Articol scris de Marius Tudor

Chinezii au amplasat langa Stadionul Olimpic o baterie de rachete sol-aer. Nu exista competitie sportiva de mai mare anvergura ca Jocurile Olimpice. Niciun Campionat Mondial de Fotbal n-a devansat in popularitate, in bani din publicitate si in afluenta de public vreo editie a JO.

Cu atat mai mult, anul asta Olimpiada calca pamantul celei mai populate tari de pe glob. Sunt asteptati peste 1 000 000 de turisti straini si e normal ca sistemul de securitate sa fie cat mai bine organizat. Sincer, mai citisem de instalarea de scuturi de racheta la Sydney. Dar nimeni nu le-a vazut. Chinezii socheaza prin amplasarea unui astfel de scut chiar in perimetrul Stadionului Olimpic.

„Ce este asta”, intreaba, surprinsa si intrigata, o pensionara chineza, venita de la celalalt capat al orasului pentru a vedea transformarile din cartierul olimpic. Trecatorii se opresc in zona pentru a se fotografia cu bateria de rachete sol-aer si radarele lor, dintre care o parte sunt acoperite cu plasa de camuflaj. Este, de asemenea, una dintre putinele ocazii pe care le au jurnalistii straini sa filmeze sau sa fotografieze fara probleme material militar chinez.

M-asteptam totusi sa ma incante prin arhitectura stadioanelor, salilor de sport si a bazinelor olimpice. Sa ma socheze prin maretia satului olimpic, dar niciodata nu m-am gandit ca vor amplasa la vedere niste arme, poate necunoscute ochiului. Amenintarile teroriste au generat la nivelul regulamentelor o lista intreaga de restrictii pentru turistii straini: achizitionarea de bilete pentru JO nu garanteaza automat primirea vizei pentru China, nu vor intra in tara cei care sufera de boli mintale sau de boli transmisibile sexual, si nici cei despre care se crede ca se vor implica in prostitutie. Ma-ntreb daca va ajunge la Beijing vreun blogger roman sau daca vreun reporter roman este pe lista neagra a autoritatilor chineze? Bineinteles ca pe bloggerul roman, acest subiect nu-l pasioneaza asa mult incat sa mearga acolo pe banii lui! Si sa fie supus riscului unor atentate teroriste!

S-asteptam si rezultatele delegatiei noastre, mai ales ca lista scepticilor se completeaza si cu fostul presedinte al COR, Ion Tiriac