ciulama de vrabie

Stateam azi si ne gandeam, dupa ce am decis ca nu mai facem sarmale pentru masa de revelion, ca in afara de friptura, ca fel principal, nu ne mai trece nimic prin cap. Si nu, nu ma refer la aperitive si alte odervuri, ci la un fel de mancare complex si complet, in afara de peste, care nu imi place si de pui, care aduce ghinion daca e pe masa in noaptea de revelion.

Prin urmare, voi face o tocanita de vrabii.
Via

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

123 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Teleorman…

    • Tiganesti , Teleorman !

    • #3

      Jegălia, Călăraşi.

    • Saveni, Ialomita. Daca tot facem cunostinta.

    • #5

      Deedee,ce mica e lumea!

    • #6

      yo sant din Bukureshty ,DeDeee ,ke faky baby ,bonbonyk de ke nu rasp?
      daka esht smekera itz dedik o melodye Toate zla fel
      de Parazytzii se shtye

    • #7

      să-mi bag, mi-a luat mai mult să scriu textul ăsta de mai sus decât dacă povesteam cum am petrecut eu 5 ani fără servici când m-am gândit ce-o să fac în viață :))

    • #8

      ai uitat sa spui “nu te da ranita”

    • #9

      Yntra / privat saz dauo poza ku myne , knd am fozla moll k akolo ma-m naskut toata veatza mea. K-utama k no sa regrety. Tu ay pryeten?

    • #10

      Arhy bo$$ ,pune shy tu un buton ku mesaj pryvat ka nu vreau sa vada baxty ala ceam scris yo lu dedeee. Yo krek asta nue numele ey shy nych poza ey.

  2. #11

    Recomand de pupăză, totusi

  3. #14

    ciulama

  4. #15

    fasole ?

  5. #16

    Citind “motivele” pentru care vrabiile sint atit de daunatoare incit trebuie vinate ma intrebam de ce oare nu s-o fi axat domnul Borsica pe vinatoarea/comercializarea ciorilor?
    Uitasem ca corb la corb nu-si scoate ochii…

  6. #19

    Și uite-așa, dragii mei, de revelion mâncăm păsărici.
    Să vezi ce fericire pe nevastă-mea…

    • #20

      În comunitatea de români din USA e un nene care e de multă vreme aici iar fetele lui s-au născut aici și nu știu deloc românește în schimb vor să învețe. Așa că le-am lăsat să se joace cu băieții mei. După două ore de joacă una din fete știa prima expresie în română: părăsică
      Cât adevăr!

    • Nea’ Ilie … a dracu’ păsărică … până pe la 20 ani, vrăbiuță. Guguștiuc până pe la 30. Făzăniță înainte de 40. Curcă, peste. Șiiii, după 50, clar, pterodactil.

      Numa’ nu’ș cum dracu’ e cu păsăricile astea, uneori miros a pește.

    • #22

      @Mihai: e explicabila chestia cu mirosul. Cica de mult, mult de tot, a intrat Eva intr-un lac sa se spele pentru prima data. Si de atunci nu se stie daca pestele miroase a pasarica sau pasarica miroase a peste…

  7. #23

    Slava Domnului că cucu’ nu e asa dăunător. Din ce am invatat eu la biologie singurul lui defec ar fi ca-și cam lasă ouăle la clocit prin cuiburi străine.
    N-as vrea sa apuc vremea când va fi vânat pentru delicii culinare…

    • #24

      Cucul nu se mananca. Se suge.
      #glumeproastededuzina

    • #25

      cucu’ cui?

    • #26

      Cucu’ daca nu sunt fetele atente, le umfla in burta si nu le mai lasa 9 luni…

      Doar mama lui Mircea Badea a fost mai norocoasa, ea a scapat de umflatura in doar 4 luni si jumatate : ) .

    • #27

      Arhi, trebuie neapărat sa facem o reuniune de lucru în comunitate.
      URGENT!

    • #28

      @Deedee și vrabia se linge #altaglumaproastadeduzina, dar totuși Borsica o recomanda la rotisor

    • #29

      Borsica e Mrs. Baxty?

    • #30

      observ ca Mr. Baxty s-a transformat in Mr. Licky

    • #31

      Vezi ca mi-am pus poza la “voi”, apoi vezi dacă mi se mai potrivește acest “baxty” 🙂
      PS, ok, o rotisezi după ce o lingi, mulțumită?

    • #32

      De ce nu joci mă corect, cine a început?

    • #33

      Didi cu suptu’ a luat de 3 ori mai multe “Like” uri decât eu cu linsu’.

    • #34

      because we dont care about your licking

    • #35

      Hopaaa, uite ca si Ventorutz are pozicaaa!
      @Baxty, da, ramai cu Y si cu eticheta “da firmah” de smecher de smecher mafiot! SE STIE!
      @Cetin: nu capata nimeni numele Mr. Licky pana nu demonstreaza in practica! Pai ce-i asta?!

    • #36

      eu stiam ca primavara toate pasarelele se pupa, cu exceptia cucilor care se sug

    • #37

      ia stați așea… adică de ce baxty-pentru-zilele-în-care-vrei-să-te-simți-uscată are poză și io nu?!
      că am trimis de-o lună și nimic…

    • #38

      ok, nu o gasesc…

    • #39

      am trimis chiar două…
      una cu mine cântând la drâmbă (sau mandolină, ce-o fi aea) și una cu gașca de pulărăi… chiar e scris pentru Voi2 în subiect

    • #40

      Sa stim si noi cu ce scularie ne prezentam!

    • #41

      #moartea_piulițelor

    • #42

      Da’ tu Deedeena nu ai și altceva sa ne prezinți decat cea cu gura (cu care, spășit declar, ne-ai dat fiori)?

    • #43

      Nen’tu Ilie, vezi ca pe la scularie de obicei se cam bate ca surdu-n toba, de unu’ singur, așa 🙂

    • #44

      Nu.

    • #45

      Sânii mici? Cracanata?
      Ne placi oricum, curaj deci

    • #46

      stirba, sasie… tot tacamu’

  8. #47

    Vrabie?! VRABIE?!?
    In compunerica din anunt se vede adevarata natura a maleficelor vrabii. Acestea se contopesc in stoluri masive, atacand cu nesatz lanurile vulnerabile chiar sub privirile disperate ale taranilor neputinciosi. Mai multe in stirile de la ora 5.
    PS: Parca iti placea atat de tare pestele, incat trebuia migalos dezosat.

  9. #48

    Eu stiam ca nu se mananca nici o zburatoare la trecerea dintre ani. Vrabii? Ce naiba sa alegi de-alea? Iti trebuie in farfurie ceva de genul scoicilor…fara numar!
    Nea Borsica sau cum l-o chema e vai steaua lui. Chinezii au omorat vreo treijdamilioane de oameni numai pentru ca au decimat vrabiile si au aparut daunatorii: omizi si lacuste in principal

  10. #50

    Acum cand carnea de strut e pe toate drumurile in Romania, te mai incurci cu vrabii ?

    • #51

      la care Sanda, una grasă de la 3 zice molfăind un cornuleț:
      De Vacă

  11. #52

    Ieri ma uitam in Auchan ca s-a vandut tot pateul de cerb, toata lumea cumpara o gramada de chestii la suprapret, care mai de care sa uimeasca invitatii pe care ii au din obligatie.
    Erau medalioanele de somon pricajite si usor flescaite, dar vai ce se mai inghesuiau toti chelisoii.
    In mod normal le iei la jumatate de pret, pe alese. Brusc, toata lumea s-a rafinat de revelion, toti cumpara scoici congelate, somon, curcan si asparagus.
    Ce sa mai, o natie de delicati. 🙂

    • #53

      aha! deci nu sunt singurul care s-a gândit la pâine și magiun de revelion :))

  12. #54

    Sunt genul de om care ar incerca aproape orice “fel” de mancare, asa ca sunt putin intrigat. Nici macar nu ar fi cel mai rau lucru pe care l-am mancat.

  13. aceeasi idee a avut-o si Mao…
    nu asta de a vinde vrabioara 😀

  14. #56

    deci omu’ le vaneaza cu arma de air-soft, deci cred ca e un fel de braconaj si de luat tot aia care isi cumpara arme de air-soft o sa si-o ia din cauza astora care le gacesc alte intrebuintari.
    ala fiind din Telorman, sunt curios cum nu au murit de foame vrabile alea ca de lanuri de culturi nu prea stiu ce sa zic in zona.
    La o emisiune cu Gordon Ramsay am vazut cu a vanat si gatit ciori. Poate dam o idee omului si mai scapam din ele.

    Revenind on-topic, noi o sa facem dorada [start limbaj de lemn jurnalistic] in noaptea dintre ani si vom avea toate cele cuvenite pe masa. Pentru masa traditionala a trebuit sa scoate xxx lei din buzunar.[end limbaj de lemn]

    Reteta e cea de aici: www.e-retete.ro/retete/dorada-la-cuptor

    • nu era ramsay era zimerman de la mancaruri ciudate in sua.

    • ah. credeam ca numa un dement e.

    • #60

      uite daca vrei si reteta: www.youtube.com/watch?v=uI6slOkbvjA
      la zimerman prin statele alea mlastinoase mancau aia tot de prindeau, cred ca si road-kill haleau aia.
      tot la zimmerman am vazut chiar zilele astea cu vanatoarea de vrabiute

    • #61

      Nu orice cioara. Dinaia de semanatura numai. Si pui nu dinaia batrana. E bun pieptul si ficatul.

    • #62

      Exact asta vroiam sa spun si eu. In Irlanda am mancat placinta cu carne de cioara. Dracu sa-i ia si pe aia si pe cioara lor ca n-am stiut ce mananc. Scria meat pie,dar mama lor cu limba aia greu de inteles, celta sau ce pisici e, ca scria mai jos ingredientele, dar sulea pricepea ce scria. Dupa ce am bagat doua placinte (bune rau, n-am ce zice), a venit in bar si irlandeza cu care aveam treaba. Cand o auz pe aia ca ma intreaba: oh you just eat a piece of crow pie! Did you like it?
      Am zis ca mor acolo.

    • #63

      blue…kind of canibalism? Hai ca stiu ca tii la glume. si glumele proaste-s glume sa stii 🙂

    • #64

      Lucifere, chill ca si eu tot la neamurili alea colorate ale mele m-am gandit. Iti dai seama ca ma gandisem ca mi-am halit vreun var mai indepartat. 🙂

    • #65

      Blue, stau de 4 ani in Irlanda dar nu am auzit de asa ceva. Nu prea am auzit de mancaruri dubioase, cea mai dubioasa chestie mancata a fost haggis, dar si ala e scoțian, nu irlandez, si e un fel de drob.

    • #66

      Radule, problema ta. Eu doar zic ce mi s-a intamplat mie. Ulterior am aflat ca placinta de cioara e un fel traditional in Irlanda si Scoti, folosit intens pana pe la 1950 cand gusturile oamenilor s-au mai rafinat, probabil. Reteta a aparut ca urmare a invaziei de ciori dintre anii 1820- 1850 cand lumea le vana in disperare de cauza, ciorile distrugand culturile agricole.
      Toate astea le stiu de la un prieten scotian, mare bucatar, si tind sa cred ca omul nu vorbeste aiurea.

  15. eu la revelioane (anu asta am zis ca bag pula) am facut asa:
    – curcan umplut
    – somon umplut
    – inimi de curcan
    – tartar (vita si somon)
    – carpacio
    – jumari
    – vita cu sos de rodii

    • #68

      Jumarile sunt ca nuca-n perete in meniul ala…

    • astea nu au fost odat un meniu. Sunt chestii din diverse meniuri si, evident, nu-s numa fel important. si carpacio si jumarile si tartaru intra ca aperitiv.

      Pe de alta parte, in Romania jumarile NICIODATA nu sunt ca nuca in perete. Le pui cu niste ceapa, inainte de a face mancarea. Merg cu bere perfect

    • #70

      @just me: man, toate celelalte chestii sunt nepotrivite in jurul jumarilor!

    • #71

      Jumarile sunt bune doar daca sunt fabricate niste pogacele din ele.

    • #72

      Ionut Popescu, adevar graiesti. Sunt fan jumari, nu ma intelegeti gresit. Poftesc acum la jumari mai ceva ca o gravida.

    • Cred ca pentru tarani jumarile sunt ceea ce sunt chipsurile pentru oraseni 🙂

      Fiti atenti aici, oltenii jumarile si banatenii :))
      i.imgur.com/rTCK8iL.jpg

    • #74

      tartar stiam ca e sos si modalitate de …vorba vine gatit, ca-i carne cruda.
      oricum, sosul tartar e bun. combinat si cu sos chipotle e grozav.

  16. Medicii ne recomandă pentru aceste zile de sărbătoare un meniu mai moderat. De exemplu, putem înlocui tradiţionala carne de porc cu scoici, stridii, calamari, caracatiţe, crevete sau homari, care sunt bogate în proteine şi minerale.

    (evz 2008)

  17. #78

    astept si parerea lui morom3t3

  18. Nu am mîncat dar știu din povestiri că ar fi delicioase.
    Mai știu din familie că se prindeau toamna tîrziu cu plasa și cu ușa hambarului.

  19. #80

    cum mai carnea de pui aduce ghinion de revelion? aaai??

    • #81

      superstitii pagane. de aia nici nu se face sex oral femeilor in noaptea de revelion, ca sa nu pui gura pe pasarica. invers e ok, porcul e acceptat

    • Da ,si pentru un carnat au luat tot porcul !

    • #83

      Bine, vrei sa ti-l tai? Adu sataru’

    • #84

      fii mai brutala de atat. bite that shit off

    • #85

      Nu, ca poate are salmonella…

    • #86

      ei, si asa se lumineaza omul

      😀

    • #87

      @arhi: mane, nu ma dezamagi… nu exista in nicio arie geografica, religie sau cultura vreo regula impotriva actiunii de “a pune gura pe pasarica” in noaptea de revelion. sau in alta noapte. sau zi. sau duminica. sau… exista?…

  20. insolente a dracu’ vrabiile

  21. #89

    Mana sus cei care ati miscat de mouse crezand ca e cursorul pe imagine 😀

  22. #90

    si in restu anului paine cu margarina?

  23. offtopic
    Arhi, te-ai gandit vreodata sa iti pui blogul intr-o aplicatie de mobil?Te-as citi mai des de pe mobil si ar fi mult mai usor sa urmaresc publicarea de articole noi.

    • #93

      blogul are varianta mobile friendly, trebuie sa iti pui doar bookmark pe el.

  24. #94

    Cartofi copti, slanina si moare de varza. FTW

  25. #95

    Da nu zice nimeni ceva de pret? 5 lei??? Geezuus!

    • #96

      maestre, niciun barbat adevarat nu face comentarii despre pretul pasaricii, da?

  26. #97

    ” fel de mancare complex si complet” Recomand tocanita de Horezu (jud. Valcea)
    Se folosesc vase de pamant, iena sau ceramica de Horezu. Preferabil ceramica de Horezu.
    Tocanita se prepara din carne de vita si oaie, taiata cubulete, legume, sos de rosii, condimente. Se pun ingredientele in vasul din ceramica dupa care se acopera cu foietaj.
    Se lasa la cuptor arpox 45-60 min. In timpul asta tocanita se inabuse acoperita de foietaj, iar foietajul creste sub forma de semisfera, deasupra vasului.
    Se mananca fierbinte, fara paine.

    • #98

      Se stie ca la Horezu se mananca bine… umbla vorba prin jandarmerie ca se mananca bataie la Horezu pe saturate. Specialitatea casei: tocanita de jandarmi a la Miron Cozma, frageziti cu pulanu si lasati la macerat in noroi de Horezu

  27. #99

    Eu zic sa va bucurati de porc ca acusi ajunge brevet youtu.be/Dcam71A9XNQ?list=FLndmoPJQFDYQ8Fss67B7LaA

  28. #101

    Cica anul asta e …anul cainelui 😉

  29. #102

    Beef Wellington. Gasesti pe youtube cum o prepara Gordon Ramsay.
    Noi anul trecut am avut si aperitive, si friptura si peste, dar a fost prea mult. Asa ca anul acesta am taiat pestele, lasam doar friptura de vita. Si lucram la aperitive mai interesante, printre care si sushi (nu este chiar aperitiv, dar noi vom servi, separat de celelalte aperitive, undeva pana in 12).

  30. #103

    @Dani Corban: mie imi place cum toti “bucatarii” astia de net puneti mare accent pe tipul de vas, pe nustiuce linguri pricopsite sau alte tampenii si lasati in schimb imaginatiei etapele cruciale din pregatirea unui dish; cum ar fi CALIREA legumelor inainte sa le pui in vasul-minune.

    Hai sa-ti spun un secret, NU CONTEAZA DELOC ca e pamant de Horezu, de Plumbuita sau de Maracineni in vasele astea. Conteaza daca e ce trebuie in tocana aia si pregatit cum trebuie…

    • nu toti le calesc. Desi eu prefer varianta cu calire, fiind mai gustos, mai baga baietii si simple, cica mai sanatos.

  31. Tatare,, lasa vrabia in pace ca nu iti facu nimic.
    Eu n-am vazut in veata mea stoluri de vrebii, insa am vazut stoluri de grauri cotropitori. Creca cioara aia pusa in carca vrabiilor ce fac graurii(am vazut de ce sunt in stare graurii), doar ca sa aiba cw vinde. Daca vrei carne de pasare, cumpara prepelitze.

    Scriu eu maine mai multe aka peste 6-7-8 ore ca acu sunt posedat de sfantul Zaibar si se invarteste tastatura cu mine. In orice caz, spune NU brabetelui, ca asa spunem noi la vrabie -brabete. Brabetele e mai grijuliu decat omu cu puii lui -are grija de ei si dupa ce moare -Iti povestesc eu mine,

  32. #106

    Tradiția zice că se mănâncă peşte.
    Aşadar “fish fingers”, be prepared for tomorow night.

  33. #110

    Acum ar trebui sa ne explice individul ala, care avea multe nemultumiri incoerente despre modificarea legii armelor de foc, cum e dreptul oamenilor sa posede in afara poligonului arme care trag cu proiectile metalice.
    Ca fapt divers acele vrabii au fost omorate cu o arma de airsoft modificata, pentru ca o blia de cupru nu ar reusi sa doboare vrabia de la distanta, ar zbura de aiurea fiind usoara. Din punctul meu de vedere mai bine 1000 de “sportivi de tir” fara drepturi decat sa ma intalnesc la un moment cu un sportiv “tirist” pus pe fapte mari si eventual nemultumit de ceva din atitudinea mea si sa fiu nevoit sa aleg intre spital sau puscarie.

    Eu cred ca mai multa paguba aduc la casa omului CIORILE si totusi nimeni nu le impusca. Oare in satul tiganesti sunt numai vrabii sau si ciori?

    • #111

      Pai or fi ele si ciori, dar nu te aștepți să-și împuște prietenii…

  34. #112

    revelionu fara sarmale si salata boeuf nu-i revelion.

  35. Abia mananci ceva dintr-un pui de gaina mare, dara dintr-o vrabie…
    Odata, cand abia invatasem sa imi sterg mucii, am doborat o vrabie cu prastia. Am luat-o din zbor, cu corcodusa. (trasesem gresit iar vrabia, zburand, a luat-o in plin) si vara-mea, cu un an mai mica decat mine cica hai sa o facem friptura de vrabii, du-te si mai doboara. M-am dus prin gradina dar nu am mai doborat nimic. Cand m-am intors, vara-mea o jumulise si toate cele si eu ma uitam la niste oscioare abia acoperite cu carne. Pana la urma a dat-o vara-mea la pisica…

    Cea mai tare chestie pe care am vazut-o, si abia acum imi dau seama de ea, este o vrabie moarta la intrarea in cuib. Am vazut o scobitura intr-un nuc uscat si am vrut sa vad ce este acolo. Dedesubtul vrabiei erau puii care se hraneau cu viermii care cadeau din ea. Mi-aduc aminte ca m-a luat bunicul din scurt cand m-a gasit acolo si mi-a spus raspicat sa nu ma mai sui acolo si eu tare m-am mirat de asa comportament, ca facusem eu altele si mai si, si nu mi-a zis nimic. nu era vorbaca exista riscul sa pic de pe scara, ca ma vazuse el urcat prin ciresi mai inalti, fara scara… Precist stia despre ce este vorba acolo, la fel si bunica, ca m-a usuit si ea de cateva ori de acolo cand m-am suit iar in nuc, in lipsa bunicului de acasa.

    Cica carnea de prepelita este buna. Am avut si noi dar nu am mancat ca nu a vrut al batran sa le taie ca i-a fost mila de ele. Au murit de batranate. Le cumparasem pentru vitaminele din oaua si cica prepelita e “valabila” doar un an. Dupa aia oaua foarte rar si cica crescatorii trebuie sa le taie pe toate.

    • #116

      Carnea de prepeliță e criminal de bună, trebuia să uiți de milă și să le tai :).. știu oameni care cumpără lunar, dar e scumpă în draci pt mine.. am văzut cu 80 lei kg eviscerată, acuma depinde de zonă și producător..la alții ceva mai ieftină, am văzut chiar la caserole de 20 lei..Dar e f f bună, o aromă imposibil de descris, mai ales dacă e și gătită cum trebuie la cuptor

    • M-ai intaratat! La primavara voi cumpara prepelite din nou si bag si oaua in incubatoare.
      Si le voi taia chiar eu, ca m-am transformat in macelar de cand cu iepurii (tata iar nu voia sa ii taie si mi-era sa nu se repete povestea cu prepelitele)
      Pe deasupra mai urmaresc si serialul Dexter…. :mrgreen:

    • #118

      Bunicii tai au legat o vrabie moarta deasupra cuibului si te goneau de acolo ca sa nu te prinzi de ce au facut.

      Practica legarii unei pasari moarte de un copac sau de un par/ stalp este recomandata stuparilor contra ( prigoriilor? ) pasarilor care ataca albinele in stupina.

      Se presupune ca un animal inteligent, vazand un semen de-al lui expus astfel va evita zona. Nu am idee cat de efectiv este in cazul vrabiilor. Probabil ca ai tai aveau probleme cu asta. Aveau gradina, solarii, culturi?

    • Nici vorba. Era vremea comunismului atunci (anii 80 ). Nu aveau decat o gradina mica cu porumbi si vie.
      Cred ca le era ca pun mana pe pasare ca sa ajung la pui.

    • #120

      Sau asa : ))

  36. #121

    Arhi, stand pe lângă București ai acces mult mai ușor la carnea de vita argentiniana. Cumpar-o si pune-o pe grătar, n-o face mai mult de mediu si garantez ca nu-ți va părea rău.

  37. #123

    Am mancat frigarui de vrabiute in China, sort of okay, distinsa doamna locala care facea cinste ma indemna surazatoare “Eat your birdie, eat your birdie”. Hilarity ensued.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam