Din păcate, au trecut deja 10 ani de la criza din 2008 și deja există voci care ne explică relaxați că de fapt nu a fost așa rău și că nu e mare brânză o criză de asta. Aveam atunci un amic care, pe baza unui salariu de vreo 2000 de euro, a luat credite ipotecare de la toate băncile care l-au primit înăuntru. de la 2 a luat credite pentru avansul dat la alte 2, pentru 2 apartamente. ambele de vreo 200 000 de euro. Le-a pierdut, într-un final, pe toate și cred că nu mai stă în românia, pentru că lucra exclusiv pentru băncile care îi luaseră casele. Știți cum? După ce a venit criza, au trimis evaluatorii peste el. Casa asta, pe care ați plătit 200 000 de euro, acum valorează 60 000. Vă rugăm ca până luni să plătiți diferența, altfel casa se confiscă.

Da, așa făceau băncile românești, în criză. Pentru că dăduseră credite de case și femeilor de serviciu. Aveai salariu minim pe economie? Puteai lua un credit de 70-80 000 lejer, cât era un apartament cu 2 camere, eventual cu certificat energetic. Mai luai un credit de 10 000 de la altă bancă, ca să plătești avansul și gata, erai relaxat. Ca idee, prima persoană care a dat casa înapoi în programul prima casă a fost o femeie de serviciu.

Romanii care au facut credite pentru a-si lua o casa au devenit prizonierii propriilor aspiratii, nu robii bancilor, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Da, românii sunt, la propriu, prizonierii băncilor. Pentru că o bancă, atunci când dă un credit, trebuie să facă o analiză de risc obligatorie, analiză de risc care se face și pentru protecția clientului. Pentru că nu toți clienții unei bănci sunt experți în economie, mai sunt și oameni simpli, care nu au văzut internetul. Iar statul emite legi și regulamente, în teorie, pentru protecția cetățenilor săi. Mirajul de mai bine este extrem de puternic în oameni și întotdeauna, dacă cineva e dornic se împruimute bani, se va găsi altcineva să îi primească. Iar legea trebuie să îi protejeze pe naivi. De asta alba-neagra nu e permisă, de exemplu.

În schimb băncile, cu legile ce le sunt favorabile în mână, au dat și dau credite tuturor, fără probleme. Pentru că știu că ele nu au cum să piardă în relația cu simplul cetățean. Ei vor încasa toate comisioane, toate plățile iar la final, când săracul mujic nu va mai fi în stare să plătească, vpr lua și casa.

Omul acesta, prin inactivitatea sa, ne ține prizonierii băncilor de 30 de ani sau de când e guvernatorul BNR. Datorită lui există Prima Casă, programul care de fapt distruge piața imobiliară și ține sus prețurile absurde care cresc tot timpul, pe baza faptului că dacă ai 5% avans, deci 2000 de euro, poți lua relaxat un credit de 40 000-45 000, cât e o magherniță în porumb. Da, de aia există penthouse în Titan cu 500 000E.

Mă revoltă ideea că deși păstorește o criză imobiliară, deși, datorită lui, ROBOR s-a dus pe gârlă, la fel și nivelul ratelor la credite, omul iese relaxat și emite platitudini, după care se duce calm la via lui, unde presează struguri doar fete neatinse din satele din jur. Iar băncile fac vestul sălbatic.

Articol sponsorizat de avizez.ro și certificat-energetic24h , de unde puteți obține un certificat energetic ieftin si eliberat rapid in maxim 24h pentru locuința voastră.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.