Scris de Viorel Balan

Citesc pe aici pe blog de mai mult ă vreme. Astăzi am decis sa iți scriu in urma articolului privind arbitrii romani si acuzațiile de rasism la adresa lor : arhiblog.ro/sebastian-coltescu-negru-care-respira-greu/

Sunt uluit de ușurința cu care o majoritate covârșitoare a celor care se exprima online au condamnat in contumacie acești oameni, si, in special, pe Sebastian Coltescu. Jurnaliști a căror profesie este informația, s-au grăbit sa ii sape trecutul acestui om si sa ne lase sa aflam ca este fragil psihologic si a avut deja doua tentative de sinucidere (www.midilibre.fr/2020/12/10/sebastian-coltescu-larbitre-accuse-de-racisme-une-carriere-en-dents-de-scie-et-deux-tentatives-de-suicide-9249302.php) dar nu s-au gândit sa verifice ce înseamna din punct de vedere legal o acuzație de « propos raciste » in Franța. Miniștri care jonglează cu legi zilnic (www.digi24.ro/stiri/sport/fotbal/reactia-ministrului-stroe-in-scandalul-coltescu-imi-cer-scuze-in-numele-sportului-romanesc-1414869; www.digi24.ro/stiri/sport/fotbal/scandalul-coltescu-reactii-la-paris-roxana-maracineanu-ministrul-sporturilor-din-franta-un-rasism-ordinar-1414825 s-au aruncat in viteza cu capul înainte sa facă afirmații care nu au legătura cu legea in vigoare. Un linșaj mediatic complet pentru ca și blogării, printre care faci parte, au afirmat, puternic și hotărât, ca a spune « ăla negru » e o insulta rasist ă . Ei bine, , dacă nu sunt vreun analfabet funcțional, nu e !
egalitecontreracisme.fr/ce-que-dit-la-loi

A spune « ăla negru », simplu, fără a asocia cuvinte defăimătoare referitoare la negri, nu e rasism din punct de vedere al legii franceze, deocamdată. Poate ca e deranjant, poate ca unii se simt jigniți, dar, cu legea în vigoare astăzi, nu e pasibil de pedeapsa.
Rasismul fiind pasibil penal, persoana care s-a simțit injuriat ă se poate adresa tribunalului sau/și UEFA, angajatorul arbitrilor în cazul de fata. Persoanele terțe, care aduc acuzații nefondate (în cazul de fata, de rasism) se fac vinovate de acuzații defăimătoare.

Dar, de fapt, ce mă sperie este vehementă și amploarea acuzațiilor împotriva acestor oameni, bazate pe nimic (vezi legile citate aici mai sus ) pentru că nici un judecător nu s-a pronunțat în cazul de fata, încă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.