Cică exporturile de carne de vită au scăzut dramatic, aproape spre zero, iar procesatorii și exportatorii plâng în pumni de durere.
Să vă spun ceva? Eu sunt fericit.

Pentru că în hypermarket, carnea de vită categoria a 2 a a ajuns la 10 dolari kilogramul. Inacceptabil de scumpă, într-o țară eminamente agrară.
Așa că, toată carnea aia care nu va mai fi exportată pentru a fi vândută cu 5 dolari în țări cu venituri minime de 10 ori mai mari decât ale rromânilor, va trebui să ajungă în galantare, la noi.

Cu un preț mai mic.

PS: Pentru specialiștii în economie, nu, nu mă interesează intrările de euro și dolari din economie, cu care procesatorii își îndeasă buznarele, după care le scot prin offshoruri.
Mulțumesc.

foto

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

63 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Foarte bine punctat. Nu ne ramane decat sa speram ca va fi asa cum spui si carnea de cal, aaa, vita se va ieftini. Oricum pe mine nu ma afecteaza pt ca eu sunt de parere ca cele mai bune alimente sunt legumele iar porcul si puiul sunt primele in top 3 legume :d

    • #2

      Plecând de la premisa că „ești ceea ce mănânci”, porcii și găinile mănâncă legume ergo porcii și găinile sunt legume.

    • #3

      carnea de cal va fi pentru roman ca benzina pentru venezueleni!

    • #4

      Conform teoriei lui Ionut, noi, care mancam porci, care mananca legume, suntem porci sau legume? ca niciuna nu suna incurajator

    • #5

      Conform teoriei lui Ionut, noi, care mancam porci, care mananca legume, suntem porci sau legume? ca niciuna nu suna incurajator…

  2. #6

    doar pentru ca sunt stocuri imense sa nu crezi ca se vor practica preturi de dumping. Or sa le dea la fel iar rromanu va cumpara.

  3. #7

    de mult n-am mai mancat vita! 🙁

  4. #9

    e ok. inseamna ca m-am intors la timp. nu mai trebuie sa ma invart sa dau cu tunu` dupa o pastrama.
    app, stiai ca la vest de noi carnea de cal e cam de lux?. cel putin asa am citit undeva. asezat, misteaux, euro blindat, cetatean european, alea. vazui, citii, ridicat, baut un pahar cu apa de la flori, plecat.
    in loc de am mancat niste legume. cu de toate.

  5. #10

    in alta ordine de idei nu doar noi avem gropi! www.facebook.com/photo.php?v=121230714731976

  6. #11

    Tu vrei carne de vita ieftina intr-o tara in care produsele se scumpesc de Paste si Craciun? Speranta ta e desarta, gandeste-te in cati ani agricoli f buni ai avut pret scazut la paine sau restul.
    Plus ca din cate stiu noi nu suntem producatori de carne de vita, ce e pe piata sunt animale batrane, reformate, nu avem ferme specializate in asa ceva. Tin minte de acum niste ani ca in Metro vita era din Argentina, porcul din Brazilia si carnea de oaie din Noua Zeelanda. Ma indoiesc sa se fi schimbat prea multe.

  7. #12

    Lasati carnea de vita.
    Iubiti, respectati si mancati carne de cal.

    www.youtube.com/watch?v=iCsMmkaNKag

    PS. Carnea de cal a intrat in bucataria romanilor odata cu invazia mongolilor/tatarilor din 1241

  8. #13

    Ori eu am nimerit doar de cal in ultima vreme ori vaca a murit de batranete.
    Nu exagerez, dar in ultimele 2 luni am cumparat doar carne f f tare. Vorba aia, nici BIC-ul tau nu o taia.
    Ori am imbatranit eu si nu mai am dintii buni…

    • #14

      baxt, sa stii ca, de fapt, carnea e cal e chiar frageda, mult mai frageda decat vita, chiar daca provine de la un cal batran!

    • #15

      @Deea: Carnea de cal e foarte buna atunci cand e proaspata, ca a doua zi n-o mai tai nici cu flexul cu disc diamantat.

  9. #16

    @baxt: dintr-un motiv foarte simplu: 90% din vitele care ajung la abatoare sunt vaci reforma, care au vreo cativa ani buni peste 15, care au fatat suficienti produsi si care nu mai dau lapte cat trebuie.

  10. #17

    @baxt cum evoluezi?

    • #18

      Eh, asteptarea e grea. Dar mai mult astept sa incep munca.

  11. #19

    Cal cu cal se face vita!! :))

  12. #20

    Sa fim seriosi, o sa o scoata la vanzare la acealsi pret.

    Daca nu se va vinde o vor toca si vor mai lungi termenul de expirare adaugand ceva chestii in plus.

    Ce nu se va vinde o vor baga in ceva mezeluri.

    Vor maximiza profitul oricum.

  13. #21

    Te cred. Nu vreau sa spun ca te inteleg pentru ca as minti. Insa daca doar trebuie sa astepti, adica daca ai trecut peste partea mai grea si acum e vorba doar de recuperare fii fericit ca doar asta ai de facut 🙂 Insanatosire grabnica iti doresc si toate cele bune 🙂

    • #22

      Inca astept alte rezultate de analize, care vor sosi undeva saptamana viitoare. Si intre timp ma refac dupa operatii.

  14. #23

    Totul e sa nu fie deja expirata, sa o vopseasca si sa scape de ea

  15. #24

    cum… fara catelusi turbati pe strada? ufff… sigur multi maidanezi sufera de carii, anemism sau alta boala incurabila

  16. #25

    Eu o sa-mi cumpar inainte de paste un sfert de vitel (pulpa din spate). Doar ma laud

  17. #26

    @baxt Atunci, te cred ca asteptarea e grea. Sper ca iti imaginezi ca toti suntem alaturi de tine si sa ne anunti si pe noi cand iti vor veni rezultatele car sunte sigur ca vor fi bune.
    @arhi, scuze de off-topic

    • #27

      Pai daca sunt bune se stie unde ajunge Terapia :))))
      Ms mult Alex

  18. #28

    Se va ieftini din mai multe motive.
    Clasic, creste oferta fix pe scaderea cererii, daca sistemul functioneaza ar trebui sa vedem schimbari drastice.
    Problema este ca parghia normala nu prea functioneaza intr-o tara semi-dubioasa.

  19. #29

    Heh, eu cred ca nu va scadea nimic. Va fi tot 10 dolari kilu, ca doar pana acum s-a cumparat, nu?

  20. #30

    (si inca una)
    Nu stiu sigur daca Romania produce… vaci de carne. Singura carne de vita care nu a fost talpa am luat-o de la: 1 – o macelarie din piata de la Cultural (nu s-a intamplat decat o data, relax); 2 – macelariile “orientale”. De aici am tras concluzia ca vita romaneasca este (in 90% din cazuri) o vacuta care s-a saturat de dat atata lapte si a luat calea burger-ului.
    (ceea ce e gresit pentru ca din cate stiu vacile de carne se hranesc diferit fata de cele de lapte)

    • #31

      si eu stiam la fel v-v-vis de lapte/ pt carne.
      anyways, eu n-am mai mancat adevaraciune de cand a raposat bunicu`. rude n-am avut.
      PS. trecura anii, deci io acu ori ori:
      – mistret, purcelus de lapte(mistretut??), caprior, caprioara. iepure. de casa. de camp. de balta :).
      gasca si rata lu` vecinu de peste deal. si o vulpe.
      a fost o iarna grea.

  21. #32

    Odata, m-am intors cu tata de la o nunta mai taraneasca (in curtea unei case din Severin) si, cand am ajuns acasa, s-a apucat sa manance.
    Cand l-am intrebat ce-i cu chestia aia, a zis ca la nunta s-au servit numai preparate din carne de vaca si ca de-aia nu s-a saturat.

  22. #33

    Stii ca importam 70% din alimente, nu? trollolol

    • #34

      daca tu le zici la alea alimente..sa te cred, sa nu te cred?

  23. #35

    ce cumparam din supermkt ca si carne de vita este o porcarie tare si atoasa !

    • #36

      aia a murit de batranete. ce naiba, trebuie sa va invat eu? mai bine alegi una care s-a sinucis sau a murit de râs. prospețime garantată

  24. #37

    pe 23 dec 1989 s-a dat la Tv ferma animalelor. Pe 24 i-au executat pe ceausesti.
    In Ferma animalelor e un moment cand calul care a dus tot greul constructiei morii e ranit si porcii il trimit la abataor. Magarul fuge dupa duba si nu poate face nimic.
    In .ro ala e calul pe care il mancam, care a arat, a carat greutati si cand nu a mai putut a devenit salam de sibiu.
    Era mai bine sa il faca clei si lipici, mancare ptr caini?
    Unii dintre voi isi amintesc filmul “produsul verde”. Acolo soc ce o sa fie…

    • #38

      ne amintim” soylent green is people” . they dont make movies like that anymore.
      anyway, cainii manca mai bine ca noi, bre. chappy, royal canin, alea. ca daca ar manca la fel ca noi, n-ar mai putea sa alerge, saracii, n-ai vazut reclama?
      “vai ce vioi esti, poti sa fugi, sa sari, poti sa futi. eu din pacate nu pot. eu mananc ce imi da stapanu`.
      -pai daca esti prost, spune-i sa iti dea chappy, mancarea completa pentru caini, are toate vitaminele si mineralele necesare pt un caine de succes din rasa care peste 200 ani va mai fi doar o amintire” wink

  25. #39

    Calul cred ca este singurul animal ce nu merita sacrificat! Eu unul as vrea sa fie scoasa carnea de cal din lista alimentelor de consum sau ca si materie prima pentru alimente. Cine a avut un cal poate stie despre ce vorbesc.

  26. #40

    1. am mancat in germania la restaurant carne de cal. era undeva in bavaria, intr-o zona in care oamenii cresteau cai pentru carne si erau foarte mandri de specificul local. foarte bun.
    2. intr-adevar in romania nu exista crescatori de vite pentru carne; de altfel animalele alea nu sunt decat rude destul de indepartate cu vacutele noastre pentru lapte. de aceea probabilitatea de a gasi o bucata de carne de vita de calitate cu provenienta romania este extrem de mica.
    3. romania este o tara foarte bogata, care cumpara cu mare incredere alimente importate de oriunde, cu preturi de hypermarket adesea mai mari decat in germania sau anglia (sigur mai mari la calitate comparabila).
    4. preturile la alimente in romania au extrem de putina legatura cu productia agricola dintr-un an dat. scuze, cand productia este foarte slaba preturile cresc; cand productia este buna preturile nu scad…
    5. pe pariu ca preturile la carnea de vita in romania nu vor scadea…

    • #41

      pai normal, suntem bogati de nu mai putem, meritam ce-i mai bun. ultimele racnete in materie de carne. pe hartie.
      vb serios, sry, dar asta e rromania.

  27. #42

    io stiam ca avem o lege mai veche care prevede ca “animalele( in speta, cainii) fara stapan sunt colectate de pe strazi de catre organele abilitate, controlate, cstrate( chimic- adica definitiv), vaccinate, deparaziate si ingrijite in adaposturi special amenajate( din bani publici, as adauga. adica ai tai, ai mei) 15 pana la 25 de zile urmand a se proceda la eutanasierea lor(in speta, cainii) daca nu sunt luate in ingrijire de catre cetateni pe baza propriei raspunderi si pe baza carnettului de sanatate, pentru o perioada de minim 3 pana la 6 luni, milosul( nu mai stiu cum naiba se zice in limba de lemn) trebuind sa faca dovada lunar ca ingrijeste animalul adoptat si nu il pune in libertate. sanctiunea pt si pt este de.. mmms, ce conteaza”
    citat aproximativ din memorie, era sa ajung la tribunal cu idiotii prin 2005-2006.
    prin idioti inteleg vecina plina de bunavointa animalica, daca ma intelegi. prin idioti inteleg politaii care ne-au sfatuit sa nu agravam conflictul si mai e un alt idiot care a fost de acord, ca e batrana, frate, nu te pune cu nebuna.

  28. #43

    Problema vacilor romanesti este ca asculta numai manele. Alea care asculta Mozart dau o carne de te lingi pe unde iese.

  29. #44

    In America, pe la 1700, caii au inceput sa fie pe cale de disparitie, pentru ca erau vanati masiv de amerindieni, ca na… e mai usor sa vanezi un cal, decat un bizon, care daca se enerveaza, intra in tine de-ti sar sosonii din picioare.

    • #45

      vezi ca fenimore cooper scria din auzite pe la birt si astia de pă net is si mai breji
      PS nici may nu era may sus, pieile rosii n-au inceput scalparea pana n-au aparut englejii rușii si franțujii sa se bata pt chestii marunte cum ar fi pace, pamant, crestinatate, pamant, aur, si mai mult aur etc.in zona care e azi canada. crestinii europeni, mandria catolicismului, deschizatorii de drumuri, propovaduitorii iertarii si intelegerii intre oameni pre pamant aveau nevoie de o dovada palpabila, ma intelegi,ca aliatii lor pagani au omorat dusmanul crestinatatii.

    • #46

      mocasinii

    • #47

      @ASdfix: Sunt convins ca erau pasnici, pana au venit caucazienii, care le-au adus televizoare, iar ei au devenit violenti urmarind filme de actiune.

  30. #48

    – Cum te cheamă, calule?
    – Bator. A. Bator.

  31. #49

    “PS: Pentru specialiștii în economie, nu, nu mă interesează intrările de euro și dolari din economie, cu care procesatorii își îndeasă buznarele, după care le scot prin offshoruri.”

    Putin imi pasa de economie si de buzunarele exportatorilor de carn, dar sa o bagi pe asta cu “ii scot in offshoreuri” e funea si meriti cel putin sa fii trolat.

    1. Tu banii pe care ii castigi in offshore ii cheltuiesti unde ?
    2. Spre deosebire de businessul tau, aia trimit in offshoreuri doar profitul, marea majoritatea a incasarilor se duc pe salarii si in economia romaneasca.

    Probabil tu te bucuri ca juma de an vei manca carne ieftina de calitatea I, dar producatorilor si angajatilor lor nu. Ce conteaza ca apoi prefera sa inchida portile decat sa fie platiti cu hartie igenica printata de BNR ? Arhi e fericit ca a mancat juma de an carne ieftina, dupa aceea dumnezeu cu mila, traiasca importul intr-o economie si mai jumulita. Ce conteaza ca-si mai inchid unii portile, industria de advertising e pe valul ce mare.

    P.S. Nici nu-s specialist si nici nu-mi pasa de ei. Ba chiar ma voi bucura foarte tare cand isi vor inchide portile, desi nu cred, vor produce calitatea a 2 a pentru romani. Ma voi bucura pentru ca nu consum carne din industrie, motivul principal fiind maltratarea animalelor. Consum rar carne de pasare dar numai de la ferma. Asa ca eu abia astept sa-i vad inchisi, dar sa zici ca economia nu sufera pentru ca aia isi trimit profiturile in offshore… las-o asa mai bine, zi ca nu-ti pasa, ca nici mie nu-mi pasa.

    • #50

      pfff, sigur ai facut ASEul la spiru. deci banii mei merg in offshore, nu in economia rromaneasca si nu platesc impozite. sunteti asa de simpatici astia care ati auzit de economue la televizor:)))))

    • #51

      N-am facut frate nici un ase, n-am treaba cu studiile economice deloc da stiu sa-mi calculez banii pentru ca offshore nu e o chestie tabu…

      In orimul rand nu conteaza taxele desi nu stiu cum naiba fentezi tu TVAul cand iti cumperi capacul de buda si painea, conteaza ca banii din offshore ii cheltui in ecoomia romaneasca (ca nu cumperi tot de pe amazon…) iar aia sunt bani cu acoperire economica mai sanatoasa decat hartia igenica printata de BNR.

      Deci mai zi-ne cum nu platesti tu TVA, accize si alte magarii de taxe…

    • #52

      pai…tu zici ca nu platesc, spre deosebire de sarmanii procesatori de carne. eu tocmai te-am contrazis, spunandu-ti ironic ca nu platesc impozite si nu imi cheltui banii in economia rromaneasca

    • #53

      Ca idee, am offshore cu mult inainte de vreamea cand Vali te sfatuia pe blog sa-ti faci offshore. Nu e ca si cand nu as stii pe ce mi se duc banii.

    • #54

      Si nici nu citi pe diagonala. Repet, nu toti bani pleaca in offshoreuri, ca aia au salarii de platit si cheltuieli in economia de aici. Offshoreul e frectie la picior de lemn pentru un business de genul asta, scapi de 16% pe profit si atat. Majoritatea banilor se duc in economia romaneasca. Ai vazut tu proprietar de abator sa-si cheltuie banii prin strainatate. E drept ca isi cumpara bamveu si pleaca din tara cu aceasi viteza, da pana sa ajunga in bavaria mai hraneste doua, trei guri de anagajati romani si ceva taxe consistente pe bamveu.

    • #55

      Serios ? Deci tu cumperi mancare din strainatate ca sa nu-ti cheltui banii aici ? Nteresant. Atunci de ce naiba te mai plangi ca este carnea scumpa in romania dca tui-ti cheltui banii doar in afara ?

    • #56

      esti beat?

    • #57

      deci( da stiu ca nu, never, ok, i get it). ziceam: deci- george.

    • #58

      🙂 Da, am fost beat daca asta betia inseamna sa-ti atrag atentia ca vorbesti prostii atunci cand spui ca economia nu sufera atunci cand exporturile scad, argumentul tau suprem fiind genial: trimit banii in offshore. Economiei romanesti nu-i pasa ca profiturile se trimit in offshoruri sau on shoreuri atat timp cat parasesc economia romaniei. Daca e asa hai de maine sa vindem Dacia numai in romania, ca dupa ideile tale si asa profiturile pleaca din romania (indiferent ca pleaca in offshore sau onshore), deci Dacia se va intretine din banii romanilor, nu avem nevoie de exporturi… Diferenta e ca Renault nu mai aduce deloc profitul in romania, patronii de abatoare cu conturi offshore isi vor cheltuii banii tot aici. Deci da, sunt beat.

    • #59

      da, esti beat

  32. #60

    offtopic : nu ati observat ca au crescut vanzarile de carne de pui? fix dupa ce scazusera dramatic (dupa scandalul cu antibioticele din pui)?

    • #61

      “dramatic” (uitasem ghilimele)

    • #62

      cam cum au crescut vanzarile de carne de porc cand cu gripa aviara? sau cum au crescut brusc vanzarile de legume de sezon(lol) si pui, plus vita cand cu gripa porcina?
      dramatic

  33. #63

    chiar acu la Colbert Report zicea asta ca romanii se plang de mafia cu carnea de cal.
    Colbert Report e mistocareala. (pt cine nu stie)
    www.thecomedynetwork.ca/Shows/TheColbertReport