intelectuali

La prima vedere, acest articol pare decent, nu? Okeish, ușor argumentat, trage de urechi pe toată lumea, îl ceartă ușor pe IPS Pimen, colaborator dovedit al securității, dar în continuare salariat al statului, pentru că preoții sunt bugetari.

Ei bine, nu. Articolul se încadrează în genul acela de revelații tip Arsenie Boca. Prefer oricând un fariseu ca IPS Daniel unui îndoctrinat ca Pleșu.

Trebuie să recunoaştem că opozanţii orelor de religie din şcoli au ce au mai ales cu religia autohtonă. Dacă s-ar introduce cursuri de mitologie greacă, sau de filozofie buddhistă, cei „ofensaţi“ ar fi mult mai puţini. Or, normal este ca orice comunitate să aibă cultura propriei ei confesiuni. Să trăieşti într-un spaţiu creştin şi să n-ai habar ce este Eucharistia, ce sunt „tainele“, ce înseamnă Crăciunul, ce se întîmplă în timpul liturghiei, ce rost are icoana şi ce deosebiri sunt între catolici, ortodocşi şi protestanţi e o formă de incultură fudulă. Nu strică nimănui să ştie mai mult decît ştie şi să priceapă universul simbolic şi ritual al bunicilor săi. Şi, mai ales, nu strică nimănui să citească Scriptura, de vreme ce nici lectura Coranului, a Talmudului şi a Upanishadelor nu trece drept futilă în ariile culturale pe care le reprezintă.

Aici, acest paragraf, sintetizează cel mai bine interesul ascuns al articolului, propaganda ortodoxă din spatele cuvintelor mari, aruncate neglijent pe un colț de foaie.

Ați înțeles? Religia trebuie păstrată în școli și nu orice fel de religie, ci religia ortodoxă, pentru că ea este tradițională și definitorie pentru cetățeanul român. Cetățeanul român trebuie să știe ce căcat înseamnă euharistia, pentru că așa e tradițional și simbolic. Și nu strică nimănui să citească scriptura, de ce ar conta că e de altă religie, iar religia sa spune că respectiva scriptură e o mizerie? Important e să o citească, pentru că așa e tradițional în spațiul ăsta mizer pe care îl mizerabilizează domnul Pleșu.

Încă un articol mizerabil și manipulator, caracteristic activității jurnalistice prestate de domnul Pleșu în spațiul balcanic prin care își desfășoara impozanta intelectualitate.

Momentan, constituțional, domnule Pleșu, cine dorește să facă religie, trebuie să ceară asta, nu invers. Chiar dacă plătitorii dumneavoastră din Sfântul Sinod au decis că rămâne pe rit vechi, instituind brigăzi de forță prin școli, pentru a reclama eventualele încălcări ale legii bisericești, noi, cei care avem mintea un pic mai luminată decât voi, știm și legea, ne știm și drepturile. În pofida propagandei mizerabile dusă de unii sau alții.

Cu o euharistie suntem datori!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.