Am râs mai mult decât se cuvenea citind chestia asta. Pe scurt, IBM a chemat toți angajații la muncă, 4 zile pe săptămână, ceva de genul, dar nu are birouri pentru toți, pentru că au redus spațiile pe pandemie. Nu e o glumă, e realitate cruntă și reală.
Ce sunt eu curios:
Sunt curios cine sunt cei cu poreclele funny din postare. Dacă nu sunt din sistem, mi-e greu să îi găsesc singur, pentru că sexul poate e băgat la înaintare pentru derută.
Lets make an old man happy!
NOU
“O voce de supt masa”
I see what he did here!
NOU
N-a făcut nimic, e doar semianalfabet și nu știe să scrie.
NOU
Maithun e morocanos
NOU
:)) Prințul consort preferă să mă descrie drept „bătrân îmbâcsit”. Am corectat recent niște lucrări la o instituție și sunt mândru să raportez că am dat doar două note sub patru. Pâinea lui Dumnezeu.
NOU
“mia facut onoarea; Gasesc decat un loc; Decat atat poate face”
Eu tind sa-i dau dreptate lui Maithun.
NOU
Eu tind sa cred ca toate greselile sunt intentionate. Este destul de amuzanta povestea incat sa fie opera unui analfabet.
NOU
youtu.be/TYQMN0aHwgs?si=QFVmuztewnLJjhcu
NOU
Tanefozaurus: www.linkedin.com/in/alexandra-luminita-tanef-89b08526
Mihnea:
www.linkedin.com/in/mihneahotaranu
Din pacate am trecut si prin IBM si prin Oracle… Toti fosti secu si pilosi ajung manageri, cel putin in diviziile locale…
NOU
unde lucrez eu s-a cam dovedit ca telemunca nu e pentru toata lumea. pe unii ii suni si ai impresia ca i-ai deranjat din concediu. niciodata nu au ce le trebuie, sau nu le merge nu stiu ce.
NOU
Am mai întâlnit: “sună în 5 minute că mi se arde ceapa”, “plînge ăla micu”, “sunt într-un alt call” in timp ce e întrebat dacă dorește pungă, etc.
NOU
Plus cei care lucrează alea 8 ore la trei plătitori simultan.
NOU
Eu nu prea inteleg unde lucrati voi (sau colegii vostri).
In firmele aceste nu sunt manageri care stabilesc task-uri, termene de finalizare si alte lucruri similare?
Daca un om poate sa lucreze in 8 ore la 3 angajati simultan poate insemna ca:
1. Este un angajat extrem de capabil (si atunci nu prea ii pasa de firma ta, ca isi gaseste oricand un alt loc de munca);
2. Sau volumul de munca de la firma respectiva este relativ scazut, iar in perioada in care se venea la birou, cel putin jumatate din timp era pierdut la cafele sau barfe cu colegii.
NOU
@Andrei, daca este atat de capabil de se bat toate firmele pe el si nu ii pasa de a mea, bravo lui, dar de ce vrea sa il platesc si eu? :))
Volumul poate varia, munca nu este constanta si nici usor cuantificabila. In perioada de proba face totul brici, imediat ce nu il mai poti concedia isi cauta “ceva in paralel”. Tu vezi ca ii scade randamentul la jumate, dar asta este, il mai platesti inca 6 luni pana isi gaseste inca ceva in paralel si pleaca singur sictirit de sefii bulangii care il tot cheama la birou.
NOU
@Dani Corban, asta cu nu face nimic si nu il poti concedia, este o poveste.
Daca tu ca angajator chiar nu ai ce sa-i faci daca nu lucreaza, acelasi lucru il poate face el si daca vine la birou. Este prezent fizic, dar nu lucreaza. Sta de vorba, iese de 10 ori la fumat, unde sta cate 15 minute, etc.
NOU
astia de zic eu lucreaza in administratie. e greu sa tii socoteala cat muncesc. daca ai nevoie de ceva si zic ca nu pot acum ca modifica nu stiu ce contract complicat (aka trebuie sa impleteasca sarmalele) nu prea ai cum sa dovedesti ca nu e asa. bine, exista solutii, ar putea sa ceara IT-ului date despre ce s-a facut pe laptop dar nu suntem acolo inca.
NOU
@zz, eu zic ca si daca era la birou, putea sa fie intr-o “sedinta” de cautat tampenii pe Temu si sa te amane la fel de usor.
NOU
Eu înțeleg să scrii la mișto, dar chiar să nu pui cratimă la cuvinte? Arată tare urât textul…
NOU
Ei și tu acum, pe creierașul lui se sprijină mersul universului, n-are loc să mai proceseze cratime & diacritice.
NOU
și io îs grammar nazi, cînd nu sunt ocupat să fiu țărănuș , da’ cre’că omu’ a scris expre’ “la futu-i mă-sa”, să se completeze imaginea…
NOU
Sau, ca orice aitiist egolatru și bătut cu leuca-n cap, crede că regulile nu i se aplică. Așadar, frați români, scrisul incorect NU este un procedeu stilistic!
NOU
Uite, eu am scris mesajul de mai sus de pe telefon, înainte să traversez (pe trecere!). Nu-i așa greu, dar puturoșenia fudulă a aitiiștilor e greu de urnit.
NOU
Maithun ii asa triggered de stilul scrisului incat zici ca trex ii futacu lui
NOU
Bursuculx este vreun fost sef mai mare? Ca nu le stia poreclele si voia “sa-i cunoasca cu adevarat si din prisma angajatilor”.
NOU
Dupa porecla lucra la financiar…
NOU
dac-are și păru’ rar…
NOU
Care dintre ei, că este mai mulți…
NOU
In pandemie am fost mai productiv decit la birou. Ba am avut timp și de amenajarea podului drept birou. Drept dovadă stă un proiect de memorie ce a mers de la primul siliciu fără probleme. Atunci chiar am creat chestii de la zero, de la scărpinat in cap, fără să mă frece nimeni la melodie. Întoarcerea la birou s-a făcut 3/5. Nu e aglomerație, că spațiul de birouri a rămas același, in schimb nu sunt locuri de parcare pentru toată lumea. Și asta pentru că tiranozaurii (me included) s-au mutat către suburbii și nu au cum veni cu autobuzul. In schimb generatia-Z(ît) acum are mașini și vrea loc de parcare. Flaușați ce încă nu au păr pe obraz vin cu mașini premium noi (luate de părinți, evident, care au afaceri profitabile) și vor loc de parcare platit de companie, ei încă neștiind nimic din meserie. Am unul din asta angajat de un an, bijbîie grav, că atît se poate acum la iesirea din facultate cu medie de 9.50-10, dar inca trag de el că are potențial, dar nu a putut mai mult în facultate, a fost ocupat cu Mazda CX-5 prin serviceuri, acum are un Mercedes GLC, asta e mai fiabil.
A trebuit ședință cu toți angajații pentru a explica in cuvinte simple că pina nu ai o contribuție măsurabilă nu poți primi gratis chestii scumpe, gen loc de parcare. “Pai de ce pentru unii există locuri de parcare și pentru alții nu. Să fie pentru toată lumea, că parcarea e mare.”
Al dracului comunism, ce se lipește de generația asta ce are nevoie de explicații “in crayon eating words”. Pentru ei e tare mișto un loc de munca lîngă mall, că acolo te poți plimba prin magazine, mai o cafea la Starbucks, mai o măslină, e fain sa mergi la serviciu, mai ieși din casă.
NOU
@finch un mix de aroganta si frustrare cum rar mi-a fost dat sa vad.
Semnat: un alt tiranozaur
NOU
Mix de aroganță și frustrare? Serios? Atît înțelegi tu din postarea mea, că sunt frustrat că niște puțoi au mașini scumpe, sau că puțoii aia vor chestii fara să fi făcut încă nimic? Poate că lucrezi tu într-un mediu cu tineri extrem de priceputi din prima luna de serviciu din viața lor. La mine e nevoie de vreo trei ani să te orientezi cam despre ce e vorba, apoi inca vreo două-trei sa fii contributor independent. Absolvenții de electronică nu știu precis ce e ăla tranzistor, dar sunt viteji la scris cod, sunt Aitiști.
NOU
@finch
Cum ar fi daca tot ma chemi la birou sa iti fac ceva ce pot linistit sa fac de oriunde am net si curent, sa imi asiguri si conditii minime sa pot veni.
Ce inseamna conditii minime? Pai loc de parcare, ca nu eu te-am pus sa iti faci sediu la mall, unde parcarea costa 5 lei ora si nu sunt locuri, fizic.
Ce-ar fi sa iti faci un sediu si o parcare etajata pentru angajati?
Ca uite, de exemplu eu nu m-as mai intoarce la birou deloc, imi fac treaba, livrez la timp, intru in toate sedintele, practic imi respect contractul de munca.
Nu mai aveti la cine sa zbierati ca aveti neveste urate acasa? Ce naiba va intereseaza cu ce vine ala la munca sau de unde munceste atata timp cat isi face treaba?
Apropo de skill, voi v-ati nascut invatati sau vrei sa imi zici ca tu dupa ce scoli/facultati/cursuri tu erai direct senior? Nu cumva omiti ca si tu ai trecut la randul tau prin acelasi proces normal de invatare?
A si inca una, daca vrei ca juniorul sa stie mai mult, de ce nu va angajati un senior? Aa, vreti munca de senior, pe bani de junior. Pai vezi de ce nu are ursul coada?
Mai terminati cu sclavageala asta, va inteleg cand ajunge unu care e tufa de Venetia, dar cand ala in facultate zici ca avut medie de 9.5-10 eu deduc ca si-a dat interesul maxim, aa ca nu se invata destul in facultate, pai ar trebui sa dispara fosile ca voi, sa faceti loc unor profesori tineri care predau ceva actual, nu chestii care nu se mai folosesc in lumea reala.
Mergi la psiholog pt frustrari de masini si neveste, nu iti mai varsa nervii pe oameni, sau spune-le la sefutii tai sa marce banul daca vor seniori.
Apropo de locuri de parcare, dau interviu si imi spun ca au sediul la mall si ca au locuri de parcare, intreb cate, aa pai vreo 10. Adica 10 locuri la vreo 300 de angajati, pai si eu unde parchez? Pai e parcare la mall. Da papusa, ia da-mi la salariu sau deconteaza parcarea si iti vine fratili la birou.
NOU
Oare cine l-a angajat pe tufa de Venetia in the first place, nu tot finch? Dupa care se plange ca e incompetent…
NOU
@K-Julien – un 9.5-10 la o orice facultate (ca toate au devenit la fel de proaste) acum e echivalent cu 5-6 la o facultate buna din urma cu 25-30 de ani, acum toata prostimea face facultate.
In rest si mie mi se pare cel putin deplasata atitudinea aia de buricul pamantului a tuturor putoilor care se cred atotstiutori “da pa net” iar pretentiile lor sunt dea dreptul ridicole, sa ne facem intelesi o parte din vina e a parintilor ca tine si de cei “7 ani de acasa” insa conteaza si ce mai ai in cap, adica nimic in cazul majoritatii celor nascuti dupa 90 .
NOU
@king Julien
Îmi pare rău că ai nevasta urîtă, tu știi mai bine, lasă aerele astea de smart ass, tot flaușat plin aer cald pari. Mă iau doar după limbaj. Faci pe gica durul, dar nu ține. Angajatorul stabilește condițiile, nu-ți convine, esti suveran să-ți dai demisia sau să nu accepti jobul. Cred că ți-am răpit prea mult timp cu postarea mea …
NOU
@finch
Hai ca poate nu am nimerit-o cu nevasta, tie sa iti placa, vorba aia.
Dar vad ca am nimerit partea cu masinile.
Spoiler alert, s-au dus vremurile cand angajatorul facea toate regulile, intre timp au mai aparut si drepturi pt angajati si concurenta.
Nu iti pui o intrebare de ce nu reusiti sa atrageti oameni ca lumea in minunata ta “familie”, in afara de juniori care cred in vrajeala de harmizde?
Poate mai is cativa ca tine si doamne fereste sa fie in management. Bafta la faliment, sau pensie, care vine mai repede.
NOU
Nea Antoane, da, eu l-am acceptat pe tufa de Venetia, că era cel mai promițător la interviu, restul nu aveau tangență cu domeniul. ERA CEL MAI PROMITATOR. In categoria notă 9-10 la licență 2023 găsești orice din categoria notă 5-7 din 1996. Nu au habar de meserie, trebuie luați de la zero, predate cunoștințele de la zero. Partea proastă e că pleacă imediat cînd dau de greu. Nu au răbdare să învețe ceva, pentru că nu există un buton de a incarca rapid un apk cu cunoștințele și experiența necesare meseriei. Pleacă din job in job și de fiecare data sunt promițători la interviu. Trec prin trei companii in trei ani, nu apuca să înceapă nimic nicăieri. Niste șmecheri din ăștia șosete flaușate ce se cred zmeii zmeilor întreabă de ce angajez juniori. Pai pentru că oamenii cu experiență se împuținează, ies la pensie și juniorii sunt slabi rău de tot. Iar zmeii flaușati se dau de gol imediat. Poeziile astea cu “eu fac treabă, livrez, merit bani” nu țin, e tupeu de mediocru ce-si controlează sindromul impostorului.
Nu ai cui da mai departe meseria. Iar profesorii din facultăți sunt și ăștia habarbisti. Știu teorie, nu prea o pot aplica practic, de asta nu pregătesc absolvenți gata de integrat in meserie. Nici un profesor de la electronică nu a participat la proiectarea unui chip de la concept pina la lansarea în producție.
NOU
@Constantin
Acum 30 de ani nu existau tehnologiile care se folosesc azi in IT, despre ce vorbim?
Si nu contest ca nivelul e mai slab, dar daca omul a luat 9.5-10, mie mi se pare ca si-a dat interesul foarte bine.
Cu educatia intram in alte discutii, am avut anul trecut un profesor la facultate care avea 70 de ani, 70, a adormit in timp ce preda online, vrei sa imi spui ca ala mai e la curent cu ultimele noutati in domeniul pe care il preda? Nu, ala isi incaseaza banii din salariu si pensie in loc sa faca loc la asistentul lui care chiar stia ce preda si ii facea treaba marelui profesor. Si cred ca nu e singurul caz de fosile in sistemul de educatie care mai bine isi mancau pensia linistiti decat sa ocupe locuri aiurea si sa predea din tineretile lui socialiste.
Experienta nu o acumulezi teoretic si facand cateva proiecte la facultate din an in paste, o acumulezi la locul de munca atunci cand lucrezi zilnic. De asta sunt roluri de junior, de asta de juniori ar trebui sa se ocupe cineva din firma sa ii invete workflow-ul firmei respective si sa il ajute cand se impotmolesc undeva.
Va rog eu, terminati cu elitismele astea de tip ceausist cu “pe vremea mea”, pe vremea ta nu existau tehnologiile astea si nici macar pe vremea mea, am 30 de ani.
Au pretentii sa traiasca decent, pt ca nu mai e de vreo 30 de ani cortina de fier si oamenii au acces la informatie si vad cum traiesc alti oameni din vest, pe acelasi job.
Mi se pare ceva normal sa iti permiti macar o rata la casa, o masina si un concediu pe an din banii tai.
Auzi ce pretentii mari au, sa traiasca, pai pe vremea mea visam la inghetata si la o jucatie chinezeasca care se dezintegra dupa 5 folosiri. Ce trebuie sa fac acum? Sa nu ii dau copilului meu jucarii, ca pe vremea mea erau numai mizerii?
Fiecare generatie a trait mai decent decat cea anterioara, mi se pare normal.
NOU
@K Julien
Sigur că e normal să-ți permiti să trăiești. Întrebarea e din banii cui. Companiile din IT mai fac și un pic de mecenat, iau studenții mai bunicei și-i țin pe bani să învețe ceva, că numai seniori cu 10 ani de experiență și doctorat nu gasesti oricînd. Și niște tembeli ca mine chiar își dau interesul să-i învețe ceva, ca la școală, dar aplicat practic. Durează ceva și e nevoie de niște cursuri de management level 2 ca să poți avea răbdare să iei de la zero un absolvent de 9-10 in 2023 și să-i explici că are mult de invatat. Dar să-i explici fără să-l jignofești la mindria lui de absolvent eminent ce nu-ți poate scrie ecuația curentului prin tranzistorul mos, măcar ca idee, că nu-l pui sa calculeze, o face un simulator spectre sau hspice. Apoi vine pretenția de alte beneficii, că cică e un drept, zice pe aici cineva viteaz. Cum adică, e un drept locul de parcare? Ce adjectiv pot folosi să-l descriu pe cel care a spus că e un drept locul de parcare? E un beneficiu acordat angajatului de companie, ce pune cheltuiala pe cheltuieli de operare, sa nu fie bani ce trebuie impozitați. Se acorda după contribuție, responsabilități și da, vechime. Exista un buget și sub o anume contribuție compania nu justifică cheltuiala. Da, e mai zgîrcită, mai ales cînd tinerii se flenduresc câteva luni să vadă cum e, nu au chef de efort și învățare, că ei știu chestii, ce sa mai învețe. Există și oameni buni ce sunt apreciați ca seniori la 2 ani de muncă, pentru că sunt chiar buni. Exista drepturi și beneficii, nu le confundați. Am menționat ce mașini au tinerii absolvenți nu că bălesc la mașini, mă doar fix in cur pe ce dau alții banii, ci ca să exemplific originea misecuvinismului la 23 de ani cînd familia îți dă 50k€ cadou. La 26 de ani mi-am cumpărat și asamblat primul pc din banii mei, iar mașină mult mai tîrziu, pentru că munceam pe bani putini acu 27 de ani cînd am inceput. Dar făceam efortul de a învăța orice se putea invăta, de a nu refuza joburi pentru că nu era loc de parcare.
Julien, te înțeleg că la 30 de ani inca bălești și tu la vreun cazan premium in care să agăți curve și proiectezi frustrarea asta către alții, că ai găsit fix astea două chestii de care sa te legi: nevasta și mașina. Vitejia asta eu sunt convins că e doar in postări, că altfel ai fi rejectat rapid daca chiar faci pe coiosul. Nu strica un pic de smerenie, sau mai precis ar fi termenul humbleness din engleza.
Acum îmi aduc aminte de ce acum 3 ani am încetat să vizitez blogurile, că nu se poate discuta nimic, fiecare are drepturi. Mai ales la locul de parcare.
NOU
@finch
Mai unge si tu putin cu vaselina bolul ala de cristal, ca e ruginit rau si nu m-ai prea nimerit.
Am familie si nu balsesc la masini noi, prefer clasicele si sunt pasionat de masini, dar gusturile mele nu sunt ferrari, mercedes, lambo, porsche sau ce se mai considera premiul in zilele noastre.
Imi plac alea sub 2000, ‘90, ‘80’s.
Normal ca nimic in lumea asta nu ni se cuvine gratis, te-ai aprins pe nimicuri si ai citit doar ce te-a atacat pe tine. Neveste si masini, exact ca un sefut frustrat pe viata.
Nu ti se cuvine nimic, dar nici tu sa nu te astepti sa vina oameni sa achite 5 lei pe ora la mall, cand puteai sa ai sediul in alta parte, cu parcare pt toti si poate faceati si mai putin timp pe drum, dar mna nu mai vede nimeni logo-ul firmei pe cladire.
Si raman la varianta mea, in “familia” ta vreti seniori la pret de juniori, nu mai merge asa. Drept dovada ca aveti un mediu de lucru toxic si va pleaca toti dupa ce acumuleaza putina experienta sau cu prima ocazie.
Serios, pune-ti intrebari, cand oamenii din comentarii iti zic ca esti beat, du-te culca-te.
Cat despre “pe net esti tare”, atat de jos te duci si cu angajatii tai, ii ameninti voalat cu bataia? Doamne ce m-as distra cu un sef ca tine, pacat de ei ca dau de un toxic ca tine la primul job, sincer.
Again, bafta la pensie sau la faliment, care vine prima.
NOU
Finch este fix întruchiparea angajatului frustrat care stă de vro 10 ani în aceeași companie, pe salariu de căcat, a mirosit basinile tuturor managerilor și știe toate dedesubturile din firmă, va ieși probabil la pensie de acolo bombănind la ăștia o secundă mai isteți care “aleargă” din job în job și fug când dau de greu, de parcă toți trebuie să se răstignească ca el pentru binele companiei unde se sacrifică el.
Mister, te anunț ca flausatii ăștia cum le zici tu probabil deja câștigă mai bine ca tine cu mai puțin stress tocmai pt ca înțeleg ca jobul nu e viața lor, pt ca dacă vrei salariu mai mare e dovedit ca cel mai bun lucru pe care îl poți face e să negociezi cu altă firmă și nu unde lucrezi deja, ca experiență și adaptabilitate și soft skills-urile de care faceți voi misto chiar așa se obțin, ieșind din zona de confort și schimbând medii și oameni și situații când devin nasoale, nu stand acolo și acumulând frustrări și urmărind cine ce mașină conduce.
Bravo lor, ăstora din noua generație flaușata, ca știu ce vor și nu mai trag de toate joburile obosite ca să pună pâine pe masă, sau benzină în GLA-uri. Și poate ar fi și ei mai statornici dacă nu s-ar izbi peste tot de frustrați din ăștia ca tine, srry.
NOU
IBM nu o duce prea bine. Li s-au inchis multe proiecte si sunt scumpi pe piata. Si nu sunt singurii. Dar chestia asta nu am inteles-o niciodata. Chemi angajatii la birou ca sa nimic. In loc sa te gandesti sa scazi cumva preturile, sa te reorganizezi, sa te adaptezi, sa vezi exact ce trebuie intradevar facut iei niste decizii imbecile care nu schimba nimic. Si toate astea pleaca de ma management de carton care habar nu are pe ce lume se afla. O sa explic. Totul le vine mura in gura: organizarea de departamente le vine de afara, proiectele le vin de afara, oamenii cheie ii mostenesc cumva si nu sunt neaparat niste arhitecti grozavi dar isi inteleg bucatica. Ei tin sedinte interne in care bifeaza niste pasi de proiecte, stau in sedinte sforaitoare de management si vizeaza la urmatoarele 5 concedii din an ca sunt platiti bine. Problema apare cand proiectele alea se subtiaza fie ca volum sau scop. Vanzatorii iti spun ca esti scump, ca nu poti vinde aceeasi Marie la aceeasi bani an de an ca ai deja concurenta. Si managerul de carton aici nu are idei. De ce ? Ca el nu intelege clar proiectele, ca nu stie sa evalueze oamenii, ca nu stie sa reorganizeze. Sa combine proiecte vechi nu noi, sa refaca echipe/departamente, sa schimbe modul de lucru sau de evaluare. Sa faca management cu alte cuvinte. Si atunci ce face ? Fie ii aduce pe toti sau multi la birou dampulea , fie le baga cursuri/certificari inutile pe gat sau se uita ca rama in piatra. Si asta pt ca a nimerit acolo ca baba in car si este decat un alt HR-ist glorificat. 😀
NOU
“IBM a chemat toți angajații la muncă, 4 zile pe săptămână, ceva de genul, dar nu are birouri pentru toți”
Stiu ca o sa para o gluma, dar am trecut prin asta prin 2013-2014 in HP. Lucram de prin 2010 mai mult pe acasa, incercau sa para companie inovatoare, pana a venit si atunci moda cu back to the office din state. Doar ca surpriza, nu mai erau birouri pt toti, firma mai taiase din spatiile inchiriate ca sa faca economie, “va descurcati voi, vii tu 2 zile, colega 3 zile si apoi saptamana viitoare invers” pana ce era vreun mare meeting si trebuia sa venim toti.
Fun times, ce sa zic…am poze cu lucrat de pe beanbag sau din sali de meeting…mi-am redus singur programul la vreo 4-6h pe zi atunci cand veneam la birou, ca sa am eu grija de sanatatea mea.
NOU
In pandemie am fost mai productiv decit la birou. Ba am avut timp și de amenajarea podului drept birou. Drept dovadă stă un proiect de memorie ce a mers de la primul siliciu fără probleme. Atunci chiar am creat chestii de la zero, de la scărpinat in cap, fără să mă frece nimeni la melodie. Întoarcerea la birou s-a făcut 3/5. Nu e aglomerație, că spațiul de birouri a rămas același, in schimb nu sunt locuri de parcare pentru toată lumea. Și asta pentru că tiranozaurii (me included) s-au mutat către suburbii și nu au cum veni cu autobuzul. In schimb generatia-Z(ît) acum are mașini și vrea loc de parcare. Flaușați ce încă nu au păr pe obraz vin cu mașini premium noi (luate de părinți, evident, care au afaceri profitabile) și vor loc de parcare platit de companie, ei încă neștiind nimic din meserie. Am unul din asta angajat de un an, bijbîie grav, că atît se poate acum la iesirea din facultate cu medie de 9.50-10, dar inca trag de el că are potențial, dar nu a putut mai mult în facultate, a fost ocupat cu Mazda CX-5 prin serviceuri, acum are un Mercedes GLC, asta e mai fiabil.
A trebuit ședință cu toți angajații pentru a explica in cuvinte simple că pina nu ai o contribuție măsurabilă nu poți primi gratis chestii scumpe, gen loc de parcare. “Pai de ce pentru unii există locuri de parcare și pentru alții nu. Să fie pentru toată lumea, că parcarea e mare.”
Al dracului comunism, ce se lipește de generația asta ce are nevoie de explicații “in crayon eating words”. Pentru ei e tare mișto un loc de munca lîngă mall, că acolo te poți plimba prin magazine, mai o cafea la Starbucks, mai o măslină, e fain sa mergi la serviciu, mai ieși din casă.
NOU
Unul din avantajele de a sta la tara..te poti reprofila pe gaini si curcani, nu te mai deranjeaza mucosii aia care vor si ei parcare. Ca, surprinzator, si ala angajat de 1 zi are fix aceleasi drepturi la parcare ca si veteranul de 15 ani.
NOU
@Add
Mîine mă duc la director să mă rățoiesc la el, să-mi dea un loc de parcare moca. Nu scrie în contract, dar presupun că e o lege cu dreptul ăsta…
NOU
Eu m-am mutat dintr-o companie mare intr-una mica dar in plina expansiune ( in 2022 aveau 50 de angajati, acum 120).
Si pentru ca oamenii s-au înmulțit, au apelat la aplicatie de rezervare a locului. Sa vezi ce misto e cand oamenii vechi se “pisa” pe acest lucru si tu iti rezervi loc dar ajungi si e ocupat.
Numai spun ca majoritatea a umplut birourile cu tot felul de acareturi, cand prind loc sunt obligat sa vad poze cu “best family”, cateaua, purcica etc.
Si sistemul de rezervat are deja peste 1 an.. iar compania ne da 2 zile/sapt wfh.
NOU
si nu poti sa ii dai un sut in cur domnului vechi si sa se duca sa planga la HR?
NOU
Si aici in strainezia s-a intamplat la fel: a aparut aplicatie de parcare. “Veteranii” au avut cateva tentative de facut scheme.
A durat fix pana cand facility le-a explicat ca la 2 abateri pierzi dreptul de a rezerva locul de parcare timp de o luna (iti scoate numarul masinii din baza de date) si ca orice masina care ocupa loc de parcare si nu e in baza de data se ridica.
Cand zic veterani ma refer la sefime care inainte de pandemie avea loc asignat la subsol si nu afara in soare.
NOU
Aia doi sunt doar niste arhitecti ratati, ce pretentii sa ai de la ei…
NOU
Vin dintr-un background diferit, munca fizica predominant. Actualmente invat Java, pe cont propriu – udemy, simt ca-mi place ce invat/fac am citit destule pe internet si e un domeniu misto, daca-ti place, unde poti evolua – comparativ cu ce fac.
Nu inteleg de ce “it-isti” se plang ca trebuie sa mearga 3 zile la lucru ? Adica, banuiesc.., sunt totusi oameni care au o facultate, au citit o carte, cursuri extra, dezvoltare & sh*t – comparativ cu eg. munca intr-un depozit, livrari, santier etc. “La job” mai schimbi o vorba, mai inveti chestii noi, lucru in echipa are trebui sa fie benefic pentru dezvoltare – sa fii mai bun, sa inveti mai multe despre tehnologia ta, cresc sansele pentru o marire salariala etc. S-au sunt eu prea noob si pun botul la multe si marute !?
NOU
In companiile mari, conteaza sa simti ca faci parte dintr-o familie, sa respecti leadership-ul, sa ii saluti frumos pe cei mai mari, etc etc. Nimanui nu ii pasa de tine, esti doar o cifra intr-un excel. Cand o sa vezi sefii ca vin la 11 si pleaca la 15, cand o sa afli ca au salariul de 10 ori cat tine, dar nu fac nimic si altele o sa ai o cu totul alta perceptie legata de “familia” It-istilor
NOU
De regula, cel putin profesional, cred ca indicat sa te raportezi la cat de bine ar putea sa iti fie, nu la cat de rau o duc altii in depozite/santiere.
NOU
Pui botul la multe si marunte, exact discursurile de hrmizde.
Uite, iti zic eu de ce nu vreau sa ma intorc la biorou si la fel ca si tine, inainte sa lucrez in it, am lucrat si fizic ca alpinist utilitar, apoi in cadastru si apoi in it.
Eu de ex stau la casa, langa un oras mare(la porumb, ca atat mi-am permis). Nu as face mult pana in oras, problema e traversarea orasului in sine.
Nu vreau sa mai pierd 2h minim din viata mea, zilnic, cand pot sa ma scarpin la “oo” in alea 2h in confortul propriei case, decat sa stau sa evit urangutani in trafic.
Familia mea nu e la munca, am familia mea acasa, ca atunci cand se impart banii lunar, nu am voie sa intreb familia cat castiga celalalt, nu se face, politica de confidentialitate and shit.
Vreau sa lucrez de pe terasa, din varful patului, din garaj sau se unde mai pot lucra, atata timp cat imi respect taskurile, nu vad ce ii fute pe sefi de unde lucrez. La sf zilei ai livrat ce trebuia livrat? Ura si la gara.
Nu imi lipseste socializarea de “mvaaai ce a facut fiul meu, mvaaai uite ce cacat cu mot a facut pisica mea, mvaaai m-a inselat nevasta”.
Pt socializare am prieteni cu care impart aceleasi pasiuni si iesim in timpul liber.
Merg la munca sa fac bani si atat, ai platit 8h, ai 8h.
Si nu-s vreun antisocial, mi-am facut si imi fac in continuare prieteni la munca si de obicei raman prieteni cu ei toata viata, dar nu asta imi e scopul. La munca merg pt bani, ca altfel as fi toata ziua sub masini surubarind, daca banii ar pica din cer.
NOU
@uLise, dupa un timp o sa vezi ca oricat de mult te-ai dezvolta si oricat ai invata, nu prea primesti cresterile salariale la care te astepti.
Si o sa observi colegi de ai tai care se plang toata ziua si care, desi lucreaza mai putin, primesc cresteri salariale mai mari decat tine care te-ai implicat in toate proiectele noi.
Asa ca o sa te saturi de venit la birou si de invatat de la ceilalti.
NOU
Mersi de feedback baieti!
NOU
Oricat rahat ar manca cei cu work from home ca trafic, ca muncesc mai bine de acasa, ca sunt mai eficienti etc… e doar o scuza, o scuza da nu munci in mare.
Da, sunt oamenii care sunt la fel de eficienti si acasa si la birou dar acestia sunt rari pentru ca in principiu omul e lenes.
NOU
Probabil depinde ce ai acasă și cum îți e mediul.
Eu am muncit mai bine de acasă, în pandemie și tare mi-a plăcut sa nu pierd 2 ore pe zi alergând la sediu (2x) – am băgat aici și pregătirea de dinainte și alte lucruri de care scapi dacă lucrezi de acasă.
Ba mai mult, nu m-a băgat în medical aerul condiționat/ventilația din birou, nici virușii pe care unii ii împrăștie la birou pentru ca nu au educație sau respect pentru ceilalți. Și spatele mi-a fost mai bine pentru ca am putut sa ma ridic mult mai des și sa ma uit poate pe geam în timpul unor conferințe (fără sa fie nevoie sa stau cu ochii în monitor).
După cum spunea cineva mai sus, acum m-am mutat în porumb (atat mi-am permis sa scap de vecini) și ar dura și mai mult drumul însă asta din cauza traficului din oraș, nu a celor 10 minute extra necesare pentru a traversa porumbul.
Ps: lucrez în IT de cel puțin 15 ani și nu m-aș mai întoarce pe program Full la birou.
NOU
Spune-mi ca esti sef, fara sa-mi spui ca esti sef.
NOU
@Vlad, daca se stie clar ca angajatii care vin fizic la birou sunt mult mai productivi, de ce nu exista nici o companie care sa spuna ca pentru munca de acasa platesc X euro, iar pentru cei care vin la birou platesc X + 20% euro?
Adica daca un angajat de la birou este cu 50% mai eficient si ii cresti salariul cu 20%, firma tot va avea un bonus de productivitate.
Fiecare 10 angajati care vin la birou ar produce in principiu cel putin cat 15 angajati care lucreaza de acasa. Si ar fi platiti doar cat 12 angajati care lucreaza de acasa.
NOU
Sunt si companii care ofera + daca vii la birou. Am lucrat asa, plusul era numit cazare (daca erai din alta localitate) + transport, dar varia cu distanta. Puteai ajunge spre +25%, fericire pe cei de la porumb.
NOU
Pentru 25% in plus la salariu, m-as duce la birou full time fara niciun comentariu.
NOU
Bai stiti ce?
Sa i’o sugeti lu’ Maithun, are omu’ mai multa cultura ca multi dintre noi adunati in grupuri de 3, poate chiar 5, doar ca nu i se aliniaza parerile la inaltele voastre standarde morale, enciclopedii britanice ambulante, acesti decani ai stiintelor sociale de rit nou, sindromul premenstrual din voi va face sa abuzati manutele rosii, sau e o forma de protest? Hashtagrezist?
Poate sunteti gheiutzi in negare si in secret il adulati, cine stie..
Chapeau Metre, ma bucur ca scrii iar aici.
NOU
Aprob acest mesaj! 🙂
NOU
@C, asta cu “sa i’o sugeti lu’ Maithun” este o recomandare personala?
NOU
Ok, dar femeile ce sa ii faca?
NOU
Femeile ar trebui să aibă decența să nu-și mai întrebe bărbații de unde vin așa târziu acasă :))
NOU
idiocracy
NOU
Și la mine s-a luat decizia să se vină 3 zile pe săptămână – zic să se vină și nu să se muncească, fiindcă nici de acasă nu se muncește. Unii vin, alții nu, nici dracu’ nu poate obliga pe nimeni. Unu a zis că el nu vine, fiindcă locuiește departe.
Conducerea și mai ales HRul, se ocupă de orice, numai nu de chestii legate de muncă și productivitate.
Ca să ne ilumineze cultural, anul trecut au adus două femei “native” să ne facă un dans. (Așa cum făceau când legau prizonierii de stâlp și îi torturau până la moarte, zile în șir – am adăugat eu în gând.) Ambele s-au prezentat cu numele lor “native”, au precizat că au renunțat la “colonial name” – cred că se refereau la numele din buletin, cum ar veni – și au admis că încă mai au probleme cu alcoolul și “substance use”, dar asta e doar din vina traumelor produse de trecutul colonial al țării. A urmat un circ grotesc cu două femei bete/drogate/posedate, care țopăie haotic, agită niște clopoței și emit chelălăieli de câine bătut cu lanțul, de ți se ridica părul pe șira spinării. (Păcat!… Nu zic cu Guță, dar măcar să fi venit noi cu Călușarii, și se schimba imediat povestea.)
Ultimele două chestii recente au fost copleșitoare, atâta grijă pentru angajați n-am mai văzut…
Au făcut un țarc în parcare, în care au băgat o vegană de-astea cu păr pe crace și la subțiori, împreună cu niște căprițe și iezii lor. La prânz au invitat pe puținii fraieri care veniseră la birou să coboare și să mângâie iezii. Nu știu care cercetători, cred că dintre prietenii imaginari ai veganei, au descoperit că așa se alungă stressul. Ignorant fiind, eu credeam că trebuie doar să sugrumi maimuța sau să numeri bani mulți.
A doua chestie care m-a șubrezit psihologic a fost cutia cu tampoane așezată ostentativ sub oglindă, pe blatul chiuvetei, la toaleta bărbaților. Nu reușesc să le găsesc un uz personal și lucrativ, și asta mă ține treaz nopțile. (Auzisem eu că lucrez pentru niște progresiști din cei mai adevărați, dar nu-i credeam în stare de atâta mărinimie.)
În curând trecem pe toalete unisex. Cade și mitul cu bășinile de zână diafană, FMM viață!
NOU
Bă, stai un pic, IBM are departament de design?!?!?
Nu am lucrat la IBM, dar am lucrat juma de carieră cu produse IBM la care eu credeam sincer ca UX a fost făcut de programatorii care au scris codul
NOU
E scenariu de film IBM, un prieten a fost combinat cu una de era manager pe acolo. Nu mai e cu ea, de ziua ei l-a invitat la un gangbang….
NOU
Am fost in IBM 18 ani. In decursul timpului am observat ca promovarea pe scara ierarhica pentru o majoritate consistenta respecta principiul lui Peter (ro.wikipedia.org/wiki/Principiul_lui_Peter).
Si atunci de unde sa ai ce trebuie in zona stratului de ozon?
NOU
am terminat de citit cand se plangea de trafic si de locuri de parcare….orice vine mai departe pozitionat gresit!
nu e el de vina ca e in masina si face parte din trafic, el niciodata nu ar merge cu autobuzul, el niciodata nu ar lasa masina acasa, dar are pretentii ca la ora 10 cand ajunge la birou sa aiba loc de parcare. oricand, oriunde vrea muschiu lui sa se dea masinile deoparte ca trece ibemila, sa i sa faca loc de parcare ca vine laptopila!
jet ba, unu ca tine nu are cum sa imi fie angajat!
NOU
cred ca tanefozaurul, sau cum s-o numi, este www.linkedin.com/in/alexandra-luminita-tanef-89b08526/
celalat posibil sa fie www.linkedin.com/in/mihneahotaranu/
mica precizare: juniorul din dotare a lucrat acolo, plecat de ceva timp la propria firma pentru ca sefimea isi batea joc de tot ce incercau sa aduca ei si echipa ca client in bbm, ma bucur ca am contribuit moral la propasirea tinerei generatii
NOU
Cum mai e treaba pe la IBM?
Tot la fel, IBM n-are bani să-ți dea laptop și pasează treaba contractorului, contractorul n-are bani să-ți dea laptop și pasează treaba către IBM, obții cu greu aprobare să-ți ții desktopul de la birou permanent deschis ca să te conectezi remote la el în weekend când îți sună telefonul (ca dev, nu neapărat L_something support sau DevOps), iar apoi habar n-ai cum să te conectezi remote la desktop că n-ai voie cu un banal Windows Remote Desktop, că ai desktopul de la birou plin de agenți software IBM care te scanează frecvent și te găsesc neconform, în timp ce nimeni dintre colegi nu se pricepe să-ți explice cum să te conectezi remote fără a viola regulamentul intern, în timp ce toți ceilalți au laptopuri pe care le iau acasă sau folosesc mânării secrete de conectare remote la desktopul de la birou?
Aici vorbesc de chestii întâmplate înainte de pandemie, deci nu e o strategie de a forța oamenii înapoi la birou. Și totuși, ce fain era pentru ei lucrul remote… în weekend!