Avusese un an tare greu. Acasa numai probleme, scandaluri, certuri, batai. Trebuia sa aiba grija de fratii sai mai mici. Trebuia sa aiba grija de casa. Trebuia sa aiba grija de el. Trebuia sa aiba grija sa nu inebuneasca de griji. Trebuia sa faca multe lucruri pentru unsprezece ani.
Cu o seara inainte parintii sai se certasera. Iar. Ieri insa fusese mai special, pentru ca tatal isi batuse sotia. Probabil pentru a puncta mai bine problemele. Astazi, mama sa statea in pat, batuta, cu ochii vineti si umflati. Tocmai astazi…
– Mami, astazi e ultima zi de scoala. Se dau premiile.
– Nu poate mama sa vina cu tine, ca se simte rau, e tare bolnava.
– Mami, hai, ca poate iau si eu premiu sau macar o mentiune, si o sa fie toti copiii acolo cu parintii, si doar eu o sa fiu singur.
– Lasa mama, ca stii ca nu ti-a zis nimic de carti sau de coronita. Nu e nimic daca nu ai luat premiu.

S-a dus sa se imbrace. Ultima pereche de pantaloni de scoala se rupsese in genunchi de la o cazatura. Aratau tare urat, asa ca a luat o foarfeca si i-a taiat pana la genunchi. Din pacate, a gresit lungimea, si erau mai lungi pe o parte. Asta e, era tarziu, si ar fi intarziat. Si a plecat asa. Singur.

La scoala, toti copiii erau cu parintii, veseli, cu coronite si flori. El furase un trandafir din gradina blocului, si i l-a dat invatatoarei. Invatatoarea l-a privit…si l-a pus intr-o carte, deoparte de ceilalti trandafiri, scumpi, adusi de restul copiilor.
Initial, el s-a suparat. Dar i-a trecut repede. Ce conta ca nu ii placea invatatoarei floarea? El avea atatea ganduri in cap, incat nu mai era o tragedie aprobabrea gesturilor sale.
Cativa copii chicoteau, uitandu-se la pantalonii sai.
– Uite mami, parintii lui nu au bani sa ii ia pantaloni intregi.
– De cate ori te-am invatat sa nu mai razi de oamenii saraci?
– Mami, dar oamenii de ce sunt saraci?

Da, oare de ce oamenii sunt saraci? De ce oare mama ne da orez cu zahar dimineata, iar altii vin la scoala cu carne sau salam?
Dar nici asta nu mai conta. Voia sa se termine totul, sa fuga acasa, sa nu ii fie rau mamei, sa dea de mancare fratilor mai mici, trebuia sa si spele.
Se strigau numele celor cu mentiuni. A ciulit repede urechile, spera sa ia si el o mentiune, sa primeasca o carte. Ah, sa aiba o carte noua, sa o savureze, sa o citeasca de mii de ori, pana i-ar fi invatat toate litere pe de rost…
Nu l-a strigat. Nu i-a mai pasat de restul. El pentru cartea lui venise. A inceput sa numere frunzele din copaci. Uite, ala e copacul din care am cazut pe burta anul trecut.
– MAI COPILE, NU AUZI?
– Ce sa aud?
– Te-a strigat, du-te in fata!
– Dar au trecut mentiunile, pentru ce sa ma duc?

I-au pus in mana trei carti, legate in celofan. Ce carti frumoase. Lumea ii vorbea, il felicita, dar el nu mai auzea. Se gandea la cartile lui, frumoasele carti, pe care o sa le citeasca si o sa le reciteasca pana o sa le invete toate literele. Nu ii pasa ca nu are coronita.

Castigase premiul intai…
Peste ani s-a întâlnit cu învățătoarea lui. Iar ea i-a arătat o carte veche, cu un trandafir vechi și uscat.

____________________________________________________________________________________

Ieri a fost ziua în care oamenii s-au certat pe tema coronițelor școlare. Bazat pe un text scris de un snowflake profesoară, despre cum ceilalți copii suferă grav din cauză că nu primesc coronițe, lumea s-a împărțit imediat pe tabere, fiind, ca de obicei, în 3 categorii, pro, contra și imbecilii, cu Lucian Mândruță vârf de lance.

Ce voiam să spun, fiind unul din puținii care își dă cu părerea din postura de tată cu 3 copii, momentan.
Am fost și loază, și geniu. În povestea asta eram în clasa a 4 a. Aș fi putut să nu iau nimic, mi s-ar fi rupt de faptul că ceilalți colegi iau premiu și eu nu. Nu am fost niciodată snowflake, am avut alte probleme, mai importante, cum ar fi să supraviețuiesc.

Nu am nicio părere despre coronițele vieții. Copiilor le sunt indiferente. Dacă aveți impresia că sunt importante, uitați-vă pe Tik Tok sau Instagram câți copii își pun poza cu coronița. Fiica mea a terminat cu 10 pe linie, nu a scris, postat nimic pe nicăieri, pentru că nu i-a păsat. M-am lăudat eu, în schimb, pe aici.

Mai țineți minte, cei de vârsta mea, când luați bătaie pentru că nu înțelegeați? Cum nu știi cât fac 9×8, crucea mă-tii de prost jbang? Fără să încerce nimeni să îți explice, să te calmeze, să nu te facă să te simți ultimul idiot? Mai țineți minte când luați bătaie pentru că ați luat 9, iar Maricica de la 3 a luat 10 și ea de ce poate și voi nu?

Mizeriile astea sunt doar triumfalisme pentru părinți. Ei vor să triumfe în viața altuia, după ce au avut o viață mizerabilă și fără niciun succes, de aceea își distrug copiii. Copiilor nu le pasă. Lăsați copiii în pace, cu sau fără coronițe. Dacă un grup dorește să facă o departajare, o va face oricum, nu va fi nevoie de note, medii sau oblăduirea adulților.

Dacă nu, nu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.