A apărut între timp bijuteria asta. (Mersi VanHers @ ArhiChat)

Modelul ăsta e întâlnit peste tot când o gașcă de japițe 100% încearcă să explice niște aranjamente, manevre sau ciupeli. Așa reacționează paraziții când sunt deranjați.

Se începe cu iubirea de dreptate și un articol de lege, apoi se mai mănâncă niște căcat. Abrupt, apare un „dar/ însă”, după care se introduc niște motive idioate despre cum confratele e nevinovat, iar toate de mai sus nu se aplică.

Nu e luare de mită pentru că nu s-a condiționat actul medical. Dacă plicul vine după consultație e altceva. Nu era în cabinet, era în parcare. A luat cu stânga sau s-a lăsat pe birou, nu a luat cu dreapta.

Se încheie cu o zicală latinească și cu „12 clase, 6 de facultate, 5 de rezidențiat”. La asta am râs tare.

Legea ar trebui să controleze activ sistemul. Nu merge copiată din alte țări, e nevoie să lucrezi cu ce ai. Dacă obiectivul e să scapi de pasarea pacienților de la stat la privat, atunci impui ca pentru cel puțin zece ani să nu mai lucreze niciun doctor în paralel. Dacă obiectivul secundar e să elimini șpăgile, atunci execuți orice formă de șpagă, de la plicuri cu mii de euro până la borcane cu gem lăsate pe birou.

La ultima postare pe aceeași temă am avut niște comentarii pe care aș vrea să le discutăm. Un cititor a reacționat în același fel descris mai sus. A zis despre cum e codul e etică în SUA, a zis că la un spital privat din Viena a văzut el că se dau cadouri scumpe, a găsit un exemplu de șpagă sub forma unui Mercedes C-Klasse. A continuat cu detalii despre cum se face un flagrant și cu calomnia din Codul Penal când a fost făcut dobitoc.

Oamenii care fac genul ăsta de dans prin lasere ca-n Ocean’s Twelve întrețin mizeria din sistem. Hai să bifăm întâi zece ani fără să ne mai arătam recunoștința față de medici, ca să se curețe puțin șpăgarii. Hai să ajungem la sub zece morți pe an din incompetență sau lipsuri, nu la zece pe săptămână. Hai să aibă medicul un singur serviciu bine plătit, ca să știe pacientul unde îl găsește. E diplomă grea și meserie nobilă, de ce să-i ținem în trafic?

Același cititor a întrebat cum ai putea să refuzi o atenție de la un pacient.

Uite, cam așa: „ia-ți plicul și pleacă. N-am nevoie, fac pensia ta pe o lună în câteva ore. Ia-ți borcanul de pe birou. Consultația s-a terminat, ne vedem într-o lună. Nu mai face asta, e jignitor pentru mine și dăunător pentru tine.

Deși văd soluții pentru a rezolva probleme majore din sistemul medical (eficient, pe date și rezultate), nu văd calea prin care cineva competent ar putea să ajungă în control. Sunt absolut sigur că acel om, un manager lucid, ar fi îngropat de jurnaliști fomiști, plătiți de clinici private și sindicate. Sunt sigur că nu ar avea suport politic și ar fi băgat în categoria vânzătorilor de țară. De ce? Pentru că mulți români se trezesc apărând șpăgari, interlopi, țepari, în speranța că vor putea să beneficieze de tratament special în schimbul un plic.

Articol scris de Șerban (12 clase, 6 ani de facultate, 12 ani de muncă în aiti, 8 ani de World of Tanks, 247 de ore de jucat Fishing Planet). Fiat Punto et Skoda Fabia, benzinae scumpus. Vivat tramvaius.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.