ceapa-cu-pietre

Mai țineți mintea legea aceea care trebuia să salveze producătorii români de la faliment și să oblige hypermarketurile să ia marfă de la ei minim 51%? Să spicuim dintr-un minunat articol de pe digi24:

Este dificil să găsim producători români care să asigure cantităţi suficiente şi la o calitate corespunzătoare

În lăzi s-au găsit şi alte lucruri decât fructe şi legume tocmai ca lada să atârne greu. Cum ar fi cărămizi, de pildă, sau pietre

Din moment ce ei nu lucrează în formă asociativă, în care ei trebuie să hotărască structura culturilor pe anul respectiv, te trezeşti că ai o supraproducţie de tomate, de roșii, dar este o producţie slabă de morcovi sau de vinete

Sigur că nu putem achiziţiona produse româneşti livrate în cantităţi foarte mici de genul 100 de kg de ţelină, 50 de kg de ridichi (…) în condiţiile în care se achiziţioneză sute de tone de marfă în fiecare zi. Vă plătesc eu dacă găsiţi zece inşi în comună care să se unească

Lumea nu este foarte serioasă. La piaţă astăzi e 1,2 lei, mâine 1,5 lei, 1,8, 2 lei, toţi fug la un preţ mai mare. Ai nevoie de marfă, nu îţi aduc azi că ba nu s-a făcut, a fugit cu ea la piaţă! Este foarte greu să lucrezi cu oamenii.

Comerciantul a descoperit, cu stupoare, că în lăzile returnate erau mere frumoase doar la suprafaţă şi că a fost păcălit de producătorii de la care le-a achiziţionat.

Nu le-am mai dat înapoi pentru că noi le-am achiziţionat cu totul. A fost o pierdere a noastră. Anul acesta ne-am schimbat. Îi preluăm marfa şi după ce noi o livrăm îi şi plătim.
Avem noi acest românism al nostru și încă îl mai avem să mai ciupim acolo, un pic, că poate reuşim să îl prostim pe cel de la recepţia care se face la magazinele respective

În marea majoritate a cazurilor, aceste mere fie sunt mici, fie nu sunt coapte, fie sunt sau provin din culturi care ele nu au nicio legătură cu cultura de măr

Deci cum, țăranii români sunt țepari și puși pe păcăleală? Să ridice mâna sus cine a cumpărat vreodată fructe sau legume la sac/găleată de pe marginea drumului și doar deasupra erau frumoase, înăuntru fiind viermi sau, de ce nu pietre.

Iată ce frumusețe a însemnat amestecul statului într-o problemă pe care de fapt trebuia să o rezolve plecând de la bază, de la țărani, nu de la final. În loc să stimuleze și de ce nu, chiar să oblige micii producători să se asocieze, prin refuzul acordării de beneficii sau de bani de motorină celor ce nu o fac, ei au zis că gata, rezolvă tot dacă obligă magazinele să ia de la ei. O problemă rezolvată în maximum 51%, nu?

Iată, magazinele nu iau de la ei oricum. Țăranii sunt niște porci țepari în continuare, nu s-a schimbat nimic, în afara unei legi tâmpite.

Mai țineți minte când vă povesteam despre McDonalds și contractul lor cu un agricultor pentru cartofi, care mergea minunat, până când a murit respectivul și au venit fiii? Care brusc au ridicat prețul și au tufut calitatea, lasă, că e mcdonalds, merge. 3 ani la rând, după care cartofii de la Mc s-au luat din Ungaria, pentru că în românia nimeni nu îți vinde cantitate și calitate în același timp.

Exact același lucru se întmplă acum și nu, nu se va schimba nimic, niciodată, dacă nu e folosită forța. Am zis mai sus ce înțeleg prin forță.