Când am renovat apartamentul principal, am avut o singură dorință, pentru că pe restul le-a avut nevastă-mea. Să arunc aragazul și să pun plită și cuptor electric. Bine, privind în urmă, mă gândesc că, economic vorbind, mai bine păstram aragazul, la ce prețuri sunt acum la energie, până și cu curent ieftin utilizarea plitei mă costa cam 50-60 de lei în plus la curent.
Anyway, eu am vrut plită cu inducție, mi se părea mie mai mișto, în schimb nevasta citise ea că nu e bună, că trebuie să îți arunci toate oalele și tigăile, pentru că nu merg pe inducție și că avem nevoie, de fapt, de o plită clasică.
Fiind bărbat dintr-o bucată, am bătut cu pumnul în masă și am decis că asta e, luăm plită clasică. Am luat o plită Bosch, am dat pe ea vreo 2200 de lei, văd că acum este 1900. La început am fost mulțumit de ea.
După care nu am mai fost. Pentru că nu e plită pentru oameni care chiar gătesc, ci doar așa, să facem niște fonfleuri. Mai exact, dacă ții aprins ochiul de lângă butonul de stop mai mult timp, se încălzește butonul prea tare și închide plita, pentru că zice că e prea încinsă. Merg celelalte, desigur, dar tu ții o supă la fiert și stai liniștit că fierbe și te duci după o oră și o găsești rece. Lucru care îți bagă în metastaze creierul. Nu mai zic dacă faci piftie într-o oală de 30, pe mai multe ochiuri și rămâi cu zeama în brațe, că mai merge doar un ochi.
Anyway, am ajuns la saturație cu ea, așa că am ajuns la concluzia că, cu riscul de a arunca toate vasele vieții, îmi iau plită cu inducție. Între timp, am aflat și de șmecheria cu magnetul, adică vezi, cu un magnet, dacă fundul vaselor este magnetic sau nu, iar dacă e magnetic, ăla e, înseamnă că e bună. Practic, am dat cadou o tigaie și 2 ibrice mici, restul toate au funcționat bine mersi.
Și mi-am luat plită cu inducție. Eu am dat pe ea 2549, acum văd că e 2399, asta e, așa sunt eu, plin de noroc ca broasca de bube, când e vorba de reduceri.
Vă spun cu mâna pe inimă, viața cu o plită cu inducție este altceva. Cu totul altceva. Habar nu aveam cum funcționează, sau nu, nu cum funcționează, ci cum este cu adevărat. Îmi aduce apa la temperatura de fierbere, într-o oală de 5 litri, în vreo 2-3 minute. Într-un ibric, în vreo 10 secunde, ceva de gen. Am ars uleiul în tigaie, la început, pentru că eu eram obișnuit să pun uleiul și, cât se încălzește, să iau chestii din frigider, să toc ceva, de astea. Cât m-am întors și m-am dus la frigider, deja uleiul fumega ca un furnal și era totul plin de fum. Deci da, dacă puneți ulei în tigaie într-o plită cu inducție, nu dați power boost și să fie totul gata. în general, cred că reduce timpul de gătit cu minim 20%.
În rest, depinde și de plită. A mea are zone care se pot mări, funcție de dimensiunile oalei sau tigăii, power boost, ceas, timer, oprire automată, chestii de astea drăgălașe și utile. Mie îmi place cel mai mult că sse încălzește în mod egal peste tot, îmi place că plita nu se înfierbântă, nu există luatul oalei de pe ochi, ai închis plita, s-a oprit și fierberea. Zona rămâne, desigur, caldă, dar e caldă de laa căldura reziduală a oalei, plita nu se încălzește cu nimic, gen dacă dai laptele în foc, strângi laptele de pe ea, simplu, nu se arde, nu face fum, nu nimic.
Aveți întrebări, sunt aici.
NOU
De aia nu merge tara asta, ca tu schimbi uleiul cand gatesti.
NOU
1. Ai circuit electric dedicat pentru ea?
2. Este Made in Germanea?
NOU
da. da
NOU
Eu mă gândesc la o plită hibrida.
Jumătate gaz, jumătate curent.
NOU
m-am gandit si eu. faza e ca partea cu curatatul e importanta. si majoritatea au butoane aiurea, care nu se scot si au spatii sub ele, unde sa intre mizerie. efectiv nu am gasit una care sa aiba si grilajul ala de sustinere suficient si butoane bune
NOU
LOL – sa vezi ce misto o sa fie cand ai sa descoperi apa calda!!!
NOU
A descoperit-o deja. Are plită cu inducție, n-auzi că în 2-3 minute are apă caldă, chiar fierbinte?
On a more serious note: la renovare o să trecem și noi pe aparate d-astea mai evoluate care-ți fac viața mai ușoară.
NOU
Nu ti-e dor de flacara ? Pe mine ma ia doru asa, nu cred ca-s mari diferente la gatit, dar e misto sa vezi focul 🙂
NOU
mnu
NOU
Aici as puncta si eu, mi-e uneori dor de flacara pentru rarele momente cand ma apuca gatitul tip “WOK”.
Ex – edamame cu usturoi/ulei de susan/sare grunjoasa la flacara din aia de-ti parleste sprancenele.
La fosta plita (un franke din ala old-school cum azi nu se mai fabrica) cu gaze aveam un ochi din ala cu dubla-coroana care cred ca ar fi declansat senzorii de incendiu daca as fi avut asa ceva.
La asta noua cu inductie (Bosch, impecabil ca si restul electrocasnicelor) eu nu am reusit sa replic cumva flacara aia intensa/puternica.
In rest, complet de acord, inductie RULES!
NOU
Never! N-am avut niciun disconfort in 3 ani de plitarit pe baza de inductie, sa vreau sa fac ceva si sa iasa mai bine la flacara (ah, poate vrei vinete pe aragaz, eu nu). Iar faptul ca incalzesc orice in 2 timpi si 3 respiratii ma face sa ma bat des singura pe umar.
NOU
Cred ca mi-a ramas in cap de cand eram copil cand primeam cate o gaina de la tara si o parleam pe aragaz. Nu poti face asta cu inductie 🙂
NOU
Ai dreptate, ingrozitor
NOU
Creme brulee much?
NOU
7.4 kw :)).
Dai la popor gratis cate una si ai scapat de jumatate din locuinte prin auto-incendiere.
NOU
e putere totala, dude. se imparte in mod egal pe ochiuri
NOU
Da, și toți producătorii de plite recomandă să ai circuit separat din panoul de siguranțe până la ea, de regulă cu cablu un pic mai supradimensionat decâte ai pune prin pereți (3×2.5mm prin pereți / 3x4mm pentru circuitul dedicat plitei). Să nu montezi priză (ci să sertizezi direct cablul din circut la plită). De altfel, mai toate se vând fără ștecher pentru priză.
Dacă faci aceste pregătiri, ești safe. Bineînțeles, dacă o folosești pe același circuit cu un cuptor electric și un frigider, instalația va avea de suferit.
Întradevăr, puterea maximă a unei plite de genul depășește puterea instalată de furnizor pentru utilizatorii casnici. Dar vorbim totuși de situația în care toate ochiurile sunt pornite la maxim (care în practică nu e foarte des dacă nu gătești pentru 20 de persoane).
Plitele vitoceramice sunt doar niște reșouri glorificate. Dar o dată cu cele prin inducție aduc un mare avantaj la curățarea ei (cu mențiunea că nu o poți curăța inițial).
Pentru o familie formată din 3 persoane, care gătește zilnic și a trecut prin toate formele de aparate de gătit, la noi topul e:
Plită cu inducție > Aragaz > Plită vitoceramică
NOU
bine, e complet interzis sa pui stecher daca e peste 16A. boschul era pe 32. asta e pe 16, ar merge, dar ca sa fii sigur, faci fir pe fir.
NOU
mentiune: decat o plita cu inductie proasta, mai bine una electrica clasica. Si atat.
La inceputul anului am citit un studiu. Cica in coreea sunt vreo 200 de incendii pornite de pisici. Presupun ca pe plite vechi, asa ca am ras cand l-am citit. Dupa care in nici o luna am uitat o data plita pornita (nu am apasat bine pe buton, pentru ca asa cum zice arhi, arde) si alta data am apasat din greseala.
intr-un caz s-a topit manerul de plastic care era deasupra, in alt caz fundu de plastic care era pus pe ochi.
Cu inductie aceste probleme nu se exista.
NOU
Am văzut prima oară o astfel de plită prin 2015. Nu gătesc, nu mă pricep la multe lucruri, dar mi s-a părut SF.
“Ai văzut, aveau o plită, și nu era nicio flacără?”
Marcant momentul.
NOU
A mea e cu inductie si are si flacara virtuala 🙂
Dar acum dupa 3 ani ma gandesc ca n-au meritat vreo 500 de lei in plus pentru ea.
www.emag.ro/plita-incorporabila-samsung-inductie-3-zone-cu-flacara-virtuala-si-flex-zone-child-safety-lock-negru-nz63j9770ek-eo/pd/DZ1HHZBBM/
NOU
Eu mai românește, merge și așa, pur și simplu am închis capacul la aragaz și am pus o plită cu inducție pe el, de-aia normală, merge la priză. Vara am una pe care o scot afară și gătesc în curte.
Dacă e voie cu linkuri recomand Akita cu cablu de 5m, e bună că nu-ți trebuie prelungitor și își face treaba, iar pentru postul fix de pe aragaz una Gorenje cu 2 ochiuri, excelentă.
Ce e foarte important: suprafața de sticlă integral, să nu aibă o bucată de plastic unde-s controalele, am topit una Hyundai așa.
NOU
Ai uitat sa zici ca poti lua oalele de pe “foc” cu mana, pentru ca manerele nu se incalzesc. Si ca spre deosebire de o plita pe gaz care necesita jumatate de zi dedicata curatarii, inductia se curata cu o laveta si detergent in 2 minute. Iar pentru efect, la final poti da cu detergent de geamuri.
P.S. de sarbatori reusesc sa o suprasolicit. Cu 4 oale la putere spre maxim, pentru ca na’ , sarmale, piftie, ciorba etc., dupa o ora asa, incepe sa dea rateuri, isi reduce singura din puterea “ochiurilor”.
NOU
Si consumul este mult mai mic si anume pe tru a incalzi pana la fierbere 1L de apa foloseste doar 135Wh pe cand la gaz se foloseste 260 Wh , datele sunt luate de aici www.aragazelectric.com/cum-functioneaza/cum-functioneaza-plita-cu-inductie-avantaje-si-dezavantaje/
NOU
Pai da, totul are de a face cu randamentul. Plita cu inductie are un randament pe la 90% de transfer al puterii catre vasul de gatit pe cand la gaz randamentul e undeva la 40% (depinde si de calitatea gazului, stim cu totii cum iarna centrala pe gaz mai face figuri din cauza gazului prost) restu se “pierde” prin caldura degajata pe langa.
NOU
Și eu am luat inducție pentru că la mutare am realizat ca nu trebuie sa schimb prea multe tigăi. Și pentru că am văzut diferența de consum la electricitate.
Mi-am dat seama ce decizie bună am făcut cu prima ocazie când am fiert niște orez și, la fel ca tine, am lăsat la fiert și m-am apucat de tocat chestii, de scos de prin frigider una-alta, de pregătit masa, iar când am aruncat un ochi în oală toată apa se evaporase și orezul sfărâmat începea sa se lipească de fundul oalei. :))
Când mai ai și copil căruia când ii e foame începe sa urle și nu se mai oprește pana nu are masa în față caldă, e vis.
E trist ca am amânat mult cumpărarea unei plite pe inducție pentru ca, fără excepție, în reviewuri găsești o grămadă de romani nemulțumiți care nu știu să le folosească și se plâng de o grămadă de bube inventate. Foarte reticenta am fost și, la fel, am ales deși ma certam cu jumătatea cealaltă de familie pe subiect :)).
Recomand. Mi-ar fi plăcut sa cumpăr una deschisa la culoare, doar ca diferența de preț doar pentru culoare e de aprox. 1000 de lei.
NOU
Nu mai tineti voi minte d-astea, oricum ce voiam sa spun e ca plita electrica nu se infierbanta … her ass.
youtu.be/xvea6R9UdSg
NOU
plita electrica pe inductie nu se incalzeste.
Aia clasica (ca filmu) se incalzeste
NOU
Sau poate tipa avea un piercing intr-o anumita zona de care se lipeste magnetul!
NOU
Te-ai zgarcit.
Tot Bosch are plita cu inductie cu senzori, si atunci cand uleiul tau ajunge la temperatura optima o mentine doar, si nu mai arzi nimc.
Dar costa 2-300 in plud
NOU
da da, fix aia m-a oprit sa iau Bosch, cei 300 de lei
NOU
De euro nu lei
Dar glumeam stiu ca ai zis ca banii nu sunt o problema pt tine
NOU
eram aproape hotărât să îmi iau, dar nu se împacă prea bine cu vasele/tigăile de fontă, de care sunt destul de atașat.
NOU
cum sa nu se impace? merge aia de fonta de rupe. daca se lipeste magnetul de ea, merge.
NOU
citeam că se zgârie destul de horror. mă interesez despre soluții și aș cam lua.
NOU
nu știu, plita veche nu s-a zgariat in niciun fel. dacă o pui pe plita drept, de ce ai impinge-o pe-a dura pe ea dupa aia?
NOU
De exemplu cand mesteci in mamaliga ?!
NOU
ai un ”a” in minus sau ”in” in plus!
NOU
Mesteci mamaligaa?
NOU
la o oala de fonta care cantareste 7 kile, daca tu o invarti la facut mamaliga, ar trebui sa fii in echipa de Strongest Man a romaniei, nu la mamaliga
NOU
Depinde si de cat de tare o vrea sotia…
NOU
Uncle Roger ce parere are? Hayaaa!
NOU
Ai uitat sa precizezi că nu se mai încălzesc mânerele la oale și le poți muta in siguranță fara sa te mai arzi la degete.
NOU
A fost prima varianta si la mine acum vreo 12 ani. Au fost 2 probleme:
1. Puterea instalata
2. Campul electromagnetic generat atunci cand se gateste mancarea si ce influenta are asupra preparatelor (mancarii)
Intr-un final tot pe gaz.
NOU
Microunde folosesti?
NOU
Daca imi da puterile lui Magneto din X-Men comand una pe loc.
NOU
@Zeus
Desigur ca nu 🙂
NOU
bineinteles, omuletele nu are nici telefon mobil, televizor, router etc., nu are motoare electrice pe nicaieri!
de fapt, poate nu are nici curent electric instalat, daca e sa fie congruent.
NOU
#AmRas. Curentii indusi de plita sunt curenti turbionari, intra doar foarte putin in fundul vasului, maxim 1-2mm. E “vina” efectului pelicular al curentului altenativ.
Mancarea se incalzeste datorita disiparii de caldura (efectul rezistiv) a curentilor turbionari (le zice asa ca au forma de uragan).
Adica “campul electromagnetic” al plitei intra in mancare la fel de mult ca al prizei in care bagi intrerupatorul de la aprinzatorul aragazului. Sau daca tii un radio langa mancare (si acolo tot unde electromagnetice).
NOU
Si toate aceste griji, intr-un oras cu telefonie mobila, radio FM/AM, wi-fi,detectoare de miscare, etc…
NOU
Plita cu inducție e mare șmecherie, că generează căldura fix acolo unde contează, in materialul (fundul) vasului. Orice alt sistem de încălzire are randament scăzut, pentru că transferă căldura prin aer. Flacăra de gaz încălzește tot în jur, plita electrică face infraroșii, in ambele situații căldura este radiata împrejur, afectind și alte obiecte.
De asemenea, viteza cu care încălzește este cea mai mare, nu mai există transfer termic intermediar, ci direct către mincarea din vas. Într-un fel e similar cu cuptorul cu microunde, energia este direcționată direct către mîncare. De fapt și cuptorul cu microunde are un mod de funcționare pe principiul inducției, atunci cînd faceți popcorn la punga, energia din microunde generează căldura în folia de aluminiu din interiorul pungii.
Poate ați văzut pe YouTube video-uri cu tratamente termice (călire) aplicate pieselor din otel la final de operatie, fix pe zona necesar a fi tratată, se face prin inducție cu o bobină din țeavă de cupru (răcită) de o formă perfect adaptata piesei. Este practic instantaneu, citeva secunde și otelul trece de 2000 grade (și puterea e de cîțiva kw).
Alt avantaj este funcționarea în sine a plitei, dacă nu există vas deasupra bobinei, nu consumă aiurea curent, la fel ca la încărcătoarele wireless de telefoane. Vasul peste bobină devine parte a sistemului, circuitul intra la rezonanță și transferă putere cu maxim de eficiență. Frecvența de rezonanță depinde de mărimea vasului și astfel logica plitei poate să adapteze puterea maximă la mărimea vasului.
Prețul este prohibitiv, ați văzut asta, există multa electronică de putere, control, etc.
NOU
“energia din microunde generează căldura în folia de aluminiu din interiorul pungii”
Unde e acea folie de aluminiu in punga de popcorn?
NOU
cuptorul cu microunde actioneaza asupra apei din corpurile introduse.
nu incercati sa-i faceti proba cu metale acasa!
NOU
Boșșilor, decit să fiți aroganți, mai bine ați cauta pe net ce vrea ăla să spună cu folia in punga de popcorn. Ia deschideți punga aia după ce faceți popcorn. E in partea de jos, de asta punga trebuie așezată în cuptor într-o anumită poziție, ca boabele sa stea pe ea. Mai are și unt pe ea. E o folie subțire de aluminiu lipită pe interior. Boabele nu expandează toate de la microunde, că unele sunt prea uscate, nu se încing decit de la acea folie. Cînd nu știi, cauți și citești, te documentezi, înveți. Folia de aluminiu e calibrata la grosime astfel încît să absoarbă prin curenți turbionari o putere limitată la 100-200w din cei 700-1000 cît generează magnetronul. Se numește “susceptor”.
www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/1138795/why-you-should-microwave-popcorn-this-side-up/
NOU
EU AM O INTREBARE!!!
“A mea are zone care se pot mări” ?????????!?!!??!?!?
NOU
plita:)))))
NOU
Acum toate cititoarele viseaza la o plita ca a lui Arhi 😀
NOU
eu sunt fan inductie, o utilizez aproape exclusiv, insa mi-am luat plita mixta, din doua motive:
– sa pot gati si cand e pana de curent (cand oricum n-as avea alta ocupatie) si sa nu supraincarc plita/instalatia;
– ceilalti membri ai familiei + vizitatorii prefera flacara deschisa.
pe langa economia de energie si de timp directa, utilizarea mai reduce si din energia si timpul pierdute cu climatizarea si aerisirea suplimentara implicate arderea gazelor.
NOU
Si eu tot la asa ceva ma uit pt upgrade dar am gasit la primele cautari doar un Electrolux. Ce model ai ?
NOU
e bun electroluxul, AEG tot de ei e facut
NOU
Asta nu stiam ca tot ei fac AEG. Nu stiu de ce percepeam ca sunt pe un palier similar cu Miele (zic de AEG).
Nu imk e frica de Electrolux ca nu e bun, doar ca parca as fi fost mai linistit sa am mai multe variante 🙂
NOU
sunt gama superioara.
NOU
Eu am Electrolux, modelul EIV63440BW, pe alb, având blatul deschis la culoare. E tot made in Germany și sunt extrem de mulțumit de ea.
NOU
Teka IG 620 2G AI AL CI
NOU
Si cum mai aprinzi carbunele pentru narghilea?
NOU
Aprinzator ca cel din poza lui Arhi de mai sus sau iei unii cu aprindere rapida.
NOU
am migrat cu toate oalele pentru inducție și avem o plită de aia de băgat în priza peste aragaz.
Dar …nu pot renunța la aragaz fiindcă gătesc cu kukta…și una e sa văd eu flacăra cât e de mică și alta e să butonez eu acolo lasandu-ma la voia procesorului. Nu mi dau seama cât e de mică treapta cea mai mică de la plita noastră. Are și reglaj de 90-120-140 de grade… da’ mai comod e aragazul.
NOU
kukta clasica era din aluminiu.
oalele sub presiune din inox functioneaza mai bine pe inductie, timp de fierbere mai mic, sanse de afumare mai mici, timer. eu folosesc exclusiv pe inductie.
NOU
Sunt prea matrafoxat la ora asta ca sa caut pe goagal principiul de functionare al plitei cu inductie insa asa cum mi-o imaginez acum ca functioneaza ca transfer termic e ca wireless charging-ul de la smartphone-uri.Pastrand analogia ca nu cred ca e acelasi principiu de functionare. Una transfera/transforma curentul in caldura alta transfera curent (wireless charging-ul) ca sa incarce device-ul. Poate Maddame ne-ar putea lamuri intr-un viitor articol pe tema/dihotomia asta.
NOU
Am scris mai sus. Daca am timp, scriu mai mult.
NOU
Plita cu inducție e ca un transformator imens in care fundul oalei e secundarul, de unde și siguranța in exploatare – ai luat oala, s-a întrerupt “circuitul” electromagnetic, nu mai are ce sa se încingă, chiar dacă nu ar detecta singura diferența de curent pe primar ca sa o închidă.
Ca la pistoalele de lipit din vechime, unde vârful din cupru era partea cea mai subțire din secundarul de 5mm diametru al unui traf.
Ca sa nu îmi sara lumea in cap, da, principiul din spate nu e chiar un traf, dar e mai ușor de explicat, cred ca toată lumea peste 35 ani cu un minim de memorie știe ce e ăla un transformator de la atelier ( clasa a 7a dacă îmi aduc aminte bine, te punea sa calculezi secundarul și sa-l înfasori )
NOU
Întrebări nu, dar o idee: plitele astea se curăță super mișto cu soluție igienizantă Igeniol sau Dettol și cu o lavetă. Nu mai clătești. Dacă ești obsedat de strălucire și să arate uniform tot o mai ștergi cu o lavetă uscată și e mereu lucioasă și perfectă. Bun, nu tu că n-am văzut încă tagul #taticurățădupăcegătește.
Altfel, sper ca bunul Dumnezeu și măicuța Domnului și alte divinități cunoscute și necunoscute să facă o minune și să găsesc și eu meseriași să renovăm integral modestul așezământ în care locuim ca să putem monta plita pe inducție, cuptorul și hota pe care le-am cumpărat în septembrie 2021 și stau undeva într-o cutie, singure și părăsite, iar noi ne chinuim zilele cu o vitroceramică la care apa ajunge la fierbere fix când m-am plictist eu și de viață și de tot.
NOU
O întrebare: monofazat sau trifazat? Dacă e monofazat, bănuiesc ca e limitat la 7kW? Ai cerut mărire de putere la branșament? Știu ca standard ai general de 32A înainte de contor, dacă nu ceri explicit mărire la 10kW
NOU
mono. nu am cerut nimic, merge si asa