Originalul

Minutul si scorul
19.04.2022 / 20:20 (ziua 55)
🪖Rusia a declanșat astăzi, oficial, ofensiva în Donbas. Scopul declarat este acela de a ”elibera provinciile Lugansk și Donețk. Strategia rușilor s-a schimbat după înfrângerea de la Kiev. Aceștia se pare că vor miza pe forță brută, pe bombardamente masive de artilerie și pe asigurarea supremației aeriene absolute în zonele unde luptă.
🪖Rușii au bombardat zonele din oțelăria din Mariupol unde se adăposteau civili. Peste 1000 de civili ar fi adăpostiți în uzină. Rusia consideră ca fiind false informațiile cu privire la existența civililor în oțelărie.
🪖Lupte intense s-au înregistrat pe toată linia frontului din Donbass. Peste 1000 de ținte au fost lovite în ultimele 24 de ore (știre din Rusia, oarecum confirmată de occident și de Ucraina). Linia frontului însumează undeva la 450 de kilometri și rușii au concentrat undeva la 76 de batalioane tactice. Batalioanele astea au în jur de 800 de oameni si sunt complet independente, fiind echipate cu un mix de tancuri, artilerie, sisteme antiaeriene, infanterie motorizată, geniști, medici..samd.
🪖Orașul Harkov a fost bombardat astăzi fără încetare. Este cel mai mare bombardament la care orașul a fost supus de la începutul războiului. 15 persoane au murit și peste 50 au fost rănite. Primarul orașului a declarat că cetățenii sunt determinați să hotarâți să își apere orașul.
🪖Orașul Slaviansk a fost bine bombardat în cursul zilei de astăzi. S-au înregistrat 13 bombardamente separate cu rachete de croazieră.
🪖Mikhail Kishchik, zis și Misha Cecenul, un comandant al milițiilor separatiste pro-ruse, a fost lichidat astăzi de ucraineni. Știrea este confirmată de Sergei Kozlov ”primul-ministru” al ”Republicii Lugansk”. Misha avea grad de podpolkovnik (lt.-col.) și era șăf de battalion.
🪖Lavrov a declarat că Rusia nu are nici cea mai mică intenție în a folosi arme nucleare în Ucraina, făcând referire la acordul dintre URSS si SUA din 1987, cand Regan si Gorbaciov au căzut de acord ca nu nimeni nu va câștiga în urma războiului nuclear. Zelensky a declarat zilele trecute că îi e frică să ca Rusia sa nu dea cu bombe atomice în Ucraina.
🪖Astăzi Rusia a dat la schimb 60 de soldați ucraineni și 16 civili contra a 72 de soldați ruși. Am mai scris asta: practic, rușii răpesc civili din zonele cucerite pe care îi dau la schimb pe soldați ruși.
🪖Agenția Ria Novosti l-a citat astăzi pe Soigu care ar fi spus că „Armata rusa îndeplinește sarcinile trasate de comandantul suprem in cursul operațiunii militare speciale. Planul de a elibera republicile populare Donetk si Lugansk este implementat cu consecventa si se iau masuri pentru a restabili pacea”. Ăsta e ca Mahomed Schrodinger ăla răcit de ucraineni în introducerea războiului.
🪖Fondul Monetar Internațional spune că în 2022 economia Rusiei se va contracta cu 8,5% și cea a Ucraineni cu 35%.
🪖Premierul Olandei a declarat astăzi că țara lui va trimite în Ucraina echipamente militare grele, inclusiv vehicule blindate.
🪖Estonia este cel mai mare donator internațional pentru Ucraina raportat la PIB. 0.8% din PIB-ul Estoniei a fost direcționat către a ajuta Ucraina. Polonia o urmează cu 0.2% din PIB ( 625 miliarde de dolari în 2021). Oricum, ajutorul dat de Estonia este impresionant: 1377 de tone de tehnologie militare, 13 vehicule blindate, mai multe obuziere, sisteme antitanc Javelin, peste 50.000 de rații, mine antitanc, câteva mii de arme automate și muniție aferenta. Aproape cât a trimis România. 😃
🪖Tot în contextul de mai sus, Islanda, o țară care nu are armată a decis să trimită la începutul războiului o navă cargo pentru a prelua ajutorul oferit de Slovenia Ucrainei.
🪖Liovul continuă să fie cel mai aglomerat oraș al Ucrainei. În acest moment peste 500 de clădiri ale administrației orașului, licee, universitate, fabrici au devenit spații de cazare pentru cei peste 300.000 de refugiați.
🪖Polonezii confecționează lângă Liov un adevărat ”oraș de containere” – capacitatea acestuia va fi de 5000 de persoane și va fi operațional în câteva zile.
🪖Tot Polonia s-a oferit și este pregătită să preia până la 10.000 de militari ucraineni răniți spre a fi tratați, vindecați, puși pe picioare și trimiși înapoi la treabă.
🪖În momentul acesta aproape 5 milioane persoane au părăsit Ucraina. În România au intrat peste 751.000, 2.8 milioane în Polonia, 536.000 în Rusia ( nu se știe câte de bună voie), 425.000 în Repubica Moldova.
🪖Deși Zelenski l-a invitat cu toate mâinile pe Biden să viziteze Kievul, Joe a zis ”niet!”
La noi:
🇷🇴 Bulgarii au decis, în primă instanță, că Elena Udrea s-ar descurca foarte bine la Rahova sau Colibași, așa că au aprobat cererea de extrădare.
🇷🇴 Porcăreala de la Târgul de Turism de la New York ajuns și în Parlament. Ministrul de resort a fost chemat la audieri. Concluzia ministerului: ”atât s-a putut”. Nu a mai băgat minciuna cu ”80% au avut pânză neagră”
Se caută confirmare:
🤔Umbă vorba prin târg că Putin i-ar fi cerut lui Dvornikov să facă bine să cucerească Donbasul până pe 8 mai, că nu are chef să îi strice parada de 9 mai.
Nu se confirmă.
❌ Vasile Dâncu a declarat că România nu a trimis mercenari în Ucraina. Nu avea degetele încrucișate la spate. Așadar informația că nava Moskva ar fi devenit submarin cu un discret ajutor românesc la Odessa nu se confirmă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.