DIn fericire pentru mine, nimeni nu mi-a supravegheat vreodată lecturile. Provin dintr-o familie de oameni simpli, care erau suficienți de ocupați cu ceaușescu și opțiunile limitate oferite de regim de a-ți hrăni familia, așa încât ghidarea mea într-o direcție sau alta a fost poate una din ultimele probleme cu care s-au confruntat în viață. Prin urmare, descoperind că cititul este cea mai mare plăcere a mea, am pornit, de la o vârstă foarte mică, ceva gen 7-8 ani, să îmi caut și alte surse de lectură decât ce aveam prin casă, care s-au epuizat rapid sau cărțile cu pionieri eroi de la bilbioteca școlii.

Și am descoperit-o pe doamna Bohm, vecina de la 4. Doamna Bohm era exact genul de bătrână pe care o găsești în cărțile vechi, mirosind a patchouli. Avea întotdeauna dulciuri prin casă, tot timpul avea câte o poveste senzațională de povestit, însoțită de inevitabilul Cetinel, dar să nu mai povestești nimănui ce vorbim noi (nu am mai povestit nimănui, iar, între timp, le-am și uitat, așa că secretele bătrânei doamne au fost și sunt în siguranță cu mine).

Dar ce avea doamna Bohm mai de preț, din punctul meu de vedere, era biblioteca uriașă, pentru un apartament de 2 camere. Cu cărți vechi, foarte vechi, tipărite cu mulți ani înainte de schimbarea de regim din românia, cărți care nu vorbeau doar despre supermanul muncitor rus, care termina cincinalul într-un an și tălâmbul muncitor român, care mergea la moscova pentru că era foarte prost și acolo niște strungari anafabeți îl încățau sensul vieții și cu se lucrează la strung cu un cuțit cu ascuțiș negativ.

În fine, divaghez, că eu voiam să vorbesc despre Sherlock Holmes.
Am reușit să citesc, datorită stimatei doamne, nu știu dacă toate, dar cu siguranță MULTE din povestirile și nuvelele cu mărețul detectiv. Cântăreț la vioară, narcisist, utilizator de laudanum și alte substanțe, arogant și lăudăros dar, în primul rând, incredibil de inteligent, tipul mi-a fermecat multe din nopțile în care citeam, ascuns sub pătură, terminându-i lui taică-miu bateriile pătrate care se găseau atât de greu pe vremea aia. Desigur, mi-am dorit să ajung atât de inteligent și să pot privi hainele unui tip, lucru din care să deduc că e bulgar, are o nevastă șchioapă și fumează doar pipă, neapărat din spumă de mare. Nu a fost să fie, poate în viața următoare.

Vorbind de noaptea Sherlock Holmes… De fapt, stați, m-am luat cu vorba și nu am zis nimic despre noaptea Sherlock Holmes.
În această seară, la ora 21, pe AXN se lansează ambele seriale cu Sherlock Holmes pe care le difuzează canalul TV. Sherlock,sezonul 4, cu Benedict Cumberbatch și Martin Freeman și Sherlock și Dr. Watson, cu Jonny Lee Miller și Lucy Liu. Premierele sezoanelor sunt relativ apropiate de premierele din state, ceea ce e foarte decent pentru România.

Așa. Vorbind de noaptea detectivilor de la AXN. Eu nu mă omoram deloc nici după Cumberbatch, nici după Jonny Lee Miller. Cumberbatch mi se părea profund overated, iar Miller, pentru mine, era genul acela de actor care seamănă cu cineva cunoscut, dar nu știi cu cine.

Well, Cumberbatch m-a convins după ce a jucat în mai multe producții, inclusiv în Sherlock, unde este cu adevărat imperial, iar Miller…pe Miller trebuie să îl vedeți cu ochii voștri ca să realizați cât este de bun și cât este de imersat în personaj, cum reușește să îi transpună pe ecran geniu și fantasmele, ticurile și fobiile, tot ce este, de fapt, Sherlock Holmes.

Prin urmare, vouă care dintre Sherlock vă place mai mult? Sunteți pe fază diseară?

25 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Nu pot fi comparate, sincer. Sherlock-ul britanic are 3 episoade a câte 70-80 minute, adică 3 filme artistice, în timp ce Elementary are câte 20 de episoade pe sezon.
  Sherlock-ul are un fir narativ bine conturat, în timp ce Elementary pune accent mai mult pe cazurile episodice. Adică aș putea vedea un episod din mijlocul sezonului Elementary fără să fi văzut măcar unul.
  Le urmăresc pe ambele, dar pe unul îl aștept ca pe Game of Thrones, iar altul ca pe The walking dead.

  0

 2. #2

  Cucumber joacă bine, dar și doctorul îi ține bine isonul.

  0

 3. #3

  Iscusita-i recenzia, dar nu ma razgandesc. Tot Lucy Liu e cea mai buna.

  0

  • #4

   cam…la apusul carierei, ca sa zic asa

  • #5

   N-am inteles niciodata de ce aceasta chinezoaica plata cu talent mediocru are atata succes. Dar ma rog, nici despre Emma Watson nu inteleg aceleasi lucruri.

   0

 4. Cu toate ca imi place si Elementary, Sherlock este la un alt nivel. Ca sa fac o comparatie, Sherlock este ca Godfather, te uiti la el cu placere, orice scena pare foarte bine gandita si actorii sunt excelenti. Iar Elementary este ca un film de duzina, te uiti la el cand nu ai ce face si nu ai asteptari prea mari.

  0

 5. #7

  Elementary pentru mine. Miller este magistral.

  0

  • #8

   Mi se pare mai iscusita povestea din Elementary, Miller cu albinele Lui si broasca testoasa 🙂 Cucumber e tare ca actor in general. Am vazut toate filmele si am citit toate cartile posible, mare fan. Surpriza a Fost cand m-am apucat SA citesc Sherlockul romanesc … Am ramas impresionat de Doamna…

   0

 6. ca prestaţie actoricească amândoi sunt cam la fel de buni. dar în Sherlock există şi umor de calitate, în Elementary nu prea.
  oricum mă uit la amândouă 🙂

  0

 7. #10

  Sunt de acord ca Sherlock e mai artistic, desi a luat-o pe aratura de cateva ori, iar Elementary mai sec putin. Pe de alta parte, nu e usor sa fii genial de 20 de ori pe sezon… Sherlock are mai putin screen time in total decat are Elementary intr-un sezon, deci nu pot fi comparate.

  0

 8. #11

  Ca prestatii, ambii Sherloci sunt magistrali, luand in considerare si genul de seriale in care joaca. Nu ma impac, insa, cu femeia (Lucy Liu) pe post de Watson. Nu sunt misogin, dar parca e putin cam fortata treaba.

  0

 9. #12

  Mie imi place mai mult personajul creat de Miller. Desi, daca stau bine sa ma gandesc, probabil ca cel al lui Cumberbatch e mai fidel personajului literar. Dar am asa, un soi de reactie de respingere la mr cucumber asta, nu stiu de ce.

  0

  • #13

   nu e genul de vedeta clasica, nu e extrem de frumos, e carismatic prin voce si scena

  • #14

   Mda, fix de la voce si de jocul de scena mi se trezeste reactia de respingere, nu de la cum arata. Poate ca asta e dovada ca e absolut genial ca actor, pt ca Sherlock asa si trebuie sa fie, arogant, iritant, antipatic. In alt rol nici nu l-am mai vazut pe Benedict, de altfel.

   0

  • #15

   mi se pare super sexy Cumberbatch. ca “sherloci” imi place jocul amandurora.

   0

 10. #16

  Eu am o fantezie cum ca o sa ma intrebe un roman in tesco cum se zice la castraveti si eu o sa ii zic “cumberbatch”.

  0

 11. #17

  Miller de departe… desi l-au cam dus inspre Dr.House, Monk si chiar mr. Robot, ramane e foarte convingator.

  0

 12. #18

  am auzit ca Sherlock Holmes-ul rusesc e foarte buna, inca n-am apucat sa il vad, insa

  0

  • #19

   hehehe … sovietic, chiar
   www.youtube.com/watch?v=lDrMTRF4FOk

   În altă ordine de idei …

   Mare Șerif, Întâi tătar al țării …
   am săvârșit o listoacă de filme rusăști. Alea cu mațe pe blindaj. Linkuri pe trailere și câte ceva despre pelicule ( cu accent pe u ).
   E “pentru la Maithun” și e pe noreply@
   Dacă supraviețuiește careva, vine și listoaca de filme rusăști de suspin, așa, pentru serdța ciolovecului.

   0

 13. #20

  Cumberbatch poate să joace o serie de roluri foarte diverse, dar cel mai bine îl prinde rolul de nerd freak, gen Sherlock, Turing sau Strange. Nici ca antagonist nu a jucat rău (parcă în Star Trek).
  Despre Miller nu pot spune multe pentru că nu l-am mai văzut în alte filme în afară de Elementary. Am văzut că joacă în Trainspotting 2 și sunt curios. Cred că îl prind rolurile de junkist în filmele a ala Guy Richie

  0

 14. #21

  In Sherlock Cucumber e magistral. In Dr. Strange, sa zicem ca Liviu Varciu era cam la fel, atat de prost mi s-a parut filmul.

  0

 15. #22

  Sherlock se face cam meh incepand cu sezonul 3, nu am rabdare/nu pot sa-mi fac timp sa urmaresc noul sezon. Insa recomand primul episod din sezonul 2, A Scandal in Belgravia. Este superb. Scenariu, chimie intre actori, twist. Superb. O avea Cumberbatch o fata de alien, dar vocea aia…hmm… AXN! Difuzati-l pe ala. Ma uit si la reluare daca e.

  0

 16. #23

  Miller are respectul meu c-a bulanit-o pe Angelina când era mica si nestiutoare… Ca mai târziu…ca-n versurile de la Parazitii…
  Nu inteleg cum are cucumber ala atata lipici la femei ca mie mi se para ca arata ca un motan care doarme involuntar pe marginea DN-ului…dar mno…

  0

 17. #24

  Cumberbatch are ceva mai special dpmdv, sau cel putin ceva ce-mi place mie.

  E mai…prostut, ignorat, sictirit, whatever.

  Desi initial elementary mi se parea de prost gust(fara sa-l fi vazut), dupa ceva episoade m-a prins. dar desi e aceasi poveste la origini, mi se par diametral opuse. Like you said, in elementary watson e mai sidekick, nu o ancora taraita dupa el, precum in sherlock

  0

 18. #25

  Lucy Liu, eleganta si feminitate la superlativ … 😀

  0