După anunțul ridicării restricțiilor la exterior, lucru care a determinat, în mod clar, ridicarea tuturor restricțiilor și petreceri nocturne în toate restaurantele și barurile din românia, au început să apară, normal, vocile alea care sunt mai bune decât restul, cei determinați, salvatorii.

Care anunță clar că ei vor purta mască în continuare, pentru că trebuie să se protejeze de mulțimea de pe străzi, nu e normal așa ceva, ei încă se simt în pericol, atât inconștiență mai rar.

Tineri salvatori, dar analfabeți, dacă masca aia nu e FFP3 sau mască de gaze cu filtre dedicate virușilor, nu de aia de fum, cum am văzut o grămadă de proști pe stradă, nu vă protejează 100% de nimic. Dimensiunea virușilor este mai mică decât dimensiunea țesăturii, corona poate intra bine mersi. Masca îi protejează pe ceilalți, de voi, pentru că reține o bună parte a picăturilor din expirație, dar în niciun caz totul (read this, its science). Dimpotrivă, purtatul măștii aiurea poate duce la infectare pentru că puneți mâna pe căcaturi, cel mai puternic mijloc de transmitere demonstrat, până acum, după care vă aranjați masca sau vă scărpinați pe nas, involuntar.

Ce vreau să spun e că e ok, purtați mască în continuare, dacă simțiți că așa vă faceți mai bine datoria față de societate. Inclusiv eu voi purta mască în locurile aglomerate, pentru că conștiința nu mă lasă să am pe suflet faptul că e posibil să trimit la moarte pe cineva, purtător fiind. Cât timp nu se declară o imunitate de turmă măcar relativă, eu personal voi urma aceleași reguli ca și până acum. Mască în locuri aglomerate, dezinfecția cât mai des a mâinilor, telefonului, volan, clanțe de uși etc.

În rest, fiecare pentru el. Spitalele românești sunt la fel de gunoaie și oamenii mor la fel. Un prieten tocmai a trecut printr-o operație grea, de îndepărtare a unei tumori, totul era bine, după care a prins o nosocomială în spital, iar acum viața îi atârnă de un fir de ață.

Plecarea din românia devine, pentru mulți, intră la categoria self preservation.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.