Am citit și eu știrea cu papa Francisc, care nu mai poate de grija tuturor și trudește zi și noapte la împăcarea fraților ruși și ucraineni, am trecut el fugitivo prin știre, pentru că zf.ro e o mizerie, dar mi-a atras atenția o formulare.

„La ce i-ar folosi Papei să meargă la Kiev dacă războiul ar continua a doua zi?”, a declarat el pentru cotidianul argentinian La Nacion, citat de BBC.

Într-adevăr, distinși enoriași, la ce i-ar folosi papei o vizită într-o zonă de război? Ce folos ar trege papa din asta, cu alte cuvinte? Ce beneficiu ar avea papa din asta? Câștigă ceva, dacă nu reușește să oprească războiul, iar orcii nu aruncă armele, orbiți ca Aragorn la apariție lui Gandalf the white?

Cam asta e religia, tinerii mei vagi amici. Șeful cel mare trebuie să câștige ceva din acțiunile sale, nu te dai jos din pat pentru 1000 de euro, dar măcar niște convertiri la catolicism să iasă.

19 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Popii ăștia papistași au, pe lîngă bancă proprie, vreo 200 de silozuri prin America de Sud. Așa că dacă s-ar duce la Kiev și cu ceva ”sponsorizare” pentru praștii, nu m-ar deranja, dacă n-ar fi chiar cușer să fie însoțit și de Sfînta Javelina în pelerinaj…

  8

 2. #2

  păi el reprezintă biserica catolică, ăia-s ortodocși, altă corporație, alți contribuabili.

  49

 3. #4

  Daca le spui la multi prosti ca de fapt religia, orice religie, este o inventie a omenirii pentru a controla masele de prosti si pentru a face bani, multi bani, iese cu scandal.

  32

  • #5

   Parțial…

   Câtă vreme există boli incurabile sau tratamente care decid viața & moartea, oamenii (să zicem 8/10 sau 9/10) se tem de moarte, iar mulți deprind o plăcere profundă în a fi Gică Contra dpdv de separare al cultelor, va exista în perpetuitate o masă critică de enoriași — în jargon politic, „nucleul dur”.

   0

 4. #6

  Pana acum 5 generatii puteai plati taxa la Papa ca sa-ti omori vecinul si sa-i iei pamantul sau sa divortezi. Platind taxa te ierta Dumnezeu de pacat. De ce ar merge la Kiev ?

  15

 5. #7

  Pai s-au exprimat foarte bine. Nu are nimic de castigat. Se duce Papa si a doua zi cade bomba si omoara femei si copiii. Poate unii enoriași se vor intreba, ba ia stai putin, pana la urma la cine ma inchin eu? De ce ascult de popi cand este clar ca nu pot face nimic decat sa stranga averi ca goblinii?

  18

 6. #8

  daca ar da si ei ceva…

  7

 7. #9

  Macar o masa calda, niste lautari ceva, nu se cuvine sa vina omul de la 15.000 de km si sa nu primesca un piscot.

  6

 8. #10

  Eu ma gandesc doar ce frumos s-ar putea ambala intr-o stire la tv-urile din rusia o vizita din asta

  4

 9. #11

  El papa Francisco, con LA NACION: “¿De qué serviría que fuera a Kiev si la guerra continuara al día siguiente?”

  El Pontífice explicó por qué no viaja a Ucrania y por qué no nombra ni a Putin ni a Rusia cuando habla de la invasión; señaló que está “dispuesto a hacer todo para frenar la guerra”; qué dijo sobre cuándo visitará la Argentina

  Que fuera e diferenta între BBC si fakenews..

  Despre pozitia Vaticanului e bine sa întrebi un catolic..

  17

  • #12

   Am căutat și eu o sursa mai de încredere decât ZF. Și am gasit pe situl Vaticanului varianta in engleză:
   “ Regarding the possibility of a visit to Ukraine, in light of multiple invitations, the Holy Father said, “I cannot do anything that puts higher objectives at risk, which are the end of the war, a truce or, at least, a humanitarian corridor. What good would it do for the Pope to go to Kyiv if the war continued the next day?” “

   0

 10. #13

  Fraza aia m-a lovit si pe mine, din punct de vedere uman vorbind.
  De aceea am cautat interviul. In original e ” ¿De qué serviría que el Papa fuera a Kiev si la guerra continuara al día siguiente?” care se traduce corect cu “Ce sens ar avea ca papa sa mearga la Kiev, daca razboiul ar continua in ziua urmatoare?” www.lanacion.com.ar/el-mundo/el-papa-francisco-con-la-nacion-de-que-serviria-que-fuera-a-kiev-si-la-guerra-continuara-al-dia-nid21042022/
  Dar jurnalismul romanesc loveste din nou cu o traducere dupa ureche, tendentioasa
  si scandalistica.

  58

  • #14

   Exact!
   Am căutat și eu fraza originală. Și apoi m-am dus la două motoare celebre de traducere. Din păcate google alege să traducă cu „La ce mi-ar folosi”. Cu DeepL am avut rezultat mai bun: „Ce rost ar avea să …”
   Jurnalismul la noi se face în continuare băgând pagini în google translate.

   Se apropia momentul când ar trebui să încep să vorbesc cu copiii mei despre fake news și faptul că nu tot ce zboară pe net se mănâncă. Încă nu am un răspuns, dar devine din ce în ce mai greu și pentru mine să caut adevărul în mormanul de clickbaits.

   0

 11. #15

  Traducatorul de presa roman strikes again.

  7

 12. #16

  Nu îi place că a picat pe locul 2, în urma Big Pharma.

  2

 13. #17

  genul ăsta de interogații retorice denotă o viziune asupra lumii nu cu mult peste cea a lui Stalin, când întreba “câte divizii are Papa?”, dar știm asta, este?

  4

 14. #18

  La ce s-ar mai duce Papa daca înaintea lui au fost Ciucă si Ciolacu si au cules toate laudele?

  4

 15. #19

  Aproape as da pariu ca Papa Ioan Paul II-lea mergea in Mariupol… daca era sa fie el papa acum. Nu stiu de ce, era singurul dintre papii pe care i-am prins si care parea de-a dreptul de bun simt…

  PS: E foarte posibil sa ma insel, dar polonez fiind cred ca era si mai mare sansa sa mearga 😀

  0