Articolul de acum 3 ani.
Scris de Paul

Salut Cetin,

Dacă vrei, putem sa facem și o revenire la subiect (arhiblog.ro/trebuie-faci-avea-pasaport-crds/) mai ales ca am trecut recent prin experiența de schimbare a pașapoartelor pentru cei mici.

Programare: pasaport.live/ sunt ce trebuie. Integrează informația de pe hub.mai.gov.ro/epasapoarte/ și iti arata în timp real unde poți sa speri. Știi cum e: speri mata, dar speri degeaba.
Am reușit sa fac doua programări separate prin site-ul oficial pentru ca sloturi disponibile … mai încolo. Una pe 4 august, cealaltă pe 25.
Ca de obicei, Bacău și Iași sunt miezul de la gaura de la covrig, nu neaparat din cauza numărului de diasporeni ci mai degrabă din motive de găinării locale. Nu le pot proba suficient de bine, așa ca nu insist momentan.

Deci programările se pot face online; ușor, civilizat, decent.

Taxa de pasaport se poate achita online la ghișeul.ro. În octombrie 2022 când am încercat prima data, nu se putea activa contul în lipsa de număr de telefon de RO. Acum merge.
Dar in sistem nu ai opțiunea de taxa pașaport CRDS ci doar pentru pașaport simplu electronic. Întrucât e vorba de același cuantum, merge și așa.

În ziua primei programări, ne-am prezentat în formație completa, în speranța ca poate depunem ambele cereri.
Dacă mergeam la biroul 2 unde fuseserăm inițial programați, nu reușeam sa depunem decât o cerere. Doamna de la ghișeu (alta decât cea de acum trei ani) părea ca se hrănește cu lămâi pentru a se mai îndulci un pic.
Dar cum ea a cuvântat “mergeți la colegul la 3”, am avut bafta sa dam peste un domn în toate sensurile cuvântului: limbaj adecvat, super customer service.

Documente acceptate de aceasta data: pașaportul CRDS anterior, cererea completată electronic, dovada plății și actele de identitate ale părinților (nu buletinele). In and out în 8 minute, deci cam 4 per cerere.
Pentru CRDS, pasapoartele se pot ridica doar de la direcția pasapoarte.

7 zile cu totul. No fuss, no biggie.
Mai venim.

Despre experiența de diasporean fără buletin.
Singurii care mai cer “buletinu’ ”(și insista) sunt reprezentanții Poliției Romane. Si tăntălaii de la Delcar Brașov; pentru că fără factura, nu puteau sa încaseze contravaloarea unui bidon de ceva lichid consumabil pentru mașină.
La notar, la banca, la primărie, etc au acceptat pașaportul CRDS fără sa comenteze (prea mult).

Intra in cotidian pentru diverșii funcționari din RO și asta e de bine (și misto).

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.