acab

Salut Cetin,

Am rugamintea sa citesti randurile de mai jos si daca consideri ca merita sa le postezi la tine pe blog. Sunt un fost militian, fost agent de paza, fost agent de vanzari, fost keyaccount si actualmente administrator de retea intr-o firma din Romania.

In 2011 am fost disponibilizat din MAI. Aveam acasa o fetita de 3 ani si la BCR un credit cu o rata de 400 de Euro.
Am luat-o de la zero, pentru ca in politie nu te invata sa pui gresie si faianta. Si a fost greu. A trebuit redesenat totul. A trebuit sa schimb Constanta cu Oradea.
Acum suntem bine, ne descurcam financiar, viata le aseaza pe toate.

De curand, se fac reincadrari in Politie.
Surpinzator, vreau inapoi. Vreau inapoi. Vreu locul meu de drept. Vreau uniforma aceea pe care nu am patat-o pe mine. Poti sa razi si poti sa te amuzi, dar dupa 12 ani de uniforma, ramai politist. Poti sa scoti infractorul din om, dar politistul niciodata.

Randurile scrise mai jos sunt realitatea tratamentului de care ne lovim noi, cei care acum cativa ani duceam Institutia in spate, astazi cand vrem sa ne reincadram.
Este o lupta surda, oarba si lasa. Dar nu mai vreau sa fie tacuta.
Cetin, voi posta randurile si la mine pe blog. Din pacate, impactul va fi insignifiant.

In numele meu, cat si a celor care poate au sanse, iti multumim.

Probabil n-ar trebui sa scriu randurile de mai jos. Dar mai bine regret o zi ca am scris despre asta, decat sa-mi para rau o viata ca n-am scris.

Asa cum stiti MAI (Ministerul Afacerilor Interne) are nevoie de oameni. Dupa mizeria de disponibilizare din 2011, ministerul si-a dat seama brusc ca are deficit de personal. Bine, asta si in lumina vremurilor in care refugiatii vin si tot vin.
La fel de transparenti ca geamul opac, la fel de incuiati si riguroso-secretizati cum ii stiam.

Sindicatele, in 2011 si acum, au demonstrat ca sunt usor pe langa subiect si la fel de secretosi cu informatiile ca si ministerul. Practic, sindicatele au formulat ceva doar dupa pozitia oficiala a Ministerului. Din totalul de incadrari in Minister, fostii disponibilizati au cea mai mica pondere (mai ales in Politia Romana).

In concluzie, pe langa faptul ca am fost disponibilizati ca niste paria ai Ministerului, organele mustacesc sa ne ia inapoi.
Lasand lectia umilintei la o parte, am hotarat sa ma intorc inapoi in Minister.
Evident ca nu exista o invitatie ci un concurs. Inscrieri, probe, teste medicale si pshihologice.

Ieri, 04.04.2016, m-am dus impreuna cu un prieten, oradean si el, sa ne inscriem la concurs.
Fara exagerari, parca am dat timpul inapoi cu cativa ani. Incepand cu baietii de la poarta care se uitau la noi ca la felul paispe cand le-am spus ca noi am lucrat in Constanta si terminand cu fetele de la Resurse Umane.
Am avut o discutie in contradictoriu cu o doamna usor obosita care repeta in continu ” am mai avut azi inca 20 ca dvs”. Am linistit-o spunandu-i ca mai sunt cateva zile de inscriere si dupa aceea intra in normal. S-a uitat la mine cu ochi reci si goi.

Dialogul de mai jos este real si colegul mi-este martor.
– Bun, acum ca am completat cererea de inscriere, ce trebuie sa mai facem?
– Aaa, pai va dam trimiterea sa va faceti dosarul medical?
– Analizele si dosarul le platim noi?
– Aaa, inca nu stim! Mergeti pana acolo si vedeti.
– Unde?
– Aaa, pe langa spitalul militar, o straduta in sus…
– Ce mai trebuie la dosar?
– Uitati-va aici, si-mi intinde cateva voi ce contineau bibliografia, acte necesare, etc.
– Pot sa le fac poze?
– Vai, cum sa faceti poze? Nici nu aveti ce cauta cu telefoane mobile aici?
– Ok, pot sa fac copii dupa ele, vad ca aveti aici un copiator?
– Nu, nu. Daca toata lumea vrea sa faca copii dupa acte, unde ajungem? Se vor afisa pe site si la poarta.
– Ok, deja eram satul. La mine este o problema. Nu am diploma de Bacalaureat in original. Mi-au pierdut-o cei de la Constanta.
– Aaaa, aveti o problema mare. Fara diploma de Bacalaureat nu va puteti depune dosarul!
– Doamna, am doua diplome de licenta dupa cea de Bacalaureat. Am fost coleg cu dvs si am mai trecut printr-o verificare din asta prin 2004, exact atunci cand mi-au pierdut-o colegii dvs de la Constanta.
– Pe noi ne intereseaza diploma de Bacalaureat. Nu ne intereseaza ce facultati ati facut dupa terminarea liceului. Conditia minima de a intra in acest concurs este scoala de 12 clase cu diploma de Bacalaureat.

Eram interzis. Stiam ca nu este rea-vointa ci pur si simplu asa functioneaza sistemul.

Am ajuns si la liceu. Secretara de acolo a fost draguta si mi-a zis ca ma poate ajuta cu o adeverinta prin care se atesta ca am diploma de Bacalaureat, ei neavand decat cotorul diplomei. Mi-a explicat care este demersul pentru a se reemite diploma noua. Monitorul oficial, bla-bla. Dureaza 3 LUNI. Trei.

Zilele urmatoare o sa ma duc cu adeverinta sa vad daca reusesc sa-mi depun dosarul doar cu adeverinta care tine loc de acel ACT foarte important care face diferenta dintre civil si militian.

Domnilor din Minister, doar o vorba sa va spun.
V-am gasit la fel cum v-am lasat 4 ani in urma.
Nicio schimbare.

Multumesc,

Dan

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.