OpenAI urmează să anunțe luni un concurent pentru Google Search. Compania lucrează, de mai multă vreme, la o extensie care va permite ChatGPT să caute informații în timp real pe internet și să citeze sursele. Cronica

Mulți dintre voi nu țin minte începuturile google. E și normal, dacă stau bine să mă gândesc, cred că era 1998, mulți dintre voi nici nu erați născuți, ffs. Pe vremea aia, google se marcheta drept situl unde nu ai reclame, nu ai intruzivitate, doar cauți ce ai nevoie. pentru totdeauna. Da, asta era mantra, că va fi întotdeauna free. Sigur, este, în continuare free, doar că nu așa cum ne imaginam noi.

Ieri, enervat de un site mizerabil de pe facebook, ranker sau rnkr, ceva de genul, care are un sistem de spam incredibil, creează încontinuu conturi și pagini care dau share căcaturilor mizerabile publicate pe el, pagini pe care facebook ți le împinge în față, indiferent pe cine ai urmări, am căutat pe google Cum să blochezi un site pe facebook. Efectiv, absolut toate rezultatele oferite, în orice limbă aș fi căutat, erau despre cum să blochezi o pagină de facebook sau un cont, evident, pe primele locuri, siturile de spam, cele care îți scriu cu 4000 de cuvinte cum trebuie să intri pe facebook, să apeși butonul, desigur, să nu uiți că ai nevoie de NordVPN, pentru că internetul e periculos iar statele te urmăresc.

Pur și simplu google a devenit un gunoi. Un gunoi manipulator, care manipulează searchul, care manipulează siturile, obligându-le să folosească tot felul de sisteme care să ușureze cât mai mult crawlingul și indexarea lor, care manipulează rezultatele din seach în funcție de agenda companiei, nu doar în funcție de cine plătește (nimic ilegal ca la căutarea arhiblog să apară pe primul loc altcineva, dacă plătește pentru acel loc)

Sunt foarte, foarte curios cum va fi cu searchul de la ChatGPT. Momentan integrarea cu Bing din Edge e o mizerie, și bing îmi dădea același tip de rezultate. Dar aș vrea să văd o căutare realistă și logică, nu doar ceva care să susțină trilioanele companiilor.

I-am dat lui Midjourney să își imagineze cum vede el google distrus de către ChatGPT sub formă de Terminatori Skynet. Cam asta a ieșit.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.