Când am fost la cluj, am primit graţie lui Nicu Bendea şi Dragoş Mone, ceva litri de palincă de Zalău, de la mama ei, adică de la Zalău. Bună tare, mai am cam jumătate din ea.
Ieri am primit de la un fan din Argeş nişte ţuică de prună, the eyes of Dobrinus, ultra lăudată şi nemaimegapomenită.
Le-am testat faţă în faţă.
Ochii lui dobrin parcă erau zeamă de corcoduşe, dacă îndrăzneai să bei după palincă. Cred că poţi să bei 2 kilograme de alea fără să simţi ceva, sincer.
Palinca win. Dobrin FAIL.
NOU
Calul de dar nu se cauta la dinti 🙂
NOU
@Razvan: da nu il caut, il beau. numa zic
NOU
In Zalau cred ca aia isi spala geamurile cu tuica de Arges :))
NOU
palinca de polen de Maramu ai baut? E cea mai suprema bautura eva
NOU
@karmapolice: cum adica de polen??
NOU
he he, sa-ti aduc io o palinca de Turt (de la 52 grade in sus) cand merg p-acasa 😉
toti colegii ma intreaba in preajma sarbatorilor: “mergi acasa? imi aduci si mie niste medicament de ala bun?” 😀 :))
NOU
ma simt asa…un pic uns pe suflet.
NOU
ochii lu Dobrin e febra ma…adica 37 de grade 🙂 Daca nu ia foc in lingura nu e “apa” buna
NOU
Pun pariu că un sfert din palincă ai băut-o când ai rămas înzăpezit cu cauciucuri de vară, nu?
NOU
eee…zalau. sa fim seriosi. d’aia beau pruncii la noi cand sunt raciti. Bihor FTW!
Vii Vineri la 9 AM in gara de N sa-ti arat calea, adevarul si lumina?
NOU
Credeam ca palinka si tuica de pruna e una si acelasi lucru.
Palinka se face din altceva decat prune?
NOU
@Arhi: Barack Pálinka este ortografia corectă. Se pronunță barațc, cu a-urile alea rotunjite, tipic ungurești.
@Smile: Palinca este dublu rafinată, față de țuică (o rafinare). Se pot folosi pentru palincă și alte ingrediente. De exemplu:
– Barack Pálinka e din caise și este cea mai apreciată, se pare;
– Cseresznye Pálinka e din cireșe.
Țuica din Regat nu poate nici măcar să aspire la gustul, calitatea și toate celelalte atribute ale palincii.
NOU
Asa cum zice si Horatius, se scrie barack, nu borocs. Barack inseamna “caisa” pe ungureste. Arhi, ca sa tii minte mai usor, in caz ca ai de facut vreodata o comanda in scris, si pt. ca stiu ca maghiara nu e punctul tau forte, iti vand un pont: gandeste-te la Barack Obama (ungurii i-ar putea spune pe drept cuvant “Nea Caisa”).
NOU
@corcodusul: Nu e ca si cum scopul meu in viata e sa tin minte ce beau:)))
NOU
Arhi, dar cand bei ce bei? Sa tii sau sa nu tii minte?
NOU
@Nistelitere: wat?
NOU
Ce ficat ai omule 😯
NOU
La capitolul asta, Ardealul`i fruntea!
NOU
Mergeam ff des la Crasna (comuna langa Zalau) si oamenii aia beau un paharel mic (creca 30-50ml are) inainte de FIECARE masa.
Il dau pe tot pe gat (ca si vinul de altfel), iar unii mananca o bucata de paine imediat dupa aia.
Cica da pofta de mancare. Si normal ca da pofta, la cum iti arde stomacul.
Palinca NU e tot una cu tuica, palinca de Ardeal are 50-55grade, tuica mult mai putin.
NOU
Da’… stai putin ca una e tuica si alta e palinca..
NOU
Reteta de tuica olteneasca:
Ingrediente:
1 litru palinca Zalau
1 litru apa.
Mod de preparare:
Se goleste sticla de palinca de Zalau. Se umple cu litrul de apa. Se agita bine. Se serveste.
NOU
Acum serios vorbind – stiu pe multi care se dau extrem de rotunzi cu palinca lor de 50-60 de grade dar sincer la taria aia deja nu se mai simte gustul. Palinca foarte buna am baut din zona Zalaului si de pe la Baia Mare. Palinca trebuie s-o simti cum aluneca pe gat si cand ajunge in stomac trebuie sa degaje un pic de caldura, fara sa inceapa sa te arda…
A propos de “palinca inainte de masa” – cand am fost la o pensiune in Arieseni ma cinstea gazda in fiecare dimineata cu un paharel de palinca (galbuie si aromata) pe stomacul gol. Este cea mai buna cafea ever 🙂
NOU
Laptele mamelor din Zalau are mai multe grade decat tuica de Arges.
NOU
Se vede ca n-ati baut tuica olteneasca.. 🙂
NOU
Daca ai nevoie de cativa litri de Palinca de Zalau, numa spune si iti trimit pe curier, la noi sta dejaba. 🙂
NOU
Am o cunostinta care are parintii in Zalau. Vreau sa-ti zic ca aduce o licoare…
Excelenta. Primele 6-8 pahare sunt teribil de bune. Restul nu le mai tii minte… 🙂
NOU
Mai trebuie sa compari fata-n fata niste cirnati Csabai cu cirnatii oltenesti.
Si o sa ceri sa se mute granita inapoi linga Petroszeny 🙂
NOU
@mircea: nu-mi plac carnatii oltenesti
NOU
Una e tuica, una e palinca…sunt 2 bauturi diferite, e normal ca palinca sa fie mai tare.
NOU
Pe undeva, in ceea ce priveste taria, cred ca ai dreptate! Tuica de Pitesti este mai slaba decat palinca. Eu, desi oltean pur-sange, acum doi ani, aveam un butoi la tara cu tuica de pruna, veche de 15 ani si destul de tare pentru o tuica rafinata o singura data. Cu doua luni inainte de nunta fiului meu, mi s-a pus pata s-o mai rafinez o data. Nu-ti spun ce doctorie a iesit: o palinca ce si-a pastrat aroma de sambure de pruna iar la nunta (cca 3oo de persoane), s-au consumai abia 21 litri!
NOU
@Nea Costache: daca nu m-ai avut invitat….
NOU
Gresala mea! Te asigur totusi ca n-ai putea ingurgita mai mult de 200 ml!
Daca ai candva un drum prin Tg-Jiu, da-mi de veste si…o degustam!
NOU
@Nea Costache: ma scuzati, dar sunt un vechi degustator. 200 ml eu beau bottomsup la aperitiv :)))
NOU
In acest caz, chiar daca esti “regatean”, ardelenii neaosi pot fi mandri de Arhi!
NOU
du-te du odata pe la oradea si serveste acolo o palinca din aia buna. sa vezi acolo ce apa chioara e aia de la zalau.
NOU
N-am curaj sa ma numesc cunoscator in domeniul tuicilor si palincilor. Dar am baut din ABSOLUT toate judetele tarii, mai putin Caras Severin, Teleorman si Gorj. In rest, din TOATE, #truestory. Din experienta mea personala afectata de subiectivism, in Romania nu se face tarie din prune mai buna decat aia de Zalau.
Aia de Bihor e o chestie crunta, brutala, fara pic de eleganta sau aroma. Cea de Maramures e foarte buna, dar un pic prea aspra pentru gusturile mele. Cea de Zalau, mai ales cea facuta de membrii Asociatiei Palincarilor, e aproape de perfectiune.
E doar o opinie personala
NOU
io unu ma laud cu palinca mea de bistrita, asa de 52-54 grade. e numa buna de baut.nu cred ca e mare diferenta intre ea si una de zalau, ca doar suntem aici, vecini. tin minte o faza de la mare cand eram cu palinca de asta de ardeal, si o aparut niste tipi cu tuica de aia de 30 de grade cum se face in sud. noi beam palinca de a noastra si o stingeam cu de aia de a lor. oricum, palinca de ardeal ( oradea, zalau, bistrita, ) e the best
NOU
PS: Jollyca stie bine ce vorbeste. 🙂
NOU
eu zic ca nici cea de Bistrita nu e de lepadat. Si nici cea de Maramures. Oricum cea din Ardeal (ca unul ce cunoaste datorita originilor si tuica din sud) este superioara celei din partea de jos (Oltenia in special)
NOU
Tuica de prune din Arges!!! Trebuie sa fi nebun sa crezi asa ceva! Poate posirca de Arges. E ca si cum ai spune ¨jamon iberico de Crevedia¨
NOU
Toti se lauda cu palinca din zonele lor. Ba in Maramures e mai buna, ba in banat e cea mai tare, aere, ce mai. Tot in Salaj se face palinca cea mai buna, orice ar spune lumea 🙂
NOU
@ACM (nr.8): nu corupe omu’ că se mută la Oradea şi ne bea toată pălinca!!!
@alţii (pro-“pălincă”-de Maramureş): aia e horincă şi are cu totul şi cu totul alte ingrediente.
NOU
@andriipopa horinca sipalinca se face in cele mai multe cazuri din poame (adica prune), se poate face si din mere, sau pere, (in general fructe), nu is alte ingrediente. totul depinde de taria ei. unii o fac de 52-54 de grade, care e cea mai bun pt ca simti si aroma altii o fac de 58 si aia te amorteste si nu mai simti nimic.
NOU
corectare: horinca si palinca se fac :d
NOU
..Sa fie clar:
Palinca – Salaj si imprejurimi
Horinca – dje la Maramu’
Borotz si ceresni(fonetic) sunt unguresti..n-au nici o legatura cu palinca sau horinca.
Tuica…bleax:))
P.S. palinca de Bihor au stricat-o the chemicals brothers:)))
NOU
Foarte bine zis Albert.
NOU
Albert Decembrie 22, 2010 Reply
“Borotz si ceresni” au foarte multe legatura cu palinka. Doar ca nu sunt facute din prune, ci caise sau visine.
NOU
putin offtopic, dar oare s-a gandit cineva sa inregistreze la OSIM si sa comercializeze “tuica ochii lui Dobrin” ? cred ca ar avea ceva succes.
NOU
@bet: e marca inregistrata
NOU
Hai sa inregistram la OSIM si apa de la robinet. Ar avea un succes teribil.
NOU
pe-aci prin Cluj i se zice jinars. Se face de obicei din prune, da’ cand nu ai pui ce gasesti (mere, pere, gutui, corcoduse – amestecate, ca nu se supara). Stiu un producator cu cazan care avea un fiu ce lucreaza intr-un hipermarket la raionul de fructe. Ce credeti ca se intampla cu fructele care se stricau? Da, jinars de portocale, mandarine, ananas, avocado 😀
NOU
@ arhi nu stiam acest lucru dar mi se pare foarte bine.
@ moga florin stiu ca palinca de salaj este inregistrata ca si produs traditional romanesc si are un oarecare succes mai ales in strainatate. de aici si intrebarea mea.
NOU
Oh…eu am prin “preajma” si palinca de Bihor si de Salaj…=))
Am destui litri de palinca de Bihor la tara :-” si mai veche si mai noua…pacat ca nu am ajuns acasa inainte de SMS ca iti aduceam :)))
😀 Oricum la mine e foarte tare ca stau intr-o zona la granita cu judetul Salaj, am rude in judetul Salaj si evident si origini bihorene…pfui…palinca la greu :))) =)))
NOU
Mai fratilor, nu mai comparati tuica cu palinka,sunt 2 bauturi diferite.”Taria” nu inseamana neaparat calitate!Mie imi plac ambele,dar nu as renunta la o tuica de Cosesti pentru nimic in lume 😉
ps_Arhi,pana la acest post am fost fanul tau,de maine il citesc doar pe piticu,prietenii stiu de ce. 😈
NOU
palinca e la unguri, tuica e la romani. palinca e mai slaba, tuica e mai tare.
NOU
@zmenta: cunosti bine de tot
NOU
asa stiu de la bunicu, care si el la randul lui stie de la un ungur :))
NOU
e blasfemie sa compari palinca de Zalau [sau BH, cazu’ mnyeu] cu cea de Arges. am zis!
NOU
ramaneti voi ardelenii cu ciroza voastra si lasati-ne pe noi sa bem tuica noastra stramoseasca…o tuica buna trebuie sa aiba intre 35 si 40 de grade, destul cat sa te gadile in stomac…daca voua va place sa simtiti cum se distruge un strat de tesut de la palinca, de ce nu incercati si cu spirt? efectul e acelasi….pentru noobii care vorbesc de aroma palincii? ce mama dracu mai simti cand te arde gatul si stomacul? ardelenii au inventat palinca ca sa se torpileze mai repede….
NOU
@un oltean…: eu, ca trait la balta verde, pot sa iti zic ca e bun zaibarul:)) dar tuica e vax. da, palinca este si aromata