele alea nu se încing niciodată la temperatura aia, deci este safe. Acestea fiind zise, și eu mi-aș fi luat un multicooker în loc de airfryer, dar nu am atâta loc să-l țin, iar de gătit sunt ok cu făcut chestii pe aragaz sau la cuptor.
(Probabil e mai periculos stratul anti-aderent de pe tigăile încinse mult peste limita lor direct pe flacără, dar aia e altă discuție).
NOU
@jollyca
Ai dreptate cand zici ca e toxic doar incins la temperaturi pe care air fryer-ul oricum nu le atinge si ca e mai probabil scenariul asta pentru tigaile uitate pe foc.
Dar, din cate am inteles, in timp se poate coji acel strat, fie de la utilizare, fie de la modul cum il cureti (oricat ai fi de atent, cred ca pana la urma tot bagi o furculita in el sau freci mai tare cu o perie) iar acel strat sau ce e pe dedesubt ajunge in corp de unde nu mai iese niciodata. Plus ca nu toate straturile antiaderente sunt de calitate egala.
Bine, cica e valabil pentru absolut toate tigaile de genul, nu doar pentru air fryer.
Acum posibil sa vorbesc prostii, no idea, deja mi s-a incins capu’ de la cautat pros and cons :))
NOU
o sa cauti si o sa ajungi la concluzia ca doar inox pur si sticla. ia-ti ce ai nevoie, cantitatea de teflon din corp va ramane aceeasi:)
NOU
Am luat de curînd un airfrayer Cosori Turbo Tower de la Carefour cu 839 lei. E bun că e pe verticală, cu 2 sertare independente, dacă tragi unul să verifici, celălalt funcționează in continuare. Controler cu reglaj de temperatură și timp, dar are o singură rezistență pe fiecare sertar. Unii zic că e mai bun cu 2, dar și ăsta merge foarte bine ptr 2 persoane, că poți face chestii diferite în același timp. Mulțumit de el.
NOU
La care penețeu !?
NOU
cedeu
NOU
Brossignol, e o diferență între “speranța de viata generala” și “speranța de viata generala sănătoasă”. Da, trăiești până la 75 de ani, dar ultimii 10 ani iei un pumn de medicamente de tensiune, picioarele încep să te lase, iar grăsimea te cuprinde încet încet, tu nefiind în stare să faci legătura între pufuleții pe care-i bagi în tine “că dreq, sunt doar porumb, e practic mămăligă”, în timp ce devii o povară pentru sistemul ăla medical modern care a încercat să te avertizeze prin studii de genul ăsta că poate e cazul să mai mănânci și tu un măr în loc de o gogoașa.
Chiar nu e greu, iar definiția s-a tot dat. Faza cu “zahărul e killerul suprem” este debunked de mult și mai este susținută doar de nutriționiști de instragram.
NOU
tu n-auzi ca nu conteaza explozia obezitatii si a diabetului juvenil, trebuie incurajat junkfoodul in parcuri, scoli si gradinite, aia mici trebuie doar invatati sa consume responsabil?
bine, cetin troleaza, nu e veritabil.
NOU
Să gătim pe un pietroi încins de soare ! :))