Nu cred ca exista un popor mai fatalist decat romanii. De ce spun asta.
Pentru ca, in fiecare an, de vreo trei ani incoace, sunt ploi zdravene, absolut torentiale. Si in fiecare an, aceleasi sate si comune sunt inundate constant, cu darnicie.

Ce fac locuitorii acelor zone? Isi pun mainile in cap, incep sa urle si sa boceasca cum le-a luat lor apa toata avutia, incep sa scoata namolul din case si animalele moarte, si asteapta. Ce asteapta? Un nou an, o noua inundatie, un Gigi Becali care sa vin sa plateasca pentru reparatia caselor.

In rest?

In rest nimic. Niciunul din ei nu a auzit de asigurari impotriva inundatiilor. Niciunul dintre ei nu s-a apucat sa puna mana de la mana si sa sape santuri si canalizari pe langa case, afara din localitati. Nu. Ai nostri stau ca brazii, injura stapanirea si vor “despagubiri”, si il asteapta pe Gigi Becali.
Culturile lor nu se modifica, desi in fiecare an sunt luate de ape sau arse de seceta. Nici nu iau in calcul o schimbare a ritmului de plantare, culegere sau a suprafetelor insamantate. Nu. Asa a facut mosu si stramosu lui, asa trebuie sa faca si el. Iar daca nu iese, trebuie sa primeasca despagubiri.

De ce sa primeasca oamenii astia despagubiri? Despagubire inseamna ca un invinuit sa acopere paguba produsa cuiva. Ce paguba i-am produs eu taranului ala? Ca despagubirile astea se platesc din banii mei, din banii tai, din banii tuturor celor ce dau impozite lunare. De ce trebuie sa le plateasca statul roman acestor indolenti si xenofobi pagubele? Ce vina are statul ca ei sunt refractari la orice urma de civilizatie si la orice urma de acceptare ca vremurile se schimba?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.