Mă gândeam ieri, citind comentariile de la mine și de aiurea din Social Media, la o chestie. Oamenii nu mai știu să se distreze, nu mai citesc un text ca să se relaxeze, să râdă puțin și să meargă mai departe. Nu, oamenii știu că au, cu siguranță o experiență superioară autorului, în orice și simt nevoia să îi explice ce a greșit, unde și ce ar trebui să remedieze wink wink.

Cu exemplu textul de ieri cu sarea în mâncare. Mi s-a părut un text haios de scris, bazat pe un fapt real și mă gândeam că na, cititorii vor râde și vor merge mai departe. Nu am cerut vreun sfat, nu am vrut idei, doar am făcut o povestire haioasă. Dar nu, boss, cititorii sunt speciali și specialiști, eu știu totul, ei știu soluția, ei știu mai bine. Cum se pune un fucking sare în mâncare.

Asta în timp ce eu îmi gătesc singur de la 16 ani, iar prima mâncare, singur, am făcut-o pe la vreo 10 ani. Am 30+ de ani de când fac mâncare, inclusiv chestii complicate, efectiv când eu găteam mâncare pentru mine, frații mei sau prietenii mei, majoritatea dintre voi trasau dungulițe în praful uliței cu puțulica sau erau o sclipire în ochii părinților, am site de rețete, (de care nu mă țin că mi-e lene, dar e altceva,) trăiesc din asta, pentru că pozele cu mâncare fac parte din activitatea mea online. Dar nu, hai să te învățăm cum să pui sau să scoți sarea din mâncare. Sau băiatul care îmi explica despre cum nu trebuie să dau sare copiilor, EU AVÂND 3 COPII.

Serios, nu e mare brânză să fiți normali. Încetați să vă credeți deștepți. Nu sunteți. Nici eu nu sunt, stați liniștiți. Suntem o mare gașcă de mediocri care se cred importanți ca furnicile sub bocanc. Nu mai săriți să împărtășiți din mare voastră experiență, nu mai dați sfaturi. Și pentru că sunt de căcat, dar mai ales din cauză că, mai mult ca sigur veți găsi tot unul ca voi, care știe tot. Lăsați oamenii în pace, nu îi mai agresați. Vă place ceva, contribuiți cu ceva util, povestiți ceva din viața și experiența voastră. Nu vă place, comentați și mergeți mai departe. Și nu mă refer la mine. Mă refer la tot internetul. Tot ieri niște bivoli de facebook îmi explicau ce ar trebui să facă un pompier, de fapt. Ei fiind specialiști IT, eu fiind singurul pompier de acolo.

E penibil. Maxim de penibil.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

48 comentarii Adaugă comentariu

  1. Nu e chiar așa

  2. #6

    Si se lasa tacere

  3. #7

    Wow, e prima data cand cineva imi dedica un articol. Nu e de bine, dar ce mai conteaza!

  4. Că așa e lumea. Când am schimbat orașul, toți de pe lângă mine au venit cu păreri, că nu o sa ne descurcam, că e mai scumpă viața. Când am schimbat mașina la fel, că e prea mica, că e prea mare, că e prea veche, că e prea pătrată. Când a rămas gravidă nevasta-mea… Că sunteți prea tineri, că stați în chirie… Pur și simplu ignor sfaturile pe care nu le cer.

    • #12

      +1
      Cand am zis intr-o doara la masa acum 5 ani ca o sa-mi construiesc casa, au izbucnit colegii in ras de le-a iesit cafeaua pe nas.
      Anul tecut in toamna veneau pe rand in vizita sa le arat planurile, sa vada cum am amenajat, sa le dau sfaturi de banci, constructori, pentru ca (surpriza!) se gandesc si ei sa se bage la construit.
      Acum mai rad in gand de reactia lor de atunci si imi zic ca sunt un trend-setter 😀

  5. #13

    Come on, ai trei copii, cum de mai ești sensibil la sfaturi? :))) toată lumea are sfaturi despre copii, ce și cum sa faci cu ei, eu am devenit imuna, toate sfaturile despre ei, mâncare, mașina, casa și bani și orice mai provoacă parerita spontana în exterior le bag la cur și dacă as putea și la țâțe ar fi minunat, sa crească frumos.

  6. #14

    Neah….degeaba vrei sa te scoți, ai pus prea multa sare….îți trebuie un tutorial de inițiere în cât de mult afectează “praful de sare” greutatea relativa a particulelor de NaCl când este pus de mânuțe finuțe fata de butuci.

  7. #15

    Unu care să te învețe cu bloguri în 3,2,1.
    Se ajunsese ieri la salvat poze în cloud, că dacă avea apple, că nu trebuia să se întoarcă, că ctrl c, ctrl v, mai trebuia unu să apară că Linux este, că dacă aveai excel cu sare și unu de crescut copiii.

    • #16

      Poate se gaseste vreun sfatuitor din cei de ieri sa imi dea si mie o idee: cum pot face backup off-site unui calculator extrem de important? Momentan am setat din windows sa faca backup in fiecare noapte pe un HDD conectat tot la el. Am nevoie practic de clonarea intregului sistem, pentru ca exista riscul pierderii datelor daca aleg programe sau foldere in parte. Recomandati ceva serviciu care sa nu usture prea rau la buzunar, unde sa pot urca macar saptamanal sau o data la doua saptamani ultimul backup?

    • #17

      Eu sunt cu agricultura dar îți dă un sfat în it.

    • #18

      Skyler Amazon S3 sau daca vrei pe termen mai lung (in cazul in care n-ai nevoie des de backup-uri) atunci muti in Amazon Glacier, e foarte ieftin. Aici ai preturile aws.amazon.com/s3/pricing/.
      E adevarat ca e un pic bataie de cap pana-ti setezi contul, totusi aws nu e la fel de intuitiv ca dropbox etc dar clar are cele mai bune preturi.

    • #19

      Luna trecuta mi-am facut un cont pe AWS sa invat cat de cat cu el, cont free de la ei. Fac un serviciu ECS, pun un nginx pe el, il pornesc, il verific ca e in picioare, ma bucur, primesc factura de 8 dolari, inchid contul…

    • #20

      @Skyler
      Windows Server sau Desktop? Spre exemplu în Windows Server Backup poți seta mai multe hard-uri externe pentru backup și le poți schimba periodic. Cu minim 3 poți avea tot timpul cel puțin unul off-site, unul în tranzit, și unul conectat.
      Ramâne problema că trebuie să faci asta manual, nu este automatizat.

      Nu am experiență recentă cu ce ai tu nevoie, dar generic vorbind îți trebuie o unealtă de backup, sau o automatizare bazată pe volume shadow copy astfel încât tot backup-ul sistemului să fie relativ la un moment în timp, chiar dacă dureaza cateva ore și datele se schimbă între timp Windows Server Backup face asta dar nu știe ca destinație decât un disc local.

      Microsoft Azure Recovery Services pare să fie ce ai nevoie:
      docs.microsoft.com/en-us/azure/backup/backup-windows-with-mars-agent

      Costurile sunt in functie de dimensiunea serverului + cantitatea de date stocata, dar mi se par super ok:
      azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/backup/

    • #21

      @Skyler : Orice cu bare metal backup, vad ca e unul in lista asta solutionsreview.com/backup-disaster-recovery/the-top-17-free-and-open-source-backup-solutions.

      Nu l-am testat, dar bare metal backup e ceea ce cauti.

    • #22

      Multumesc pentru sfaturi. E un desktop folosit pentru contabilitate, tot ce e pe el ocupa cam 20 gb doar, cu windows cu tot.

    • #23

      un mic sfat am si eu: indiferent ce solutie de backup alegi, ia in calcul sa nu se ajunga la el in mod direct din explorer sau cmd. Din motive de virus din ala care cipteaza tot.

  8. #24

    N-ai fost acolo
    Sa vezi ce am vazut

  9. #25

    Pai au cam avut dreptate, parțial.
    Oricum, pentru prea multa sare recomand un decoct, citit in formula as, scris de Vasile Pătlăgică din Tecuci- medic autodidact, plantolog ayurvedic și adept al medicinei dacice , in 2003 : se iau 53 de grame frunze de păpădie tânără, 10 grame de talpa gâștei, 1 linguriță de rădăcină uscata de trei frați pătați, 100 grame de untul pământului, 15 grame de piper măcinat, 6 frunze de stejar de 100 de ani ( neapărat culese din partea de nord a copacului) , 5 lingurițe de miere de salcâm japonez, 2 flori de pizda țigăncii și 120 de grame de bășină porcului. Toate acestea se toaca fin, se fierb 18 ore in 8 litri de apa la foc mic de lemn de cireș, până scade la 30%. Se scot din apa, se adaugă 5 litri de țuică tare ( frunte) și se lasă la macerat 2 săptămâni. Produsul finit se pune lângă oala cu mâncare prea sărată , se spune Viva Zamolxes de 5 ori și totul se aruncă. Apoi, purcedem la prepararea unei alte mâncări, fiind atenți să nu mai adăugăm sare ca soacră-mea când îmi gătește ceva.
    Rețeta e buna, fiind aprobată prin scrisori de multumire trimise la adresa redacției de doamna Miralena din Iași ( 67 de ani), nea Titel din Pașcani ( 50 de ani) și doamna Paraschiva din Drumul Taberei.

    • #26

      cea mai floare frumoasa pizda tigancii :)):)) am cules o padure de pizde =))) in ce hal suna =))=))

  10. #27

    Am uitat sa zic la faza cu sarea ca nu avui timp.
    Mi-ai adus aminte de o faza din burlăcie.
    Beat muci, mă întorc acasă pe la 11. Sărac, sărac, ce mănânc mâine la munca, banii s-au dus pe trăscău. Caut prin casa, găsesc niște paste, mă uit pe net, găsesc la întâmplare o rețeta cu ceva sos alb cu usturoi, aveam cam de toate mai puțin usturoi, ca cerea 3 căpățâni, zic lasă ca merge și una jumate. Le fierb, fac sos pe jumate adormit, culcat îmbrăcat, a doua zi pulbere de mahmur pun pastele în caserola și fuga la munci.
    La prânz, mă duc în superba bucătărie open space a modernului meu loc de munca, deschid caserola și un-doi direct în cuptorul cu microunde.
    Bă băeț. Putoare mai mare ca un sos cu 1 căpățâna jumate usturoi pus la microunde nu exista. În timp ce lumea fugea care-încotro ca un stol de vrăbii ușor înverzite pe la cioc, se ridica valul de creier… nu cumva erau 3 căței?

  11. Varsta boierule…varsta, si aici o zic fara misto. Poate doar mie mi s-a parut dar in ultima vreme esti iarasi foarte radical , e ca mine sau ba p-a ma-tii.

    Tu ai dezvoltat si incurajat spiritul de comunitate si comentariile, ce sa-i faci poate uneori oamenii nu reactioneaza sau gandesc cum am vrea poate s-o faca.

    Care e solutia? Disable la comenturi si citit postul si trecut mai departe?

    Pe masura ce imbatranim devenim din ce in ce mai inchistati in convingerile si ideile noastre, ca noi stim mai bine , ca nu am nevoie de sfaturile altora samd.

    Si inca o chestie, care e demonstrata oarecum stiintific in momentul in care unui i se spune despre ceva , de cele mai multe ori, el va incerca sa gaseasca o solutie, v arianta , sfat. Daca aceleasi lucru il face o femeie , de cele mai multe ori nu are nevoie de un sfat sau de ajutor ci o face ca se descarce , de dragul conversatiei sau poate doar ca sa se planga.

    Niste analize cu nivelul de estrogen vs. testosteron?

    Sariti cu minusurile si injuriile

    • #31

      Cu injuriile nu sarim ca suntem civilizati, cu minusurile nu putem. Alte variante?

    • #32

      Sincer nu stiu daca e vb de ceva radical, eu as zice ceva miserupism, care e perfect normal dupa ceva prefixuri schimbate.

      Nu e vb ca te agiti, dar cand vine careva si iti explica povestea povestilor sau teoria chibritului, ti se rupe ti se-ndoaie ca sa ma exprim elegant.

      Spun asta din experienta, am avut niste prieteni care “wow Dane, cum ti-ai permis sa faci asa ceva? (ceva minor oricum)” Uite ca imi permit, nu iti place, pa si la revedere. Nu spun ca nu ajungi mai devreme sau mai tarziu la vorba lor, dar reactia cam asta e.

  12. #33

    Asta cu sfaturile că trebuie să faci oricum altfel, că nu e chiar ok cum faci tu, că nu, că nu …. e de departe una din chestiile pe care le face aproape oricine oricând. Nu ştiu dacă e chiar patologic dar …
    Ştiu cu siguranţă că am mai povestit, dar o mai spun odată: eram la pescuit, în una din rarele ocazii când am mai fost, la o baltă unde stiu ca ai mai fost şi tu sau poate o să te mai duci. Eram a doua oară acolo, invitat de un prieten fusesem prima dată, ăla cu feeder-ul lui, eu cu lansetele şi râmele mele. Vezi, zice el, ca o să îţi iei o mare nuie cu râmele, aici nu trage peştele la aşa ceva. Eteplm, îi răspund, n-am vazut încă peşte care să nu tragă la râmă. E, am vazut în ziua aia. Şi pentru că îmi place să învăţ, m-am uitat cu atenţie cu ce momeală dădea prietenul şi alţii din jur, fără să deranjez. Tot felul de nade, amestecuri cu nu’ş ce prafuri, cu viermi, cu atractanţi, cu rahat cu perje. Şi momeala – ah, boileisuri, pelete, arome de căpşune cu cremwurşt, usturoi cu ananas, ciocolată cu ceapă … Ok, a doua oară, când ziceam la început, eram cu un alt prietem, amândoi cu băieţii ăi mari, să le arătăm cum se pescuieşte. Îmi făcusem lecţiile şi aveam ceva boileisuri, ace de păr, ceva amestec de cereale colorate pentru nadă, gata, ştiam. La 5.30 am ajuns pe baltă, la 6 aveam deja prima lansetă în apă, la 6.45 aveam primul crăpălau prins, vreo 3 kg. Până la ora 13 aveam aşa: eu 2 peşti în juvelnic, prietenul 2 peşti în juvelnic, asta pentru că e limită de reţinere captură de 5 kg, kilogramele în plus se plătesc cu xx lei per kg. Întâmplător, lăngă mine era şi prietenul care ma chemase prima dată, la rândul lui cu un prieten. Şi la ei în juvelnic câte doi peşti, plus încă doi daţi unui alt nene. TOŢI PRINŞI DE MINE. Am fost senzaţia bălţii în ziua aia, veneau pescari din capătul celalalt al bălţii sa vadă cu ce dau. E, toţi mari pescari, mari cunoscători. Aaaaa, păi nu e bine legat acul, aaaaaa, nu e bună mărimea boileisului, aaaaa, nu asa se pune pe firul de păr, aaaa, nu se face aşa, aaaa, se face altfel, aaaa, ce-i porcaria asta …. Ei, care PRINDEAU NIMIC considerau ca eu, care le prinsesem toţi crapii din baltă (aici se râde) ar trebui să fac cu totul în alt mod, că aşa considerau ei bine, că mă învaţă ei cum să fac dar că sunt eu îndarărătnic şi nu vreau, că alta data nu o să mai fie binevoitori să mă înveţe …Bine, a treia oara cand am fost pe balta aia nu am prins absolut nimic, am plecat acasă cu peşti daţi mie de ceilalţi pescari, aceiaşi pe care îi ajutasem cu peştii prinşi de mine.
    Aşa şi cu mâncarea, am învaţat sa fac mancare obligat de circumstanţe, sunt extrem de mulţumit de ceea ce gătesc şi nu în ultimul rând, juriul format din copii şi jumătatea mea mai bună îmi este suficient, atât timp cât ei apreciaza extrem de mult produsele mele culinare nu am nevoie de alte aprecieri. Ba nu, singura apreciere suplimentară este a mamei mele, pe care am venerat-o întotdeauna pentru mâncarea făcută, iar dacă mă sună ea să mă laude pentru mâncare …. pentru mine înseamna mult.
    În rest ? A, cât de tare, da de ce nu ai pus si pătrunjel, a, ce bine arată, mmm, dar ai pus cumva esenţă de rom ? că are un gust de căcat. No joke, mi s-a spus asta. La fel şi cu salata de varză – “ia-o de aici că imi vine să vomit, ce ai pus în ea, că noi nu facem aşa, noi o facem altfel”. Da’ e ce nu ai pus piper, da de ce ai pus piper, mai trebuia sarată, mai trebuia acră …. A, şi ai mei copii cer ciorbele acrite cu zeamă de varză, aşa ca de câţiva ani aşa le fac, deşi mie parcă mai mult cu borş îmi plac. A, vai cât de bine arată ciorba, beah, cu ce ai acrit-o, că noi o facem cu borş, că aşa ne place, data viitoare să faci cu borş, nu cu mizeria asta de zeamă de varză. Aham, că fac măncare pentru alţii, nu pentru ai mei.
    Stau şi râd în sinea mea.

  13. #34

    Asta cu sfaturile e boala grea la multi…

    Cand m-am apucat de construit casa, prietenii si familia ziceau ca suntem inconstienti…si ne sfatuiau sa luam un apartament cu 3 camere…de parca urma sa imi creasca ei copiii acolo…aveam 3 copii mici in momentul ala (1-3 ani) si unul in burtica si absolut toti imi spuneau sa nu o fac, ca e greu…desi nu le ceream parerea absolut deloc…

    Cand am terminat-o, veneau pe la mine si imi spuneau ca nu e buna culoarea casei, e cu un grad mai rece decat la ei acasa, incalzirea in pardoseala e de cacat, o sa mi se imbolnaveasca copiii…bacteriile si parazitii care stau prin iarba din curte o sa le faca rau si le va afecta sistemul imunitar…:))

    Toate astea, in conditiile in care multi dintre ei nu au copii. Si cand ceream ajutor, in momentele in care aveam mare nevoie, fiecare zicea: Boss, nu pot, nu am timp, nu ma pricep…

  14. #36

    Ma asteptam la un val de comentarii legat de varsta la care se incepe gatitul, dar inca mai este speranta >:)
    In legatura cu sarea si alte chestii, ‘de gustibus’, ca o fi sanatoasa sau nu aflam mai tarziu

  15. #37

    n=auzi ba ca boxele tre sa fie la nivelul urechilor, altfel e degeaba sunetul in casa?

  16. #38

    offtopic: Era o doamna aici ce lucra in industria aeronautica si as dori sa-i adresez o intrebare legata de avioanele Mig din dotarea Romaniei. Structura metalica a avionului nu imbatraneste? Am citit deunazi ca doua dintre Mig-ri au iesit din reparatii capitale si ma intrebam cat rezista o asemenea structura din punct de vedere a rezistentei materialelor. Multumesc.

    • #39

      Metalele imbatranesc destul de greu, mai ales ca sunt de obicei destul de bine protejate cu grunduri si vopsele anticorozive. Problema mare nu e imbatranirea, ci oboseala. Datorita multiplelor serii de solicitari in diferite directii, apar in structura materialului mici fisuri (de obicei in zonele concentratoare de tensiuni – de exemplu colturi in unghi drept), care se unesc cu timpul si pot duce la cedarea materialului in acele puncte.

    • La fiecare ciclu de mentenanta, tabla se verifica minutios. Daca sunt lovituri, fisuri, coroziuni sau orice alte semne de imbatranire, se face control nedistructiv, se analizeaza discontinuitatea si se repara sau inlocuieste bucata de tabla, dupa caz. Fisurile mici se stopeaza (se face o gaura mica la fiecare capat, ca sa nu mai poata inainta).

    • #41

      Perfect, ca de obicei.

    • #42

      fisurile se stopeaza cu gaurele?
      adica il transforma in svaiter zburator?

    • #43

      🙂 pe diploma de liceu scrie “structurist masini in industria aeronautica”, fix reparatie de genul asta am avut de prezentat pt partea de practica/proiect la bac, ce vremuri…

  17. #44

    Sfatul meu: daca o aveti mica, lasati-l pe altul sa puna sarea-n mancare, ca de-aia nu va iese, sarakilor. Chemati un vecin, asteptati postasul/ curierul… nu stiu, va descurcati.

    Mai in serios, imi plac postarile tale cu retete. Mai ales daca-s si video, sa ne desfatam ochii cu fizicul tau de Adonis si narile auditive cu al tau vox mirabilis. Deci eu nu consum video decat daca-i cu vreun tip misto sau ma intereseaza neaparat subiectul si nu e 100% gargara.

    • DeeDee, dvd.
      Sau nu ți-am zis cu dvd.
      Vorbesc cu una pe chat, ha-ha-ha, hi-hi-hi, vai ce atlet esti, da-mi un dvd.
      – Un ce?
      – Un dvd.
      – Cu ce?
      – Cum cu ce? Cu tine.
      – Da’ n-am, drăgălașo, filme cu mine, și de unde naiba iau eu un dvd?
      – Aaa, nu dvd de calculator. dvd = d*ckvideo. Da’ să se vadă și fața.

    • #46

      Omu’ cat traieste-nvata. Cu DVD nu pot sa te ajut, dar ceva DT, vedem…

  18. #47

    Pb e ca tu ai ce face, multi dintre noi… nu. 🙂 Cel mai bine ar fi sa bagi foarte multe articole cat noi sa nu apucam sa comentam tot. 😀

  19. #48

    Sau varianta cealalta e ca nu mai ai talent la scris. :))