Scris de mafrend Alexandru, beneficiarul discuției de ieri

Am parcurs comentariile articolul cu team building si am observat cateva chestii pe care le consider important de clarificat.

Prima chestie si cea mai importanta este ca o proportie foarte mare din comentatorii de aici presupun ca scopul unui team building este sa aduca beneficii pentru angajat. Nimic mai fals, scopul unui team building nu este sa aduca beneficii angajatilor, scopul principal este sa aduca beneficii companiei.

Sigur, vorbim aici de team building la modul general idealizat, in care se urmareste un scop real, nu discutam despre activitati de tocare de bani planuite, admirabil sau nu, de catre superbul departament HR.
Recunosc ca am fost socat sa aflu ca exista team building in care angajatii platestc, dar hei, cititi din nou ipoteza. Un “om” se freaca pe maini ca a impuscat doi iepuri cu un glont. Evident ca este o mizerie, dar sunt companii si companii, sau mai bine zis oameni si oameni.
Chestia asta imi aduce aminte de bancul cu doi englezi care suna la usa unui bordel si intreaba ce pot sa primeasca de 5 lire. “You can go fuck yourselves”. Peste ceva timp se intorc, suna din nou si anunta fericiti ca au revenit ca sa plateasca.

Bun, ce obtine compania din investitia numita team building? Pai, printre cele mai importante chestii sunt informatiile. De exemplu: orice joc/activitate in care sunt implicati oamenii intr-o echipa va scoate in evidenta cine are capacitati de lider si cine e capabil sa faca un plan. Si ca sunt oameni incapabili sa faca un plan, dar se descurca excelent sa implementeze ce au gandit altii.
Da, cei descrisi mai sus sunt oameni pe care ii promovezi cand poti, aia sunt oameni pentru care faci eforturi financiare sa ii pastrezi in firma. Nu pentru ca sunt ei misto si e la moda sa ai oameni misto in firma. Strict pentru ca, citeste din nou ipoteza: aduc beneficii firmei.

Apoi, relatiile intre angajati. Oamenii vor descoperi ca au pasiuni comune si asta o sa ii faca sa relationeze altfel. Doi oameni cu pasiuni apropiate vor lucra mai usor impreuna. Mediul de lucru cu oameni ok o sa iti tina acolo angajatii buni.

Citez: “banii sunt undeva pe locul 2, daca compania chiar e ok”. Cati dintre voi prefera sa lucreze cu prosti si nesimtiti pentru 20% in plus la salariu?
Citez: “anul asta eu pot sa lucrez gratis, stiu ca situatia este grea si daca lucrez gratis poate nu sunteti fortati sa faceti concedieri”. In debutul pandemiei, unul dintre angajati ne-a anuntat asta. Era dispus sa faca asta pentru colegii lui, incercati sa va ganditi cati ati face asa ceva pentru colegii actuali si daca ati vrea sa aveti un asemenea coleg.

Cei toxici vor iesi in evidenta la un teambuilding. Nu vrea nimeni un angajat care isi face treaba lui bine, dar reuseste sa ii deranjeze pe restul angajatilor astfel incat sa le scada productivitatea. Stiti persoana aia care mereu zice, ah, nu se poate?! Eh, ala e un angajat toxic. In loc sa caute o solutie sa rezolve o problema, va cauta scuze sa nu o rezolve si ii va opri si pe restul din jur sa gaseasca o solutie.

Deci, ca sa fie foarte clar, scopul unei firme este sa faca bani. Sa produca profit. Orice cheltuiala a unei firme trebuie sa se traduca in profit. Salariul unui angajat, cafeaua de la birou, un team building, etc…

Bun, acum ca am stabilit mai sus care este rostul unui team building, incerc sa raspund la cateva chestii:
– de ce cei care nu vor sa vina in team building-ul optional nu primesc liber in perioada aia? Pentru ca nu asta este scopul. Scopul este descris mai sus. Team building nu este o recompensa pentru angajat. Cei care nu pot sa vina, e ok, vor veni data urmatoare.
– de ce si in weekend? In functie de firma, nu vor sau nu isi permit sa faca asta in cursul saptamanii. Se va ajunge si aici la un nivel de normalitate si firmele ok vor face team building doar in timpul saptamanii in viitorul nu foarte indepartat. Comparati asta cu cafeaua la birou. Acum multi ani faceam cheta pentru un plic de cafea, iar firma la care lucram a “investit enorm” si a cumparat un filtru. Acum este aproape normalitate sa ai o cafea decenta la birou.

Evident, toate cele de mai sus functioneaza DOAR DACA firma nu este muista.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.