Când am renovat apartamentul principal, am avut o singură dorință, pentru că pe restul le-a avut nevastă-mea. Să arunc aragazul și să pun plită și cuptor electric. Bine, privind în urmă, mă gândesc că, economic vorbind, mai bine păstram aragazul, la ce prețuri sunt acum la energie, până și cu curent ieftin utilizarea plitei mă costa cam 50-60 de lei în plus la curent.

Anyway, eu am vrut plită cu inducție, mi se părea mie mai mișto, în schimb nevasta citise ea că nu e bună, că trebuie să îți arunci toate oalele și tigăile, pentru că nu merg pe inducție și că avem nevoie, de fapt, de o plită clasică.

Fiind bărbat dintr-o bucată, am bătut cu pumnul în masă și am decis că asta e, luăm plită clasică. Am luat o plită Bosch, am dat pe ea vreo 2200 de lei, văd că acum este 1900. La început am fost mulțumit de ea.

După care nu am mai fost. Pentru că nu e plită pentru oameni care chiar gătesc, ci doar așa, să facem niște fonfleuri. Mai exact, dacă ții aprins ochiul de lângă butonul de stop mai mult timp, se încălzește butonul prea tare și închide plita, pentru că zice că e prea încinsă. Merg celelalte, desigur, dar tu ții o supă la fiert și stai liniștit că fierbe și te duci după o oră și o găsești rece. Lucru care îți bagă în metastaze creierul. Nu mai zic dacă faci piftie într-o oală de 30, pe mai multe ochiuri și rămâi cu zeama în brațe, că mai merge doar un ochi.

Anyway, am ajuns la saturație cu ea, așa că am ajuns la concluzia că, cu riscul de a arunca toate vasele vieții, îmi iau plită cu inducție. Între timp, am aflat și de șmecheria cu magnetul, adică vezi, cu un magnet, dacă fundul vaselor este magnetic sau nu, iar dacă e magnetic, ăla e, înseamnă că e bună. Practic, am dat cadou o tigaie și 2 ibrice mici, restul toate au funcționat bine mersi.

Și mi-am luat plită cu inducție. Eu am dat pe ea 2549, acum văd că e 2399, asta e, așa sunt eu, plin de noroc ca broasca de bube, când e vorba de reduceri.

Vă spun cu mâna pe inimă, viața cu o plită cu inducție este altceva. Cu totul altceva. Habar nu aveam cum funcționează, sau nu, nu cum funcționează, ci cum este cu adevărat. Îmi aduce apa la temperatura de fierbere, într-o oală de 5 litri, în vreo 2-3 minute. Într-un ibric, în vreo 10 secunde, ceva de gen. Am ars uleiul în tigaie, la început, pentru că eu eram obișnuit să pun uleiul și, cât se încălzește, să iau chestii din frigider, să toc ceva, de astea. Cât m-am întors și m-am dus la frigider, deja uleiul fumega ca un furnal și era totul plin de fum. Deci da, dacă puneți ulei în tigaie într-o plită cu inducție, nu dați power boost și să fie totul gata. în general, cred că reduce timpul de gătit cu minim 20%.

În rest, depinde și de plită. A mea are zone care se pot mări, funcție de dimensiunile oalei sau tigăii, power boost, ceas, timer, oprire automată, chestii de astea drăgălașe și utile. Mie îmi place cel mai mult că sse încălzește în mod egal peste tot, îmi place că plita nu se înfierbântă, nu există luatul oalei de pe ochi, ai închis plita, s-a oprit și fierberea. Zona rămâne, desigur, caldă, dar e caldă de laa căldura reziduală a oalei, plita nu se încălzește cu nimic, gen dacă dai laptele în foc, strângi laptele de pe ea, simplu, nu se arde, nu face fum, nu nimic.

Aveți întrebări, sunt aici.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.