Am văzut, demult, un film despre o turmă de oi care s-a revoltat împotriva stăpânului lor, care voia să le vândă și să le ia din locurile unde se născuseră și păscuseră, așa că, atunci când au ajuns în oraș, nu au vrut să intre în ocolul din piață unde trebuiau vândute și au fugit pe intrarea următoare, care era un abator.

Stau și mă întreb, după 30 de ani de la intrarea internetului în mainstream, oare când ne vom obișnui să plătim pentru serviciile pe care le folosim și aplicațiile de care avem nevoie. Adică ok, trecem peste youtube, dar eu văd oameni și femei în toată firea, 30+, care întreabă pe net despre soluții gratuite tip Canva și cum să împartă un cont de ChatGPT între mai mulți, ceea ce mi se pare penibil. Dacă pot accepta la 20+ starea de frondă și sărăcia, nu o mai pot accepta la 30-40. Dacă ai 40, ai nevoie de un serviciu Midjourney, care costă 10 dolari, dar ai vrea să îl împarți cu mai mulți, ca să ieși mai ieftin, cu siguranță ești în jobul nepotrivit și ai o casă la Cora care te așteaptă cu brațele deschise, să te dezvolți.

Revenind la youtube, am tot citit zilele astea opinii despre faptul că nu mai acceptă adblockere. Cel mai important este că vai, nu e conținutul youtube acolo, nu au niciun drept. Fix ca și cum te-ai duce la Ermitaj sau Luvru și ai începe să faci scandal că ai dreptul de a intra gratis în interior, pentru că Luvru nu a pictat nimic. Rizibil și ilar.

Și asta venind de la oameni care, efectiv, asta fac toată ziua. Sunt o grămadă de oameni care nu trăiesc în afara ecosistemului youtube. Eu le spun analfabeți, dar nu sunt neapărat eu linia de sosire la caracterizări de genul. Oameni care își încep ziua cu niște calistenice de pe youtube, bagă un podcast la micul dejun, se hăhăie cu clipuri funny la metrou și caută soluții la problemele lor în tutoriale făcute de indieni. Efectiv toată viața lor se învârte, întreaga zi, în jurul lui youtube.

Dar refuză să îl plătească, pentru că nu e drept să plătească, pentru că era free. Refuză și să urmărească reclame, pentru că e bătaie de joc și sunt prea multe reclame. Singura soluție pentru ei este să fie gratis, pentru că…nu știu exact, probabil pentru că e dreptul lor să fie gratis, altfel se duc în altă parte.

Primeam, mai demult, comentarii de astea de la cocalari imbecili, când puneam câte o reclamă, că de ce pun reclame, că ei intră aici ca să citească fără să fie deranjați, e treaba mea cum mă descurc cu banii, nu am bani, să mă duc la muncă, altul ca mine se găsește repede. Bănuiesc că asta este și logica din spatele revoltei actuale. Singura problemă e că altul ca youtube nu mai găsiți, pentru că v-a plăcut să îl folosiți, să vă îndesați în el toate filmulețele, toate nevoile, toate amintirile.

Am family membership luată acum mulți ani. Înțeleg că acum ar fi mai scumpă. Aș plăti și de 3 ori mai mult. Sigur, eu nu o folosesc, dar toți copiii mei o folosesc, fiecare cu contul său și opțiunile sale. Și petrec ore întregi prin prostiile alea care, lor, le sunt utile.

E important că vreți, tot timpul, ca ce e pe internet să fie gratis. Simultan, ați vrea să fie și de calitate, și neintruziv, și poate să vă facă și un oral.
Mno, e puțin probabil. Până nu înțelegeți că, dacă nu plătiți pentru un serviciu, sunteți doar oi, sclavii de serviciu, zic să behăiți în continuare.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.