Mă uitam la clipul de mai jos, care, în practică, este ușor tendențios și încearcă să inspire frica de islamism, oameni care își schimbă religiile sunt dintotdeauna, sate întregi din ardeal și moldova sunt convertite la pocăiți de ziua x, din varii motive, cele mai des întâlnite fiind sărăcia.

De fapt, ce mă întrebam eu este ce face un om care nu e sărac să își schimbe religia? Și nu vorbim de nebuni cu scientologia, gen Tom Cruise, ci convertirea aceasta de la creștinism la altceva? Da, o înțeleg pe cea românească, din motive de sărăcie și o aprob, aia e, când mori de foame cu copiii în casă, te doare în fund cărui zeu îi dedici rugile tale, cât timp comunitatea ce propovăduiește zeul respectiv te ajută.

Dar atunci când nu ești sărac, când nu te mână foamea din spate, care e mecanismul? Îmi este greu să înțeleg, fiind ateu. Presupun că, în mintea celor care cred în puterea supremă care s-a autoimpregnat într-o muritoare, ca să se condamne la sinucidere pentru a ierta păcatele desemnate tot de el drept păcate, nu există îndoială față de existența acelui dumnezeu, indiferent cât e el de răzbunător și gregar.

Dar cum treci de la un dumnezeu la altul? Allah e complet diferit de Savaoth, entități diferite, complet negate de ambele religii, care au, basic, niște învățături gen fii bun, nu fura, etc, destinate stăpânirii mai ușoare a șeptelului, dar, în amănunt, fiecare religie, creștinism și islamism, e diferită enorm și au învățături complet diferite.

Și atunci tu, ca credincios ortodox, care te-ai născut cu numele domnului turnat pe creștet, cum treci la altă religie? Adică îi asculți pe predicatorii ăstora și zici brusc Coaie, ăștia au dreptate, până acum am crezut într-un căcat inexistent (penntru că dumnezeul creștin este negat de islamism, el nu există, e o rătăcire, cum de altfel zic și creștinii despre Allah și tot restul religiilor, gen ortodocsi versus catolici) dar de azi am realizat care este dumnezeul adevărat, iar numele său e Allah?

Personal, mi se pare o enormă subțirime a minții. Dacă tot crezi într-o porcărie, nu fi ipocrit și schimba tabăra peste noapte. Pentru că, negându-ți divinitatea în care credeai inițial, nu faci decât să negi și divinitatea căreia i te închini acum, care devine labilă prin însăși schimbarea ta de percepție.