Aţi observat mişcarea ce s-a petrecut pe nesimţite, în cadrul etichetării produselor? Toată lumea pricepuse că E-urile sunt cancerigene şi începuseră şi rromânii să se uite pe etichetele unde E-urile curgeau râu. Lucru foarte prost, din punct de vedere al vânzărilor.
Drept urmare, ce s-a întâmplat?
E 102 s-a transformat în tartrazină, E123 a devenit amarant, E 270 e acid lactic, E 330 e acid citric. Şi lumea cumpără, că na, zice de lactic şi citric, deci are lapte şi portocale, e bun bun pentru organism.
Bănuiesc că nu se va sesiza nimeni, la urma urmei, nu e profitabil să obligi producătorul să pună E-uri pe etichetă. La urma urmei şi sala de aşteptare de la fundeni e un prilej de socializare.
NOU
Exista o lege UE care obliga producatorii sa tipareasca si codurile E ale compusilor. Ca nu se respecta, e altceva. Oricum sunt multe nevinovate (printre care se numara si vitaminele) si alea care te omoara, te omoara fie ca scrie cu E fie ca nu. E datoria ta ca_cumparator sa stii ce cumperi.
NOU
n-am observat, dar dacă-i aşa… nu se lasă şi cu ceva amenzi, eventual marfă confiscată? sau toată lumea doarme?
NOU
Aportul suplimentar de acid citric poate fi benefic pentru organism, şi în nici un caz nu e nociv. Din partea mea, aş elimina termenul de “E” pentru că lumea a dat-o în isterie, nu mai cumpără un produs pentru că vede înscris pe el nuş’ ce E. Nu toate E-urile sunt periculoase, unele chiar dimpotrivă, dar românul dezinformat nu ştie asta.
NOU
+1 rabbit
Sunt o gramada de E-uri care de fapt sunt vitamine, nici gand sa fie periculoase. Toata treaba e sa te informezi, nu sa le grupezi pe toate intr-o oala.
Arhi, pe cand un mobile version?
NOU
Scoarţă, nu e datoria mea să ştiu ce cumpăr, trebuie să fie educaţi copiii în sensu ăsta şi să li se pună la dispoziţie informaţia. Dar nimeni nu are interesul ăsta. În scurt timp să ne uităm la poze pe nush ce gadget şi-o să zicem (da, noi ăştia informaţii) “ia uite la cireaşa aia din mâna ta, avea un vierme! haha, ce vremuri…” Poţi să te informezi până-ţi creşte barbă, să te faci doctor într-ale contra E urilor, că oricum n-ai de ales. Adică ai, poţi pleca în vârf de munte sau în Siberia, cum au făcut unii ruşi deştepţi ( www.financiarul.ro/2011/04/19/miliardari-rusi-refugiati-in-iglu-urile-din-siberia/ )
Şi deci nu e vorba doar de România.
NOU
l.e. A nu se înţelege că ruşii s-au retras din cauza E urilor =))
NOU
@ rabbit: se vede c-ai halit ceva E-uri la viata ta!
Asa le stii, ca un om mare!
NOU
E-ul ăsta o fi bun pentru sănătate? Sau ăsta? 😀
NOU
nu mai exista produse in comert fara e-uri….acum poate mai gasesti pe la piata o rosie, o branza, da si pe acolo se mai aduc importante prin anumite perrioade ale anului. Unii zic canu toate e-urile sunt daunatoare, ca sunt putine si nu dauneaza in cantitati mici, le dau denumiri complicate nici un chimist nu le stie , nu le intelege consumatorul, si cumpara in continuare……cacat….totul dauneaza. te miri de ce atatea cazuri de cancer, sau mai stiu eu ce boli pe la ficati….suntem ceea ce mancam zicea o vorba….niste oameni cu compozitie de chimie de laborator.
NOU
Problema e ca simpla asociere a unor substante sub numele de Exxx este o tampenie. Se aduna mere cu pere, vitamina C cu otravuri. Portocalele contin acid citric si acid ascorbic, fiecare fiind E300-nu-stiu-cat (scuze, sunt pe telefon si nu mai stau sa caut). Faptul ca sunt obtinute prin sinteza nu le face mai proaste, sunt fix aceleasi substante, cu aceeasi formula chimica. Daca o substanta se afla by default in portocala, ea nu se cheama E, ci acid citric, desi daca ai extrage acidul ala din fruct si l-ai adauga in salam, ai fi obligat sa folosesti denumirea de E.
NOU
Sa stii ca unele sunt naturale ( acid citric, coloranti naturali etc) si nu au contraindicatii…
Cred ca avem o isterie a e-urilor… alimentata sqi de doctorul ala care e tot timpul pe protv- mecinicopschi sau cum l-o chema…
NOU
Fuga de E-uri e o tampenie. Din lipsa de alte preocupari, ne-am gasit sa ne sperie tocmai E-urile. E-uri cu care americanii traiesc de 50 de ani, si au speranta de viata mult peste cea din tara asta cu brazi, branza, varza, si viezure. Si nu, nu au un sistem de sanatate stralucit, dupa cum bine stiti. Deci nu e asta cauza.
Pot foarte usor sa spun ca toata isteria asta a E-urilor a fost pornita de “mafia produselor bio”.
Nu trece o zi in care sa nu aflu despre ceva aliment cancerigen. Practic nu mai am voi sa mananc absolut nimic. NIMIC. Sunt sigur ca exista undeva un studiu care-mi spune sa nu mananc rosii din gradina ca raman impotent.
Tara lu’ Arena As.
NOU
mda…….unde propui sa mergem sa locuim ca sa putem manca eco ?
NOU
Cu vreo doi-trei ani in urma, am vazut pe un post national de televiziune o emisiune in care cineva care avea functie la OPC spunea ca painea neagra e de fapt paine din faina colorata cu caramel. M-am mirat, am intrebat pe cineva care lucra in domeniu si- surpriza! Chestia era si e adevarata.
Tipul invitat a zis ceva de amendarea celor care induc in eroare consumatorul (care crede ca painea neagra e din faina neagra si nu colorata) dar eu nu am mai auzit nimic pe tema asta. Voi?
NOU
Carmen Tanu » nimic
NOU
Sint multi producatori care folosesc faina de malt pentru aroma si culoare mai inchisa. La limita se poate asocia cu un colorant, desi noi stim la ce se foloseste maltul
NOU
da, asa e.
stiu de la un sef de la OPC din constanta.
painea neagra este, in cele mai multe cazuri, paine obisnuita, dar vopsita.
NOU
Parca era vorba ca vor pune buline pe produse.
NOU
Buna ziua, detin mai multe siteuri de succes si as dori o colaborare cu dumneavoastra. Daca prezint vre-un interes as dori un email la adresa sitestiri arond gmail.com
NOU
Ai site-uri de stiri si “scri” cu “vre-un”… OOOOkey… AHAHAHAHHAHAHA :)))
NOU
V » scrappingul de stiri nu cere gramatica
NOU
Mai sunt si produse ce au scris pe eticheta ca au E-uri. Am vazut odata 6 E-uri pe un produs.
NOU
Dar depinde ce E-uri erau. Si vitamina C, si beta-carotenul, si lecitina, si altele au coduri E.
NOU
La Fundeni risti sa socializezi cu “ăl de sus”.
NOU
Pai nu se lasa cu amenzi pentru ca practic scrie ce contine pe eticheta. Oricum trebuie sa fii prost sa nu-ti dai seama ca tartrazina sau amarant nu sunt chiar mirodenii crescute in gradina.
Romanu cumpara sa-si umple matzu si nu prea se gandeste la vitamine, proteine, etc. Uite spre exemplu covrigii aia la 1 leu. E o coca amarata cu o gramada de zahar si probabil niste tartrazina deaia pe care romanii o baga la matz in fiecare dimineata. S-a umplut stomacu? Da. Atunci e breakfast of champions….NOT
Parerea mea.
NOU
Mai arunc si eu un bolovan in balta, ca am vazut mai sus comentarii cum ca si vitaminele sunt tot E-uri.
Alea care este E-uri sunt de sinteza, adica tot chimice. Adica, depinzand de doza, tot otrava. Vitamina C naturala, si deci nu facuta in laborator, nu stiu daca se incadreaza la E 🙂
Invit necredinciosii sa consume doar vitamine de sinteza, obtinute in laborator, si sa-mi spuna peste vreun an cum se simt in comparatie cu unul care consuma (stiu, ferice de el) vitamine din surse naturale.
Si prin “necredinciosi” ma refer la cei care inca mai pun egal intre “vitamina” de sinteza si vitamina adevarata.
NOU
@Eugen: ba, mare dreptate ai… Am auzit ca apa creata in laborator (deci H2O sintetica) este foarte nociva. Si cica desteptii astia vor sa o bage pe teava la apanova. Fir-ar ei sa fie de atomi constituenti ai vitaminelor care sunt complet diferiti de aia naturali pe care-i gasesti in natura.
NOU
nu stiu eu de E-uri da’ tastatura mea are o gramade de F-uri in ea (de imi e si frica sa o mai ating acum): F1…F12. is si astea toxice sau is bune de bagat la matz cu pita?
NOU
@Eugen: aşa cum ai încăţat la orele de chimie, materia e alcătuită din substanţe formate din molecule care, la rândul lor, sunt formate dintr-o reuniune de atomi. Molecula de vitamina C, numită şi acid ascorbic, este formată din 6 atomi de carbon, 8 de hidrogen şi 6 de oxigen, atomi poziţionaţi într-un anume fel, aşa cum poţi afla rapid pe Wikipedia. Nu există atomi mai naturali, mai roz, mai frumoşi, toţi fiind identici, astfel încât şi moleculele rezultate sunt identice.
Acum explică-ne tu de ce vitamina C de sinteză e otravă, iar aia din portocale e bună. Într-adevăr, în prezenţa altor substanţe din fructe, vitaminele se pot absorbi mai bine decât cele din pastile sau din mezeluri, unde mai pui că dacă mănânci regulat vegetale te mai îmbogăţeşti şi cu ceva vitamina A, B etc, alături de Ca, Mg, Fe, K… chestii care nu prea se găsesc în parizer. Dar de la treaba asta până la otravă e cale lungă.
NOU
Oricum toate produsele au e-uri in ele, nu e nevoie sa ascunda acest lucru. In principiu, cu cat denumirea unui ingredient este mai ciudata, cu atat e mai nasol.
NOU
cica moldovenii mananca cel mai sanatos, fara E-uri.
carni, fructi etc.
NOU
Este o magarie din parte producatorilor ca nu mai scriu prescurtarea aditivilor alimentari (a E-urilor), insa la fel de adevarat este si ca nu toate E-urile sunt daunatoare organismului.
NOU
Isteata observatie, chiar asa e, omul daca nu mai vede E-urile mult blamate zice ca-i in regula. Totul porneste si de la lipsa unei educatii alimentare facuta ori in familie ori de oameni ce se pricep care sa n-aiba alte interese.
NOU
Geretus
NOU
Geretus…. scriai la un moment dat ca E-urile nu sunt neaparat daunatoare, si ai dat ca exemplu (arome naturale, etc) deci, iti dau un sfat…. documenteaza-te mai bine pt ca eu asta am facut si am aflat ca aceste arome in mare parte sunt totusi daunatori….stii de ce? pt ca este mononatriumglutamat…. Te surprinde?????????? Nu ar trebui…. deoarece este numai normal…. Si pana la urma am ajuns la concluzia ca cel mai sanatos si sigur este ce prepari tu. fie pateuri, fie prajituri etc… dar pt ca traim in lumea asta a vitezei…nu ma mir ca este cel mai simplu sa cumparam de la supermarket si sa fugim mai departe. Numai bine tuturor…