nas-starter-utility_2016-11-14_13-46-43

Pentru că în comentariile de aici, cineva dorea un mic review, ca să știe dacă există și nAS-uri la preț decent, am zis să fac unul, tot așa, mic și cuprinzător în același timp pentru Zyxel 325 v2. Rețineți că nu am alt termen de comparație decât Synology DS716+, singurul NAS pe care l-am avut vreodată.

Zgomot

În primul rând, nu face zgomot. Așa se aude în regim de funcționare normală de streaming, la ce am eu nevoie. În acel moment, rula pe el un film, în plex, rtansmis pe televizor. Când mai și descarcă chestii, începe să cârâie puțin HDD-ul. I-am pun un HDD WD Blue 1TB, de care, până acum, sunt foarte mulțumit, ca rapiditate și sonorizare.

Instalare

Instalarea este foarte simplă, există un soft dedicat pe site, next next și în 30 de secunde e funcțional. Aici este o mare bilă albă față de synology, căruia îi lua un secol să se instaleze. Am verificat și comportamentul la scos brusc din priză. Pur și simplu își dă restart, durează câteva zeci de secunde și atât. La Synology, dacă aveam noroc, își revenea după câteva minute. Dacă nu aveam noroc, se desincronizau HDD-urile și nu mai mergea nimic.

Utilizare

Bazic, NAS-ul vine cu câteva aplicații de bază, printre care și cea care mă interesa pe mine, cea de dowload. Nu am fost deloc mulțumit de ea, având cumva limitată viteza la 5-6 MBps, așa că am căutat cum se instalează Transmission și l-am pus. Aici este o bilă neagră, pentru că, din acest punct de vedere, zyxel e destul de rudimentar, iar instalarea diverselor repository se face doar dacă ai idee să folosești un putty și niște comenzi de bază. Nu e greu, sunt multe tutoriale pe net, dar nu e confortabil.

Nici Trasnsmission nu performează strălucit, practic 16MBps, maximul prins de mine, îl obțineam wireless, cu HDD-ul legat la laptop, ba chiar mergea și până în 25 MBps (vă zic, rentează să ai un Archer C9). Ori, cu NAS-ul legat cu cablu și practic lipit de router, canci.

Am reușit, după îndelungi chinuri, să instalez și o variantă de Plex care funcționează. Iarăși, foarte greoi să instalezi din linia de comandă, pentru cineva obișnuit cu interfața grafică. Plexul funcționează acceptabil, dar aici intervine ceea ce, cred eu, procesorul slab. Plex are un sistem care caută metadatele filmelor introduse în playlisturi și îți oferă synopsis, coloană sonoră, subtritrări, chestii de gen. În acel moment, nu mai funcționează și ca player, pru și simplu te anunță că nu are suficientă putere de procesare și își vede de ronțăit metadate. Nu e mare lucru, practic nu durează foarte mult, dar dacă ești obișnuit ca softul să funcționeze instantaneu, e un pas înapoi. Probabil din cauza procesorului este și viteza mică de download.

Cam atât îmi trec prin cap. Sunt aici ca să răspund la întrebări, dacă mai aveți.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.