Când am fost la cluj, am primit graţie lui Nicu Bendea şi Dragoş Mone, ceva litri de palincă de Zalău, de la mama ei, adică de la Zalău. Bună tare, mai am cam jumătate din ea.

Ieri am primit de la un fan din Argeş nişte ţuică de prună, the eyes of Dobrinus, ultra lăudată şi nemaimegapomenită.
Le-am testat faţă în faţă.

Ochii lui dobrin parcă erau zeamă de corcoduşe, dacă îndrăzneai să bei după palincă. Cred că poţi să bei 2 kilograme de alea fără să simţi ceva, sincer.

Palinca win. Dobrin FAIL.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

60 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Calul de dar nu se cauta la dinti 🙂

  2. #3

    In Zalau cred ca aia isi spala geamurile cu tuica de Arges :))

  3. palinca de polen de Maramu ai baut? E cea mai suprema bautura eva

  4. he he, sa-ti aduc io o palinca de Turt (de la 52 grade in sus) cand merg p-acasa 😉

    toti colegii ma intreaba in preajma sarbatorilor: “mergi acasa? imi aduci si mie niste medicament de ala bun?” 😀 :))

  5. ma simt asa…un pic uns pe suflet.

  6. #8

    ochii lu Dobrin e febra ma…adica 37 de grade 🙂 Daca nu ia foc in lingura nu e “apa” buna

  7. Pun pariu că un sfert din palincă ai băut-o când ai rămas înzăpezit cu cauciucuri de vară, nu?

  8. eee…zalau. sa fim seriosi. d’aia beau pruncii la noi cand sunt raciti. Bihor FTW!
    Vii Vineri la 9 AM in gara de N sa-ti arat calea, adevarul si lumina?

  9. Credeam ca palinka si tuica de pruna e una si acelasi lucru.

    Palinka se face din altceva decat prune?

    • @Arhi: Barack Pálinka este ortografia corectă. Se pronunță barațc, cu a-urile alea rotunjite, tipic ungurești.
      @Smile: Palinca este dublu rafinată, față de țuică (o rafinare). Se pot folosi pentru palincă și alte ingrediente. De exemplu:
      – Barack Pálinka e din caise și este cea mai apreciată, se pare;
      – Cseresznye Pálinka e din cireșe.
      Țuica din Regat nu poate nici măcar să aspire la gustul, calitatea și toate celelalte atribute ale palincii.

    • #13

      Asa cum zice si Horatius, se scrie barack, nu borocs. Barack inseamna “caisa” pe ungureste. Arhi, ca sa tii minte mai usor, in caz ca ai de facut vreodata o comanda in scris, si pt. ca stiu ca maghiara nu e punctul tau forte, iti vand un pont: gandeste-te la Barack Obama (ungurii i-ar putea spune pe drept cuvant “Nea Caisa”).

    • #14

      @corcodusul: Nu e ca si cum scopul meu in viata e sa tin minte ce beau:)))

    • Arhi, dar cand bei ce bei? Sa tii sau sa nu tii minte?

    • #16

      @Nistelitere: wat?

  10. #17

    Ce ficat ai omule 😯

  11. La capitolul asta, Ardealul`i fruntea!

  12. #19

    Mergeam ff des la Crasna (comuna langa Zalau) si oamenii aia beau un paharel mic (creca 30-50ml are) inainte de FIECARE masa.
    Il dau pe tot pe gat (ca si vinul de altfel), iar unii mananca o bucata de paine imediat dupa aia.
    Cica da pofta de mancare. Si normal ca da pofta, la cum iti arde stomacul.

    Palinca NU e tot una cu tuica, palinca de Ardeal are 50-55grade, tuica mult mai putin.

  13. #20

    Da’… stai putin ca una e tuica si alta e palinca..

  14. Reteta de tuica olteneasca:
    Ingrediente:
    1 litru palinca Zalau
    1 litru apa.
    Mod de preparare:
    Se goleste sticla de palinca de Zalau. Se umple cu litrul de apa. Se agita bine. Se serveste.

  15. Acum serios vorbind – stiu pe multi care se dau extrem de rotunzi cu palinca lor de 50-60 de grade dar sincer la taria aia deja nu se mai simte gustul. Palinca foarte buna am baut din zona Zalaului si de pe la Baia Mare. Palinca trebuie s-o simti cum aluneca pe gat si cand ajunge in stomac trebuie sa degaje un pic de caldura, fara sa inceapa sa te arda…

    A propos de “palinca inainte de masa” – cand am fost la o pensiune in Arieseni ma cinstea gazda in fiecare dimineata cu un paharel de palinca (galbuie si aromata) pe stomacul gol. Este cea mai buna cafea ever 🙂

  16. #23

    Laptele mamelor din Zalau are mai multe grade decat tuica de Arges.

  17. Se vede ca n-ati baut tuica olteneasca.. 🙂

  18. #25

    Daca ai nevoie de cativa litri de Palinca de Zalau, numa spune si iti trimit pe curier, la noi sta dejaba. 🙂

  19. Am o cunostinta care are parintii in Zalau. Vreau sa-ti zic ca aduce o licoare…
    Excelenta. Primele 6-8 pahare sunt teribil de bune. Restul nu le mai tii minte… 🙂

  20. Mai trebuie sa compari fata-n fata niste cirnati Csabai cu cirnatii oltenesti.
    Si o sa ceri sa se mute granita inapoi linga Petroszeny 🙂

  21. #29

    Una e tuica, una e palinca…sunt 2 bauturi diferite, e normal ca palinca sa fie mai tare.

  22. Pe undeva, in ceea ce priveste taria, cred ca ai dreptate! Tuica de Pitesti este mai slaba decat palinca. Eu, desi oltean pur-sange, acum doi ani, aveam un butoi la tara cu tuica de pruna, veche de 15 ani si destul de tare pentru o tuica rafinata o singura data. Cu doua luni inainte de nunta fiului meu, mi s-a pus pata s-o mai rafinez o data. Nu-ti spun ce doctorie a iesit: o palinca ce si-a pastrat aroma de sambure de pruna iar la nunta (cca 3oo de persoane), s-au consumai abia 21 litri!

  23. Gresala mea! Te asigur totusi ca n-ai putea ingurgita mai mult de 200 ml!
    Daca ai candva un drum prin Tg-Jiu, da-mi de veste si…o degustam!

    • #33

      @Nea Costache: ma scuzati, dar sunt un vechi degustator. 200 ml eu beau bottomsup la aperitiv :)))

  24. In acest caz, chiar daca esti “regatean”, ardelenii neaosi pot fi mandri de Arhi!

  25. #35

    du-te du odata pe la oradea si serveste acolo o palinca din aia buna. sa vezi acolo ce apa chioara e aia de la zalau.

  26. N-am curaj sa ma numesc cunoscator in domeniul tuicilor si palincilor. Dar am baut din ABSOLUT toate judetele tarii, mai putin Caras Severin, Teleorman si Gorj. In rest, din TOATE, #truestory. Din experienta mea personala afectata de subiectivism, in Romania nu se face tarie din prune mai buna decat aia de Zalau.

    Aia de Bihor e o chestie crunta, brutala, fara pic de eleganta sau aroma. Cea de Maramures e foarte buna, dar un pic prea aspra pentru gusturile mele. Cea de Zalau, mai ales cea facuta de membrii Asociatiei Palincarilor, e aproape de perfectiune.

    E doar o opinie personala

  27. #37

    io unu ma laud cu palinca mea de bistrita, asa de 52-54 grade. e numa buna de baut.nu cred ca e mare diferenta intre ea si una de zalau, ca doar suntem aici, vecini. tin minte o faza de la mare cand eram cu palinca de asta de ardeal, si o aparut niste tipi cu tuica de aia de 30 de grade cum se face in sud. noi beam palinca de a noastra si o stingeam cu de aia de a lor. oricum, palinca de ardeal ( oradea, zalau, bistrita, ) e the best

  28. PS: Jollyca stie bine ce vorbeste. 🙂

  29. eu zic ca nici cea de Bistrita nu e de lepadat. Si nici cea de Maramures. Oricum cea din Ardeal (ca unul ce cunoaste datorita originilor si tuica din sud) este superioara celei din partea de jos (Oltenia in special)

  30. #40

    Tuica de prune din Arges!!! Trebuie sa fi nebun sa crezi asa ceva! Poate posirca de Arges. E ca si cum ai spune ¨jamon iberico de Crevedia¨

  31. Toti se lauda cu palinca din zonele lor. Ba in Maramures e mai buna, ba in banat e cea mai tare, aere, ce mai. Tot in Salaj se face palinca cea mai buna, orice ar spune lumea 🙂

  32. @ACM (nr.8): nu corupe omu’ că se mută la Oradea şi ne bea toată pălinca!!!
    @alţii (pro-“pălincă”-de Maramureş): aia e horincă şi are cu totul şi cu totul alte ingrediente.

  33. #43

    @andriipopa horinca sipalinca se face in cele mai multe cazuri din poame (adica prune), se poate face si din mere, sau pere, (in general fructe), nu is alte ingrediente. totul depinde de taria ei. unii o fac de 52-54 de grade, care e cea mai bun pt ca simti si aroma altii o fac de 58 si aia te amorteste si nu mai simti nimic.

  34. #44

    corectare: horinca si palinca se fac :d

  35. #45

    ..Sa fie clar:
    Palinca – Salaj si imprejurimi
    Horinca – dje la Maramu’
    Borotz si ceresni(fonetic) sunt unguresti..n-au nici o legatura cu palinca sau horinca.
    Tuica…bleax:))
    P.S. palinca de Bihor au stricat-o the chemicals brothers:)))

  36. Foarte bine zis Albert.

  37. #47

    Albert Decembrie 22, 2010 Reply

    “Borotz si ceresni” au foarte multe legatura cu palinka. Doar ca nu sunt facute din prune, ci caise sau visine.

  38. #48

    putin offtopic, dar oare s-a gandit cineva sa inregistreze la OSIM si sa comercializeze “tuica ochii lui Dobrin” ? cred ca ar avea ceva succes.

  39. Hai sa inregistram la OSIM si apa de la robinet. Ar avea un succes teribil.

  40. #51

    pe-aci prin Cluj i se zice jinars. Se face de obicei din prune, da’ cand nu ai pui ce gasesti (mere, pere, gutui, corcoduse – amestecate, ca nu se supara). Stiu un producator cu cazan care avea un fiu ce lucreaza intr-un hipermarket la raionul de fructe. Ce credeti ca se intampla cu fructele care se stricau? Da, jinars de portocale, mandarine, ananas, avocado 😀

  41. #52

    @ arhi nu stiam acest lucru dar mi se pare foarte bine.

    @ moga florin stiu ca palinca de salaj este inregistrata ca si produs traditional romanesc si are un oarecare succes mai ales in strainatate. de aici si intrebarea mea.

  42. Oh…eu am prin “preajma” si palinca de Bihor si de Salaj…=))
    Am destui litri de palinca de Bihor la tara :-” si mai veche si mai noua…pacat ca nu am ajuns acasa inainte de SMS ca iti aduceam :)))
    😀 Oricum la mine e foarte tare ca stau intr-o zona la granita cu judetul Salaj, am rude in judetul Salaj si evident si origini bihorene…pfui…palinca la greu :))) =)))

  43. #54

    Mai fratilor, nu mai comparati tuica cu palinka,sunt 2 bauturi diferite.”Taria” nu inseamana neaparat calitate!Mie imi plac ambele,dar nu as renunta la o tuica de Cosesti pentru nimic in lume 😉
    ps_Arhi,pana la acest post am fost fanul tau,de maine il citesc doar pe piticu,prietenii stiu de ce. 😈

  44. palinca e la unguri, tuica e la romani. palinca e mai slaba, tuica e mai tare.

  45. #58

    e blasfemie sa compari palinca de Zalau [sau BH, cazu’ mnyeu] cu cea de Arges. am zis!

  46. #59

    ramaneti voi ardelenii cu ciroza voastra si lasati-ne pe noi sa bem tuica noastra stramoseasca…o tuica buna trebuie sa aiba intre 35 si 40 de grade, destul cat sa te gadile in stomac…daca voua va place sa simtiti cum se distruge un strat de tesut de la palinca, de ce nu incercati si cu spirt? efectul e acelasi….pentru noobii care vorbesc de aroma palincii? ce mama dracu mai simti cand te arde gatul si stomacul? ardelenii au inventat palinca ca sa se torpileze mai repede….

    • #60

      @un oltean…: eu, ca trait la balta verde, pot sa iti zic ca e bun zaibarul:)) dar tuica e vax. da, palinca este si aromata