shifly

Bine, nu noi, românii normali, dar citeam aici comentarii lăsate de oameni pe care i-am mai văzut și despre care nu am motive să cred că sunt postaci. Opinii care spun că asta e o țeapă dată băncilor și că astfel va fi oprită dezvoltarea și construcția de noi apartamente.

Ca să silabisim.
Eu vreau credit imobiliar. Mă duc la bancă, businessul care fix din asta trăiește, deci nu e ca și cum mi-ar face o favoare că îmi dă acei bani, ci e o afacere din care amândoi câștigăm. Banca îmi verifică bonitatea și decide că sunt o persoană de încredere, căreia poate să îi acorde un împrumut.

Pasul următor, banca își trimite evaluatorul propriu, care evaluează locuința pe care urmează să o cumpăr și îmi spune Casa ta valorează atât. Noi îți putem da atât minus avansul tău de 25%, sau 5% în cazul creditelor prima casă. Se desfășoară și celelalte formalități, după care ți se acordă creditul.

Nu înainte ca banca să îți fixeze, prin notar, ipotecă de rangul 1 pe imobil. Adică de fapt casa îi aparține băncii, nu poți face nimic cu ea o perioadă de x ani, stabiliți prin contract, după care o poți eventual vinde, dacă achiți suma, dobânzile și eventual penalitățile de pată în avans. Depinde de bancă și de contract.

După care urmează ratele. Respectivele prime sunt formate dintr-o sumă infimă, care reprezintă suma propriuzisă, la care se adaugă dobânzile și comisioane. De exemplu, la un contract prima casă cu o rată de 830 de lei lunar, creditul propriuzis este de 290 de lei, restul reprezentând dobândă.

Deci ca să recapitulăm, din start banca deține un apartament care valoarează valoarea stabilită de expertul BĂNCII minus avansul dat cumpărătorului. În plus, primește lunar sume asimilate dobânzilor, plus o sumă minimă care acoperă valoarea împrumutului. Prin urmare, ți s-ar părea normal ca, dacă ai cancer și nu mai poți plăti rata, să dai casa băncii, casă cu care tu ți-ai garantat împrumutul și să te duci în treaba ta. Pentru că banca ți-a evaluat casa și din start are un câștig la valoarea ei de piață, reprezentat de avansul tău, plus dobânzile plătite până la încetarea de plăți

Iată că totuși se pare că, în concepția românească, așa ceva nu e normal. E absolut normal, în aceeași concepție, ca banca să îți ia casa, să o reevalueze la o sumă infimă sau să o vândă la un sfert de preț unor interpuși care se ocupă cu astfel de tranzacții, după care să se îndrepte iarăși spre tine, până la recuperarea completă a sumelor datorate. Pentru că iarăși, e absolut normal ca banca să nu își asume niciun risc atunci când face o afacere. Riscul trebuie mutat complet pe umerii muncitorului care aduce banii, nu pe gulerele albe plastronate.

Serios, sunteți sănătoși la bibilici? Chiar atât de mult ați fost spălați pe creier de comunismul ăsta cu față umană din ultimii 25 de ani, încât nu mai înțelegeți logici elementare?

Tristuț.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.