Ce este de fapt Black Friday la origine?

Black Friday is the day following Thanksgiving Day in the United States, traditionally the beginning of the Christmas shopping season. On this day, most major retailers open extremely early and offer promotional sales to kick off the holiday shopping season

Cum e la noi?
Magazinele rromânești, în majoritatea lor, percep BF doar ca un prilej de a scăpa de marfa nevandabilă. Nici pe departe nu există discuția de a crea stocuri suplimentare de produse, pentru a vinde mult, dar cu o marjă mai mică. Nu, doar idei gen avem 2 HDD prăfuite de 250 GB? Ofertă tati. Sau cum aveau cei de la Maguay, un PC cu 1 GB RAM și HDD de 120, îl dădeau cu 800 lei, scăzut de 1600. Am râs sincer, trebuie să fii puțin încetișor la minte, să vii cu o asemenea ofertă și să speri că nu te va sancționa nimeni.

Alți eroi au fost PC Garage. Deși legal, dacă ai încheiat o vânzare/contract la distanță, trebuie să îl duci până la capăt, pcgarage a anulat senin sute de comenzi deja efectuate, pe motiv de lipsa stoc.

Buna ziua,

Ne cerem scuze ca stocul nostru nu a fost suficient pentru a onora si comanda dumneavoastra.
Ca urmare, comanda a fost anulata. Iepurasul Ninja isi cere iertare cu un voucher in valoare de 50 lei cu codul BLACKFRY, utilizabil pana duminica noapte la ora 23:59 pentru o comanda minima de 400 lei.

Un weekend linistit,
Echipa PC Garage

Pe lângă asta, le-au blocat pe card oamenilor sumele de bani plătite, după care au anulat comenzile. Probabil se folosesc de faza legală cu Returnăm banii conform legii, în 30 zile. Mi se pare profund grosolan si, din ce stiu eu, o reclamatie la OPC rezolva problema lejer.

Funcționalitate, dar și respect pentru client, zero. Evomag a fost căzut mai tot timpul. Emag a închis pur și simplu magazinul online și i-a dat drumul…cândva, dimineață, omițând că oamenii au locuri de muncă, la care trebuie să plece, chiar dacă e black friday. Altex, Domo, Flanco, invitau oamenii să vină în magazine. Pentru că serverele nu aveau nici o treabă cu susținearea unor reduceri.

Am fost și prin Flanco și Altex, la primele ore. Îngrămădeală, gălăgie, plin de țărănet ieșit la shopping, adică. Din păcate, magazinele erau pline de bilețele puse pe frigiderele de la rafturi, de exemplu. Adică se vindeau ultimele bucăți, cele din display, pe care în mod normal nu le cumpără nici dracu. Astea erau de fapt stocurile speciale de BF.

Multe din magazine s-au ocupat cu ridicări de preț înainte de BF, ca să se poată lăuda cu ditai reducerile ulterior. I-am prins și eu pe câțiva. Pentru că cei ce se ocupă de magazinele online uită că există google cache și pot fi prinși cu fofârlica ușor.

Concluzia, după ediția 2?
Încă nu avem nici o treabă cu ce este cu adevărat black friday. Importăm, ca de obicei, doar prostia din obiceiurile americane. Așa cum de valentines day importăm doar zelul de a ne cheltui banii în shopping, așa și cu BF. În loc să fie momentul anului cu cele mai mari vânzări și cu profit mare, obținut din marje mici, declanșatorul vânzărilor din decembrie, la noi este încă acel moment în care niște directori se întâlnesc într-un birou și îi cer secretarei Lenuța lista cu toate retururile din rețea, marfa nevandabilă, modelele vechi și tot ce mai e ciuruc.

A, desigur, ne lăudăm cu vânzări mari după aceea. Dacă nu noi, cine să ne mai laude?
Credeți că la anul va fi diferit? Fiți serioși.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.