Mesajul l-am primit pe mail, de la un prieten al familiei, dar există și pe facebook. Îl pun aici, în variantă integrală, pentru a rămâne vizibil mai multă vreme. Nu se cere nimic, e doar un semnal de alarmă. Vedeți, acest om nu e Arșinel, să ia un rinichi pentru că este vedetă. E un om simplu care, probabil, va muri din prea multă lipsă de celebritate.

Faceti cunostinta cu Sergiu Bran,in varsta de 30 de ani, un tanar vesel si iubitor de viata , care se afla in stare foarte grava la Institutul Clinic Fundeni, pe lista de asteptare pentru transplant de ficat.

Sergiu a fost diagnosticat cu ciroza hepatica la varsta de 19 ani insa a decis sa ramana optimist, sa lupte impotriva acestei boli si sa traiasca o viata normala pana in data de 09.02.2018, cand a ajuns de urgenta la spital. In acel moment, medicii au fost foarte rezervati cu privire la sansa de supravietuire datorita unei hemoragii interne insa Sergiu a ales viata si a decis sa nu cedeze atat de usor unei astfel de incercari.

In prezent singura lui sansa este un transplant de ficat intreg, procedura care nu se mai face de aproximativ o luna jumatate la spitalul Fundeni, datorita crizei de donatori.

Medicii au inceput inca de anul trecut sa traga semnale de alarma legate de lipsa donatorilor de organe. Daca in 2013 transplantul in Romania acoperea toate cazurile critice, in 2016 datorita trendului ascendent erau acoperite mult mai multe cazuri.
In acest moment pare ca ne-am intors la zero.

Datorita acestei constrangeri, in cazul lui Sergiu, s-a luat in calcul si un transplant partial dual, de la doi membrii ai familiei (sora Teodora Bran si varul lui) chiar daca interventia implica mult mai multe riscuri. In timpul operatiei, medicii au constatat ca voumul si structura ficatului la ambii membrii ai familiei nu indeplinesc criteriile necesare iar prelevarea si transplantul le-ar fi pus viata in pericol atat lor cat si lui Sergiu.

Un singur donator poate salva viata a 8 pacienti prin donarea de organe si poate imbunatati viata altor 100, prin donarea de tesut.
8 oameni pot fi salvati daca te inscri in Registrul National al Donatorilor de Organe(R.N.D) sau daca ii spui familiei tale ca esti interesant de asta, in caz ca ajungi in moarte cerebrala.

CONȘTIENTIZAREA NOASTRĂ, A PRIETENILOR, A FAMILIEI, A MEDICILOR ȘI SPITALELOR care anunta decesul prin moarte cerebrala catre Agentia Nationala de Transplant, AJUTA la salvarea celor care au nevoie urgent de transplant.

Romania are prea putini donatori si prea multi tineri care mor din acesta cauza. La ora actuala, pe listele de asteptare a unui transplant de organ solid se afla 3203 pacienti.