Originalul AICI

Minutul și scorul
28.03.2022 / 21:00 ( Ziua 32)
🪖Ofensiva rusească avansează foarte lent, dar avansează.
🪖Orașul Irpin recucerit de ucraineni.
🪖Rușii au mai câștigat ceva teren la sud de Mariupol, aceștia au ocupat mai multe sate, iar acum controlează o fâșie de 30-40 de km adâncime. În oraș se dau lupte grele în continuare mai ales în partea de sud a orașului unde acționează armata rusă. În nord acționează forțele separatiste.
🪖In jurul Kievului rușii au început să se miște pe un arc de cerc larg spre sud. Scopul este de a încercui orașul și de a tăia culoarele de aprovizionare din sud.
🪖Orașele Luțk, Jitomir, Rivine și Harkov au fost bombardate astăzi cu tiruri de rachete. Mariupolul a fost bombardat și de aviație si de artilerie.
🪖Un depozit de carburanți din Luțk a fost distrus astăzi cu rachete de croazieră lansate de ruși din Belarus. Acestea au avut o traiectorie foarte joasă si nu au fost detectate de radar. Sper ca armata română să învețe ceva din asta.
🪖În zona centralei de la Cernobîl au apărut incendii masive. Nu este foarte clar ce arde. Întâmplarea face că norul de fum se deplasează spre Rusia.
🪖În Harkov, până în acest moment rușii au distrus aproape 1200 de clădiri. Este al doilea cel mai afectat oraș ucrainean după Mariupol, diferența fiind că Mariupolul e mai mic decât un sfert din Harkov. În ultimele 24 de ore orașul a fost lovit cu nu mai puțin de 200 de tiruri de rachete și artilerie.
🪖Ucrainenii spun că până acum au murit în jur de 17.000 de soldați ruși în Ucraina. Cifrele NATO sunt undeva pe la 9000-11.000 de victime. Rușii spun că nici măcar 2000.
🪖Crucea Roșie nu a reușit nici astăzi să ajungă cu ajutoare medicale în Mariupol. Situația este în continuare dramatică. În acest moment mai sunt în jur de 90.000 – 100.000 de oameni captivi în oraș. Rușii reușesc să ”evacueze” în continuare rezidenți din zonele cucerite de ei.
🪖Au apărut mai multe filmări în care apar soldați ucraineni ce împușcă prizonieri ruși. Autoritățile ucrainene au zis că investighează aceste filmări si ca vor lua măsuri dacă se dovedesc a fi adevărate.
🪖Vice-cancelarul Germaniei a declarant că țările din G7 nu intențonează să plăteasacă gazul rusesc în ruble.
🪖Începând de astăzi Henieken si-a închis fabricile în Rusia și nu va mai exporta bere în această țară. Grupul olandez va plăti salariile celor 1800 de angajați până la sfârșitul anului în curs. Salarii compensatorii.
🪖Roskomnadzor a suspendat apariția ziarului Novaya Gazeta în Rusia. Această suspendare vinde după un al doilea avertisment dat de autoritățile ruse. Novaya Gazeta era una dintre prea puținele publicații independente si cu ceva influență în Rusia. Redactorul-șef, Dmitry Muratov, a declarat că ziarul va rămâne suspendat ”până la încetarea operațiunii militare speciale din Ucraina.”
🪖Toate persoanele care afișează litera ”Z” în landurile Bavaria și Saxonia Inferioară sunt pasibile de amendă penală sau de închisoare.
🪖Banca Centrala a Rusiei recomanda schimbarea in ruble a creditelor ipotecare luate în valută. Cursul de schimb de referință va fi cel din 18 februarie 2022. Ideea e că spre deosebire de România, creditele în valută luate în Rusia sunt sub 7% din volum.
🪖Serviciul Ucrainean de Securitate a anunțat pe propria pagina de Twitter că a eliminat cinci ferme de troli care aveau o capacitate de peste 100.000 de conturi false. Fermele erau în Ucraina în Harkov, Cherkasy, Ternopil, Poltava și Transcarpatia. Au mai fost confiscate si peste 10.000 de cartele SIM.
🪖Președintele Turciei a declarat că mâine vor începe, la Istanbul, negocierile dintre rusi si ucraineni. Înainte turcii se vor întâlni separat cu fiecare delegație.
🪖Numărul refugiaților care au părăsit Ucraina a ajuns la 3.8 milioane. Ritmul a scăzut în ultimele zile la toate punctele de trecere a frontierei.
🪖În Cracovia sunt peste 130.000 de refugiați ucraineni, în Varșovia în jur de 400.000, iar în Lublin, un oraș cu 350.000 de locuitori sunt peste 60.000 de refugiați. Noi dăm ochii peste cap și devenim eroi la nici măcar 80.000 de refugiați staționari pe teritoriul României
🪖Putin l-a avansat pe Ramzan Kadîrov la gradul de general-locotenent (două stele) după ce în 2020 il făcuse general-maior. Băgați voi o glumă cu Năstase sau cu Oprea.
La noi:
🇷🇴MApN a dat un comunicat de presă prin care ne informează că o mină marină a fost neutralizată de marina militară mioritică. Well done, boys!
🇷🇴În România numărul refugiaților ucraineni ce au intrat în țară este de aproape 600.000.
🇷🇴La Teatrul Național, directorul interimar Mircea Rusu, pe fondul scandalului cu fițuica ultra-naționalistă, jegoasă si antisemită distribuită la un spectacol, a scris un text mizerabil si patetic prin care spune că el a adus valorile la Teatrul Național ( Puric, frate…) și că de vină sunt ”agenturili străine”. În halul ăsta a ajuns cultura la noi. Nici în duba jandarmeriei nu mai e primită
Se caută confirmare:
🤔Roman Abramovici și câțiva membrii ai echipei de negociatori a Ucrainei au fost un pic otrăviți undeva pe 4 martie. Nu există o confirmare medicală a situației.
Nu se confirmă:
❌Ucrainenii, NU rușii au cucerit orașul Irpin, așa cum a apărut pe la noi în cursul zilei.
Aveți și harta cu situația de ieri în Ucraina.
De la BBC luată.
Pe mâine! 🪖

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.