Mă uitam ieri la o reclamă la Dedeman, ceva cu rate reușite și foarte mici, mici, mici, mici, Cocoșatu de mici, iar pe panoul de la final erau vreo 7 rânduri cu o demonstrație de rate. Eu, care citesc foarte rapid, cu curs de citire rapidă, pot termina o carte de 3-400 de pagini în vreo 2-3 ore, depinde despre ce e vorba și cât de mult îmi pun mintea cu ea. Dar niciodată nu reușesc să termin rândul doi din explicația aia de rate, cu cât e DAE, cât plătești lunar și altele.

Pur și simplu mi se pare înșelăciune și mi se pare că CNA este complice la înșelăciune pentru că nu setează niște reguli clare legate de reclamele tv.
Ca om care a locuit în UK o perioadă, pot să vă spun că diferența e uriașă. Reclamele la medicamente sunt mai lungi decât la noi. Dar știți de ce? Pentru că toate conțin un avertisment legat de efectele adverse. Adică ai o reclamă cu bătrâni veseli, care se plimbă pe vârf de munte pentru că nu le mai tremură parkinsonul, deoarece iau medicamentul minune anti Parkinson, dar la final, un tip zice că dacă iei medicamentul minune, poți avea sângerări anale, orbire, cazuri rare de cancer, impotență și ce mai e la ei, acolo.

Nu țin minte dacă au reclame de rate de săraci, ca la noi, dar e plin de reclame la asigurări pentru înmormântări, în care niște bătrânei vioi discută între ei despre cum înmormântarea este o povară imensă pentru urmași, o grămadă de pounds trebuie să dea ca să ai o înmormântare decentă, dar dacă plătești doar 5 pounds pe lună, la final îngropăcioșii vor primi nuștiucâți ca să te îngroape. Dar reclama nu se termină abrupt, pentru că ai, pe ecran, citit, termenii de bază, cât timp trebuie să plătești și mai știu eu ce detalii.

Serios, se poate face marketing și fără să mințim prin omisiune. Trebuie doar să vrem. Evident că niciun brand nu va face asta fără a fi forțat, așa cum o fac și cei din UK. Trebuie doar să existe voința de a implementa legea și de a trece de la borderlineul infracțional în care recomandăm fără jenă ficat de gâscă evaporat de la Boiron drept remediu pentru toate bolile posibile.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.