Continuăm seria de articole despre economisirea de energie cu unul care ar trebui să conțină recomandări din experiența voastră legată de încălzitoarele electrice.

Vine iarna, bine-mi pare, în grădină am paloare, nu-i căldură, că e mare.

Evenimentele se precipită în mod stupid, criza gazelor se accelerează, iar în cazul în care va fi nevoie, gazul va fi prioritizat către industrie, nu pentru consumatorii casnici, așa că e foarte posibil să vă băgați în fund centralele alea de care sunteți foarte mândri și care vă țin în chiloți.

Întrebarea este, sunteți pregătiți pentru o asemenea eventualitate? Aveți un reșou, calorifer, aerotermă, radiator ceva, cu ajutorul căruia să nu vă înghețe copilul în casă? Sau vă bazați pe omniprezenta centrală și pe faptul că vouă, cu siguranță, nu are cum să vi se întâmple?

Dacă nu sunteți genul ăsta și sunteți pregătiți, please do share ce sisteme aveți, de preferință cât mai puțin consumatoare de energie.
De exemplu, eu am folosit în UK, cand mi s-a stricat centrala, un radiator cu quarz de genul acesta

Partea bună era că încălzea instant o cameră de vreo 16 mp. As in într-un minut era cald. Partea proastă era că, nefiind calorifer, se răcea destul de repede interiorul, dacă îl închideai. Sincer să fiu, mi-e foarte lene să fac un calcul comparat al randamentului de încălzire între asta și un radiator pe ulei, care să țină cont de consumul mărit al radiatorului dar și de perioada în care uleiul stă încălzit fără ca aparatul să consume.

Alte modele?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

65 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Mă, tu ti-ai luat beci si nu stii cum sa ne spui!

    50
  2. Pe partea asta nu cred ca exista diferente… cam cati kw ia atata caldura dă cu diferente nesemnificative. Gazul va fi intrerupt de la industrie in cel mai rau caz, electric nu este posibil sa te incalzesti, sa incalzesti un oras cu ce avem noi.

    38
  3. Eu am un prieten cu centrala pe lemne…

    24
    • norocos, pricoosit, alea

    • Bugetar util 🙂

      1
    • #8

      “bugetar util” e o notiune abstracta.

      16
    • Cu tot respectul, exista si bugetari utili. Chiar foarte. Mai ales cei de care speri sa nu ai nevoie vreodata.

      45
    • #10

      Cu lemnele sunt deja mari probleme in sensul ca desi pretul este plafonat ele nu prea se gasesc de cumparat.

      3
    • #11

      Cu lemnele sunt deja mari probleme in sensul ca desi pretul este plafonat ele nu prea se gasesc de cumparat.

      Tu zici de lemnele pentru iarna viitoare, nu ?

      12
    • #12

      huehuehue

  4. #13

    Convectoare (aeroterme fara ventilator, merg pe principiul miscarii naturale a aerului), am 4 in pod, tot pentru in caz ca se strica centrala. De resouri si radiatoare mi-e frica, nu as putea sa dorm cu asa ceva in casa.

    21
    • #14

      De ce? Iti iei senzori de monoxi,dioxid.. sau priza smart il pui sa se stanga la fiecare ora or cv

      3
    • #15

      Am senzor de monoxid in casa si senzori de fum in fiecare camera si hol. Tot mi-e frica. Plus, fiind radiatoare, radiaza 🙂 Prefer convectoarele care incalzesc aerul, la fel ca caloriferele.

      3
  5. Dacă tot veni vorba, caut un mini-split (invertor) la ~24K btu pentru o casă în zona de munte (Maramureș) – deci frig, foarte frig – SEER 21+.
    Recomandări?

    6
  6. #21

    Cand a tras centrala in casa, taica-miu a mai păstrat doua sobe, in prima sj ultima camera. Ca nu se stie. Au ras toti si cu curu de el ca ce prost e

    62
    • #22

      tata si-a tras soba la bloc in toamna lui ’89, cateva luni mai tarziu radeau toti cu curul de el, dupa 1-2 ani, il invidiau toti. toata lumea care ajungea la noi in casa sustinea ca moare de cald. mie personal mi se parea doar decent.
      acum, la casa, a pastrat sobele in toate camerele, inclusiv in bucatarie si dupa ce a pus centrala pe lemne acum 15-16 ani si dupa ce a pus-o p-aia pe gaz acum vreo 6. doar ca a demolat cosurile cand a refacut acoperisul, duce tratative cu mama daca sa le refaca pe model zidit sau niste chestii metalice smechere.

      ps. tocmai mi-am comandat radiator ca in link (nu p-ala, ca avea termenul de livrare cam la mustata, nu-s acasa).

  7. #23

    “…criza gazelor se accelerează, iar în cazul în care va fi nevoie, gazul va fi prioritizat către industrie, nu pentru consumatorii casnici”

    Înțeleg rostul articolului, dar cred că va fi exact pe dos:
    – câteva sute (sau mii) de salariați în șomaj tehnic (inclusiv din industria orizontală) vor fi mai puțini decât milioane de votanți racordați la gaze. 2024 e aproape.
    Da, e bine să ai ceva electric de rezervă

    58
    • #24

      Şi să speri că o să bată vîntul tot timpul. Se pare că se uită anii lecţiile 85-89. Ordinea era cam asta, deconectarea de la reţeaua electrică a consumatorilor neimportanţi şi gaze cu presiune scăzută. Dacă tot eşti pornit să cumperi aşa ceva orientează-te către ceva cu căptuşeala de teracotă. O să revin cu amănunte. Am un prieten care intenţioneză să cumpere aşa ceva. Dar omul are panouri solare cu puterea de 8kw instalate acasă şi are şi ceva acumulatori pentru un back-up de 3 ore.

      1
  8. #25

    Până la -10 temperatură exterioară mă încălzesc cu AC-ul. Consumă 1kWh în sarcină maximă și vreo 400Wh să mențină temperatura.

    Dacă o să fie mai frig și nu avem gaz, am un radiator antic cu ulei, un PC care consumă 400Wh în sarcină și-mi încălzește dormitorul.

    14
  9. #26

    Orice sursa electrica de caldura, are randament 100%, adica cat energie consuma, atata da in camera.

    Unele o dau mai repede, cum ar fi aerotermele sau convectoarele, altele mai lent cum ar fi caloriferele cu ulei, si mai sunt radiatoarele ca cel prezentat de tine si panourile radiante care dau mai mult prin radiatie decat convectie.

    Mie cel mai confortabil mi se pare radiatorul cu ulei, pentru ca nu face diferente mari de temperatura intre porniri. Daca as folosi, i-as pune un termostat de centrala, sa am temperatura constanta. Termostatul lui cu bimetal e frectie…..

    Acum, eu am in casa o aeroterma de 2000 W, ramasa de acum 10 ani de cand am zugravit, in dormitor un AC Daikin, care consuma 700Wh si baga in casa 3500Wh, l-am testat la -15 grade afara. L-am luat special sa fie bun pe caldura.

    In living un AC Samsung mai vechi, fara invertor, merge si el pana la -10 grade.

    dar m-am pregatit si pentru interuperea curentului si gazului in acelasi timp, mi-am luat semineu cu alcool, acum ma apuc sa construiesc ceva frumos in jurul lui.

    www.pefoc.ro/produs/rezervor-bio-combustibil-m_374

    Consuma 500 ml de alcool pe ora, oricum mai mult de 30 minute nu poate fi lasat, 1l de alcool are 4 kWh. Am si 20 litri de biotanol de rezerva.
    Nu are miros, produce doar CO2 si apa.

    Iar in caz de si mai rau, la 25 km am o casuta de 25 m2 cu soba cu lemne si provizii pentru 2 saptamani.

    36
  10. #29

    Cand mi s-a stricat centrala acum 2 ierni am incalzit 3 zile casa de 110mp cu un singur aer conditionat, pozitionat in living si spre holul care duce in restul camerelor. A fost chiar bine, nu erau 23 grade peste tot dar nici frig. Partea proasta e ca din cate am citit, pe la -10 sau -15 nu mai porneste, are ceva senzor.

    7
  11. #31

    Panouri cu infraroșii.
    Sunt mai scumpe dar au un randament mai bun la puteri mai mici decât alte chestii electrice (radiatoare, calorifere, aeroterme).
    Bonus, senzația instantanee de căldură pe care o dau imediat ce sunt pornite.

    5
    • #32

      Consuma de rup, dau caldura instantaneu si imediat cum le-ai oprit dau frig instantaneu…noi tot incercam sa gasim solutia minune. Nu exista, cam tot ce s-a inventat se si foloseste, si ori pe gaz ori pe curent, ori pe lemne tot bani multi costa. Panourile sunt o solutie bunicica spre buna, costa mult investitia, dar pe termen lung merita.

      2
    • #33

      Recomand, am folosit cativa ani la rand incalzire in apartament cu 2 camere, in dormitor, doar pe baza de panou radiant de 300W cu termostat.
      Nu a consumat mai mult de 100 ron pe luna dar a fost folosit in fiecare noapte, fara a porni caloriferul, si fara ca vecinii sa aiba caldura data prea tare (iar sub mine locuia un batran care nu pornea caldura niciodata, n-am idee cum traia asa).
      Blocul nu era izolat termic, iar in camera aveam o izolatie standard cu polistiren care nu prea facea treaba (banuim infiltratii de apa intre panourile exterioare ale blocului). Cand m-am mutat am turnat niste izolatie pe baza de cauciuc pe exterior si printre rosturi, iar chiriasii nu se plang de probleme.

      Acum mi-am instalat un panou in camera copilului, tot cu termostat, ca backup pentru cand situatia se nasoleste rau.

      Da caldura foarte repede, si incalzeste obiectele din camera dar nu incalzeste/usuca aerul. Are si efect antimicrobian (testat de mine) si de uscare a peretilor in caz de mucegai (testat de mine, din pacate).

      Costa 1000-2000 ron, depinde de marca si dimensiuni, plus termostat 50-200 ron.

      4
    • #34

      @ciprian: niste linkuri pls?

    • #35

      Erata: e vorba de 600W, nu 300W cum scriam.

      Da, cu voia lui Cetin (e site-ul unui cunoscut, de acolo le am si eu; nu iau comision de la el pentru reclama, sunt doar atat de bune incat merita reclama gratuita):
      www.sunjoyshop.ro/panouri-radiante

      1
  12. #36

    Nu inteleg de ce ne agitam, Romania are rezerve de gaze proprii care acopera 90% din necesitati, cu post si fasole rezolvam pana la 100.

    25
  13. #38

    Pana in 2018 faceam incalzirea pe lemne folosind o soba tip semineu cu serpentina. Din 2018 am facut trecerea pe gaz, dar soba + puffer nu le-am desfiintat. Am scos doar cosul de fum. La o adica, intr-o dupa-masa am incropit inapoi un cos de minim 3-4 m inaltime si mai ard ce lemne am ramase.

    Ca plan alternativ, am si un radiator de genul celui aratat de tine pentru cand lucram prin casa la mansarda in zona neincalzita si mai am un calorifer pe ulei pastrat de acum 8-9 ani pe acelasi considerent, de back-up. Daca e pana la 0 gr C afara, si clima pe functia de incalzire isi face treaba…

    2
  14. #39

    Am folosit ceva de genul:
    www.emag.ro/calorifer-electric-2500-w-12-elementi-3-trepte-de-putere-termostat-de-siguranta-termostat-reglabil-protectie-anti-inghet-tesy-cb-2512-e01-r/pd/EPYW2BBBM/

    Adica recomand calorifer cu ulei (se mentine mai mult temperatura dupa ce il opresti), are si termostat.
    Consuma, ce-i drept. Aa, si tineti o canuta cu apa in camera daca il lasati peste noapte (usuca tot)

    4
  15. #40

    Salutare! Si la noi 2 buc din ce a folosit @punKreas. Unul de 12 elementi, unul de 9. Isi fac treaba in camere de 15, respectiv 10 m2.

  16. #43

    2 calorifere electrice, aer conditionat, aeroterma, semineu electric + generator in caz ca pica si curentul

  17. #44

    referitor la radiatoarele electrice ( indiferent de tipul radiatorului ) : youtu.be/V-jmSjy2ArM?t=427
    TLDR : toate radiatoarele electrice au eficienta 100% ( conversia din electricitate in caldura )

    aici explica de ce unele radiatoare par sa incalzeasca mai repede : youtu.be/V-jmSjy2ArM?t=176

    3
  18. #45

    Tuica, visinata, vin fiert, mai pui un trening pe tine, si asta este. Eu am casa incalzita electric, cand am cumparat-o avea radiatoare clasice, genul care se incalzesc instant, dar cum le opresti, adio caldura; le-am inlocuit cu calorifere pe ulei, mi se par mai ok, nu se racesc instant, plus am scapat de mirosul ala de radiator electric.

    4
  19. #47

    Până pe la -10 grade funcționează aerul condiționat ca invertor. Consumă 1 kw de energie electrică pentru a aduce de afară 3kw de căldură.
    Dacă treaba se impute, închid apartamentul și fug la țară, cât acolo am lemne pentru 2 ani minim.
    Încarc toate cele 3 butelii pe care le am acolo și stau mai liniștit. Mai am un sac de dormit de ăla de neam prost de la Decathlon, care se face și pilotă și până pe la 5 grade Celsius pot sta comod in el. In rest îmbrăcăminte clasică de iarnă, bocanci. La nevoie am duzele de butelie și adaptez plita instant pe butelie. Am regulator, am furtun, am butelie. Ne descurcăm. Am cuptorul electric, am microunde, am fierbător de apă, am rezerve de păpica care nu necesită cine știe ce preparare. La nevoie adaptez un boiler electric sub chiuveta, de 30 de litri pentru apă caldă în așa fel să îmi cresc confortul.
    Am toate sculele necesare pentru a face reparații în casă și un minim de materiale pentru intervenții. La țară urmează să umplu cămara și lada frigorifica. In iarnă în buna tradiție de meltean incult ce sunt, cumpăr porc și îl tai.
    Român neaoș.

    21
  20. #48

    partea cea mai frumoasa e depasirea cotei de 300 kwh/luna, moment in care toata energia se factureaza la pretul neplafonat.

    21
  21. #49

    Babaetzi, se plangea ieri la tv un dobitoc de la ANRE (pleonasm ?) ca le e tare greu distribuitorilor de energie sa factureze la la consumul real de acum, mai bine sa factureze la consumul de anii trecuti ca e mai corect.
    WTF

    6
  22. #50

    In UK am folosit storage heater, calorifer cu caramizi/piatra in el care tine caldura. Il lasam noaptea sa mearga (e mai ieftin curentul) si tine caldura inca 4-5 ore dupa ce il opresti (modelul folosit de mine, probabil sunt altele mult mai bune).

    De Romania chiar radeam cu tata ca fiecare apartament din bloc a fost prevazut cu cos de fum (stia ceausescu ce stia…) si iti poti monta rapid o soba sau un semineu doar ca vecinii de deasupra au astupat cosul ca le lua 10 cm din camera…

    2
    • #51

      Chiar m-am gandit cand am renovat, cel mai bun storage heater ar fi incalzirea in pardoseala electrica cu sapa mai groasa, 4 cm

      Avem si noi tarif dublu zi-nopate, doar pe hartie si diferenta e 10 bani. 🙁 Nu merita.

      Ca daca merita imi luam o baterie li-ion de 5 kWh si un invertor cu charger de la Victron si ce incarcam nopatea foloseam ziua.

      1
  23. #52

    Dormitor – AC-ul. Sufragerie – plasma termica luata de niste ani buni, de dinainte de centrala. Imi aduc aminte ca sugea vreo suta de KW pe luna, folosita cu moderatie. Misto ca fiind cu infrarosu, aveam 18-19 grade in camera si noi ne simteam ca la 23-24, inclusiv junioara care avea vreo citeva luni. Bucatarie – mai gatesti ceva, se mai incalzeste. Baie si hol – Dumniedzău să dea căldură, că nu degeaba m-au botezat ai mei cînd eram mic! In alta ordine de idei, am centrala si sper sa fie okish.

    3
  24. #53

    Daca se opresc gazele cel mai probabil o sa pice si alimentarea cu energie electrica la scurt timp, chestiune de minute sau ore.
    Toata lumea care e pe gaze va baga in priza ceva alternativa. Reteaua nu este dimensionata pentru asa ceva…

    6
    • #54

      absolut. uite, de semineu cu alcool de ala habar nu aveam

    • #55

      Pai nu cred ca o sa castige mare popularitate la noi chit ca murim de frig in case…cum sa arzi alcoolul…jesus maria si fiul sau…blasfemitorilor si tradatorilor de neam si traditii

      15
    • #56

      stie cineva daca etanolul merge stors prin paine?:)))

    • #57

      In Vaslui, da.

      1
    • #58

      Ma tot uit la semineuri de alea cu alcool de vreo doi ani. Sint tot felul de modele pe diferite marimi, de la alea de agatat pe perete ca niste tablouri, la alea de bagat in perete sau de pus pur si simplu pe jos (cu variante mai mici de pus pe masa).
      Sint foarte scenografice, element de decor pentru cine nu poate avea un semineu adevarat.
      Nu pot fi folosite ca sursa principala de incalzire, doar ridica temperatura in camera cu un grad -doua (in functie de marimea camerei si a semineului, evident) Alcoolul folosit trebuie ales cu atentie, ca unele marci ieftine lasa miros, consumul e in functie de cit de mare e flacara.
      Atentie la instruirea copiilor, flacara e la vedere iar semineul, fiind din metal, se incalzeste.
      Avind in vedere ca se consuma oxigenul din camera, una dintre indicatiile principale e aerisirea frecventa.
      Cu toate pro si contra, cred ca pina la urma o sa-mi fac hatirul asta, era unul dintre micile mele visuri…

      1
    • #59

      Eu știam că șemineele cu etanol sunt mai mult de decor, de design. M-aș bucura să mă înșel.

      4
  25. #60

    Nu mi-as lua altceva decat panouri cu infrarosu. De fapt am unul si mai am nevoie de doua.
    Avantajele au fost ras povestite, nu mai revin. Cred ca e cea mai buna varianta de incalzire alimentata electric.

    6
  26. Salutare tuturor, am vrut sa intreb cine stie ce e cu panourile astea cu infrarosu. Vad doua postari deja, se poate va rog ceva detalii, preturi , furnizori ok? Sunt cativa pe emag dar cu tot felul de review-uri. Preturi de la 400 ron pana la 1500 ron.

    2
  27. Eu mi-am luat o aeroterma de la LeroyMerlin, pe care o tin de backup. Nu am desfacut-o ca pot sa o returnez 365 de zile.
    Am aerconditionat cu functie de incalzire, deci cumva daca pica gazul.

    Dar, cred ca sansele sunt mai mari sa pice curentul decat gazul. Si cred ca daca pica gazul, intr-o ora pica si curentul. La capitolul productie cred de gaz cred ca stam mai bine decat la curent.

    Deci nu prea vad solutii… Poate e o optiune ce am vazut mai sus Semineu pe etanol.
    Ne rugam pentru incalzirea globala.

    1
  28. #64

    am avut vreo 2 cu ulei 600/900/1500 w . cu termostat .. ala din buton
    prins emag promotie 145 ron fata de 300
    pus pe 900 w pana dau astia caldura iarna
    donat la prieteni cu copil mic

    misto aveau aeg cu tersmostat pe temperatura nu pe buton.. 450 ron
    n-am luat. parut prea scump.

    plm daca n-ai bani sa-l folosesesti ce conteaza care e mai bun ?

    PS vb pt familie medie in context kw actual.
    PSS acum 2 ani nu-i pasa nimanui la 0.30kw/h

  29. #65

    Pentru dormit, pătură sau saltea încălzită electric. Pe eMag este saltea, are 60 W pe treapta 3. Costă vreo 200 lei. Mai pui pe tine o pătură și restul de căldură îl face și corpul.
    Dimineața cât timp te îmbraci, dai drumul la o aerotermă câteva minute. Dacă faci baie, dai drumul la centrală sau la un calorifer electric cu ulei.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam