De mediocrates

V-ati intrebat vreodata de ce uneori dati bani la cersetorii de la semafoare, din fata bisericilor, din centrul oraselor mari, iar alteori nu?
Cum se intimpla ca uneori scoateti banul fara sa clipiti cand vedeti un copil la semafor, iar alteori va enervati la culme de fix acele persoane de care v-a fost mila cu o zi inainte?

La sotia mea am observat un pattern, cand este la volan, in masina. Daca la semafor apare un copil mai spalat, care zambeste frumos si saluta politicos, devine instant empatica si foarte darnica: saracul copil, uite ce bine crescut si ce simpatic este, dar ce soarta grea are bietul sufletel…
In schimb, daca la semafor apare un copil neingrijit cu punga de aurolac in mana, care are si trasaturi agresive pe deasupra, i se face frica de el. Blocheaza usile masinii si gesticuleaza iritata sa plece.

De multe ori, cei care au poate cea mai mare nevoie de ajutorul nostru, nu reusesc sa stranga bani. Un copil trist, murdar, neingrijit, care nu stie sa multumeasca, pe fata caruia se poate citi in mod autentic nemultumirea, are mai putin succes decat unul care nu este asa de amarat, dar se prezinta mai curatel, pozeaza in suferinta si care saluta politicos…

Cersitul pe strada a devenit o meserie ca si oricare alta. Oamenii nu dau bani celor care sint distrusi si loviti de soarta, ci mai degraba celor care stiu sa-si faca meseria de cersetori mai bine decat altii.

In ultima vreme am vazut foarte multi cersetori neprofesionisti. In special pe la televizor.
Vad foarte multi politicieni care nu sint nici amarati dar nici nu stiu meserie. Ies la cersit voturi cu bocancii inainte. Asa agresivi si nepoliticosi cum sint, incearca sa ne castige increderea in aceasta campanie electorala, jignindu-ne sentimentele si inteligenta.

O buna masura pentru clasa politica ar fi ca fiecare politician candidat, sa faca practica, macar in campania electorala, in intersectii incercand sa faca un leu de la cetatenii grabiti la lucru.

Sint convins ca ar avea multe de invatat, si ca ar reusi sa-si creasca eficienta in campaniile electorale.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.