Înainte de orice, acest articol nu este plătit de nimeni, nu negociez pe bani sănătatea nimănui. Deci dacă ai impresia că mă plătește Petreanu sau JTL, ești doar un tont.

Cam uitasem subiectul acesta, dar mi-am adus aminte de el văzând un chinez ieșind din parcarea subterană de la Mega Mall, la volanul Ssang Yongului personal și fumând cu patos o țigară, practic, făcând o ilegalitate, conform legii românești anti-fumat.

Problema cu legea antifumat este că a fost făcută la heirup, exact în idioticul stil românesc, dacă nu ne pricepem să facem ceva bine, interzicem tot și aia e. Deși prohibițiile de diverse din alte state, inclusiv cea a alcoolului, din US, ne-au învățat că statul nu va putea interzice NICIODATĂ viciile și că oamenii vor face orice pentru a și le satisface.

Unul din neajunsurile stupide pe care le văd este interzicerea tâmpită și nediscriminatorie a fumatului în mașinile de serviciu. Desigur, s-a dorit interzicerea în taxiuri și mijloacele de transport în comun, dar cum nu au fost în stare să facă diferențierea, au băgat la grămadă o interzicere și aia a fost. Prin urmare eu, CEO la compania mea, nu pot fuma în Bentleyul personal, pentru că aparține firmei iar în mașinile de firmă nu poți fuma. Cât de idiotic sună chestia asta? Sunt zeci de mii de owneri de businesuri mici, PFA-uri, II-uri sau IF-uri care își iau mașina pe firmă pentru a deduce din cheltuieli și care, normal, pot fi amendați masiv dacă îi oprește poliția și le vede talonul.

Altul ar fi interzicerea organizășii de localuri destinate exclusiv fumatului. Prin urmare, e plin bucureștiul de restaurante și cluburi unde se fumează ilegal, cu complicitatea patronilor.

Recunosc, îmi place mult că pot intra în orice restaurant și să nu mă intoxic de fum de țigară, să pot simți gustul mâncării, nu gustul țigării vecinului, care a terminat de mâncat și acum se intoxică cu niște gudron de bună calitate.

Dar pe de altă parte, aș vrea, câteodată, să mă pot duce cu băieții într-un local destinat exclusiv fumătorilor, unde nu se mănâncă, ci doar se servesc alcool și țigări. Da, e clar că dacă lăsa la opțiunea patronilor, era fix ca înainte de lege, toți deveneau pe loc localuri pentru fumători, eventual puneau o pancartă mică într-un colț Spațiu de nefumători. Și nu, nu e ok să se întâmple asta. Pentru că deja a devenit ok să poți merge cu familia completă la un restaurant, să mănânci ceva ok și să te simți bine (ok, nu în concepția bodegii Bistro De’l Arte din Brașov, dar, până la urmă, cineva le va face și o reclamație la ANPC plus la consiliul pentru combaterea discriminării, așa, for fun)

Daaaaar, dar, putea fi găsită o modalitate de a permite existența cluburilor destinate exclusiv fumătorilor. Și prin club nu înțeleg Club Bamboo, ci club exclusivist, pe bază de legitimație de membru ce permite accesul exclusiv membrilor, cu interzicerea combinării destinațiilor gen îl facem club Gaia, dar cu legitimație. Sunt convins, ABSOLUT convins că ar fi avut un succes uriaș și, în plus, ar fi permis comercializarea de produse destinate viciului de calitate mult superioară polmoalelor de zi cu zi.

Din păcate, legiferanții români sunt doar hoți și incompetenți. Și, în imaginea lor bolnavă, preferă să interzică tot, decât să gândească o secundă în plus. Pentru că lor oricum li se rupe, ei fumează oriunde, de la nivelul golăniei politice pe care o patronează.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.