Articolul de acum 3 ani.
Scris de Paul

Salut Cetin,

Dacă vrei, putem sa facem și o revenire la subiect (arhiblog.ro/trebuie-faci-avea-pasaport-crds/) mai ales ca am trecut recent prin experiența de schimbare a pașapoartelor pentru cei mici.

Programare: pasaport.live/ sunt ce trebuie. Integrează informația de pe hub.mai.gov.ro/epasapoarte/ și iti arata în timp real unde poți sa speri. Știi cum e: speri mata, dar speri degeaba.
Am reușit sa fac doua programări separate prin site-ul oficial pentru ca sloturi disponibile … mai încolo. Una pe 4 august, cealaltă pe 25.
Ca de obicei, Bacău și Iași sunt miezul de la gaura de la covrig, nu neaparat din cauza numărului de diasporeni ci mai degrabă din motive de găinării locale. Nu le pot proba suficient de bine, așa ca nu insist momentan.

Deci programările se pot face online; ușor, civilizat, decent.

Taxa de pasaport se poate achita online la ghișeul.ro. În octombrie 2022 când am încercat prima data, nu se putea activa contul în lipsa de număr de telefon de RO. Acum merge.
Dar in sistem nu ai opțiunea de taxa pașaport CRDS ci doar pentru pașaport simplu electronic. Întrucât e vorba de același cuantum, merge și așa.

În ziua primei programări, ne-am prezentat în formație completa, în speranța ca poate depunem ambele cereri.
Dacă mergeam la biroul 2 unde fuseserăm inițial programați, nu reușeam sa depunem decât o cerere. Doamna de la ghișeu (alta decât cea de acum trei ani) părea ca se hrănește cu lămâi pentru a se mai îndulci un pic.
Dar cum ea a cuvântat “mergeți la colegul la 3”, am avut bafta sa dam peste un domn în toate sensurile cuvântului: limbaj adecvat, super customer service.

Documente acceptate de aceasta data: pașaportul CRDS anterior, cererea completată electronic, dovada plății și actele de identitate ale părinților (nu buletinele). In and out în 8 minute, deci cam 4 per cerere.
Pentru CRDS, pasapoartele se pot ridica doar de la direcția pasapoarte.

7 zile cu totul. No fuss, no biggie.
Mai venim.

Despre experiența de diasporean fără buletin.
Singurii care mai cer “buletinu’ ”(și insista) sunt reprezentanții Poliției Romane. Si tăntălaii de la Delcar Brașov; pentru că fără factura, nu puteau sa încaseze contravaloarea unui bidon de ceva lichid consumabil pentru mașină.
La notar, la banca, la primărie, etc au acceptat pașaportul CRDS fără sa comenteze (prea mult).

Intra in cotidian pentru diverșii funcționari din RO și asta e de bine (și misto).

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

22 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ce ramane inca aberant e termenul dat la consulate, unde in mod normal ar trebui sa te duci pentru acest pasaport, si nu in Romania, unde nu mai locuiesti ca d-aia ceri pasaport CRDS.

    14
    • #2

      Din pacate, e vorba de alta bucatarie acolo. Si într-adevăr, termenul de livrare de tip “ghici” e cauza pentru care am preferat sa nu risc aiurea și sa cuplez demersul cu venirea în țară.

      2
  2. #3

    in italia se face la consulat, cel putin pt bolognia. (pe cuvant de cercetas, facu sor’mea cu programare on line, cu alea…)

    2
    • #4

      Peste tot se face la consulat, problema e termenul, ultima data era ceva gen 90 de zile in Irlanda. Cica mai nou e mai bine, 30 sau 60 de zile.

      1
    • #5

      30 zile si la ea programare, mi a soptit o pasarica cum ca pt basarabia programarile se fac cam la 12 luni, deci….

      1
  3. Mama ce merge o tigare dupa un orez cu lapte, manca -v-as gura… La fix intra. A aparut o manea acuma nu stiu daca ati auzit o – ,, La mintea mea trebuia sa fiu in America ” :))) Pe bune, chiar asa se numeste , si chiar ma reprezinta maneaua asta. Acum nu vreau sa jignesc sentimentele nimanui, dar faptul
    ca m am nascut in Romania m-a tras in jos :))) Adica bine, imi
    place si aici , fiecare loc are sensul sau, dar… asta -i adevarul :)))

    8
  4. #9

    Avand in vedere atat populatia care frecventeaza ambasada Frantei, cat evident sictirul angajatilor, indiferent de partidele la guvernare, am preferat mai bine fara (si pentru ca asa cum zici, oamenii legii, militienii nu stiu decat de bolintin).

    4
    • #10

      Personificarea functionarului roman cu nesimtire innascuta lucra in 2017 la Ambasada Romaniei la Paris. Un gunoi de baba cu cearcane si guma de mestecat in dinti. Pur si simplu n-am vazut in (prea)lunga-mi viata un functionar roman mai rau decat decerebrata aia.

      3
  5. #11

    intrebare mica aici: CUM E TREABA CU POLITIA CARE CERE BOLINITN? in ce circumstante? cum se rezolva “s-a intocmit un dosar penal sub aspectul savârsirii etc etc” ?

    2
    • #12

      in orice circumstanta poate cere buletin. s-a reintrodus kktul ala ca “ordinea publica”

    • #13

      Anul acesta am avut doua cazuri în care organul a insistat pentru buletin. Ambele petrecute în localități cu rang de municipiu (cel putin), nu la rascaietii din deal.
      Dacă în primul caz, organul părea ca a auzit de pașaport CRDS, în al doilea, a trebuit sa recurg la utilizarea dr. Google și sa ii arat organului de ce nu am buletin. Iar respectivul părea mai tânăr decât mine.

      3
    • #14

      stii cum e, sunt, totusi, 6 luni de scoala, nu te contrazici cu astfel de experiente modelatoare

  6. #15

    Am făcut în Berlin pașaportul CRDS. Timp de 7 luni logat în medie de 4 ori pe săptămână pe econsulat.ro sa încerc sa fac programare. 7 fucking luni.
    Am fost uimit sa văd ca funcționarii au evoluat, nu au mai urlat la oameni cum era obiceiul și chiar au fost de ajutor pentru multi fără programare ( ca nah, programări aici DOAR online ca toți au calculator acasă și știu sa facă asta ).

    2
  7. #16

    Când am fost acasă in ro, acum 2 luni, am fost oprit de poliția rutieră, la un filtru, și nu au zis nimic când le-am dat pașaportul + permis de conducere UK, deci… depinde de cine dai

    4
    • Eu am dat buletinul în Japonia și mi-a zâmbit polițaiul, foarte simpatic, că mi-a lipit un sticker pe buletin, m-am și bucurat, am zis că poate e de-ăla de răzuiești și cîștigi, noroc că mi-au zis colegii, aia era amenda. Puii mei, nu sunt obișnuit cu condusul pe stânga, am făcut un contrasens mic și aia e.

      4
  8. #18

    offtopic: auzirati ca se-mpiedica avionu’ lu’ Prigojin d-o bordura?

    3