Mă uitam azi la tigrul găsit bolnav de COVID-19, pisicile bolnave, toate dovedite a fi transmise de la stăpânii lor. Bine, tigrul nu cred că avea un stăpân per se, dar ideea rămâne.

Și nu vreau să zic, dar vreau să spun. Când a fost gripa aviară, autoritățile au dispus eutanasierea păsărilor, când a fost gripa porcină au eutanasiat milioane de porci… Oare acum ce vor face dacă se dovedește că transmiterea este reciprocă și că animalele de casă sau, și mai rău, câinii și pisicile comunitare sunt capabile să ia și să transmită virusul?

NU am nici cea mai vagă idee de genetică, virusologie, dar știu că virusurile suferă mutații în timp și în funcție de mediul în care se dezvoltă, de aia, în fiecare toamnă, e altă tulpină gripală și vaccinul de anul trecut nu mai e valabil și anul acesta.

Întrebarea e, virusul nu ar suferi mutații oarecum catastrofale în corpul animalelor, după care să ajungă în corpul uman și să facă praf restul? La ce ar ai fi bună acea așa zisă imunitate de turmă despre care bat câmpii toți, neînțelegând exact ce este?
Nu știu, probabil sunt doar scenarii, dar îmi e greu să nu mă gândesc și la asta. Dacă se transmite la feline și canide, ce îl oprește să se transmită la alte animale? Găini, rațe, vaci, porci? Unde ne ducem, atunci?