Scris de C.

Stau in sectorul 5 nu am caldura si apa calda de 3 saptamani. E vina mea recunosc nu am pus centrala ca se spunea ca vor sa le interzica in Bucuresti si alte nebunii legislative. Dar gata la anul imi pun cu orice risc nu se poate asa ceva.

Ce vreau sa puctez este ca primariile isi bat joc de tine cetateanul si e doar o institutie unde se duc hartii si nu stim noi domne habar nu avem.

O sa luam de exemplu izolarea blocului, merge administratorul la Primaria Sectorului 5 de trei, patru ori, primarul zice domne imi pare rau vreau sa ajut dar izolarea este la primaria capitalei in blocul dvs. ok facem petitie la primaria capitalei si surpriza:

Deci iti vine sa innebunesti, astia cred ca te fac ca la prosti…..

Si acum caldura si apa calda subiectul meu preferat. Aici problema incepe din vara cand aveau astia lucrari in spatele blocului, ca romanul am facut poze si le-am pus pe Facebook, erau 3 utilaje si acum este inca 1 efectiv stateau oamenii degeaba si se uitau la soare, ca romanu, am pus poze pe Facebook cu chestia asta mi-au sarit geto-dacii ca ce am cu muncitorii ca sunt si ei oameni trebuie sa ia pauza ca…. mi-am luat report pe cont.

Acum la apa calda le-am cerut solutii pragmatice, domne ce FAC ? imi pun aer conditionat cu caldura, pompa de caldura, boiler ?

Am primit raspuns la una din n petitiile pe care le-am facut deci plimba maimuta de la unul la altul….

Inteleg ca Nicusor Dan a primit mostenirea grea, dar efectiv nu poti sa faci asa ceva sa te doara in cur de oameni, tu sa pui luminite in Bucuresti ca asta e problema….

Ce nu vede primarul este ca prin lipsa asta de caldura, ca oamenii se incalzesc cu convectoare, calorifere cu ulei, aere conditionate, poate oamenii nu au constiinciozitatea asa mare ca mine sa bage un ban in instalatia electrica “sa duca” ne trezim la iarna cu incendii de la aeroterme si convectoare si calorifere. Exemplu personal aveam in calorifer pe ulei care avea 10 ani iarna trecuta si-a spus duhul a luat foc stecherul ca era vechi caloriferul.(evident ca il foloseam doar cand eram acasa, nu il lasam sa mearga singur)

Acum intrebare pentru internet, ce solutii pragmatice exista acum pentru caldura, aer conditionat ? pompa de caldura in apartament ? pompa de caldura pe scara ? convectoare ? calorifere pe ulei ?

Daca imi poate recomanda cineva o firma care pune pompe de caldura in Bucuresti ?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

96 comentarii Adaugă comentariu

  1. “se spunea ca vor sa le interzica”
    awww. am stat pe cur că se spunea…

    soluția e simplă: instant de apă și convectoare.

    • #2

      Plus o sfoara rezistenta, sa se spanzure cand vine factura la curent.

    • #3

      Poate să-și pună și acum centrală pe gaze și se debranșează legal în prima zi de primăvară.
      Dar dacă n-a citit ”Vulpea firoscoasă” în generală, a pus prea multă încredere pe doreii noștri…

    • #4

      Numai baieti de treaba pe aici, super sfaturi si bonus ti-au umplut si frigiderul!

    • #5

      @ Marinel: Tare asta cu ” se debranseaza legal in prima zi de primavara” :)))) Cred ca esti plecat din tara de mult… a durat 15 luni de zile in 2016 sa ma debransez legal, colaborare cu o firma detinuta si cu angajati care au fost la RADET. Dosarul are 94 de pagini, te pipi pe tine de ras. L-au intors de 4 ori ca nu dadeau niste calcule matematice pe pierderi si pe reconfigurarea traseului in bloc (pe care oricum nu le face nimeni niciodata) si repet, facute de oamnei care au lucrat acolo, tot nu se pupau pe ecuatii :)). Bineinteles ca eu montasem deja centrala si era functionala, dar atat a durat (si cred ca la fel dureaza si acum). Cel mai funny a fost ca m au chemat la sediul RADET la “interview de exit” cum ar veni :)))). SI m a luat o doamna la 55 de ani la intrebari ca de ce ma debransez ca ea nu crede ca e frig ca ea sta cu geamurile deschise si ce tipa si ce nervoasa era…i am zis sa punem pariu pe salariul ei pe 24 de luni si apoi o invit la mine o seara cu termomentrul ei, si daca temp in apartament (apartament la parter pe nord si ultimul de pe coloana) depaseste 20 de grade ii dau eu salariul meu pe 24 de luni. Bineinteles ca a refuzat propunerea si a pus si stampila 😀

    • #6

      @Vivi
      Nu, nu sint plecat din tară, că-s prea bătrîn s-o iau de la început. Și la mine a durat aproape un an, dar dacă ei m-au invitat politicos afară, am reintrat destul de insistent peste ei. Zic ”în prima zi de primăvară” că atunci se deschide sezonul de depus cereri de debranșare, că ei nu le primesc mai devreme ”că avem apă pe țevi”…

    • #7

      @marinel, adica propui sa se lege ilegal la teava de gaze? Nu este cam periculos asta?

  2. #8

    Primul răspuns pragmatic ar fi ” pune dracului mana pe o krte dă gramatik” !
    În rest, rămâne cum am stabilit: Miticia, orașul care se lauda cu cele mai mari salarii, cei mai deștepți oameni, cele mai mari venituri și miticii, cei care se uită cu scârbă la sarakii din provincie, țărani cu pământ sub unghii, troglodiți care nu știu ce e ăla metrou, are totuși cele mai mari subvenții pentru energie termică ( sau așa știam) . De ce mă sarakilor ? Nu vă permiteți ? Costa mult drumul de la apartamentul din porumb la mall , pentru pozele săptămânale pe FB ?
    Vă plângeți pentru situația din prezent ? Pai cine a votat cu somitățile alea de v-au fost primari in ultimii 30 de ani ? Ce sa facă și Nicu Dan ? E un mic idealist parțial lobotomizat și cu un autism selectiv, are o alta viziune, păcat că nu a ieșit primar în orașul care trebuie.
    Lăsați, mă iau singur de mânuță și ies !

    • #9

      Uhmm, dar pe tine cine te-a frustrat asa, maica?

    • #10

      Dark_Age, sa mai scuturi tastatura din cand în când, ca mai intra pamant in ea cand scrii. Știi tu, de sub unghii
      E bine ca ai venit si cu solutii la problema omului, ca nu a scris sa isi primeasca flegme de la tine

      Ontopic, poti sa incerci sa te bransezi ACUM la gaze, asta e cea mai ieftina solutie pe termen scurt si mediu

    • #11

      @Maria, nu-i nimic, poate-o are mica.

    • #12

      Făcând abstracție de răutățile gratuite , te rog frumos, nu ” poate-o are mica”…forma corecta este ” poate-o are subvenționată” .

    • #13

      :)) Provinția strikes back

    • #14

      Vine pe bucatzi, care se cos ulterior…

  3. #15

    Am de patru ani încălzire cu folie electrică sub parchet și boiler electric se 80 l. Media consumului în lunile de iarnă la Miercurea Ciuc a fost de 250 de lei la o garsonieră. Sigur că sunt pierderi de căldură la boiler dar dacă luăm pierderile de apă caldă calculate de Asociație ies în câștig. Folia de încălzire nu trebuie montată pe toată suprafața însă trebuie reglat din senzorul de pardoseală ca temperatura foliei să fie cât mai mică, altfel apar spații între plăcile de parchet din cauza dilatării excesive. Blocul este neizolat.

    • #16

      Consumul de 250 pe lună este pentru toată locuința cu frigider, congelator, mașini de spălat haine și vase, plită și cuptor electrice și înainte de scumpirea energiei electrice. Ultima factură a fost de 675 pentru ultimele două luni.

    • #17

      Deci media consumului in lunile de iarna a fost de 250 de lei, dar pe ultimele 2 luni de toamna ai platit in medie 335 de lei. Tinand cont de asta si de faptul ca energia urmeaza sa se mai scumpeasca, probabil vei avea o medie de 400-450 de lei/luna la iarna. Si daca extindem costurile astea pentru un apartament de 3 camere sa spunem, ajungem la vreo 1000 de lei. Pare destul de mult.

  4. Pai ce solutii ai vrea acum? Fa ce ai facut pana acum, spera ca totul o sa fie bine. Incalzesti electric si speri sa nu cedeze instalatia electrica sau poti sa speri ca radet rezolve problemele.
    Vor sa interzica montarea de centrale noi sau cel putin sa interzica evacuarile din pereti dar la fel, e vorba de proiecte noi. In ambele cazuri nu e in interesul tau sa astepti.

  5. Pompă de căldură la bloc? Mă îndoiesc. Spațiu/curent/modificări gen încălzire în pardoseală/izolație/putere (peste 6kW capabilitate circuit/apartament)
    Pentru un singur apartament? Trecând de ce am zis mai sus… rămâne problema apei calde, vecinii (unitatea externă nu i foarte silențioasă) și evident…costul.

    Ok, ai vecini surzi și spațiu pentru un boiler electric care să acopere necesarul unei familii de 3 să zic.

    adriansarbescu.ro/pompa-de-caldura-de-apartament/

    Sârbescu răspunde repede și e guru la pompe de căldură. Poate are el vreo idee (idee care probabil o să te calmeze în direcția asta da’ poate totuși …)

    Anyway, pompa de căldură aduce agentul termic la …35 de grade. În cazul ăsta mai bine pui o centrală electrică, la ăia 6 kW tot acolo ești. Dacă ai calorifere și nu faci pardoseală ….mai bine uită de pompă.

    • #20

      Cum adica aduce agent termic la 35 de grade?! Guru Sarbescu dixit sau pe ce te bazezi cand afirmi asta?

    • #21

      @raider
      Acum 2 luni am fost la cineva să îi fac instalația electrică la o anexă.
      Încălzire pe curent electric. Centrala Bosch monofazata de 4kw. Suficient pentru 45 de metri pătrați. Dar și aici, tot e nevoie de trifazic, care costă la casă 5000 de lei. Hai să zicem că se poate monta la apartament, dar durează până vin băieții. Așa că tot există șansa de a prinde o iarnă în frig. Atenție: centrala electrică nu dă și apă caldă.

    • #22

      Orice aer conditionat reversibil este de fapt pompă de căldură.

    • #23

      Știi cum am ajuns cu fake news? Uite de la oameni ca tine care au înțeles ei ceva pe jumătate și dau sfaturi.
      Să le luăm pe rând.
      O pompă de căldură NU consumă peste 6kW pe CIRCUIT. Ii trebuie preferabil un circuit distinct, dar nu mai special decât orice aparat din casă ( aka conductor 2,5mm/16A ). Orice priza legată direct la tablou fără alți consumatori e buna. Omul spune ca din cauza pompei ce funcționează permanent se poate depăși 6kW per consumator casnic. Aici se poate face cerere de mărire de putere la Enel pana la 11kW și schimbare cablare branșament.
      Nu e absolut nici o problema cu agentul termic la 35 grade. Pentru asta exista încălzirea in pardoseală, calorifere speciale de temperatura joasă sau convectoare, dacă nu sunt bani.
      Exista pompe de caldura cu apa menajera. Apa calda se încălzește pana la 65 grade, recomandat e 55.
      La capitolul gălăgie, doar dacă e montata prost și face contact direct cu betonul. In mod normal se pun tampoane de cauciuc și nu se aude nimic. La exterior, e puțin mai gălăgioasa decât un aer condiționat, dar nu cred ca doarme nimeni iarna cu geamul deschis.
      Problemele cu pompa de caldura sunt altele: Banii și spațiul. O pompa de 6kW cu apa calda menajera pentru un ap de max vreo 70mp-ish e 24000 RON de la Daikin. Caloriferele de temperatura joasa sunt cam dublu ca preț fata de unele clasice de aluminiu, încălzirea in pardoseala sau convectoarele nu mai vorbesc. Tancul de stocare a apei menajere e de 180x60x60 cm, e cat un frigider.
      Ca firma, recomand Climatico. Am făcut oarecare chestii cu ei și au fost mereu de treabă.

  6. #25

    Pentru apă caldă menajeră instant pe gaz. E mai ieftin decât să încălzești pe curent.
    Dacă nu poți pe gaz, cheamă un nene care se pricepe la sârme să îți verifice instalația și să îți schimbe panoul de siguranțe dacă îl ai pe patroane cu filet sau să adauge/înlocuiască cu totul dacă și siguranțe automate, care probabil sunt vechi și coapte. Pe electric îți trebuie circuit dedicat. Și dacă tot o faci, mai pune cel puțin un circuit separat de putere.
    Regula de aur: niciodată, dar niciodată nu mergi cu 2 consumatori de putere în paralel.
    Nu e o problemă că merge mașina de spălat și bagi apă la un fierbător, aparat de cafea, microunde. Asta durează 1 minut. Vorbesc de mers timp îndelungat. Există riscul de scurt circuit și indendiu.
    Arhi știe ce povestesc pe aici, că la bază e electrician de meserie.

  7. #26

    Nu au nicio scuză imbecilii ăștia. Dar scuza-ma pe mine, ești tipologia de om petiționar și care așteaptă sa se întâmple chestii pentru ca au scris cu pixul pe hârtie niște chestii, cunosc atâția. Iarta-ma dar nu locuiești în tara care trebuie, zici ca ai aterizat aici ieri. Dacă scriai treaba asta în primul an când a început problema cu căldura și apa calda, te luam în serios. Nu e nici primul, nici al doilea, nici doar al treilea.

    Pana la ora asta dacă nu ai învățat ca e survivor aici sau nu te-ai mutat, înseamnă că îți place mult sa scrii reclamații și petiții și sa postezi pe Facebook, asa cum fac toți romanii, de altfel, sport național.

    Boilere, instanturi de apa calda, mutat la apt cu centrala, aere conditionate, aeroterme, exista variante pentru toate bugetele. Succes, ca le-ai enumerat și tu, dar hai sa mai scriem o petiție/un articol, un ceva sa se vadă ca suntem indignați și ne tremura dinții în gura de frig. Nu pricepi ca nu ii pasa nimănui?

    • #27

      .

    • #28

      Romanul ar sta in frig, mizerie si nespalat, cat timp isi permite putin mai mult decat vecinul si are modelul mai nou de masina in fata blocului.

      Daca te duci pe la fiecare prin apartament sa le spui hai sa mergem sa protestam, cred ca aduni 1 din 100. Doar cand s-a dat legea aia cu repartitoarele (pe care prost ai fi sa o urmezi) lumea trebuia deja sa iasa in strada, dar asta e csf, ncsf. Ai vembeu sau haudi la bloc, cat mai aproape de intrare cu anvelope vai mama lor, esti mare comentator pe facebook si cauti sa te descurci zilnic, sa mai furi de ici pe colo.

      Sa rezolvi probleme de baza nu iti dau rezultate care te diferentiaza fata de ceilalti, deci nu conteaza.

  8. #29

    Pune, boss, centrala pe gaze, daca ai posibilitatea. Si mergi cu ei pana in panzele albe. Eu, pe fondul unor hotarari locale si pe fondul incapatanarii RADET de a nu da aviz favorabil pentru debransare, am reusit sa fac totul legal si fara sa le dau nici un ban, ba chiar sa-mi plateasca cheltuielile de judecata. Pur si simplu nu au nici un temei legal, comercial, de mediu, sau de orice, sa iti interzica sa faci lucrul asta. In Constanta asta, apropos.

  9. #30

    Solutia ramane in continuare centrala.

  10. #34

    Eu refuz sa pun centrala de apartament. Ori centrala de scara, ori vand si ma mut. Dar cand vecinii sunt idioti, probabil va fi varianta 2.

    • #35

      Cine ar cumpara o mizerie fara caldura si apa calda ?

    • #36

      @Cipper
      Si de ce ma rog ?

    • #37

      dar cine te obliga, ca sa refuzi?
      pana acum n-ai avut probleme cu termoficarea sau doar te-ai tras pe cur cu decizia?

    • #38

      E o utopie sa avem 800 mii de centrale de apartament. Nu va tine nicio retea electrica sau de gaze. Nu mai zic de poluare, aspectul blocurilor cu zeci de evacuari etc.
      Solutia civilizata sunt centralele de bloc sau de cvartal. Dar puteati sa ratati voi un moment de a arunca cu rahat? Nu.

    • #39

      De ce? Intreb din curiozitate sincera, pentru ca eu nu mi-as mai inchipui viata la apartament (sau casa) fara centrala pe gaz. Adica toate solutiile prezentate pe aici sau la vecina din BV sunt haioase, bricolaj, tehnologie, mecanica etc., dar daca e disponibil gazul pe strada sau scara, de ce ar refuza cineva solutia cea mai simpla si confortabila?

    • #40

      Soluția cea mai simplă și confortabilă și, mai ales, mult mai ieftină e centrala de bloc. Tu ți-ai crește copiii într-un oraș cu 7-800 de mii de centrale?

    • #41

      Bai nene zici ca centrala aia amarata scoate izotopi radioactivi pe cos.
      Oare ce rezulta in urma combustiei gazului metan in oxigen ? Sunt sigur ca si Arhi stie ca (fost) pompier. Bioxid de carbon (pe care-l manca plantele daca te duce capul sa le ai) si apa (aburul ala care se vede in zilele reci). Cu ce dauneaza copiilor astea ?

    • #42

      da tu ti-ai creste copilu intr-un oras cu 3 milioane de dizeluri? oh wait…
      Suntem atat de rapizi sa aruncam cu kkt.
      In primu rand centrala pe gaz sanu ii zicem gpl ca ala e altceva da oricum polueaza mult mia putin decat diezelu tau euro 3-6, este momentan in tara in care traim apogeul comfortului “pt toata lumea”.
      E ieftin de instalat montat, ieftin de intretinut ieftin gazu, am ap. de 90 mp si iarna imi vine 200-300 delei, si am 26 de grade, da sunt boier.
      Sigur, pe viitor sunt de acord cu voi si noii dezvoltatori asta o sa faca, centrale de bloc pe gaz, pt ca sutn mai eficiente decat una per apartament, momentan nu ii obliga nimeni, da decat sa mor de frig, prefer una pe apartament momentan pana vin alea de bloc.
      Tot ce am cumparat in ultimii ani a fost – are centrala? nu – pass, da? merge? ia sa vedem.
      Cum zicea cineva mai sus, stam atat sa ne plangem, da ia-te boss si muta-te, “cut the loses” ia centrala pe gaz/alt apartament izolat, mai nou etc etc…
      Stam sa ne faca si sa ne dreaga? Cine? cand noi nu avem trotuare si radetu e explodat in tot bucurestiu.
      Da noi avem vecini idioti care nu vor centrala de bloc? Pai sunt saraci prietene nu-si permite nimeni 5000-8000 de lei sa se debranseze sisa instaleze centrala da noi suntem rapizi sa ii catalogam idioti…

    • #43

      Dieselul meu e de fapt plugin hybrid. Dar nu are legătură cu discuția.
      Da, sunt idioți, pentru că ne costă maxim 5 mii de lei de apartament. Și cei care au bani vor monta centrale proprii. Și va fi gălăgie constant în bloc. Și se vor gauri n pereți. Vor fi țevi de gaze și contoare peste tot. Și vor rămâne un sfert bransati la radet și vor plăti degeaba.
      Iar cât timp cel mai ieftin apartament din bloc de 90 k euro, să nu dai 900 pentru confortul tău e stupid.

  11. #44

    Aveti gaz in Bucuresti? Iti iei o centrala la 2500 lei si mai dai vreo 3000 pe calorifere si ppr. Te uiti pe net cum se monteaza(nu e greu). Faci actele dupa. Sau dai vreo 5000 euro la o firma care se ocupa de tot, vin baietii cand au liber, candva prin februarie-martie.

    La instalatia de curent ai cupru? Ai putere mare activata de la furnizor? Boiler electric ori instant pt apa calda si convectoare ori calorifere electrice pt incalzire. Usor de instalat, scump la factura de curent.

    Sincer? E cam tarziu pt centrala-ma indoiesc ca o stii monta, altfel o faceai deja, iar fantezii de genul pompa de caldura (4-5000 euro + costul traseului in pardoseala + montaj) sau incalzire pe curent nu cred ca te ajuta la apartament.
    Rabzi frig sau te muti iarna asta din Bucuresti.

    Sau iti bagi pwla, iei un boiler mare pt apa calda(vreo 3kw pt incalzit apa sunt decenti) si faci o gaura in perete, scoti un burlan/horn si iti montezi o soba/semineu pt caldura. Bagi bricheti din magazinele de bricolaj. Cat poate fi amenda? O platesti, daca, daca te prinde cineva. La cat e de poluat e aerul, crezi ca se prinde cineva ca faci foc?

    • #45

      Nu știu de unde scoateți preturile și termenele astea, soacra-mea si-a pus centrala acum o luna, cu demersuri făcute cam de vreo 3-4 luni, a costat-o cu tot cu calorifere și firma care s-a ocupat 14000 de lei. Hai 15000 rotund și cu reparațiile făcute pe la pereți după găurile date prin casa. Ap. de 3 camere. Dacă te interesezi din timp, nu când da frigul ca atunci îți amintești ca în București nu e caldura de ani de zile, da, posibil sa scoți prea mulți bani și sa aștepți pana la anu.

    • #46

      @Laurra
      Anul trecut în martie, 3 camere. Centrală Buderus 3500 lei. Tras teavă gaz, cu senzor – 1500 lei, autorizare deschidere gaz 200 lei. Calorifere aluminiu, tevi, robineți, filtru magnetic, fitinguri ppr 2000 lei (manoperă instalare ar fi fost 1200 lei, dar le-am pus eu). Încă nu am demontat instalația veche, că nu s-au debranșat toti de pe scară, dar sînt debranșat legal la Radet din vară, taxă debranșare finală 400 lei.

    • #47

      Mda, se pare ca difera preturile masiv de la unii la alții. Atunci sa se știe ca se găsește mai ieftin. Taxa de debranșare a fost mai scumpa anul asta :)))

    • #48

      Presimt ca ne va zice autorul ce oferte de pret a primit, vedem apoi daca am exagerat cu 25.000 lei.

    • #49

      eu am pastrat caloriferele vechi din fonta si de 15 ani nu am probleme.

    • #50

      Conteaza si orasul.
      Era acum cateva zile la zoso o discutie despre schimbat anvelope si erau preturi de la 60 de lei la 300

    • #51

      La anvelope te învăț eu.
      Le schimbi în fața blocului, cu cricu sub conservă. Le iei una cate una. Să ai o cheie de roți bună. 25 de lei IUS, pentru prezoane pe 17. Apoi te duci la benzinăria ta preferată și umfli roțile la presiunea scrisă pe eticheta de pe ușa de la șofer. Și ai rămas cu 50 de lei în buzunar. Menționez că trebuie să și jante de iarnă/vară. Niște jante de tabla de 15 sunt 100 de lei bucata.

    • #52

      si cum le pui pe janta? tot cu cricul? si cum ajunginla benzinaria preferata, daca rotile nu sunt umflate?

    • #53

      @Laura
      Voi la metropolă la București sunteți mai burgheji. O centrală la 3 camere, pe țevi de cupru, calorifere de aluminiu, nu are cum să depășească 8000 de lei. Hai 1000 de lei cu gaze și debranșare.
      Am schimbat eu centrala veche anul trecut: 2400 centrala, 200 PIF, 300 de lei manoperă și 150 de lei robineții și 4 resturi de țevi, să prelungesc conductele că nu ajungeau.

    • #54

      Făceam și eu asta pe vremuri cu roți de vară și roți de iarnă schimbate cu cricul. Mergea, dar are niște dezavantaje: au inventat ăștia acum mai nou roți cu senzor de presiune în ele, nu mai merge să schimbi roata cu totul, că un senzor de-ăla costă cât 3 jante, deja simți că-ți echipezi TIRul, nu buburuza. Și a doua problemă e că ăia la vulcanizare fac și echilibrarea, după câteva schimburi de-astea făcute de mine cam trăgea dreapta, tot la vulcanizare am ajuns.

    • #55

      @ cetin
      Eu le aveam deja puse pe jantă.
      Dar mi-a cerut 40 de lei să le dea jos pe ălea de vară, să le pun pe alea de iarnă.
      Le-am schimbat eu și le-am adus la presiunea care trebuie.
      Știu, român chitros. 🙁

    • #56

      cric de picior, masina electrica si rezolvi in 5 minute. doar ca ce faci cu echilibratul?

    • #57

      Am facut multi ani “turism auto” la Mioveni cand aveam Dacie. La o revizie cu schimbare distributie si alte delicateturi am iesit aproape la jumatate fata de Bucuresti. M-am laudat la un taximetrist si mi-a zis ca face si el in Vitan la fel :(( (bine, el nu avea fetisul cu piese de origine controlata). Am bagat si ITP-ul la o statie care parea dintr-un univers paralel unde cred ca veneau masinile sa moara nu isi verifice starea tehnica. Se uitau aia cu passaturi terminale la mine cu Dacie relativ noua ca antivaxerii la aia cu masca.
      Am avut si socul cultural: magazinele cu piese auto din Mioveni sunt inchise sambata. PLM, la noi nu e inchis sambata decat la stat.

    • #58

      ca sfat necerut pt roti, am schimbat la pantelimonezia cu 160 de ron roti pe 14 si la 5 minute in primu sat mia incolo, cu 80 de lei roti pe 17.
      Ideea e sa iesi putin din basinile de bucuresti, mai toate satele adiacente au vulcanizare proprie

  12. Cand din partea primariei semneaza Bogdan SOSOACA nu poti avea alte asteptari….

  13. #60

    In primul rand, felicitari autorului. In loc sa se lamenteze doar pe feisbuc, omul a incercat sa faca ceva. A trimis petitii oficiale, a mers la primarie. Ca toti s-au pisat cu jet pe el asta e altceva. Revenind la intrebarea pusa, iarna asta nu ai ce sa faci decat sa te rogi daca crezi in asa ceva. Si sa pui instant de apa calda, incalzire calorifer pe ulei pentru mentinere dublat de un convector pt momentele necesare. Si sa te gandesti ce faci la anul. Aici sunt mai multe varinte: sa te muti, sau sa gasesti un sistem legal si cat mai economic. Eventual ceva cu incalzire in pardoseala daca iti permiti finaciar si suporti santierul.
    Nu uita ca stai intr-un sector care are ca motto”ai grija sa nu te arzi”, implicit toti vecinii tai se vor pisa pe tine in continuare, au demonstrat asta deja.

  14. #61

    Debransarea e simpla in cazul asta, taie vere tevile de la radet si zi-i ca au pocnit ca au inghetat. Pui centrala si ura si la gara.
    Nu inteleg de ce zici ca mai astepti pana la anu, pune acum. Stai 1-2 saptamani in santier sau pe unde poti dar macar stii ca nu ingheti toata iarna.

    • #62

      La apartament într-o zi pune țeava de gaz și-n alte 2 centrala cu caloriferele și țevile de ppr. Mai mult așteaptă la formalități.

    • #63

      marinel cand stai in frig iti bagi pula in ele formalitati. Tre sa ai proiectu de gaz sa-ti poate trage teava de alimentare la centrala si ala nu dureaza asa mult.
      Ce e legat de radetu ala ura si la gara, tai tevile, le blindezi si dumnezeu cu mila. Exista tehnologie sa poti taia tevile fara sa fie necesar sa golesti instalatia, racesc teava si fac dop de gheata.

    • #64

      Cînd spuneam de formalități mă refeream la autorizat deschidere gaz și prima pornire/calibrare a centralei. Că altfel, decuplarea oficială de Radet se poate face si (mult) mai tîrziu, iar proiectul de montare a tevii de gaz e la bătaie de picior, că mulți au foamea în gît și nu așteaptă să-i rogi de 2 ori (dacă azi ai vorbit cu ei, mîine sînt cu sculele la ușă iar proiectul e deja pe drum).

    • #65

      nu stiu unde ati vazut voi, dar eu anul trecut cu toate firmele de gaze cu care am vorbit, se apucau de treaba doar daca ai deja acordul de debransare radet. ca asa am zis si eu: anul asta trag gazele si vad continuarea la anul, not.

    • #66

      @maxp nu stiu boss, eu nu stau la civilizatie la capitala. Dar daca tu imi zici mie ca nu gasesti o firma care sa-ti monteze o centrala fara debransarea de la radet eu nu te cred. Ce treaba are una cu alta?? daca vreau sa-mi pun ambele? Le-as taia eu cu flexu tevile numai sa nu mai stau in frig.

  15. #67

    Măcar la voi frigul ( gigacaloria ) e cel mai subvenționat din țară.
    Sunteți români de categoria I.

  16. #70

    Shordan: “O sa se facă reabilitare cand o face plopu’ pere si răchita micşunele. Mai bine puneti o haina in plus pe dvs si lasati-va părul sa creasca! Si lasati Neflicsu’, mai bine bagati curentu’ in calorifere, tovarasi!”

  17. #71

    Eu zic sa trecem toti pe Diesel. Mergem cu masini Diesel, amprenta de carbon si alte balarii cresc, se incalzeste planeta in asa hal incat sa nu mai trebuiasca caldura. Hai cu incalzirea globala, doar ea mai salveaza Timisoara si Bucurestiul de frig ! 🙂

  18. solutia cea mai rapida: o centrala electrica monofazata, mai bagi si un boiler extern si aia e.

  19. #73

    Ca sa răspundem la obiect lui OP. Variantele de încălzire și ACM la bloc sunt 3.
    1. Pompa de caldura. Nu te lua după ce spune lumea din auzite, vorbește direct cu vânzătorul, nu lua de la firme fără experiența sau care nu oferă montaj, nu lua chinezării dubioase. Avantaj: eficienta excelenta, ai scăpat de semnături la vecini, ai scăpat de verificarea anuală a instalației de gaze, ai scăpat de branșament separat gaze/senzori/prostii. Dezavantaj: banii, (sunt prohibitiv de scumpe, as estima un cost total de vreo 35000 lei pentru un ap fără manopera), spațiul ( pierzi minim 1,5 mp), posibil mărire de putere la enel (dacă ai cuptor electric/plita electrică/alți consumatori babani). Dacă dispui de bani, te poți opri aici.
    2. Centrală termică pe gaz si boiler cu serpentina.
    As recomanda asta prin prisma consumului la gaze. O centrală termică pe gaz cu instant arunca o grămadă de gaz când încălzește apa, una cu incalzire indirecta e mult mai eficienta pe termen lung. Față de una clasica, iarăși pierzi niște spațiu din cauza boilerului. In rest, toată lumea știe ce si cum cu o centrala pe gaz.
    3. Aere condiționate cu specificație de incalzire plus boiler(e). Cea mai proasta opțiune dintre toate, poate fi viabila dacă ai deja aere condiționate de generație mai veche si curent tras pentru ele. Dezavantaje: eficienta, sunt șanse mari să atingi sau să depășești maximul de 11kW monofazat pe consumator iar trifazat nu îți da la bloc decât in cazuri rare ( la un apartament cu 3 camere vin cam 4,5kW aerele, boilerele vreo 3kW bai si 1kW bucatarie, ai deja 8,5kW consum instant când le pornești pe toate când vii din concediu ).
    Nu recomand si nu am fost niciodată de acord cu încălzitoarele de spa instant or curent. Sorry Vali/zoso, let’s agree to disagree.

    • #74

      Unde ai tu 11kw la bloc? Majoritatea au sigurante de 25A, ai depasit 5kW deja esti la limita.

    • #75

      @Shack Altul care e sigur pe auzite.
      “Unde ai tu 11kw la bloc” Larga majoritate a blocurilor post ’70 au trifazic pe scara, in cofrete de unde pleaca bransamentele pe tot etajul pentru echilibarea fazelor (ex: parter, cofret trifazic 1 -> ap 1, 2, 3 cu fazele 1, 2, 3 respectiv, idem cofret trifazic 2 -> ap 4, 5, 6 cu fazele 1, 2, 3 respectiv). Am spus ca la bloc ti se da IN CAZURI RARE, unde s-a schimbat linia de trifazic, daca inca sunt cablurile de pe vremea impuscatului nu iti da nimeni.
      “Majoritatea au sigurante de 25A” Pentru ca multa lume nu stie ca se poate face cerere de marire de putere. Contractul se poate semna cu 5, 7, 10kW putere instalata monofazat. La marire de putere, se verifica si bransamentul pana in contor si se schimba daca este necesar. Ce se intampla dupa contor e treaba si problema fiecaruia.
      Monofazat primesti maxim 10kW ( 50A ).

  20. #76

    nu pot sa cred ca don sosoaca si madam corina (de la PMB, serviciul investitii) sunt in fruntea investitiilor de atata timp… ii cunosc de prin 2006 (contracte castigate mai mereu la masa celor de la CNSC, pt ca se dadeau pe ochii frumosi.. wink wink); mari profesionisti

  21. #77

    Vad ca nimeni nu mentioneaza panouri radiante.
    Am un panou instalat in dormitor fix din acelasi motiv, inca din 2019, si il recomand din toata inima. Panoul este de la Sunjoy SR4 (sau SR5 nu mai retin), termostat wireless programabil C7 RF.
    Consumul iarna (cu robinetii de la calorifer inchisi) este de ~ 80-100 RON in plus, probabil daca ai pune peste tot panouri ar ajunge pe la 300 RON pe un apartament cu 3 camere.

    Avantajul este ca poti pune fix unde ai nevoie, iti trebuie doar o alimentare cu energie electrica, si nu ai nevoie neaparat de circuite individuale pentru ca puterile sunt relativ mici (eu l-am conectat pe circuitul de A/C).

    Alt avantaj este ca incalzeste obiectele din camera, nu aerul cum face un convector sau calorifer, si deci are eficienta mai buna, efect instant si chiar si efect antimicobian/antifungic pentru ca incalzeste direct peretii si opreste dezvoltarea mucegaiului de exemplu.

    Pentru mine a venit la fix, in perioada in care copilul avea 0-2 ani si deci nu puteam depinde de idiotii de vecini care vroiau sa tina caldura oprita pana in noiembrie/decembrie; nu mai zic de momentele in care a fost oprita caldura complet pentru ca tevi sparte…

    • #78

      Dezavantajul major fiind ca nu iti face si apa calda deci iti trebuie si o solutie suplimentara pt apa calda care mai consuma si aia, probabil tot pe electric. Nu stiu cum sunt instalatiile electrice prin blocurile voastre dar mie imi da cu emotii instalatia mea veche la gandul sa bag niste consumatori mari in plus. Deci inafara de cazul in care stii ca te bazezi pe o instalatie noua…
      Eu am ars-o cu calorifere electrice pana acum un an cand m-am saturat sa fac dusuri scotiene copiilor si sa am consum astronomic de apa calda pe hartie ca in cada era sloi cel putin 20 de minute si vag calda restul dusului…Dar intradevar centrala este o investitie, nu prea dureaza niciodata 1 saptamana doua cu meseriasii nostri mirobolanti si mai ales in conditiile in care sunt putini si solicitati…
      Mai e o solutie sa te muti in Islanda, apa calda si incalzire de la geyser eftin si frumos, bine…eftin vorba vine ca la aia nu e nimic eftin…decat zapada.

  22. #79

    Dl.C nu este singurul care a făcut adrese pentru această problemă. Cu singura mențiune că pănă anul trecut nu am avut probleme cu căldura sau apa caldă. de mă întreb dacă nu cumva, pe undeva este un jod de glezne la adresa lu Mucușor. Anul trecut a început cu căldura și acum și cu apa caldă. București. Sector 4. Din lipsă de finanțe nu mi-am pus anul aceste centrală. Așa cum îmi doresc. Indiferent de ce se spune. Problema pe care o văd eu stă cam așa: Termoenergetica se angajează să-mi furnizeze căldură. Pentru asta eu trebuie să plătesc. Nu intrăm în discuții despre preț și alte calcule. Ai un preț, pe care îl accept că n-am ce face iar tu trebuie să-mi furnizezi căldură și eu să plătesc. Problema este că Termoenergetica nu face asta. Ar trebui să livreze mărețul agent termic la 60-70 de grade Celsius pentru ca să se poată încălzi tot pănă la etajul 10. Din păcate, așa cum mi s-a spus telefonic ”Avem ordin să livrăm ziua 29 de grade și noaptea 39”. In condițiile astea nici măcar la parter nu dezmorțești caloriferele. Și? Factura cum se calculează? Sunt foarte curioasă. Se auzise un zvon în târg că pentru octombrie nu ar veni facturi la căldură. Mă îndoiesc. Deci, dacă tu Termo… nu îmi furnizezi serviciul pe care te-ai angajat să îl faci la prețul stabilit de tine de ce eu, consumator, sunt obligat să te plătesc? Aș fi foarte curioasă ce ar spune un judecător despre asta? Aș milita pentru o acțiune în justiție a fiecărei asociații de proprietari ca să vedem ce și cum. Plătim pănă atunci și să spună judecătorul dacă e corect. Cum ar fi? La mine în bloc sunt 87 de apartamente. O actiunea în justiție ar duce cam la 20 de lei de apartament, putem să-i pierdem, e adevărat, dar mă doare mai mult când plătesc o grămadă de bani pentru căldură fără ca să am căldură. Din păcate nu va fi posibil, poate doar dacă o fac în nume propriu pentru că unitatea între locatari este o utopie. O băbuță vecină, când discutam cu cineva cam cum ar fi o asemenea acțiune exclamă speriată, ca omul ăla cinstit și muncit ”vai maică, e păcat să ajungem în judecată”. Din păcate, pănă atunci, aerul condiționat pe cald, aeroterme, fiecare cum poate. La anul CENTRALĂĂĂĂ. Sper.

  23. #80

    Eu nu am văzut proteste vara asta pe la București legate de apa calda și căldură.
    Eu am văzut multa lume la Mamaia și la Valea Prahovei.
    Deci?

  24. #81

    panouri radiante si boiler de macar 35L. nu faceti dus 2-3 oameni dar nici nu dureaza mult sa se incalzeasca apa in el.

  25. #82

    Ce faci cand nu ai caldura in sectorul 5? Te muti in sectorul 1. Noi avem caldura si apa calda cum ar trebui sa fie in mod normal

  26. Consumul ca si consumul de curent, dar la bloc nu cred ca tine reteaua de electricitate toti consumatorii care sa inlocuiasca o centrala pe gaz.

    • #84

      eu nu stiu pe ce lume trăiți voi astia, dar la mine in bloc toti au centrale.

  27. #85

    Ce tot spun unii și alții că nu ține rețeaua, că curent, că gaze, păi pe vremea lui Ceaușescu când nu era nici căldură nici apă caldă cum ținea? Toți stăteau cu aragazul pornit, cu încălzitoare de-aia făcută din nichelină în șanț săpat în BCA, cu aeroterme, care cu ce avea, și făceau asta iarnă de iarnă. Rețeaua tot asta era, chiar mai subdimensionată decât acum, sârmele erau de aluminiu, vai mama lor, și uite că rezista rețeaua. N-o să consume nimeni mii de kilowați, păi ai văzut cât s-a făcut kilowatul? O aerotermă, un aragaz și aia e, duce rețeaua

    Că tot veni vorba, nu am calculat, dar cred că un aer condiționat e mai eficient decât o aerotermă de fapt

  28. #86

    Apa calda o rezolvi repede cu un boiler de 10-15-20 Litri. Pentru un dus si spalat vase e suficient.

    Pentru caldura pui panouri radiante. Doar trebuie sa verifici cu un electrician autorizat ca instalatia face fata.

    Dar va place sa asteptati, para malaita in gura lui natafleata …

  29. #87

    Apa calda o rezolvi repede cu un boiler de 10-15-20 Litri. Pentru un dus si spalat vase e suficient.

    Pentru caldura pui panouri radiante. Doar trebuie sa verifici cu un electrician autorizat ca instalatia face fata.

    Dar va place sa asteptati, para malaita in gura lui natafleata …

  30. #88

    Ac-urile cu invertor sunt ceea ce trebuie. Au la Daikin, Mitsubishi și alte branduri premium soluții ok. Eu mi-am montat un Ac www.climatico.ro/aparat-de-aer-conditionat-tip-consola-daikin-perfera-bluevolution-fvxm35a-rxm35r-inverter-12000-btu.html
    pentru a utiliza energia electrica generata de panourile fotovoltaice, dar e irelevant. Ce e relevant în discuție este COP-ul de 3,5, adică din 1kw curent generează 3,5 KW termici. Bun, valorile COP sunt proporționale cu temperatura exterioara, aici trebuie sa studiezi puțin sa vezi câți BTU îți trebuie în funcție de volumul incalzit/răcit.
    Din experienta proprie pot sa spun ca îl folosesc la încălzire în cursul zilei, sa folosesc producția fotovoltaica dar nu am depășit 25 KW consum în luna asta. AC-ul încălzește parterul casei iar aerul cald se ridica și la etaj unde sunt 3 camere cu ușile deschise. Scopul meu e sa mențin temperatura pe timpul zilei și sa beneficiez de inerția termica a casei și sa consum gaz doar noaptea. În perioada asta centrala pe gaz pornește o data sau de doua ori pe noapte câteva minute. La nivel de consum instantaneu, nu trage mai mult de 0,4-0,6KW, deci nu trebuie sa te sperii de consum pe instalația existenta. Singurul inconvenient este prețul mare de achizitie(de fapt pe unitatea exterioare este scris “heat pump” )iar astea se știe ca nu sunt ieftine. Dar e o soluție cu care poți trai în relativ confort și fără sa plătești la curent exagerat. Sigur mai intervine necesitatea unui boiler, aici te sfătuiesc sa iei cel mai bine izolat boiler pe care îl găsești. 1/3 din curentul consumat este pentru menținerea apei la temperatura vizata în boiler. Cu cât pierderile sunt mai mici cu atat consumul în regim pasiv e mai mic.
    Inca un sfat, cumpara/împrumută un termometru scanner cu infraroșu (de ala de au “bategarzii” prin magazine, și verifica toată casa sa vezi unde ai pierderi de caldura/punți termice (in jurul geamurilor, ușilor, ușa de intrare, pereți exteriori etc. În funcție de constatare vezi dacă nu poți limita pierderile de căldură. Discuția despre eficienta termica și încălzirea eficienta se poate întinde f mult. Sper ca am răspuns pertinent rugăminții de a primi variante, știu și eu ca răspunsurile de tipul… “ba ce prosti ești…” nu ajuta cu nimic. Da, ai pierdut trenul pentru montajul unei centrale asta vara, chiar dacă făceai chestia asta la negru și umblai după acte ulterior, dar acum trebuie sa iei în calcul cea mai eficienta metoda de a trece iarna.
    Side note, am crescut într-un oraș din Valea Jiului unde pe vremea lui Ceaușescu aveam apa rece 6 ore pe zi, apa calda foarte rar(as in ‘de câteva ori pe an’) și știu cum e sa cari apa cu găleată de la izvor pana la etajul 9, sa faci baie în lighean, sa speli o chiuveta de vase cu apa rece și tix, etc. Dacă îți permiți financiar, chiar dacă concediul de la vara va fi mai modest, fă-ți un confort cât de cât, nu răbda frig, ca frigul îți curbează și moralul.

    • #89

      as vrea sa pot avea un sistem de rewards pentru comentarii ca asta

    • #90

      Multumesc mult, apreciez.

    • #91

      Ai un sistem de rewards – faptul ca tii in picioare comunitatea si blogul este “rewardul” tau pentru mine. Comentez foarte rar (relativ) dar comentez cand am de spus ceva. Nu-s adeptul “aerisitului de gura” per se.

  31. #92

    O alta optiune este sa iti bagi picioarele, sa iti cumperi centrala termica electrica (nu pe gaz) pentru ca nu ai nevoie de aprobare pentru ea, si sa iti schimbi caloriferele. Iti trebuie un specialist care sa iti spuna de ce putere ai nevoie pentru a nu fi subdimensionata fata de nevoi (pentru ca iti va creste mult consumul de energie electrica)

    Costa centrala: 2500-5000 de lei in functie de capacitate si de cine o face.
    Cost cinci calorifere: 1000 de lei.
    Tevi: pana in 500 de lei, in functie si de cum vrei sa le tragi prin casa, daca vrei sa le izolezi, etc
    Manopera + diverse materiale: depinde pe cine gasesti. Pana in 5000 de lei
    Investitie totala: 7500-12000

    Ulterior te autodenunti ca te-ai debransat, si vei incasa o amenda modica. Eu am platit 1000 de lei.

    Eu asa am procedat. Curentul imi vine undeva la 250 de lei in plus (3 camere) cand e foarte frig . Este comparabil cu pretul pe care l-as plati pentru gaze (din ce am comparat cu altii).

    Centralele electrice au o eficienta mai mare decat cele pe gaze, si desi curentul e mai scump, consumi mai putin pentru a produce aceeasi energie termica.

    Anterior am folosit calorifere convectie+ulei de la blaupunkt, comandate din Polonia (
    Euroelectronics.eu – e mai ieftin decat daca iti comanzi de la Altex sau Emag in Romania).

    • #93

      Am studiat problema. Pe net zice de 12kwh. De cat ai pus in casa ?

  32. #94

    Viata e complexa si are mai multe aspecte:
    1. Iarna asta folosesti ce a spus Vali in primul post;
    2. Am senzatia ca autorul e impotriva CT de apartament… e dreptul lui … si vrea sa creeze un curent de opinie, parerea mea: greu de rezolvat in Buc, imposibil practic.
    3. Pt o CT de apartament NU poti folosi teva de la aragaz. Trebuie o teava/bransament/contor nou… dureaza un pic, deci la vara;
    4. Pbl termoficarii in Buc e veche de 60 de ani si ca in orice domeniu din Ro nu avem o strategie/plan de dezvoltare pe termen lung.
    5. Cel mai mare consumator din Buc de agent termic este…. Casa Poporului
    , nu are CT pe gaz, urmeaza Posta Ro si BNR.
    6. Nicusor este o mare dezamagire pt mine, ca om, dar si ca primar.

  33. #95

    Primarul ideal pentru Miticesti ar fi un hibrid intre Nicușor și Basescu, creier + tupeu

    • #96

      La voi in Sugipulestii de Jos ati atins idealul sau va zbateti ca noi in incertitudine?