modernism

Mi-am schimbat browserul, după faza cu youtube și adblockerele. Nu de altceva, ci de principiu, pentru că eu am youtube premium. Dar nu accept dictatura nimănui pe internet și, momentan, încă dispun de opțiuni suficiente. Când nu o să mai am, o să descarc Tor, iarăși și o să mă plimb pe rețelele de ceapă. Iarăși.

Sigur, nu are legătură cu ce scriu, am menționat doar în treacăt.
Ideea era legată, meteoric, de screenul ăsta de Edge, cu ceva legat de UNESCO și cum doamne, ce mișto că ne păstrăm heritage-ul strămoșesc și păstrăm ulițele strămoșești și casele strămoșești și orașele noastre arată ca acum 200 de ani și ce mișto e asta.

Cred că, la fel ca la faza cu LGBTQSTBMUIENRT+, s-a sărit, din nou, calul și cu porcăria asta cu conservarea istoriei. Întâi a fost faza cu zidurile din săpături. Voiai să îți faci casă, pe terenul tău, trebuia să angajezi și un arheolog, ca să verifice dacă cioburile scoase din pământ nu sunt de la Hamangia sau ceva. Dădeai peste un zid vechi, pac, se oprea totul, pentru că era o descoperire arheologică inestimabilă. Și aia era tot, acolo se bloca totul, la oprit construcția, pentru că statul nu are vreun plan viabil, realist sau ceva, ci doar capacitatea inestimabilă de a fi inamicul total al cetățenilor care îl sponsorizează.

Acum o ardem grațios cu păstrarea intactă a zonelor cu potențil istoric. Știți cum e, în alte locuri se plimbă tesle pe stradă, la noi teslele se plimbă de la mână la coaie, la anul va circula primul taxi aerian din lumea, în românia suntem îndemnați să mergem cu căruță și cal, pe străduțe late de 2 metri și, eventual, culmea modernătății, pe căcaturi de alea de granit. Asta în timp ce orașele lumii se dezvoltă, devin moderne, beton și sticlă, adaptate vremurilor. La noi păstrăm casele de acum 150 de ani, ca să poată să se laude UNESCO cu realizări maxime la hectar și să își justifice miliardele înghițite anual aiurea.

Vă spun, undeva, câteodată, prin spatele ochiului, mi se zbate dihotomia asta propovăduită în societate. Pe de o parte, vrem să devenim o societate unică, să fim statele unite ale europei, în cuget și simțiri, să fim incluziune completă și pe pâine. Pe de cealaltă parte, în schimb, încurajăm enclavizarea fiecărei mici regiuni, pe principii istorice, enclavizarea fiecărui grup de oameni pe principii de limbă și alte bălării, îi încurajăm să învețe doar limba maternă până la 26 de ani, le asigurăm posibilitatea de a trăi doar în bula lor pe tot parcursul educațional al vieții, după care vrem să dorească incluziunea și restul de căcaturi. Serios, nu pușcă pe niciunde și sună mai mult a plan diabolic de a distruge, pe interior, orice urmă de unitate în europa.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.