Routerul fain este acesta, adică Ubiquiti Amplifi. L-am primit de la colegul claudiu, pentru test, dar cred că o să îl păstrez pe mai departe. Arată excelent, se setează din 3 clickuri, și asta nu e o exagerare, este o încântare pentru folosirea într-o casă normală, de către cineva care nu vrea să își bată capul cu setări complexe, ci, pur și simplu, vrea să îi meargă șmecheria.

Singurul lucru negativ pe care îl am de spus este că interfața web din browser nu funcționează, setezi tipul de rețea, dai next și își face refresh în același loc. Observ că e o problemă generală la ele, din ce citesc pe internet, posibil să fie rezolvată la un nou update. Oricum, tot ce ai nevoie este în aplicația de telefon cu care îl setezi și de pe care umbli, la nevoie. În rest, rețea full peste tot în casă, viteză de aproape 1GB pe cablu, iar mai jos e viteză obținută pe telefon, viteză pe care o consider relativ mulțumitoare.

Referitor la problema mea cu VPN-ul și faptul că windows alegea să nu se conecteze la VPN-ul L2TP instalat pe NAS-ul Synology, rezolvarea conectării a fost că trebuia să las, pur și simplu, VPN-ul din Windows să se conecteze pe automat și să nu îi dau eu setarea tipului de VPN la care să se conecteze. Ajută mult dacă folosiți DDNS de la RDS, pentru că subdomeniile oferite de synology merg ca ochiul mortului. Adică încet. (o altă bubă a Amplifi-ului, nu suportă DDNS, trebuie să îl setezi pe NAS)

Doar că degeaba am rezolvat această problemă pentru că, acum câteva update-uri, Plex a decis că închide Remote Accesul, dacă PC-ul e conectat la un VPN, din motive de așa zisă securitate. Așa că degeaba aveam mapat totul în Plex, pentru că plex decidea cu de la sine putere că nu am voie să mă conectez la mine, din afara rețelei mamă.

Soluția a fost instalarea Webdav pe Synology, deschiderea porturilor aferente în router, instalarea lui NetDrive3, care mapează locațiile externe drept locuri din rețea și cam asta a fost, totul merge smooth și relaxat.